Is Bubble Tea Japans?

Hoewel de hype inmiddels wat bekoeld is, is bubble tea, ook wel bekend als boba tea, op tal van plekken nog duidelijk aanwezig. En is het veranderd van een trendy drankje, naar een vaste ‘staple’ in vele winkelstraten over de gehele wereld.

Al rond 2010/2011 zagen we hier de eerste boba’s in Nederland verschijnen, maar het zou nog tot 2017/2018 duren voordat het écht bekender begon te worden. Inmiddels telt Nederland tientallen bubble tea speciaalzaken in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Wat is bubble tea?

Het wordt traditioneel gezien gemaakt met een mix van melk, thee en zwarte tapioca parels. Deze tapioca parels worden gemaakt door de gelijknamige meelsoort (gemaakt van de wortels van de cassava plant) tot balletjes te verwerken. Deze worden gekookt, en vervolgens ondergedompeld in suikersiroop. Hierdoor krijgen ze een ‘chewy’ textuur. Een beetje zoals een gummy beer. De balletjes zelf zijn vrijwel smaakloos, maar het zijn deze balletjes die het drankje haar naam geven.

Inmiddels zie je echter talloze varianten, en wordt lang niet altijd meer thee of melk gebruikt. Sommige varianten mixen thee en vruchtensap, weer anderen melk met limonadesiroop. Weer anderen laat de melk en thee volledig achterwegen, maar kiezen voor bijzondere creaties met crème brûlée of cheesecake.

Komt bubble tea uit Japan?

Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Een hoop mensen lijken te denken dat bubble tea uit Japan komt. Niet zo vreemd want het drankje is razend populair in Japan en je wordt om de oren geslagen met honderdduizenden instagramfoto’s van de meest schattige varianten. Er is zijn zelfs speciale werkwoorden ontstaan voor het drinken van bubble tea (tapiru) en het zoeken naar unieke boba locaties (tapikatsu). Maar verrassend genoeg komt het drankje niet uit Japan!

Waar komt het dan wel vandaan?

Het komt oorspronkelijk uit Taiwan! Dat gezegd hebbende dankt boba een deel van haar populariteit wel aan Japan. Het was mede dankzij het enorme succes van het drankje daar, dat het ook over de hele wereld verspreidde.

Na de allesverwoestende aardbeving en de daarop volgende tsunami in maart 2011, in Japan kwam er veel hulp vanuit Taiwain. Dit zorgde er o.a. voor dat de banden tussen beiden landen verbeterden, en meer Japanse toeristen naar Taiwan trokken. Daar kwamen ze in aanraking met een klassiek drankje: tapioca milk tea. Deze Taiwanese verse werd al in de jaren ’80 van de vorige eeuw bedacht (door wie is nog een hevige discussie tussen twee restaurants in Taiwan).

Bubble tea in Nederland

Graag zelf eens bubble tea proberen? Dan kun je o.a. terecht bij Bubble Ground in Amsterdam, dit was de allereerste Bubble Tea Bar van Nederland!). Maar ook bij 8tea5 (Den Haag), Mr. Stacks (Amsterdam), Saigon King (Rotterdam), Kimmade (Utrecht), Moong (Groningen), en Tea Stories (Eindhoven).

Of breng een bezoekje aan je lokale toko voor een zak tapioca pearls om je eigen milk tea mee te maken! Want ook het zelf maken is prima te doen:Bronnen: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto via ‘BOBA 5 Ways! Favorite BOBA / BUBBLE TEA Recipes You Gotta Try’ door Honeysuckle
Dit artikel -Is bubble tea Japans? – verscheen voor het eerst op 9 december 2020 en is voor het laatst geüpdatet op 9 december 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie