Interview met Japanse visual-kei nieuwkomer Angels’ Temptation!

Angels’ Temptation is misschien wel de interessantste nieuwkomer in de visual kei-scene. De band uit Tokio debuteerde eind 2021 met het uitstekende ‘Anthem of the Angels’. Hierop doet de combinatie van symfonische metal en J-rockmelodieën vertrouwt aan, maar toch weet de band te verrassen. Reden genoeg om eens kennis te maken met zanger Mirai en bassiste Rio.

Nieuw begin

Volledige nieuwkomers zijn de bandleden van Angels’ Temptation nu ook weer niet. Mirai en Rio waren vroeger bijvoorbeeld beide lid van de visual kei-band Secilia Luna, terwijl gitarist Yuri ooit in Ancient Myth speelde. “Ik heb in verschillende bands gespeeld en ik verloor mezelf steeds omdat ik bepaalde resultaten probeerde na te streven“, aldus Mirai. “Toen we met Angels’ Temptation begonnen, heb ik als regel voor mezelf gesteld dat ik altijd mezelf moet kunnen zijn en zoveel mogelijk dingen moet kunnen proberen. Ik ben erg specifiek over de composities, arrangementen en teksten die ik zelf maak.

Wat ik in gedachten heb, probeer ik in de demofase zoveel mogelijk vast te leggen. Maar het overtreft altijd weer mijn verwachtingen als de andere bandleden hun bijdragen doen en het één geheel wordt. Dat is de kick van in een band spelen. Als ik er nu zo over nadenk, denk ik dat het in de demofase zo’n 70 procent vastligt. Maar dan wordt het resultaat wel 120 procent. Uiteindelijk zorgt Rio ervoor dat alles geregeld wordt.


Aangetrokken

Het is dus duidelijk: de bijdragen van alle bandleden zijn waardevol. De samenstelling van Angels’ Temptation lijkt een resultaat van jarenlange ervaring. “Yuri zag ik met een andere band spelen en ik voelde me aangetrokken tot zijn gitaarspel“, aldus Mirai. “Daarom besloot ik hem te benaderen.

Hideki (gitarist) zag me een keer spelen toen ik ergens optrad“, vervolgt Rio. “We hadden een gezamenlijke vriend die me aan hem heeft voorgesteld. En Syu (sessiedrummer) zat bij hetzelfde impresariaat als ik. We hebben samen door heel Japan getourd. Ik wist dat hij een drummer met veel passie is en zijn best zou doen om de best mogelijke drummer voor onze muziek te zijn.

Syu is echter een drummer met een uitzonderlijk druk schema. Dat lijkt de belangrijkste reden dat Angels’ Temptation nog geen vaste drummer heeft. “Ik heb altijd een drummer in de band willen verwelkomen“, bekent Mirai. “Omdat ik van mening ben dat de band er sterker van wordt als we vaste leden in ons midden hebben. Momenteel is dit nog volop in ontwikkeling, maar ik wil daar graag achteraan.

Groei

Meestal worden visual kei-bands gesteund door een platenlabel of management. Eén blik op de credits van ‘Anthem of the Angels’ verraadt echter dat Angels’ Temptation bijna alles zelf doet.

Teksten, muziek, arrangementen en productie zijn allemaal in handen van de band. “Je groeit door zoveel mogelijk dingen zelf te doen“, stelt Mirai. “Zelfreflectie is de kortste weg naar persoonlijke groei. Daarnaast kun je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk. Maar het is niet zo dat ik niet op anderen bouw. Met hoe meer mensen je omgaat, des te makkelijker wordt het om iets te creëren wat je verwachtingen te boven gaat en groter kan worden. Het kan een nadeel zijn om dat nodig te hebben, maar ik heb ook vrienden om mee te praten als ik het even niet zie zitten. Al met al zijn dat meer voordelen dan nadelen.

Interessant is dat de engelen in de teksten van Angels’ Temptation daar symbool voor lijken te staan. “Engelen staan aan je zijde als je blij of verdrietig bent, wanneer je pijn hebt of als je lacht“, aldus Mirai. “Ze staan altijd aan je zijde, geven je een duwtje in de rug en leiden je. Ze zijn een aanwezigheid die opgemerkt wordt. Je hoeft daar niet per se voor in engelen te geloven. Als je geen duidelijk beeld hebt waarin je gelooft, vertrouwen de meeste mensen wel op iets om te leven. Wij willen dat “iets” zijn. Wellicht is dat het thema van het leven zelf, onafhankelijk van mijn muzikale leven.


Rock en klassiek

Hoewel de muziek van Angels’ Temptation veel overeenkomsten vertoont met andere symfonische visual kei-bands, is de benadering toch net iets anders. De toetsen hebben een iets prominentere rol en de algehele sfeer doet anders aan. “Ik luister naar veel verschillende soorten muziek“, verklaart Mirai. “Maar als ik te veel beïnvloed word door waar ik naar luister, wordt het te veel van hetzelfde. Daarom vraag ik me altijd af wat een originele invalshoek is en probeer ik niet te veel aan specifieke artiesten te blijven hangen.

Van oorsprong luister ik veel naar orkesten met houtblazers“, aldus Rio. “Door mijn oudere zus draaide ik dat veel. Iedereen in mijn familie hield van muziek, dus ik ben opgegroeid met de muziek die thuis gedraaid werd. En omdat iedereen van een ander genre hield, werd ik al van jongs af aan blootgesteld aan verschillende soorten muziek. Ik speelde trompet en daarmee zat ik een beetje vast toen ik me afvroeg: hoe zou het zijn om rock en klassieke muziek te combineren? Toen ben ik begonnen met componeren. Ik ben enorm blij dat ik het nu zelf kan creëren.

Update: in de tijd tussen het interview en de publicatie heeft Shion besloten de band te verlaten.

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie