Thumbnail van de youtube video "Harajuku Decora Fashion - デコラファッション" door Tokyo Fashion

J-Fashion: Decora Kei

Japan kent vele soorten mode maar staat vooral bekend om de niet alledaagse kleding die er gedragen wordt. Zo hebben we het al eens over gyaru en lolita kleding gehad maar dit keer gaan we Decora Kei, soms ook wel Kawaii Kei genoemd, eens goed onder de loep nemen!

Waar komt Decora Kei vandaan?

Eind jaren 90/begin 2000 was Decora Style één van de nieuwste en hipste trends en deden mensen er massaal aan mee. Hoe de stijl precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige is de stijl ontstaan uit invloeden van Rainbow Cyber Goth, terwijl weer andere juist wijzen naar Visual Kei als mogelijk invloed. In plaats van de duistere Visual Kei look wilde mensen er juist extreem schattig uitzien, en kwamen zo op de Decora/Kawaii Kei look.

2-clothing (1)
Afbeelding via Fanciesofanefelibata.

Waar de stijl dan ook vandaan mag zijn gekomen, de laatste jaren is de populariteit drastisch gezakt en “vervangen” door stijlen zoals Fairy Kei en OTT (over the top) varianten op bekende stijlen. Dat betekent echter zeker niet dat de stijl volledig verdwenen is! Er zijn nog altijd vele fans en aanhangers, en zeker buiten Japan is de stijl nog altijd erg geliefd.

Wat is Decora Kei?

Decora Kei oftewel Decoration style is een kledingstijl in Japan waarbij alles draait om zoveel mogelijk accesoires!  Elke stukje huid en haar moet zoveel mogelijk bedekt worden met kettinkjes, haarspelden, haarbanden, armbanden en noem het maar op! Zelfs op het gezicht wordt er nog regelmatig van alles geplakt. Over het algemeen is het een erg kleurrijk en schattig geheel maar natuurlijk heb je ook Decora Kei met wat meer punk of goth elementen.

Daarnaast wordt Decora ook vaak OTT genoemd, ofwel over-the-top. OTT wordt echter ook vaak gezien als een stijl op zich en kan op toepassing zijn bij vele andere stijlen. Zo heb je OTT lolita’s of OTT Fairy Kei stijlen. Voor sommige mensen is OTT en Decora dan ook dezelfde stijl.

Het belangrijkste bij decora zijn veel neon kleuren (al dan niet met zwart als basis, en veel, heel veel, accessoires! De meeste decora outfits bestaan uit een rokje met heel veel tule, een hoodie, of oversized jack. en opvallende beenwarmers en sokken. Favoriete haarstijlen zijn twee (lage) staartjes en een pony, en de make-up wordt meestal vrij rustig gehouden.

Maar waar het kapsel en de make-up vaak vrij rustig worden gehouden draait daarnaast alles om zoveel mogelijk lagen van accessoires! Denk aan tientallen haarspeldjes, kettingen, armbanden, en ga zo maar door! Bij voorkeur zoveel dat het haar, of de kleding zelf, nauwelijks meer te zien is.

Waar kan je Decora kleding en accessoires kopen?

Decora outfits kun je op tig van manieren samenstellen en maken afhankelijk van de stijl die je aan neemt. Dit betekent dat je erg goed ook hier in Nederland aan items kunt komen! Doordat accessoires zoals haarknipjes extreem belangrijk zijn is het handig om ook hiervoor op verschillende plekken te kijken.

Denk bijvoorbeeld aan de kinderafdeling van de H&M, Claire’s, of Hema. Deze barsten vaak van de schattige knipjes, clipjes, en haarbandjes die je prima kunt gebruiken! Daarnaast kun je ook sites zoals Ebay, Etsy, AliExpress, en StoreEnvy, super goed gebruiken om de juiste items te vinden. Enkele handige sites (of sellers) om te kijken zijn::

6% Doki Doki – Kleding en Accessoires

Minky Shop – Kleding en Accessoires

Kumi Makiko – Kleding en Accessoires

BodyLine – Kleding, Accessoires en Pruiken

Attitude Holland – Kleding en Accessoires

GrandmaThunderpants (Etsy) – Sieraden

DoomStuff (Etsy) – Sieraden en Hairclips

Cop De Puny (Storenvy) – Sieraden

Arda Wigs – Pruiken

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Asos (check de merken YRU en Kuccia), of Zalando, kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen hier onder een voorbeeld van een Decora-Kei outfit gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (5)

Roze Top (€14,95 Zalando), Blauw vest (€39,99 Wehkamp), Gekleurde Tutu (€7,99 Attitude Holland), Paarse Panty (€3,- V&D), Regenboog sokken (€13,99 Attitude Holland), Sneakers (€54,99 Wehkamp), Haarclip sterretjes (€6,99 H&M), Bloemenarmband (€6,99 H&M), Jelly Armbanden (€4,99 H&M), Tiara (€5,95 Claire’s),  IJsjes Snap On Bracelet (€3,99 Claire’s), Rainbow Spring Ketting (€7,99 Claire’s), Tokidoki Ketting (€8,99 Claire’s), Hairclips (€3,99 Claire’s).

Wellicht niet de perfecte match maar wel een goed voorbeeld om mee aan te geven dat, als je gewoon goed zoekt en kijkt naar “normale” items, je er toch heel makkelijk een unieke Decora outfit mee kunt creëren.Bronnen: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto: Thumbnail van de youtube video “Harajuku Decora Fashion – デコラファッション” door Tokyo Fashion

Dit artikel – J-fashion: Decora Kei – verscheen voor het eerst op 20 februari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 20 februari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie