Itasha: Over-the-top otaku auto’s

Zie jij een sportieve auto voorbij komen die helemaal beplakt is met anime stickers en wat dikke RGB accessoires? Dan heb je een itasha auto gespot! Itasha is een Japans concept dat verwijst naar auto’s, busjes en andere voertuigen die zijn aangepast met anime-, manga-, of game- personages, logo’s en andere afbeeldingen.

Het idee erachter is om iemands passie en enthousiasme voor de anime- en gamecultuur uit te drukken en tegelijkertijd een statement te maken op straat. Dit kan variëren van eenvoudige stickers en emblemen tot uitgebreide verfbeurten en volledig uitgedoste interieurs.

Jaren ’90

Itasha bestaat al sinds eind jaren ’90, toen het voor het eerst populair begon te worden in Japan. Hoewel er al eerdere vormen van te zien waren wordt de eerste “echte” itasha auto toegewezen aan een otaku (een hardcore anime-fan) genaamd Akio Nakamura. Hij was een van de eersten die zijn busje aanpaste met anime-personages, logo’s en slogans en daar lokale roem voor kreeg.

Sindsdien is het fenomeen in populariteit gegroeid, met steeds meer mensen die hun auto, motor of andere voertuig op unieke en creatieve manieren aanpassen. Vandaag de dag zijn er hele shows, grote bijeenkomsten en fora’s voor fans over de hele wereld. Ook hier in Nederland kun je zo nu en dan een itasha voorbij zien komen. Dus let de volgende keer dat je naar een anime conventie eens goed op wat er allemaal op de parkeerplaats staat!


Soorten Itasha

Itasha is over het algemeen verdeeld in twee hoofdcategorieën: Type A en Type B. Type A is de meer traditionele stijl, die vaak anime-personages, logo’s en slogans bevat. Hierbij zie je vakere schattige personages, felle kleuren en kawaii patronen. Type B is de wat meer modernere versie, gekenmerkt door een volwassener, minder schattig ontwerp. Beide stijlen zijn ongelooflijk populair onder liefhebbers. Je ziet dan ook de meest uiteenlopende ontwerpen voorbij komen.

Overigens heb je ook nog andere soorten die niets met auto’s te maken hebben. De itasha tas, in het kort ita-bag is daar één van de bekendste voorbeelden van. Over het algemeen wordt er met alleen het woord itasha echter verwezen naar auto’s.


Hoe maak je je eigen itasha

Je eigen itasha maken is een geweldige manier om je passie voor anime en gamecultuur te laten zien. Het kan alleen al snel een hele kostbare hobby worden. Je hebt om te beginnen al een auto nodig. Bij voorkeur een mooi (Japanse) sportmodel. Al hebben we ook schattige Smart autootjes gezien met bijvoorbeeld Pikachu designs! Als je eenmaal een auto hebt kun je losgaan met spuiten, bestickeren en modden. Hier zicht dus wel een flink prijskaartje aan vast.

Gelukkig kun je ook op meer bescheiden wijze aan de slag met itasha. Bijvoorbeeld met stuurcovers, automatjes, stoelhoezen, spiegelprojecties en meer. Letterlijk net hoe gek je het wil maken, hoe handig je bent en/of hoeveel budget je tot je beschikking hebt.

Wil je er echt mee aan de slag? Dan is er in elk geval één bedrijf in Nederland die sowieso bekend is met itasha, en dat is Blomsma in Zoetermeer. Over het algemeen kun je echter bij vrijwel elke kundige auto bestickeraar aankloppen.


Expressie en creativiteit

Over het algemeen is itasha gewoon een leuke, creatieve manier om je passie voor anime te laten zien. Of je er nou voor kiest om je auto te pimpen met Type A- of Type B-ontwerpen, je kunt er zeker van zijn dat je een statement maakt!

Coverfoto via Wikimedia. Foto door 玄史生
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie