Interview Kiyoshi: Heavy en Funky

Bassiste Kiyoshi is de enige Japanse muzikante op ‘Tokyo Jukebox 3’, de derde verzameling nieuwe interpretaties van de favoriete J-popnummers van voormalig Megadeth-gitarist Marty Friedman. Ze tourde al eerder over de hele wereld met Friedman, maar maakt ook haar eigen muziek. Reden genoeg dus om kennis te maken met de basvirtuoze uit Osaka.

Ontmoeting

Friedman verhuisde rond de eeuwwisseling naar Tokio om deel te worden van de muziekscene die hij zo bewonderde. In 2015 werd Kiyoshi aan hem voorgesteld door drummer Chargeeeee…, die toen al een aantal jaar in Friedmans band speelde. “Marty had zijn eerste Noord-Amerikaanse tour gepland staan voor die herfst en hij was op zoek naar een Japanse bassist die mee kon op tour”, legt Kiyoshi uit. “Chargeeeee… en ik hebben al eens samengewerkt en hij dacht dat ik goed bij Marty’s band paste. Marty stuurde me een aantal nummers en op mijn eerste ontmoeting speelde ik die voor hem. Zijn nummers zijn supermoeilijk, dus ik was erg nerveus, maar hij vond mijn uitvoeringen erg goed.”

Kaze ga Fuiteiru van Marty Friedman’s nieuwe album ‘Tokyo Jukebox 3’

Ook de opnamen van ‘Tokyo Jukebox 3′ waren reden voor wat spanning. De nummers zijn weliswaar covers van bekende nummers van artiesten als LiSA, Momoiro Clover Z en Sekai no Owari, maar Friedman heeft de neiging om veel met de arrangementen spelen. En dan was er ook nog de lockdown. “Ik heb al mijn baspartijen thuis opgenomen in het voorjaar van 2020”, aldus Kiyoshi. “Vanwege de noodtoestand in Japan kon ik niet naar de studio. Ik maakte me een beetje zorgen dat ik niet goed op Marty’s verzoeken kon reageren omdat we alleen online communiceerden en niet face-to-face. Opnemen is namelijk een lastige klus en hij is een perfectionist. En natuurlijk wilde ik ook dat het perfect was. Gelukkig was hij heel tevreden. Er zijn genoeg heel Kiyoshi-achtige heavy en funky baslijnen op te horen.”

Coolste onderdeel

Dat is inderdaad de perfecte manier om Kiyoshi’s stijl te omschrijven: heavy en funky. Haar indrukwekkende basspel is des te verrassender, omdat ze pas op haar vijftiende begon met basgitaar spelen. Haar kenmerkende stijl vond ze toen ze naar westerse artiesten ging luisteren. “Als kind leerde ik piano spelen en dacht ik ook dat ik pianist zou worden”, aldus Kiyoshi. “Ik speelde klassieke muziek en piano-arrangementen van J-popnummers.

Later ging ik meer naar rockmuziek luisteren. Aanvankelijk naar J-rockbands als L’Arc-en-Ciel en Luna Sea. Ik vond de bas het coolste onderdeel van die bands en daarom ging ik basgitaar spelen. Van daaruit raakte ik steeds meer geïnteresseerd in buitenlandse rockbands en werd ik verliefd op bands met te gekke bassisten, zoals de Red Hot Chili Peppers en Primus. Als beginner was ik echt geschokt door wat Flea en Les Claypool konden doen. Ik wilde net zoals zij zijn. Mijn eigen stijl is denk ik ontstaan uit een mix van al die verschillende invloeden.

Mijn eerste bandje startte ik in 2004 in Osaka. Daarna heb ik zonder onderbreking tot 2008 in bands gespeeld tot ik in 2009 naar Tokio verhuisde. Daar is mijn carrière als bassiste pas echt begonnen.”

Luxe

Kiyoshi’s carrière is inmiddels druk en gevarieerd. Zo speelde ze bas op albums van de populaire rockband Ziggy, hun zanger Juichi Morishige en uiteraard Marty Friedman. Daarnaast was ze onderdeel van de bands Mega High Ball, The Madcap Laughs en Inside Me. In 2016 startte ze ook nog eens een solocarrière. “Dat was gewoon een kwestie van goede timing”, aldus Kiyoshi. “Op dat moment speelde ik al jaren met veel artiesten en had ik veel fantastische mensen in de muziekindustrie leren kennen. Ik had de luxe dat ik hulp kon krijgen van de mensen om me heen. Ik wilde altijd al een soloalbum uitbrengen en ik schreef altijd al nummers, dus ik was er klaar voor.”

Dance Darling Dance van ‘Kiyoshi5’

Dat betekent ook dat al haar andere bands momenteel op een laag pitje staan. “Als ik meerdere Kiyoshi-lichamen had, kon ik actief zijn in al mijn bands”, bekent Kiyoshi. “Ik produceer alles zelf, dus ik heb veel te doen. Niet alleen op het gebied van songwriting, maar ook het nadenken over het artwork, video’s en merchandise. Het kost veel tijd, maar ik beleef er veel plezier aan.”

Ruimte

Inmiddels heeft Kiyoshi vijf soloalbums uitgebracht. De meest recente, ‘Kiyoshi5’, verscheen afgelopen oktober. Haar albums zijn bijzonder, omdat er geen gitaar, toetsen of andere toevoegingen op de nummers te horen zijn. Alles wat je hoort komt van Kiyoshi en drummer Eiji Mitsuzono, die onder meer met SADS en de invloedrijke hardrockband Bow Wow speelde. Opvallend genoeg klinken de nummers geen moment leeg of saai.

“De baslijn, het rimte en de zangmelodie moeten allemaal indruk maken”, legt Kiyoshi uit. “Daarmee maak ik solide basistracks waarin geen ruimte meer is voor andere instrumenten. Soms gebruik ik ook een octaver-effect om de hoge frequenties te compenseren.”

En ook niet onbelangrijk: Kiyoshi zingt op de albums. Gevraagd naar haar inspiratie voor de teksten is ze kort en bondig: “Woede. Veel van mijn nummers zijn ontstaan uit frustratie en irritatie over dingen die gebeuren in de wereld. Aan de andere kant schrijf ik ook graag positieve teksten die mensen op kunnen beuren. Het is echt een enorm compliment dat veel mensen zeggen dat ze mijn teksten goed vinden. In de toekomst zou ik graag meer nummers in het Engels schrijven, zodat meer mensen de betekenis kunnen begrijpen.”

Internationaal

Hoewel de coronapandemie de toekomstplannen van alle muzikanten onzeker maakt, is Kiyoshi vastberaden: “Voor de zomer hoop ik nog een paar optredens te kunnen doen. En ik hoop dat ik mijn nieuwe album voor het einde van het jaar uit kan brengen. Momenteel werk ik daar hard aan.”

Wie de soloalbums van Kiyoshi wil beluisteren kan dat in Europa doen op Spotify, iTunes en andere bekende streamingdiensten. Omdat al haar albums in eigen beheer uitkomen, zijn fysieke cd’s alleen in haar webshop te koop. Het goede nieuws is dat haar webshop internationaal verzendt. “We hebben al naar verschillende landen verstuurd”, licht Kiyoshi toe. “Zelfs nadat de coronapandemie vorig jaar begon is alles veilig aangekomen. Als je iets in mijn webshop bestelt, krijg je er leuke extra’s bij, zoals gesigneerde stickers en ansichtkaarten.”

Meer informatie (in het Japans en het Engels) vind je op Kiyoshi’s webshop.

Happy End van ‘Kiyoshi5’
Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie