Ita-bags: hang je tas vol met je favo personage

Staat je hele huis al vol met figures en merchandise van je favoriete personage, maar wil je simpelweg méér? Of wil je graag je liefde voor een personage overal mee naartoe dragen? Dan is een ita-bag echt iets voor jou! Je kunt je tas dan helemaal vol hangen met buttons en sleutelhangers zodat je je enthousiasme overal kunt laten zien en delen.

Wat is een ita-bag?

Een ita-bag is in feite niks anders dan een zeer uitgebreid versierde tas met één specifiek thema. Vaak dus een bepaald personage uit een anime, manga, of visual novel. En meestal met een kawaii twist.

De naam is afgeleid van het Japanse woord “itai” wat pijn betekent. De tassen zijn namelijk soms loodzwaar door alles wat er aan gehangen of gespeld wordt. Maar daarnaast doet het ook gewoon zeer aan de portemonnee om alles te kopen. En is het volgens sommige mensen pijnlijk genant om zo publiekelijk over straat te gaan met een ita-bag.

Een (nog vrij nette) ita bag - via twitter
Een (nog vrij nette) ita bag met merchandise van Sakamichi en Manami uit Yowamushi Pedal  – via twitter

De tassen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden maar verschenen voor het eerst zo eind jaren 2000/begin 2010. Rond 2015~2017 zijn ze kortstondig een hype geweest. Zo verschenen de tassen in Japan overal in de media en bereikte hiermee ook diverse internationale platformen. Tegenwoordig is de hype weer wat bekoelt maar zie je genoeg mensen rondlopen met een ita-bag. Met name de (nep)leren rugzakjes met een hartvormige uitsnede zijn immens geliefd.

Laat je fandom zien

Al vallen deze hartjestassen volgens de echte ita-bag fans niet helemaal indezelfde categorie. Volgens hen zijn ita-bags echt wat anders dan een tas met een paar sleutelhangers of speldjes er aan.

Kun jij de koffer nog herkennen? - via Twitter
Kun jij de koffer nog herkennen? – via Twitter
Sommige fans gaan echt heel ver met de ita-bag hobby - via Lineq
Sommige fans gaan echt heel ver met deze hobby – via Girlsvip-matome & Lineq

Het is een manier om je enorme liefde voor een bepaalde serie of personage te laten zien, dus is het de bedoeling dat je het er helemaal vol mee hangt. Het liefst ook met zeldzame accessoires die alleen de grootste fans kunnen bemachtigen. Om deze zeldzame items te krijgen, geven de fans vaak grote hoeveelheden geld uit. Eén enkele button kost al snel een euro of €5,- maar dit kan snel oplopen naar tientallen euro’s. Een tas zoals hierboven afgebeeld heeft dan ook behoorlijk wat spaarcenten gekost!

Je eigen Ita-bag

Wil jij na het zien en lezen nu ook je eigen ita-bag gaan maken? Dat kan heel simpel:

1: Kies een serie, game of personage.

In Nederland is het al snel lastig om van specifieke personages of series zoveel accessoires te krijgen, het is goed zoeken op conventies of (dan wel niet internationale of Japanse) webshops, dus denk hier eerst goed over na. Je kan ook eerst kijken of er wel genoeg van te vinden is. Zie bijvoorbeeld webwinkels zoals Archonia, Rightstuf, Jbox, AnimUK, CdJapan of Omoi.

2: Zoek een tas uit.

De simpelste tassen zijn vaak katoenen schoudertassen waar je makkelijk iets in kan prikken of hangen. Mooier is het wanneer de kleur van je tas de kleuren van je accessoires matchen of het er juist door contrast uit laat springen. Maar de beste ita-bags bestaan ook uit officiële tassen van die ene serie/game/personage waar je fan van bent.

3: Koop je accessoires en merchandise.

Als je een button of sleutelhanger vind, dan is het zaak om er gelijk veel van te kopen. Zoals je in de voorbeelden kan zien: om een hele tas te bedekken heb je vaak tientallen applicaties nodig. Een hele rij van één soort sleutelhangers zorgt er voor dat er ritme in de vormgeving van de tas zit maar ook dat het meer opvalt. Natuurlijk kan je ook je eigen buttons maken, maar het tofste is als het officiële artikelen zijn: zo steun je immers de makers van de serie, game of personage die je zo geweldig vind.

4: Arrangeer de accessoires.

Omdat je voor een hele tas zoveel dingen nodig hebt, is het handig eerst voor jezelf een voorbeeld te maken van hoe je het gaat hangen, door het vooraf op een tafel te arrangeren. Denk hierbij er om dat het mooier is als je een bepaald patroon kan maken, bijvoorbeeld door zes dezelfde buttons of hangers onder elkaar te hangen of juist steeds af te laten wissel met een andere. Nou ja, het is geen regel, je kunt ook gewoon helemaal free-stylen, zolang het maar laat zien dat je een enorme fan bent.

5: Maak alles aan je tas vast

Als je je accessoires netjes wilt houden, doe er dan een klein plastic hoesje om heen. Wil je je tas niet beschadigen? Probeer dan een dikke doorzichtige plastic tas te vinden die er precies om heen past, waar je vervolgens dingen aan kan hangen. Mocht je geen ruimte meer hebben voor sleutelhangers, denk dan ook aan dat je een ketting tussen de handvatten kan hangen. Zo kan je nog meer kwijt!

Inspiratie nodig?

En klaar is kees! Je kunt nu trots je ita-bag overal tentoonstellen. Maar ben je nog een beetje zoekende of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens de volgende filmpjes

Bronnen 1, 2
Coverfoto via: Vrouwelijke fans met hun ita-bags – via Passionsnap
Dit artikel – Ita-bags: hang je tas vol met je favo personage – verscheen voor het eerst op 30 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 30 november 2021.

Petra
berkumpje@gmail.com

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

8 Reactie's
 • Deborah
  Geplaatst op 00:10h, 01 november Beantwoorden

  Wat grappig, was zelf toen dit artikel uitkwam in Akihabara om nog wat ita-bag inkopen te doen 😉

  • Joyce
   Geplaatst op 12:37h, 02 november Beantwoorden

   Haha! Dat zou ik ook wel willen! Moet jammer genoeg nog eventjes wachten 😉 Maar goed geslaagd met je inkopen? 😀

   • Deborah
    Geplaatst op 15:40h, 05 november Beantwoorden

    Ja! Heb eindelijk zo’n plastic overtas kunnen vinden, was nog best even zoeken.
    Nu is het alleen nog een kwestie van alles vast spelden 🙂

    • Joyce
     Geplaatst op 21:36h, 05 november Beantwoorden

     Oeeh! Heb je die daar gevonden of hier?

     • Deborah
      Geplaatst op 06:08h, 09 november

      In Akihabara, heeft me wel 3 keer er naar toe gaan gekost 😉
      Was even op een korte vakantie, maar nu kan ik eindelijk alles gaan vast spelden, zal het resultaat ook op jullie Facebook delen 🙂

     • Joyce
      Geplaatst op 08:44h, 09 november

      Heel leuk! Ben super benieuwd 😀 Heb zelf ook een doorzichtige tas vinden op m’n boodschappenlijstje gezet wanneer ik weer naar Akiba ga. Gaat jammer genoeg echter nog wel even duren :’)

 • nerdygeekyfanboy
  Geplaatst op 21:54h, 01 november Beantwoorden

  Wow, die fans zijn enthousiast! Ik zit wel mijn eigen tas vol te maken met buttons, dat zijn toch verschillende series/boeken/films die erop zitten haha 🙂

  • Joyce
   Geplaatst op 11:08h, 02 november Beantwoorden

   Haha ja, en waarschijnlijk heb je ook nog wel wat ruimte over op je tas toch? 😉

Geef een reactie