Ita-bags: hang je tas vol met je favo personage

Naast dat schrijfster Joyce het al had over ita-neiru en ita-sha, komt er de laatste tijd weer een andere trend voorbij: ita-bags; Je tas helemaal vol hangen met buttons en sleutelhangers van je favoriete anime serie of personage.

Ita is een afkorting van Itai, wat zoiets als ‘pijnlijk’ betekent. Het ita gedeelte van de tassen kan geïnterpreteerd worden als dat het een beetje ‘tacky’ er uit ziet voor sommigen en dat het pijnlijk voor de portemonnee kan zijn.

 

Laat je fandom zien

Ita-bags zijn echt wat anders dan een tas met een paar sleutelhangers er aan. Het is een manier om je enorme liefde voor een bepaalde serie of personage te laten zien, dus is het de bedoeling dat je het er helemaal vol mee hangt. Het liefst ook met zeldzame accessoires die alleen de grootste fans kunnen bemachtigen. Om deze zeldzame items te krijgen, geven de fans vaak grote hoeveelheden geld uit.

Een (nog vrij nette) ita bag - via twitter

Een (nog vrij nette) ita bag met merchandise van Sakamichi en Manami uit Yowamushi Pedal  – via twitter

Kun jij de koffer nog herkennen? - via Twitter

Kun jij de koffer nog herkennen? – via Twitter

Sommige fans gaan echt heel ver met de ita-bag hobby - via Lineq

Sommige fans gaan echt heel ver met deze hobby – via Girlsvip-matome & Lineq

Bij eerste oogopslag zien de ita-bags er soms uit alsof het uit een etalage komt, dat komt omdat er vaak herhaling in de applicaties zit. Misschien wat raar maar op die manier kan een tas alsnog wat mooier lijken, het ziet er immers door alle buttons en hangers snel wat rommelig uit. Er komt dus zeker wat meer creativiteit bij kijken dan je denkt!

Niet alleen je dagelijkse tas-, hand- en schoudertassen moeten er aan geloven, de grootste fans decoreren natuurlijk ook hun reiskoffers of weekendtassen. Natuurlijk zullen niet alle otaku’s altijd rondlopen met een ita-bag, het valt immers enorm op, maar het is bijvoorbeeld wel leuk voor een afspraak met andere fans, een evenement of bij het winkelen in Akihabara.

 

Je eigen Ita-bag

Wil jij na het zien en lezen nu ook je eigen ita-bag gaan maken? Dat kan heel simpel:

 

1: Kies een serie, game of personage.

In Nederland is het al snel lastig om van specifieke personages of series zoveel accessoires te krijgen, het is goed zoeken op conventies of (dan wel niet internationale of Japanse) webshops, dus denk hier eerst goed over na. Je kan ook eerst kijken of er wel genoeg van te vinden is. Zie bijvoorbeeld webwinkels zoals Archonia, Rightstuf, Jbox, AnimUK, CdJapan of Omoi.

 

2: Koop je accessoires en merchandise.

Als je een button of sleutelhanger vind, dan is het zaak om er gelijk veel van te kopen. Zoals je in de voorbeelden kan zien: om een hele tas te bedekken heb je vaak tientallen applicaties nodig. Een hele rij van één soort sleutelhangers zorgt er voor dat er ritme in de vormgeving van de tas zit maar ook dat het meer opvalt. Natuurlijk kan je ook je eigen buttons maken, maar het tofste is als het officiële artikelen zijn: zo steun je immers de makers van de serie, game of personage die je zo geweldig vind.

 

3: Zoek een tas uit.

De simpelste tassen zijn vaak katoenen schoudertassen waar je makkelijk iets in kan prikken of hangen. Mooier is het wanneer de kleur van je tas de kleuren van je accessoires matchen of het er juist door contrast uit laat springen. Maar de beste ita-bags bestaan ook uit officiële tassen van die ene serie/game/personage waar je fan van bent.

 

4: Arrangeer de accessoires.

Omdat je voor een hele tas zoveel dingen nodig hebt, is het handig eerst voor jezelf een voorbeeld te maken van hoe je het gaat hangen, door het vooraf op een tafel te arrangeren. Denk hierbij er om dat het mooier is als je een bepaald patroon kan maken, bijvoorbeeld door zes dezelfde buttons of hangers onder elkaar te hangen of juist steeds af te laten wissel met een andere. Nou ja, het is geen regel, je kunt ook gewoon helemaal free-stylen, zolang het maar laat zien dat je een enorme fan bent.

 

5: Maak alles aan je tas vast

Als je je accessoires netjes wilt houden, doe er dan een klein plastic hoesje om heen. Wil je je tas niet beschadigen? Probeer dan een dikke doorzichtige plastic tas te vinden die er precies om heen past, waar je vervolgens dingen aan kan hangen. Mocht je geen ruimte meer hebben voor sleutelhangers, denk dan ook aan dat je een ketting tussen de handvatten kan hangen. Zo kan je nog meer kwijt!

 

Inspiratie nodig?

Kijk dan eens de volgende filmpjes

 

Bronnen 1, 2

Coverfoto via: Vrouwelijke fans met hun ita-bags – via Passionsnap


 

Op zoek naar mooie spulletjes om zelf een ita-bag te maken? Kijk dan eens op Archonia.

rea

 

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

8 Comments

 1. Deborah

  november 1, 2015 at 12:10 am

  Wat grappig, was zelf toen dit artikel uitkwam in Akihabara om nog wat ita-bag inkopen te doen 😉

  • Joyce

   november 2, 2015 at 12:37 pm

   Haha! Dat zou ik ook wel willen! Moet jammer genoeg nog eventjes wachten 😉 Maar goed geslaagd met je inkopen? 😀

   • Deborah

    november 5, 2015 at 3:40 pm

    Ja! Heb eindelijk zo’n plastic overtas kunnen vinden, was nog best even zoeken.
    Nu is het alleen nog een kwestie van alles vast spelden 🙂

    • Joyce

     november 5, 2015 at 9:36 pm

     Oeeh! Heb je die daar gevonden of hier?

     • Deborah

      november 9, 2015 at 6:08 am

      In Akihabara, heeft me wel 3 keer er naar toe gaan gekost 😉
      Was even op een korte vakantie, maar nu kan ik eindelijk alles gaan vast spelden, zal het resultaat ook op jullie Facebook delen 🙂

     • Joyce

      november 9, 2015 at 8:44 am

      Heel leuk! Ben super benieuwd 😀 Heb zelf ook een doorzichtige tas vinden op m’n boodschappenlijstje gezet wanneer ik weer naar Akiba ga. Gaat jammer genoeg echter nog wel even duren :’)

 2. nerdygeekyfanboy

  november 1, 2015 at 9:54 pm

  Wow, die fans zijn enthousiast! Ik zit wel mijn eigen tas vol te maken met buttons, dat zijn toch verschillende series/boeken/films die erop zitten haha 🙂

  • Joyce

   november 2, 2015 at 11:08 am

   Haha ja, en waarschijnlijk heb je ook nog wel wat ruimte over op je tas toch? 😉

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X