Itsudatte My Santa

Anime: Itsudatte My Santa

Genre: Actie, Fantasy, Avontuur

Release: 24 februari 2018

Iedereen heeft wel een eigen kerstklassieker in gedachten, een film, serie of een episode die ze traditiegetrouw elk jaar met kerstmis kijken. Voor mij is dat Itsudatte my Santa, een anime die in het teken staat van de kerst en de kerstgedachte die de wereld wordt rond gebracht. Maar dan wel met een ondeugende knipoog, zoals alleen anime dat kan!

Santa

Santa is een jongen die op kerstavond geboren is, een vrolijke bedoeling zou je denken maar voor Santa is kerst de meest verschrikkelijke tijd van het jaar. Hij vindt het onder andere beschamend dat hij vernoemt is naar de enige echte kerstman. Hij heeft niks, maar dan ook dan echt niks, met kerstmis. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij want hij krijgt op kerstavond bezoek van een spontane, excentrieke, meid. Heel toevallig heet ze ook Santa, haar volledige naam luidt zelfs Mai Santa Claus. Ze zit er heel erg mee dat de mannelijke Santa niet vrolijk de feestdagen doorbrengt, en is vastbesloten hem een fijne kerst te bezorgen!

Kerst van korte duur

De eerste aflevering staat dan ook geheel in het teken van kerst. Vallende sneeuw, kerstliederen, cadeautjes, kerstbomen, en alle andere kerst clichés passeren de revue. Terwijl Mai haar best doet de kerstmagie duidelijk te maken een Santa duiken we wat dat betreft in een klassiek kerstverhaal. Maar dan wel met een flinke hoeveelheid fanservice. Er is zelfs volop bloot te zien in de serie. Maar verder dan dat gaat het niet.

Meest opvallende is echter dat – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – alleen de eerste episode heel overduidelijk om kerst draait. De latere episodes laten de kerstsfeer echter bijna volledig vallen, het enige wat overblijft aan het winterse sfeertje zijn de namen van de hoofdpersonages die beiden uiteraard Santa heten. Zo staat elke episode vrijwel volledig op zichzelf, een typische episodische anime dus. Toch zie je ook hier natuurlijk wel verwijzingen naar de kerst, maar niet zo heftig als je dat in de eerste aflevering terug ziet.

Opmerkelijk is ook de vermelding van Jezus en de christelijke gedachte achter kerst. religie e.d. worden meestal overgeslagen in dit soort kerstige anime. Vaak om het zo neutraal mogelijk te houden, en omdat Japan niet overwegende Christelijk is. Toch wordt er een aantal keren duidelijk de aandacht opgelegd in de serie.

Matige animatie

Jammer genoeg heeft het speelse, fanservice verhaal wel wat te lijden onder haar animatie. De animatie an sich is vrij redelijk, in heel veel shots is de art en de animatie perfect. Maar in vele andere shots is dat alles helaas minder goed gelukt. Vooral opvallend is dat een vaste, kenmerkende artstyle ver te zoeken is. Alsof de serie nog niet zo goed weet welke stijl ze willen hanteren. Het is misschien niet direct storend voor iedereen, maar persoonlijk vond ik het een gemis.

Vooral omdat er meer dan genoeg keuze is, en midden blijkbaar voldoende middelen heeft om verschillende elementen in één serie zitten. Zo is deze trouw aan de oudere traditionele animatie stijl, maar zitten er her en der vrij willekeurige digitale elementen in. Denk aan toevoegingen zoals het vallen van sneeuw. Dit zelfde zie je ook in de camerabewegingen. Je kunt duidelijk herkennen dat sommige duidelijk post-animatie, digititaal zijn bewerkt.

Zo zie je bijvoorbeeld geen veranderingen in diepte als de camera uitzoomt of dichterbij komt. Iets dat realistisch gezien natuurlijk niet klopt. Hierdoor voelt het geheel af en toe zeer vlak aan. Ook hier is deze creatieve keuze niet perse storend, maar het is wel tegenstrijdig met wat er in andere delen van de serie gebeurd.

Het doet haast het vermoeden dat er bepaalde restricties waren qua budget, animatoren, of tijd, om alles netjes in één lijn te trekken en door te voeren.

Kersttraditie

Wat dat betreft is Itsudatte My Santa objectief gezien dan ook op z’n best een matige serie. De animatie is inconsistent en ondanks de hevige focus op kerst, is alleen de eerste aflevering echt ‘kerstverhaal waardig’. En toch, kijk ik deze serie elke kerst weer. In elk geval de eerste epsiode. Het brengt voor mij een stukje nostalgie en kerstvreugde met zich mee, ontstaan door het jarenlang kijken van deze serie.

Lang niet iedereen zal dezelfde kerstgevoelens ervaren bij deze anime, maar ik kan je aanraden op z’n minst de eerste aflevering te bekijken. De serie neemt zichzelf niet serieus, en brengt op haar eigen wijze het kerstgevoel bij je naar binnen.

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie