Interview Saki: “Vrij om te proberen wat ik wil”

Mary’s Blood-gitariste Saki is misschien wel de meest geliefde vrouwelijke rock- en metalgitariste van Japan. Onlangs startte ze twee nieuwe bands. Allereerst is er Amahiru, met voormalig DragonForce-bassist Frédéric Leclercq als medegitarist. Daarnaast startte ze Nemophila. En dat alles terwijl Mary’s Blood ook nog actief is. Reden genoeg om even bij te praten met de gitariste.

Op 27 november verschijnt het titelloze debuutalbum van Amahiru. Ook in Nederland. Het project was een volwaardige samenwerking tussen Saki en Leclercq, waaraan ook Epica-toetsenist Coen Janssen meewerkte. “Fred en ik leerden elkaar kennen toen Mary’s Blood in Hong Kong het voorprogramma van DragonForce verzorgde”, licht Saki toe. “We hadden het idee om muziek te gaan maken waarin oosterse en westerse elementen bij elkaar komen. Een jaar of twee geleden benaderde ons label in Japan me voor een soloalbum, maar ik vond dat de tijd rijp was voor dit project. Toen zijn we er serieus aan gaan werken.”

Dat lijkt lastig, met een bandlid in Frankrijk en een in Japan, maar Saki benadrukt dat het grootste deel van het album echt gezamenlijk gecomponeerd is: “Sommige nummers hadden Fred en ik thuis al geschreven, maar dat waren er misschien drie of vier. Vorig jaar zijn we in Tokio samen verder gaan schrijven aan het album. Toen hebben we in de studio alle stukken die we hadden gecomponeerd en het album afgemaakt.”

Traditioneel

Voor een album dat oost en west bij elkaar moet brengen lijkt de nadruk op ‘Amahiru’ in eerste instantie heel erg op de Japanse elementen te liggen, met songtitels als Samurai en Ninja no Tamashii en verschillende korte melodieën die uit de Japanse folk lijken te komen. “Dat was allemaal Freds idee”, bekent Saki. “Hij kwam met zoveel ideeën over ninja’s en samoerai… Voor mij was dat eerlijk gezegd iets te traditioneel, maar volgens Fred was het heel belangrijk om die ideeën op het album te zetten, omdat dat echt nieuwe dingen zijn voor het westerse publiek.

Amahiru moest wel wat moderner worden dan Mary’s Blood. Mary’s Blood is rechttoe rechtaan heavy metal, maar Amahiru lijkt soms lijkt het meer op moderne hardrock dan op metal, dus daar hoorde ook een moderner, cleaner geluid bij. En ik speel alles op zevensnarige gitaren, waar ik bij Mary’s Blood alles met zes snaren doe.”

Pluizig

Amahiru is niet het enige nieuwe project waar Saki bij betrokken is. Eerder dit jaar verschenen de eerste twee singles van Nemophila. Naast Saki spelen onder meer Disqualia-gitariste Hazuki en voormalig Lipstick-zangeres Mayu (vroeger bekend als Sindy) in deze band. En net als Eye van Mary’s Blood valt Mayu op door haar krachtige stem met een nadrukkelijk rauw randje. Waar vindt Saki die zangeressen toch? “Tijdens mijn auditie voor Mary’s Blood”, lacht ze. “En Mayu was een vriendin van vrienden van me. Ik kende haar niet zo goed, maar ik hoorde van mijn vrienden dat ze muzikanten zocht voor een nieuwe band nadat ze uit Lipstick gestapt was.

Ze benaderde me om eenmalig een sessie met haar te doen. Dat was vorig jaar augustus. Na die sessie kwamen we erachter dat we als band een goede klik met elkaar hadden en besloten we een nieuwe band te vormen. Mijn management had toen al contact met Ward Records, waardoor we dat jaar op Metal Weekend in Tokio konden spelen. Dat was een mooi moment om nummers te gaan schrijven. We combineerden kleine Japanse elementen, zoals in Oiran, met elektronische elementen, Japanse rock en heel veel melodie.

Voor ons was het belangrijk om harde muziek, zoals metalcore, wat meer persoonlijkheid te geven door het yurufuwa te maken. Een Japans woord. Het betekent zoveel als pluizig of glad. Ook Nemophila is wat moderner dan Mary’s Blood, met al die metalcore-achtige stukken. Mayu vindt het ook leuk om af en toe te krijsen. Daar had ik nog nooit mee gewerkt.”

Vrijheid

Het lijkt erop dat de verschillende zangstijlen voor Saki het belangrijkste onderscheid tussen haar projecten zijn. “Ze hebben allemaal een heel verschillend bereik”, aldus Saki. “Archie (Wilson, Amahiru-zanger) is een man. Dat was voor mij het grootste verschil, haha! Aanvankelijk schreef ik de nummers zoals ik altijd deed, maar daardoor waren veel nummers te hoog of gewoon vreemd voor Archie. Dus moesten sommige nummers in een andere toonsoort.

Eigenlijk is het niet heel anders dan voor Eye en Mayu schrijven, want die hebben ook compleet verschillende stemmen. Als ik de nummers schrijf, moet ik daar rekening mee houden. Daarom is het voor mij ook heel spannend om met al die verschillende soorten zangers te werken.

Bij Mary’s Blood schrijf ik een groot deel van de nummers en als ik ze schrijf, schrijf ik meestal iedere partij en geef ik die aan de rest van de band, al mag (Mary’s Blood-drummer) Mari haar eigen roffels bedenken. In Nemophila schrijf ik ook nummers, maar er is ook een compositieteam. Maar ook daar krijgt Tamu (Nemophila-drumster Murata-tamu) veel vrijheid om haar eigen roffels te bedenken. Zij is de meest ervaren muzikant van de band, dus zij weet zich daar wel raad mee.

Ik heb zo de kans om allerlei verschillende dingen te proberen. Mary’s Blood is dan wel een echte heavymetalband, maar we hebben nummers in veel verschillende stijlen. Daardoor voel ik me bij Mary’s Blood vrij om alle nummers en sounds te proberen die ik maar wil. Bovendien houden Eye en (Mary’s Blood-bassiste) Rio heel erg van visual kei. Het is soms lastig om de juiste sounds bij de zang te vinden bij hun nummers, omdat de sounds best wel verschillen van die in de heavy metal.”

Serieuze interesse

Enkele jaren terug waren metalbands die volledig uit vrouwen bestonden een kleine hype in Japan. Saki werd in 2009 lid van Destrose – opvallend genoeg na het vertrek van haar latere Mary’s Blood-bandmaten Eye en Mari – en zag de trends komen en gaan. “Toen ik bij Destrose kwam hadden Aldious en Destrose al behoorlijk aan populariteit gewonnen”, aldus Saki. “HMV in Japan was een label en een festival begonnen die gespecialiseerd waren in volledig vrouwelijke metalbands.

Het magazine Burrn! begon rond die tijd ook speciale nummers over dat soort bands uit te brengen. Er was echt serieuze interesse vanuit Japanse heavymetalmedia. Ze zingen actief op zoek naar vrouwelijke bands. Toen Babymetal even later populair werd, merkten ook de idolmagazines de populariteit van vrouwelijke metalbands op. Dat was misschien wel het punt waarop het heavymetalpubliek naar andere bands op zoek gingen.”

Naar verluidt heeft Aldious vaak het verwijt gekregen dat ze hun populariteit alleen aan hun voorkomen te danken hebben en niet echt kunnen spelen. Mary’s Blood is dat gelukkig bespaard gebleven. “Misschien omdat we ons minder kleurrijk kleden”, denkt Saki hardop. “Er zijn nog steeds mensen die ze consequent met Babymetal blijven vergelijken. Wij hebben daar gelukkig nooit zo’n last van gehad.”

Uitzoeken

Saki omschreef haar hoofdband als rechttoe rechtaan heavy metal, maar haar invloeden zijn diverser dan dat. “Toen ik gitaar ging spelen was ik groot fan van Queen”, licht ze toe. “Brian May vind ik echt geweldig. Verder ben ik sterk beïnvloed door de Japanse heavymetalband Sekima-II. Ik heb zoveel nummers van die twee bands gespeeld. Je moet eens weten hoeveel tijd ik heb besteed aan het uitzoeken van hun nummers en hun sounds.”

Dan nog de hamvraag: kunnen we Saki vaker in Europa verwachten nu ze een project met Europese muzikanten gestart is? “We waren van plan om in juni en juli wat Europese optredens te doen met Amahiru. Helaas kwam het coronavirus ertussen. We zijn wel echt nog steeds van plan om te gaan touren met Amahiru. Hopelijk lukt het ergens volgend jaar!”

Album Release

Het debut album van Amahiru verschijnt op 27 november 2020 en is te verkrijgen op o.a. CDJapan en bol.com.

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie