Ishikawa Goemon: de Legendarische dief

In de Japanse legenden en folklore is er maar één dief die een legendarische heldenstatus heeft gekregen. Zijn naam is Ishikawa Goemon. Het verhaal van Ishikawa Goemon is in heel veel vormen vertaald. Zijn legende komt voor in boeken, films, toneelstukken, en er is zelfs een hele video game franchise gebaseerd op hem. Het is niet precies duidelijk wanneer Goemon is geboren en overleden, maar het staat vast dat hij geleefd heeft rond het Edo tijdperk (24 maart 1603 na Chr. t/m 3 mei 1868 na Chr.). Hij stond bekend om het stelen van de rijken en geven aan de armen. In de legenden over hem wordt gesproken over zijn uitmuntende ninja-vaardigheden, al dan niet op een erg overdreven wijze.

Er wordt gezegd dat hij geboren is rond 1558. Vanaf dat punt is informatie over hem een beetje gefragementeerd en onduidelijk. Er is wel een betrouwbare bron die bevestigd dat Goemon in ieder geval echt heeft bestaan. In de autobiografie van regent Toyotomi Hideyoshi, geschreven in 1642, vertelt Hideyoshi over Goemon. Hij zet Goemon wel in een kwader daglicht, want Goemon zou maar een ‘gewone’ dief zijn geweest.

Verschillende verhalen

Goemon zou geboren zijn onder de naam Kuranoshin Sanada. De Kuranoshin familie was een samuraifamilie. Zij dienden de machtige Miyoshi clan in de Iga provincie. In 1573 werd zijn vader gedood door krijgers van het Ashikaga shogunaat. In sommige versies van Goemon’s legende wordt ook zijn moeder gedood. Op 15-jarige leeftijd zweert Goemon wraak. Hij begon een ninjutsu training onder Momochi Sandayu. Hij moest alleen vluchten omdat Goemon een affaire kreeg met zijn meester’s vrouw. Toen hij de benen nam, wist hij nog wel het zwaard van zijn meester te stelen.

Ishikawa Goemon door Utagawa Kunisada. Via Ukiyo-E database.

In een ander verhaal zou hij Goroziku hebben geheten. Hij woonde in de Kawachi provincie en zou helemaal geen ninja zijn geweest. Hij zou de leider geweest zijn van een dievengilde. Onder de naam Ishikawa Goemon stal hij van de rijken en gaf hij terug aan de armen. Een Japanse versie van Robin Hood dus! Er wordt gezegd dat hij niet gaf aan de armen om goed te doen, maar juist om zijn vijanden op een dwaalspoor te zetten. Hij zou dus opzettelijk de armen in gevaar hebben gebracht om zijn eigen hachje te redden.

In weer een ander verhaal wordt verteld over de vergiftigingspoging die Goemon deed op de regent Totoyomi Hideyoshi. Totoyomi Hideyoshi verenigde in navolging van Oda Nobunaga het versplinterde Japan. Door zijn toedoen zou het netwerk van ninja’s zijn opgesplitst, waardoor Goemon gedwongen werd om dief te worden. Uit wraak wilde hij daarom Hideyoshi vermoorden. Hij werd echter betrapt en gevangen genomen.

Levend gekookt

Hoewel er verschillende verhalen zijn over het verleden van Goemon, lopen ze wel allemaal op dezelfde manier af. Goemon wordt geëxecuteerd. Op niet al te prettige wijze… Hij werd namelijk levend wordt gekookt in grote ketel kokende olie! Maar de details rondom zijn dood wisselen ook weer per verhaal. Wat vast staat is dat hij naar de Boeddhistische Nanzen-Ji tempel werd gebracht in Kyoto om vervolgens in een ketel hete olie levend te worden gekookt. Maar in de ene versie van het verhaal werd alleen hij gekookt. In een andere versie zouden hij en zijn zoon levend worden gekookt. Goemon zou zijn zoon hebben weten te redden door hem hoog boven zijn hoofd te houden. Hierdoor kon de zoon gered worden door omstanders.

In weer een andere versie van dit verhaal zou hij zijn zoon boven zijn hoofd hebben gehouden, om hem vervolgens snel onder de olie te dompelen en hem te verdrinken, zodat zijn zoon snel zou sterven. Goemon zou vervolgens zelf langzaam aan zijn verwondingen overlijden. In de dagen voordat Goemon stierf, zou hij een gedicht hebben geschreven, waarin stond dat dieven altijd zouden bestaan. Vandaag de dag ligt zijn grafsteen nog steeds bij de Daiunin tempel in Kyoto.

Verbeelding

Hoewel de legende van Goemon vele versies kent, is Goemon wel één van de meest beruchte en gevierde dieven die Japan ooit heeft gekend. Zijn legende spreekt in ieder geval tot de verbeelding van velen. In kabuki theaters wordt één voorstelling over Ishikawa Goemon nog altijd gespeeld. Toch lijkt de legende ook in sommige opzichten sterk op het vehaal van Robin Hood. Of Goemon ook echt een held was zoals Robin Hood of gewoon een slijmerige schurk, daar zullen we helaas nooit achter komen.

Bronvermelding: 1, 2

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie