Yakitori restaurant en Izakya in Ota, Tokyo. Foto door Gullevek uit Yaguchi via WikiCommons.

Izakaya: De Japanse pub

Vrijdag is voor de meeste van ons het begin van het weekend. Voor velen vaak ook de “eerste” avond van de week dat je weer lekker uit kunt gaan. Hier in Nederland zou je meteen de eerste beste kroeg in rennen of misschien op zoek gaan naar een discotheek of club. In Japan kiest men liever voor een izakaya (居酒屋).

Het Japanse “Bruine Café”

Izakaya’s zijn eetgelegenheiden waar je naast een grote keuze aan hapjes ook nog eens lekker kunt drinken. Vaak zijn ze erg gemakkelijk te herkennen. De meeste (traditionele) izakaya’s hebben namelijk een kenmerkende rode lantaarn (chochin 提灯) die buiten hangt om mensen op het restaurant wijzen.

Het zijn echter niet perse restaurants zoals wij die ons misschien voorstellen. Ze zijn nog het best te omschrijven als een mengeling van Engelse pubs, Tapasbar en Bruin Café. Hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn een plek voor een gezellig samenkomen om te borrelen en eten.

Aka-chochin lantaarn. Foto via Ja-Wikipedia (WikiCommons).

Er zijn tal van verschillende soorten izakaya’s te vinden. Sommige zijn onderdeel van een grote keten en bieden tegen budgetprijzen de lekkerste dingen. Andere izakaya zijn juist zeer exclusief die al eeuwenlang in het bezit van één familie zijn en met unieke streekproducten werken. En alles daartussen in.

Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat je er heen gaat voor een hapje én een lekker drankje welke je deelt in goed gezelschap. Met name een ijskoud biertje mag niet ontbreken bij je bezoek aan een izakaya.

Eten en drinken in de izakaya

Een izakaya is echter niet bedoelt om alleen maar wat te drinken of om een snelle hap te scoren. Ze zijn specifiek ingesteld om er langere tijd gezellig te tafelen. Je bestelt er ook geen complete maaltijden, of meerdere gangen in een vaste volgorde. Het is juist de bedoeling dat je lekker ontspannen kunt genieten van diverse hapjes en gerechten, in een volgorde die je zelf bepaalt. Deze deel je met de rest van je gezelschap onder het genot van een lekker drankje.

In sommige izakaya’s zit je aan een enkele lange tafel met verschillende mensen, in sommige aan een bar, of aparte tafels. En weer andere op tatami matten aan lage tafeltjes. Afhankelijk van de izakaya heb je ook kleine privé ruimtes die je kunt afhuren voor de duur van je bezoek. Met name erg prettig als je met een grotere groep bent of juist geen last wilt hebben van grote groepen mensen.

Je kunt hier vaak zo lang blijven zitten als je wilt, mits je regelmatig blijft bestellen. Ook zijn er izakaya die werken met nomi-hodai (all-you-can-drink) en/of tabe-hodai (all-you-can-eat). Je kunt dan voor een vast bedrag onbeperkt eten en drinken. Vaak heb je dan de keuze om twee of drie uur lang te tafelen. Houd er wel rekening mee dat je, als je voor twee uur boekt, je niet altijd langer kunt blijven.

Op de menukaart

Izakaya’s zijn een fantastische manier om kennis te maken met de (traditionele) Japanse keuken. Je vindt er namelijk tal van unieke gerechten, en omdat ze vaak relatief klein zijn is het een goede gelegenheid om dingen te proberen. Daarnaast is het aanbod per izakaya vaak ook erg verschillend. Maar diverse klassiekers zoals edamame (sojabonen), karaage (gefrituurde kip), spiesjes met groente en vlees, salades, en sashimi vind je in de meeste izakaya wel terug.

Gyoza @ Izakaya Taisho Ken 3. Foto door Guilhem Vellut via WikiCommons.
Clanchou from Izakaya Akanedoki in Showa, Kanazawa, Ishikawa. Foto door Opponent via WikiCommons.

Ook qua dranken zijn er een aantal dingen je veel terug ziet in alle izakaya’s. Ver uit de meest genuttigde drank is bier, in alle soorten en varianten. Maar ook wijn, saké, shochu, en diverse cocktails zijn erg geliefd. Met name de bekende “Highball”, een cocktail met whisky en sodawater is een veel gekozen cocktail in de izakaya.

Korte etiquette les

Mocht je zelf een bezoek willen brengen aan een izakaya is het wel handig om je bewust te zijn van enkele etiquette regeltjes. Met name als je in het gezelschap bent van andere Japanners.

Bij binnenkomst zal er, indien de optie er is, vaak gevraagd worden of je nomi-hodai of tabe-hodai wilt afnemen en voor hoe lang. Daarna zul je begeleidt worden naar een tafeltje. Hier krijg je of een menukaart of een tablet om mee te bestellen. Ook krijg je vaak een (warm) handdoekje en soms al een klein voorgerechtje. Gebruik dit handdoekje meteen als iedereen aan tafel zit.

Eenmaal aan tafel en wil je bestellen? In het geval van de tablet is het bestellen lekker makkelijk. Je kunt gewoon je hele bestelling via die manier opgeven. Heb je alleen een menukaart gekregen? Kijk dan even of er niet toevallig een soort belletje of drukknop bij je tafel aanwezig is. Hiermee kun je het personeel attenderen dat je klaar bent om je bestelling door te geven. Ook die niet aanwezig? Roep dan gewoon “sumimasen” om de aandacht van het personeel te trekken. Dit voelt wellicht ongemakkelijk maar is gebruikelijk. Twijfel je? Kijk dan even “af” bij andere tafeltjes.

De eerste ronde bestaat eigenlijk altijd uit bier en saké plus een klein hapje zoals edamame. Ben je met een groot gezelschap en wordt er saké besteld? Dan wordt dit vaak in kleine flesjes met meerdere lege glazen/kopjes geserveerd. Het is niet de bedoeling dat je je eigen glas vult. Je moet wachten tot iemand die voor je bijvult, en jij in antwoord die van hen. Ben je dorstig? Blijf dan goed je gezelschap bijschenken, dan heb je zelf ook vaker een vol glas. Wil je jouw glas niet bijgevuld hebben? Dan moet je zorgen dat je altijd een restje in glas laat staan.

Wanneer je eten gaat bestellen is er vaak één iemand die meerdere keren een rondje eten besteld. Dit gaat semi-willekeurig en wat er op tafel komt wordt onder iedereen verdeelt. Een beetje zoals je een bittergarnituur hier zou verdelen. Gerechten puur en alleen voor jezelf bestellen wordt eigenlijk nooit gedaan.

Voor de rest kijkt men allemaal niet zo nauw. Het is immers een plek voor gezelligheid en ontspanning en de regels en restricties van het dagelijkse leven een beetje te kunnen vergeten. De gemoedelijke sfeer die er in die izakaya’s hangt, en met name de atmosfeer wat later op de avond is fantastisch.

Duik in de Japanse cultuur

Het is een ontzettend leuke manier om kennis te maken met de Japanse eet- en drink cultuur. Je krijgt van alles voorgeschoteld! Daarbij is het ook een hele goede manier om je Japanse vrienden beter te leren kennen, of nieuwe vrienden te ontmoeten.

Al met al is een bezoek aan een izakaya dan ook een absolute must voor iedereen die Japan bezoekt, dus let vooral op of je ergens een rode lantaarn buiten ziet hangen. Trek gewoon de stoute schoenen aan en loop naar binnen!

Coverfoto: Yakitori restaurant en Izakya in Ota, Tokyo. Foto door Gullevek uit Yaguchi via WikiCommons.
Dit artikel – Izakaya: Get your drink on! – verscheen voor het eerst op 19 oktober 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 13 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie