Interview met Tomocon organisator Wilbert!

Dit jaar wordt Tomocon voor het allereerst gehouden en aangezien alle tickets he-le-maal zijn uitverkocht lijkt het erop dat velen van jullie net zo enthousiast zijn als ik! Tomocon 2014 word gehouden op 12 april in “De Berchplaets” in Oss en heeft een bomvol programma voor ons in petto (welke al volledig beschikbaar is op hun website). Naast de oude vertrouwde programma onderdelen zoals Cosplay Competities, AMV Contest, de Game Room en een Maid Cafe (door Cherry Pie Maid Cafe) zijn er ook een hoop nieuwe en verrassende dingen te doen!

Zo is er een heuse Mis(s)ter Cosplay Verkiezing, kun je een thee ceremonie bijwonen en als je trek of zin in iets te drinken hebt kun je plaatsnemen in de Thee en Onigiri Bar. Natuurlijk zijn er ook fantastische workshops en lezingen te vinden waaronder een Worbla Lecture (door EnvoySoldierCosplay), een Bento Lecture (door Tokyo Doll) en Manga Workshops (door Celestial Doujinshi). Genoeg leuks in de planning dus!

Nu zullen jullie vast al wel van alles gelezen en gehoord hebben over deze conventie maar bij deze kan toch zou ik jullie nog wat meer hierover vertellen aan de hand van het volgende interview met Wilbert, één van de mede-organisatoren én de secretaris van Tomocon 😀

 

Laten we bij het begin beginnen! Wie ben je en wat is je rol binnen Tomocon?

Mijn naam is Wilbert en ik ben een long time anime fan. Mijn liefde voor anime begon met Dragon Ball Z, wanneer deze voor het eerst wordt uitgezonden op Cartoon Network in 2000. Na deze serie ben ik geinteresseerd geraakt in wat Japan nog meer te bieden had in geanimeerde series en heb ik via internet nieuwe series opgezocht. Hierna volgde ik series als Love Hina, Inuyasha en Chobits. Nu, zo’n 14 jaar na dato, ben ik er nog steeds verzot op.

Binnen Stichting Tomocon ben ik de Secretaris. Mijn taken zijn o.a. het verzinnen en regelen van het programma, promotie van Tomocon (samen met de Penningmeester), contact met workshophouders/eventverzorgers en het regelen van de dealerroom (samen met de Voorzitter).

 

Waarom Tomocon?

Manga en Anime wordt in Nederland steeds populairder. Dit is terug te zien op het internet/Social Media en de groei van de bestaande Nederlandse animeconventies. Vanwege deze groei in populariteit wilden wij animelievend Nederland voorzien van nog een animeconventie! Ook leek het ons (het bestuur) erg leuk om deel te nemen in deze scene en van niets iets heel moois op te bouwen.

Het idee om zelf een aniconventie te beginnen liep al wat langer. Wij zijn vaker op gamebeurzen en animeconventies geweest. Er is altijd tussen neus en lippen door gesproken van ‘dat kunnen wij ook een keer doen’. Afgelopen september hebben wij de knoop doorgehakt en zijn wij met Stichting Tomocon hard aan de slag gegaan.

Een van de overwegingen was, of wij de eerste editie van Tomocon in 2014 wilde laten plaatsen of pas in 2015. Omdat wij echter al goed op weg waren met voorbereidingen (en met heel veel plezier samenwerkten) besloten wij om de eerste editie van Tomocon in 2014 te laten plaatsvinden.

 

Zoals je al zei zijn er nogal wat conventies in Nederland. Wat maakt Tomocon anders?

Tomocon wordt een animeconventie met een sociaal tintje. Wij hebben op andere animeconventies gemerkt dat het heel makkelijk is om nieuwe contacten te leggen. In cosplay hebben mensen veel aanspreekpunten en iedereen heeft dankzij hun liefde voor manga en anime ook dezelfde interesses. Vandaar dat wij het programma van Tomocon hierop toegepast hebben. Onze hoofddoel is dan ook om niet alleen heel veel lol te maken, maar ook om veel samen te doen, bijvoorbeeld bij de Mis(s)ter Cosplay Verkiezing, Speedmeet en Kigurumi Takeover. Vandaar onze thema: ‘Let’s make new friends!’

 

Jullie mascotte is ook net even anders, wat is het verhaal erachter?

Onze mascotte is half mens en half hond. De hond staat voor ‘men’s best friend’. Met haar energieke houding en vriendschapsbandje straalt zij veel vriendschap uit, waar Tomocon ook dus voor staat. Zij heeft nog geen officiële naam, maar ik noem haar ‘Inu-neechan’ ^^ Onze mascotte is overigens gecreëerd door Celestial Doujinshi.

 

Wat kun je allemaal doen? En is jullie programma al helemaal compleet?

Onze programma is inderdaad helemaal compleet. Er valt van alles te beleven! Zo hebben wij een grote zaal met podium, waar wedstrijden gehouden zullen worden, een gevarieerde dealerroom, een Maid Café mét bespeelbare piano (!), gameroom, videorroom, lecture ruimtes en meer.

 

Wat is een echte aanrader?

Als je graag nieuwe mensen wilt leren kennen kan ik de Speedmeet aanbevelen. Daarin leer je in korte vraagrondes over de personen die tegenover je zitten. Je komt als vreemdeling en je vertrekt als vrienden!

Ook kan ik de Mis(s)ter Cosplay Verkiezing aanbevelen. Hierbij kunnen deelnemers meedoen voor de titel Miss (voor vrouwen) Mister (voor mannen) en Mis (voor crossplayers) Cosplay 2014. In deze contest worden de karakters die de deelnemers cosplayen geinterviewd en laat iedere deelnemer zien wat zijn of haar unieke talent is. Hilariteit gegarandeerd!

Als laatste kan ik de ‘WTF Japan !?’ lecture aanbevelen, dit is een lecture met een compilatie over alles wat bizar en bijzonder is uit Japan. Hierbij mogen bezoekers ook hun eigen inbreng geven.

 

Natuurlijk willen we ook graag foto’s (laten) maken. Zijn er mooie plekken om te fotograferen?

Onze locatie, Cultureel Centrum ‘De Berchplaets’ is op zichzelf een mooie locatie om te fotograferen. Deze locatie is net een half jaartje geleden geopend en heeft een moderne uitstraling met veel lichtinval. Mooie locaties om te fotograferen zijn de balustrades op de 1e verdieping, maar vooral de trap naar de eerste verdieping. Bij deze trappen komt er veel daglicht naar binnen en op deze trappen zijn aan de zijkant kussens geplaatst.

 

Klinkt goed! En wat als ik tussen alle leuke activiteiten door toe ben aan een hapje en drankje?

Omdat catering belangrijk is bij conventies (je wilt geen lange rijen hebben en toch diversiteit kunnen aanbieden) hebben wij hier veel aandacht aan besteed. Wij hebben in onze locatie 3 horecapunten:

  • De bar ( in de foyer): Hier kun je terecht voor de ‘normale’ Nederlandse kost, namelijk broodjes, frietschotel en dergelijke. Ook kunnen bezoekers met een lunchticket hier hun sushi afhalen.
  • Maid Café (begane grond): De dames van Cherry Pie Maid Café zorgen dat je tot je wenken bediend wordt! Zij hebben onder andere cake, koekjes en noodles.
  • Onigiri bar/Theecorner (1e verdieping ): Deze heeft lekker Japanse drankjes en hapjes, zoals Ramune, Onigiri (verschillende smaken) en Yakitori.

Genoeg keuze dus!

 

Heb jij nog tips voor de bezoekers?

Mijn tip aan bezoekers die via het OV komen, is om gebruik te maken van onze shuttle bus dienst, die er voor zorgt dat bezoekers van Station Oss Centraal naar de eventlocatie en weer terug gebracht worden. Mijn tip aan alle bezoekers is om heel veel lol te maken!

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X