Izakaya: Get your drink on!

Vrijdag is voor de meeste van ons het begin van het weekend. Voor velen vaak ook de “eerste” avond van de week dat je weer lekker uit kunt gaan. Hier in Nederland zou je meteen de eerste beste kroeg in rennen of misschien op zoek gaan naar een discotheek of club. In Japan kiest men liever voor een izakaya (居酒屋).

 

Het Japanse “Bruine Café”

Izakaya’s zijn vaak warme en huiselijke cafe’s waar je naast een grote keuze aan dranken ook nog eens lekker kunt eten. Vaak zijn ze erg gemakkelijk te herkennen want hebben de traditionelere Izakaya’s een rode lantaarn (chochin 提灯) die buiten hangt.

Aka-chochin lantaarn. Foto via Ja-Wikipedia (WikiCommons).

Over het algemeen ga je met een groepje mensen naar een izakaya en kun je er op verschillende manieren eten en drinken.  Het klinkt misschien vreemd maar vaak heb je de keuze om alles los te bestellen of voor een nomi-hodai (all-you-can-drink) of tabi-hodai (all-you-can-eat) te kiezen. Je kunt dan voor een vast bedrag onbeperkt eten en drinken. Al moet je wel van te voren zeggen hoelang je wilt blijven want het gaat paar uur.

 

Volledige verzorging

In sommige Izakaya’s zit je aan een enkele lange tafel met verschillende mensen, in sommige aan een bar en weer andere op tatami matten aan lage tafeltjes. Dit is al dan niet in aparte kamers zodat je echt met je eigen gezelschap in een eigen ruimte zit. Houdt er wel rekening mee dat je, als je voor twee uur boekt, je niet altijd langer kunt blijven. Dus als het gezellig is, pech gehad.

Bij binnenkomst zul je meteen begeleid worden naar een plek en wordt je uitgelegd wat de bedoeling is. Moet je bestellen via een tablet of kun je de serveerster roepen met een luide “sumimasen”. Over het algemeen zul je moeten bestellen met een tablet, wat je leven alleen maar makkelijker maakt, want deze gaat gepaard met voldoende plaatjes.

De uitleg gehad zal er meteen wat op tafel gezet worden, vaak een klein schaaltje snacks zoals edamame bonen. Deze is echter niet gratis maar meer een soort “vaste” verplichting bij je bezoek.

Heb je nomi-hodai en/of tabi-hodai kun je onbezorgd de hele avond door bestellen. Of het nou om cocktail of bier gaat je hebt keuze genoeg. Bij een izakaya is het echter wel gebruikelijk dat je niet alleen komt drinken maar dus ook komt eten, en hier hebben ze tal van kleine hapjes voor. Deze en andere kleine bijgerechten worden otsumami genoemd en heb je in vele soorten en maten.

 

Korte etiquette les

Wanneer je met alleen “buitenlanders” gaat heb je gewoon je eigen manieren waarop je je gang kunt gaan. Zijn er echter Japanners in het gezelschap dan zul je zijn dat zij volgens bepaalde “regels” te werk gaan. Dit zijn simpelweg de normale omgangsnormen rondom drinken en eten in een izakaya.

Zo bestaat de eerste ronde vaak uit bier of sake voor iedereen aan tafel, en pas de tweede ronde besteld ieder voor zich. Sake wordt overigens vaak gebracht in kleine flesjes en meerdere glazen en het is niet de bedoeling dat je je eigen glas vult. Je moet wachten tot iemand die voor je bijvult, en jij in antwoord die van hen. Ben je dorstig? Blijf dan goed je gezelschap bijschenken, dan heb je zelf ook vaker een vol glas. Wil je jouw glas niet bijgevuld hebben? Dan moet je zorgen dat je altijd een restje in glas laat staan.

Ook met het bestellen van eten gaat het iets anders. Vaak is er namelijk één iemand die meerdere keren een rondje eten besteld via de tablet. Dit gaat semi-willekeurig en wat er op tafel komt wordt onder iedereen verdeelt. Een beetje zoals je een bittergarnituur hier zou verdelen. Gerechten puur en alleen voor jezelf bestellen wordt eigenlijk nooit gedaan. Het zijn dan ook vaak gerechten die bestaan uit verschillende hapjes en je makkelijk kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan gyoza en karaage.

Gyoza @ Izakaya Taisho Ken 3. Foto door Guilhem Vellut via WikiCommons.

Clanchou from Izakaya Akanedoki in Showa, Kanazawa, Ishikawa. Foto door Opponent via WikiCommons.

Voor de rest kijkt men allemaal niet zo nauw. Het is immers een plek voor gezelligheid en ontspanning en de regels en restricties van het dagelijkse leven een beetje te kunnen vergeten. De gemoedelijke sfeer die er in die izakaya’s hangt, en met name de atmosfeer wat later op de avond is fantastisch.

 

Duik in de Japanse cultuur

Het is werkelijk waar een ontzettend leuke manier om kennis te maken met de Japanse eet- en drink cultuur. Je krijgt van alles voorgeschoteld! Daarbij is het ook een hele goede manier om je Japanse vrienden beter te leren kennen, of nieuwe vrienden te ontmoeten. Je zult zien dat, voor je het weet de tijd alweer voorbij is en je moet vertrekken.

Al met al is een bezoek aan een Izakaya dan ook een absolute must voor iedereen die Japan bezoekt, dus let vooral op of je ergens een rode lantaarn buiten ziet hangen. Trek gewoon de stoute schoenen aan en loop naar binnen!

 

 

Coverfoto: Yakitori restaurant en Izakya in Ota, Tokyo. Foto door Gullevek uit Yaguchi via WikiCommons.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X