Wat is de JLPT (Japanese Language Proficiency Test)?

Wanneer je wel eens gekeken hebt naar een (internationale) baan of stage in Japan zul je ongetwijfeld ergens hebben zien staan dat er een bepaalde JLPT eis is. Dit staat voor Japanese Language Proficieny Test, en zoals de naam al doet vermoeden is dit een test hoe bekwaam je bent in de Japanse taal. Maar wat is die JLPT nou precies?

Internationaal erkend

Voor de meeste talen zijn er internationaal erkende tests beschikbaar die aantonen hoe goed je een bepaalde taal beheerst. Zo heb je voor de Engelse taal de TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) en voor het Japanse dus de JLPT. Er zijn alternatieven maar alleen de JLPT heeft zo’n grote bekendheid en wordt door de meeste personen als “leidend” beschouwd.

In het geval van de JLPT bestaan er meerdere niveaus van N5 t/m N1, waarvan N1 het hoogste niveau is dat je kunt halen. Dit niveau is echter zodanig hoog dat zelfs geboren en getogen Japanners nog moeite hebben deze met succes af te ronden!

Op welk niveau je zit wordt bepaald aan de hand diverse examens op het gebied van grammatica/leesvaardigheid, vocabulaire, en luistervaardigheid. Groot voordeel is ook dat je niet verplicht bent all niveaus te doen. Je kunt makkelijk 5, 4, en 3 overslaan als je er van overtuigd bent dat je vaardig genoeg bent. De meeste mensen beginnen echter wel gewoon bij 5 en werken dan omhoog.

Wat kan je ermee?

De JLPT is, buiten een mooie test voor jezelf, met name handig als je een functie wilt bekleden waar een goede beheersing van de Japanse taal nodig is. Dit kan een baan zijn in Japan zelf maar ook wanneer je in een ander land aan de slag wilt met je Japans.

Het is het ultieme bewijs dat je de taal ook daadwerkelijk beheerst, en op welk niveau je dit doet. Het is dan ook met name een groot voordeel tijdens sollicitaties en soortgelijke activiteiten.

Een andere reden voor een hoop mensen om de JLPT te doen is wanneer ze willen studeren aan een universiteit in Japan. Het behalen van een bepaald niveau is hiervoor meestal een vereiste om er zeker van te zijn dat je alle lessen kunt volgen.

Waar kun je de JLPT doen?

Het behalen van je JLPT certificaat gaat niet altijd even gemakkelijk. De examens worden wereldwijd namelijk maar twee keer per jaar afgenomen: in juli en december. Dat betekent voor ons echter niet automatisch dat je twee kansen heb. Er is namelijk maar één locatie in Nederland die de JLPT mag afnemen en die hebben maar één kans per jaar. Dat is namelijk het examen in juli aan de universiteit in Leiden. Kijk voor meer informatie hier.

Hoe bereid je je voor op de JLPT?

Uiteraard moet je de Japanse taal goed beheersen. De taal kun je op diverse manieren leren maar wanneer het aankomt op specifieke voorbereiding voor de JLPT is het handig om op wat extra vlakken te letten en te oefenen.

De drie hoofdonderdelen van de JLPT zijn woordenschat (en kanji), leesvaardigheid (en grammatica), en je luistervaardigheid. Voor elk van deze onderdelen zijn er diverse methodes om hier sterker in te worden. Denk aan het gebruiken van een woordenschat apps (zoals Memrise), het lezen van Japanse boeken voor je leesvaardigheid, en veel tv kijken en muziek luisteren voor je luistervaardigheid.

Eén van de beste manieren is om eerdere JLPT examens door te nemen en de oefenexamens door te nemen. Hierdoor kun je op een zeer heldere manier testen hoe het  ervoor staat met je vaardigheden en welke gebieden nog wat extra aandacht vragen.

Meer weten over de manieren waarop je je kunt voorbereiden op de JLPT? Lees dan hier verder.

Hoe gaat een JLPT examen in zijn werk?

Voor het examen moet je je een aantal maanden van te voren inschrijven. Dit kan via de site van JLPT Leiden. Zij updaten de site wanneer de registratiedata bekend zijn en vertellen je dan ook meer over de tarieven. Meestal kost het deelnemen aan de JLPT zo’n €100,-. Eenmaal ingeschreven kun je je voorbereiden en vast klaarmaken voor de dag van het examen.

Als het zover is ga je naar het examen gebouw waar je met alle deelnemers verzameld. Je neemt plaats in een grote zaal waar je toegesproken zult worden door een aantal vrijwilligers en professoren die je de regels uitleggen en vertellen hoe het programma in elkaar zit. Over het algemeen wordt je getest op drie onderdelen met elk 20 minuten pauze ertussen. Tussen elk examen zul je de zaal ook daadwerkelijk moeten verlaten en kun je even je gedachten weer op nul zetten voor je aan het volgende onderwerp begint.

Na afloop ga je simpelweg weer naar huis en zul je een flinke portie geduld moeten hebben. De uitslag van je examen komt namelijk pas enkele maanden later (oktober) binnen. Ben je gezakt? Dan is er geen mogelijkheid voor een herkansing. Je zult het gewoon het volgende jaar weer opnieuw moeten proberen.

Wil je een uitgebreid (en persoonlijk) verslag lezen van één van onze schrijfsters? Dat kan! Hennie heeft in 2017 de JLPT gedaan en heeft er een mooi artikel over geschreven.

Cover foto via Discover Nikkei door Henrique Minatogawa.
Dit artikel – Wat is de JLPT (Japanese Language Proficiency Test)? – verscheen voor het eerst op 15 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 15 januari 2021.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie