Dolly Kei dames tijdens een Grimoire Feestje. Foto via Tokyo Fashion.

J-Fashion: Dolly Kei

Dolly Kei is nog een relatief nieuwe J-Fashion stijl en gebaseerd op de Middeleeuwen en Europese sprookjes van vooral de Gebroeders Grimm en Hans Christian Anderson. Daarnaast kun je er ook regelmatig lolita invloeden in terugvinden. Al met al heeft de stijl vaak een wat duistere poppen look, maar waarbinnen vele variaties en mogelijkheden bestaan afhankelijk van welke kant je op wilt gaan.

Waar komt Dolly Kei vandaan?

In 2007 begon het Japanse meisje Hitomi, met haar voorliefde voor antique en vintage items, een eigen accessoire merk: Dolly. Met haar achtergrond als historisch kostuum en kleding studente was het dan ook al snel was het een groot succes! Zo’n groot succes zelfs dat ze in 2008 haar eigen vintage kleding en accessoire winkel met de naam ‘Grimoire’. In no time was dit ineens hét centrum van een complete nieuwe stijl: Dolly Kei. Een stijl waarbij alles draaide om het creëren van een vintage poppenlook door unieke items te gebruiken.

Wat is Dolly Kei?

Dolly Kei is nog een relatief nieuwe stijl en gebaseerd op de Middeleeuwen en Europese sprookjes van vooral de Gebroeders Grimm en Hans Christian Anderson. Daarnaast kun je er ook regelmatig lolita invloeden in terugvinden. Maar in tegenstelling tot lolita heeft Dolly Kei maar weinig regels, is er geen focus op bepaalde merken, en wordt de nadruk zoveel mogelijk gelegd op unieke, vintage, of handgemaakte items.

Het is de bedoeling dat je er zo poppig mogelijk uit ziet dus het juiste haar en make-up zijn erg belangrijk! Gladde huidjes, blosjes op de wangetjes en grote ogen staan dan ook centraal! Ook kant, parels en bloemen worden veel gebruikt.

Dolly Kei dames tijdens een Grimoire Feestje. Foto via Tokyo Fashion.
Dolly Kei dames tijdens een Grimoire Feestje. Foto via Tokyo Fashion.

Het belangrijkste is echter het gebruik van zoveel mogelijk laagjes en volume, door verschillende patronen en material te gebruiken. Borduurwerk, kant, bloemetjes, zelfs stukjes tapijt, en bont kunnen worden gebruikt in een outfit. Qua kleuren zijn er echter twee duidelijke keuzes: een donkerder kleurenpalette voor een duistere look, of juist het gebruik van lichte kleuren, waardoor er wat meer een Cult Party kei en Mori-Girl look gecreëerd wordt.

Waar kan je Dolly Kei kleding en accessoires kopen?

Dolly-Kei kleding kun je op allerlei plekken tegenkomen, vooral tweedehands kledingzaken zijn hierbij erg populair omdat ze vaak unieke kleding bieden die je nergens anders vindt. Ook lolita, fantasy, en gothic kledingwinkels hebben nog regelmatig zeer geschikte items!

Daarnaast kun je ook sites zoals Ebay, Etsy, AliExpress, en Storenvy, super goed gebruiken om de juiste items te vinden. Vergeet vooral niet te zoeken op termen zoals “Folk”, of “Victorian” clothes, hiermee zul je meer resultaten krijgen dan wanneer je zoekt op Dolly Kei. Enkele handige sites (of sellers) om te kijken zijn:

Grimoire – Originele “bedenkers” van Dolly Kei. Veel kleding en Accessoires.

MoonChild Vintage (Etsy) – Kleding en soms Accessoires

EatMeInkMe (Etsy) – Lolita achtige Dolly skirts.

CroneCrowVintage (Etsy) – Kleding

Decadent Candy (Etsy) – Sieraden

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Forever 21, of Zalando kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen hieronder twee voorbeelden van een Dolly-Kei outfits gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (6)

Maxi Skirt (€19,90 Wehkamp), Blouse (€19,95 Otto), Trui (€19,99 Wehkamp) Riem (€9,99 H&M), Ketting (€21,99 Attitude Holland), Schoenen (€69,95 Zalando), Sokken (€7,95 Wehkamp).

Untitled design (7)

Rok (€58,95 Attitude Holland), Blouse (€42,95 Attitude Holland), Gilet (€39,95 H&M), Tailleriem (€20,27 Zalando), Ketting (€24,99 H&M), Armband (€4,99 H&M), Panty (€14,95 Silk In A Box), Haarband (€13,95 Wehkamp), Enkellaarsjes (€59,95 Otto).

Wellicht niet de perfecte matches maar wel een goed voorbeeld om mee aan te geven dat, als je gewoon goed zoekt en kijkt naar “normale” items, je er toch heel makkelijk een unieke Dolly outfit mee kunt creëren.

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

Heri

folk3_zps9447df30

Tokyo Fashion | Google |

Naoaki Tobe en Hitomi Nomura a.k.a. Grimoire

Grimoire-Tokyo-03-2010-002

| Tokyo Fashion | Shop | Blog | Facebook | Twitter |

Bronnen: 1, 2, 3.

Dit artikel – J-fashion: Dolly Kei – verscheen voor het eerst op 15 mei 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 15 mei 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie