Thumbnail uit de youtube video "Best Fairy-Kei Shop Ever! ♪ FULL TOUR | Princess in Japan ♡SPECIAL♡" door Princess Peachie.

J-Fashion: Fairy Kei

Fairy-kei is een soort mix tussen (sweet) lolita en decora, met een hintje van de jaren ’80, waarbij je heel veel zachte pastel tintjes terugziet en veel (opvallende) accessoires. Daarnaast heeft het ook veel overeenkomsten met Cult Party Kei en lopen de stijlen vaak een beetje in elkaar over!

Waar komt Fairy Kei vandaan?

Net als vele andere stijlen heeft Fairy Kei haar oorsprong in de Japanse modewijk Harajuku in Tokyo. In 2003 opende student Sauri Tabuchi daar haar eigen tweedehands kledingwinkeltje met de naam ‘Spank!’.  Als groot fan van de schattige en meisjesachtige characters uit de jaren ’80 en ’90, denk aan Sailor Moon, Barbie, en Strawberry Shortcake, begon haar assortiment al snel te ontstaan uit unieke accessoires, heel veel pastel tintjes, en bijzondere kleding stukken.

De fashionista’s in Harajuku wisten deze winkel al snel te vinden en gingen enthousiast aan de slag met het mixen en matchen van verschillende outfits met items van Spank! En waar Spank! tegenwoordig vooral bekend staat als Pop Kei store ontstond hierdoor ook de minder felgekleurde, pasteltinten, gerichte stijl: Fairy Kei!

Wat is Fairy Kei?

Fairy-kei is een soort mix tussen (sweet) lolita, decora, en cult party kei, met een hintje van de jaren ’80 en ’90, waarbij je heel veel zachte pastel tintjes terugziet en veel (opvallende) accessoires. Je zult hier erg pastel tintjes voorbij zien komen, schattige printjes, en net wat minder accessoires dan bij decora, al wordt er ook hier veel gebruik gemaakt van opvallende sieraden of haarstukken. Deze accessoires worden vaak zelfgemaakt van vintage speelgoed, plushies, en anderen.

Erg opvallend is dat er veel elementen gebruikt uit (westerse) tekenfilm series uit de jaren ’80 en ’90 zoals My Little Pony, Strawberry Shortcake, Troetelbeertjes, en Sailor Moon. Tegenwoordig zie je ook een stijl ontstaan die ‘Magic Fairy’ kei heet en zich vooral richt op het gebruik van iconen en characters uit ‘Magical Girl’ anime series zoals Sailor Moon en CardCaptor Sakura.

De meeste Fairy Kei outfits bestaan uit een aantal laagjes, met als belangrijkste onderdelen een ruffle/tule rokje, een oversized shirt, een vestje, unieke panty’s/sokken/beenwarmers (of een combinatie hiervan) en schattige schoenen, of pastel kleurige sneakers.

Qua kapsel kun je een hoop kanten op, zolang het maar niet te groot wordt! Wat wel weer heel groots mag, of eigenlijk “moet”, zijn de accessoires! Zorg voor een mooi haarstuk, opvallende kettingen, en unieke ringen en armbanden om je look helemaal compleet te maken!

Waar kun je Fairy Kei kleding kopen?

Fairy Kei kleding kun je op allerlei plekken tegenkomen, pastel kleurige rokjes van de H&M, een t-shirt met gekke print van de CoolCat, een Petticoat van Attitude Holland, en wat haaraccessoires en panty’s van deHema, ofAsos, en voor je het weet heb je al een fairy kei outfit te pakken!

Daarnaast kun je ook sites zoals Ebay, Etsy,Aliexpress, en StoreEnvy, super goed gebruiken om de juiste items te vinden. Enkele handige sites (of sellers) om te kijken zijn:

Angelic Pretty – Kleding en Accessoires

Baby the Stars Shine Bright – Kleding en Accessoires

Cutesy Kink – Kleding en Accessoires

Dreamy Bows – Kleding en Accessoires

Holley Tea Time (storenvy) – Kleding en Accessoires

Kawaii Goods (Storenvy) – Kleding en Accessoires

Roxie Sweetheart – Kleding en Accessoires

6% DokiDoki – Kleding en Accessoires

Cute Can Kill (storenvy) – Sieraden en Accessoires

Kawaii Power Up (Etsy) – Sieraden en Accessoires

Minty Mix – Sieraden, Accessoires, en Pruiken

Gothic Lolita Wigs / Dolluxe – Pruiken

Lockshop – Pruiken

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Forever 21, of Zalando kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen vind je hieronder een Fairy Kei outfit gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (11)

Jurk (€69,95 Zalando), Blouse (€39,95 Bijenkorf), Vest (€29,95 Sans Online), Sokken (€7,95 PantyWinkel), Schoenen (€9,95 Zalando), Haarclip (€6,99 H&M).

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

Moco a.k.a. Mello and Strawberry Planet

Strawberry-Planet-Mello-Moco-Tomo-2012-10-036-600x400

| Shop | Blog | Twitter | Tokyo Fashion |

Luly

outfit_fairy2a

| Blog | Tumblr | Instagram | Twitter | LookBook |

Pastel Raindrops

IMG_1204

| Blog | Facebook |

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Thumbnail uit de youtube video “Best Fairy-Kei Shop Ever! ♪ FULL TOUR | Princess in Japan ♡SPECIAL♡” door Princess Peachie.

Dit artikel – J-fashion: Fairy Kei – verscheen voor het eerst op 5 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 5 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • DinjaDONUT
  Geplaatst op 21:02h, 09 juni Beantwoorden

  Ik vind het zo’n leuke stijl om te zien ^_^ maar het past niet bij mij~
  Accessoires kan je ook kopen bij de Claire’s btw 😀

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 22:29h, 10 juni Beantwoorden

   Ja klopt! Ze hebben zelfs enkele doki doki artikelen 🙂

Geef een reactie