Interview met Tomocon voorzitter Mark!

banner_site

Hoi Mark! Kun je voor we beginnen in het kort vertellen wat Tomocon is?

Tomocon is een animeconventie met de nadruk op unieke events en activiteiten met als onderliggend doel om veel nieuwe mensen te leren kennen. Tomocon 2015 is het vervolg op de uitverkochte 2014 editie.

 

We hebben al eens eerder gesproken met Wilbert, mede-organisator van Tomocon en Tomofair. Maar wie ben jij en wat is jouw rol binnen Tomocon?

Ik ben de voorzitter van stichting Tomocon. Als voorzitter onderhoud ik veel contact met alle betrokken partijen zoals de gemeente, beveiliging, locatie etc. Wilbert doet meer de events, dealers en bezoekerszaken.

Samen bedenken we nieuwe activiteiten en zelfs hele nieuwe events zoals TomoParty, een buitenevent op 22 augustus waarbij we een Japanse Beachparty en BBQ organiseren!  Meer informatie over dit evenement zal snel volgen dus nog even geduld!

 

Vorig jaar was Tomocon een ontzettend groot succes. Zo groot zelfs dat jullie nu al naar een grotere locatie zijn verhuisd. Wat is er dit jaar nog meer anders?

Groter, heel veel groter! Hahaha. We wilden niet dat we nogmaals 5 weken vantevoren waren uitverkocht. Maar het mocht ook niet te massaal worden, dus hebben we bewust gekozen voor een zeer knusse en sfeervolle locatie. Mara toch met bijna 4 keer zoveel ruimte!

Een ander kritiekpunt van de 2014 editie, was dat het te druk was. We hebben nu meer vrijwilligers, grotere workshopruimtes, meer medewerkers bij de entree zodat er geen of in elk geval kortere rijen zijn, meer verschillende games (van 6 naar 36 consoles 🙂 ), bredere gangpaden, de dealerroom is bijna net zo groot als heel TomoFair en vooral een beter programma.

Dit jaar zijn er meer activiteiten, die ook nog eens beter gepland zijn. Vorig jaar startte en eindigde alles gelijktijdig. Dus als je te laat was voor een workshop, moest je gegarandeerd een uur wachten totdat je weer ergens in kon. Dat is nu niet zo. Elke paar minuten start er wel ergens een activiteit.

De vorige editie was er zeer positief gereageerd op de prijzen van het eten en drinken. Dit houden we dit jaar zo. Sterker nog, het wordt iets goedkoper en er zal meer typisch Japanse horeca aanwezig zijn. Maar de grote patat mayo voor 2 euro blijft gewoon! We blijven toch op de kleintjes letten en ook de bezoekers met een kleine beurs moeten ook gewoon wat lekkers kunnen krijgen!

We hebben nog veel meer verbeterpunten doorgevoerd, waarbij we met alles hebben rekening gehouden met de bezoekers. Zij moeten een onvergetelijk dag kunnen beleven! Daan gaan we voor.

 

Dat zijn behoorlijk wat nieuwe dingen! Jullie programma staat inmiddels ook al helemaal online. Wat mogen bezoekers volgens jou echt niet missen tijdens Tomocon 2015?

Op 1 staat toch wel de speedmeet. In een uurtje tijd zoveel mogelijk nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken. Dit is toch wel typisch Tomocon. Onze slogan is “Let’s make new friends”. Elke activiteit die we organiseren heeft dit als doel. Veel bezoekers komen ook hier voor naar conventies. Deze activiteit staat speciaal aan het begin van de dag gepland, zodat je nog de hele dag met je nieuwe vriendengroep kan optrekken!

Op 2 staat de WTF Japan lecture op het hoofdpodium. Vorig jaar hadden we de primeur en dit jaar doen we het nog eens dunnetjes over. In een uurtje tijd een voorstelling van de meest bizarre Japanse gebruiken en gewoontes op een zeer komische manier verteld. Je ligt gegarandeerd dubbel van het lachen. Ik heb het de hele dag erg druk, maar hier probeer ik bij te zijn!

En op nummer drie staat de YOW! Room. YOW! staat voor Your Own Workshop. In deze ruimte geven we mensen de kans om zelf voor de eerste keer een workshop te geven over een uniek onderwerp dat nog niet eerder op andere conventies behandeld mag zijn. We zijn hier erg trots op en dit is ook echt uniek en enkel bij Tomocon!

SONY DSC

Ik zie dat jullie ook een wereldrecordpoging  ‘Meeste uitgevoerde Kamehameha’s’ gaan houden. Hoe kwamen jullie op het idee?

Bij het brainstormen naar nieuwe activiteiten ga je nadenken welke activiteiten allemaal ‘Tomo’ zijn, ofwel, wat kun je allemaal samen doen? Wanneer je denkt aan een activiteit wat zoveel mogelijk mensen samen doen, denk je aan een recordpoging. Dit moesten we zien te koppelen met iets dat met anime te maken heeft.

Toen kwamen we op het idee om zoveel mogelijk mensen de Kamehameha uit Dragon Ball te laten doen, omdat dit een serie is die bijna iedereen kent, en velen hebben ook stiekem de benodigde bewegingen hiervoor thuis geoefend. Wij hopen in ieder geval dat zoveel mogelijk mensen hier aan willen meedoen! Voor meer informatie kunnen jullie hier kijken.

 

Ook de mascotte heeft er een vriendin bij! Eentje die ons erg bekend voorkomt als de mascotte van Red Dot Commerce! Wat is hier de connectie tussen?

Stichting Tomocon organiseert unieke events, maar dit is voor ons als organisatie erg kostbaar. We maken dan ook veel gebruik van sponsoren. De tickets voor TomoFair waren vorig jaar bijvoorbeeld maar 2,50 euro. Dat is echt ongekend laag. Dit is niet mogelijk zonder sponsoring. Red Dot Commerce is onze hoofdsponsor. Zij zorgen er voor dat wij onze events kunnen betalen.

Maar we zijn wel onafhankelijk. Het wordt bijvoorbeeld geen RedDot-con! Wij bepalen zelf onze eigen koers als stichting Tomocon. Dat bedrijven ons een warm hart toe dragen, juichen we alleen maar toe. Maar wij zullen nooit commercieel worden!

Er zijn meer partijen die mee sponsoren. Dat is ook wel iets unieks van stichting Tomocon. Andere cons doen dit veel minder. Wij maken echt gebruik van de sponsorgelden om de entreeprijs laag te houden. Maar de sponsoring mag nooit storend zijn voor de bezoeker!

Overigens zijn deze mascottes getekend door Indoujinshi!

 

Vorig jaar hebben jullie niet alleen voor het eerst de anime en cosplay conventie Tomocon opgezet maar ook de Japan markt Tomofair. Lastige vraag, maar welk evenement is jouw favoriet?

Iedereen binnen het bestuur heeft wel een eigen favoriet, maar mijn favoriet is toch echt TomoParty! Een buitenevent op 22 augustus waarbij we een Japanse Beachparty en BBQ organiseren! Compleet met Maid Cafe picknick en een spetterend live optreden van Deshima Sounds. Wat wil je als otaku nog meer?!

Maar uiteraard ga ik ook voor Tomocon en TomoFair tot het uiterste. Dit jaar gaan we tijdens TomoFair ook starten met TomoTaste, waarbij je allerlei Japanse gerechten kunt proberen die live voor je klaargemaakt worden! Check de site maar eens!

 

Met alweer een jaartje ervaring en twee events achter de rug, hebben jij en de andere organisatoren weer een hoop ervaring erbij. Is het organiseren dit jaar dan ook makkelijker?

We moeten niet vergeten dat iedereen binnen het bestuur al de nodige ervaring had met het organiseren van events in andere branches. We waren al ervaren en daardoor zal het dit jaar ook wel een stukje makkelijker gaan. Daarom kunnen we ook elk jaar blijven groeien. Zowel in kwaliteit, bezoekersaantallen als totale aantal events. De geboorte van TomoParty en TomoTaste is daar een goed voorbeeld van!

Maar de grootste uitdaging is kritisch blijven kijken naar wat we aan het doen zijn. De bezoeker is voor ons het belangrijkste. Deze moet een onvergetelijke dag beleven waar hij nog jaren aan terug denkt. Dat is het uitgangspunt. Daarom reageren we ook zo snel en adequaat op kritiekpunten. Iedereen die ons een mailtje stuurt, krijgt binnen 24 uur antwoord.

 

Wat kunnen we in de toekomst nog van jullie verwachten?

Uiteraard hebben we dit jaar Tomocon op 11 april, TomoParty op 22 augustus en TomoFair en TomoTaste op 3 oktober. In 2016 staat er een nieuw event gepland met als werknaam TomoPlay. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar dat gaat de conventiewereld zeker op zijn kop zetten!

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close