Black Diamond Gyaru Meiden. Foto via TokyoFahsion

J-Fashion: Gyaru

Gyaru is net als Lolita één van de bekendere J-fashion stijlen. Tegenwoordig is de term vooral van toepassing op jongvolwassen meiden die zich niet zoveel aantrekken van tradities en geen interesse hebben in werk of trouwen en graag een ‘kinderleventje’ leiden zonder verantwoordelijkheid en gewoon doen waar je zin in hebt zonder je iets aan te trekken van anderen. Veel ouders zouden het misschien wel omschrijven als een ‘rebelse fase’.

Maar wat is Gyaru no precies? Deze stijl kun je vaak herkennen door hevig geblondeerd of licht bruin haar, bij sommige stijlen (extreem) lange nepnagels met heel erg veel decoratie en heftige make-up waarin nepwimpers en circle lenses ook fanatiek gebruikt worden. Maar binnen de Gyuaru stijl heb je ontzettend veel substijlen met elk hun eigen karakteristieken.

Agejo / Kyabajo

Deze stijl wordt veel aangehouden door hostesses. Het idee is om er  verleidelijk uit te zien zonder dat het te wordt, maar de boodschap mag wel duidelijk zijn. Een beetje bloot mag maar ook weer niet teveel! Een beetje afhankelijk van de stijl heb je een soort promdresses, lange jurken met cleavage en veel glitter maar ook babydolletjes, korte rokjes, of korte broekjes met kanten panty’s. Vaak worden er (meerdere) pruiken gedragen die ze opgestoken of half opgestoken dragen. Ook de ogen wordt veel aangedaan met subtiele make-up maar wél met nepwimpers en circle lenses. Deze stijl loopt ook regelmatig  over in Koakuma.

Kyabajo Gyaru. Foto via Pinterest.
Voorbeeld van Kyabajo Gyaru. Foto via Pinterest.

Dit is een andere stijl die vaak wordt gedragen door hostesses en wordt ook wel ‘Little Devil’ stijl genoemd. Kleding is verleidelijk, sexy maar ook chique en schattig. Het laten zien van een stukje bh of stocking komt vaak voor en ook exclusive sieraden en tassen zijn populair. Het opvallendste bij deze stijl zijn nog wel het haar (ingewikkelde ontwerpen, heel veel krul, opgestoken of gestyleerd; zolang er maar veel tijd in zit!), make-up met zowel boven en onder eyelashes en veel eyeliner, en hele lange nepnagels met extreem veel decoratie.

Himegyaru

Ofwel, prinsessenstijl! Van blond haar tot donker bruin en zwart, je ziet alle haarkleuren hier voorbij komen. Zolang het maar groot en poeferig is met een mooie krul en glitterende haar accessoires! Vaak dragen ze duurdere merken zoals bijvoorbeelz Liz Lisa en Jesus Diamante. Maar is niet te verwarren met de hime lolita stijl!

Hime Gyaru. Foto via MakeupForLife.
Voorbeeld van hime Gyaru. Foto via MakeupForLife.

Het grootste verschil is dat Himegyaru vaak wat minder conservatief zijn en ook niet erg van de petticoats zijn. Een wat meer casual versie van himegyaru is himekaji. Hier is het haar wat minder extreem maar wordt er vaak nog wel gekozen voor wat duurdere kleding en stofjes zoals zijden topjes etc.

Oneegyaru & Aneegyaru

Letterlijk vertaald betekend deze stijl ‘oudere zus’ gyaru. De focus ligt er hier op om wat volwassener, vrouwelijker en stijlvoller eruit te zien. Hoge hakken zijn sowieso een absolute must maar ook het dragen van luxe designer brands is belangrijk!

Aneegyaru . Foto via SocialFaker
Voorbeeld van Aneegyaru . Foto via SocialFaker

Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met Agejo / Kyabajo alleen wat minder extreem en wat eleganter. Anee Gyaru is de rebelse zus van Oneegyaru. Je zit hierbij vaker tattoo’s en piercings, meer bont en meer attitude!

Ganguro & Manba a.k.a. Kuro Gyuaru

Dit is een stijl die de meeste van ons wel denken te herkennen maar eigenlijk vaak wordt verward met Manba gyaru. Ganguro’s hebben een extreem gebruinde huid en geblondeerd haar en zijn gek op velle kleuren. De make-up wisselt ook nog heel erg al gebruiken ze net als bij Manba gyaru erg veel witte oogschaduw. Maar eigenlijk is deze stijl al niet meer populair sinds 1990/2000. Tegenwoordig wordt deze stijl Kuro Gyaru genoemd en wordt nog gedragen door ‘Black Diamond Gals’ en de groepen die daarbij horen. Poofy kapsels, pasteltintjes en blond haar staan centraal samen met furry benwarmers en korte broekjes!

Afbeelding via Tokyo Fashion.
Grote groep kuro gyaru. Afbeelding via Tokyo Fashion.

Vaak wordt deze stijl verward met Ganguro want ook hier is de huid extreem gebruind en staat geblondeerd haar bovenaan. Maar ook pasteltintjes zijn geliefd. Kleren dragen ze het liefst met heel veel velle kleuren en laagjes maar de make-up is misschien nog wel het herkenbaarst; extreem veel witte oogschaduw en zo licht mogelijk gekleurde lippenstift. Een ander opvallend kenmerk bij manba’s (niet allemaal) is een witte streep over de lengte van de neus. Binnen de manba heb je ook nog weer substromingen zoals Banba (minder bruine huid, heeeeel veel glitter, veel minder neon kleuren maar wel veel extremere nepwimpers en circle lenses), Romanba (manba gecombineerd met hime stijlen) en Tsuyome Manba (nóg donkerder dan de normale manba en veel meer accessoires).

Ganjiro / Shiroi Gyaru

Dit zijn strenge aanhangers van het Japanse schoonheidsideaal ‘bihaku’ (prachtig wit) waarin een egale zo blank mogelijke huid centraal staat. Ze zijn eigenlijk een beetje het tegenover gestelde van de Manba’s dus. Maar je vind ze in allerlei stijlen weer terug zolang de huid maar wit is. Vaak is deze stijl ook wat minder uitbundig qua kapsel en accessoires.

Overig

Natuurlijk was dat nog niet alles! Nee we hebben er nog meer zoals: Rokku Gyaru (rock stijl), Baika/Bozosoku (biker/punk stijl, vaak niet alleen kleding stijl maar zitten zo ook in een bike gang), B-Gal (hiphop kleding), Goshikku Gyaru (gothic gyaru), Cocogyuaru (iemand die alleen maar het merk Cocolulu draagt), Miruteri (militairy stijl), Marin(e) Gyaru (rood, wit, blauw, sterretjes, ankers etc. marine stijl dus), Oyajigyaru (een gyuaru die zich mannelijk gedraagt) soms in  OraOra Gyaru (dragen van mannelijke kleding, petjes, hoodies minder extreme make-up etc.), Kogyaru / Kogal (high school student, vaak hebben ze het haar/make-up in gyaru stijl maar verder een school uniform aan) en zelfs Rasuta Gyaru (reggae / rasta gyaru en ja dat is precies wat je denkt dat het is).

Ten slotte heb je nog de Gajin Gyaru, een term die puur en alleen wordt gebruikt voor niet Japanse mensen die Gyaru stijl kleding dragen. En noemt iemand je een Ogyaru? Dan doe je toch echt iets verkeerd. Ogyaru betekend namelijk dat je wordt gezien als een smerige of vieze gyaru, zelfs voor de standaard van andere gyaru. En ik zeg specifiek ‘de standaard voor andere gyaru’ omdat de hygiene en gedragregels van normale gyaru vaak al iets vrijer zijn. Het doen van haar en make-up kan veel tijd en energie vergen (zeker met al die bronzer cremes etc.) en het komt dus ook regelmatig voor dat gyaru’s zich een aantal dagen niet wassen of douchen om langer met eenzelfde kapsel en make-up te kunnen doen. Ook het te extreem bloot gaan of bizarre gedragingen kunnen reden zijn om als Ogyaru bestempeld te worden.

Natuurlijk zijn dit maar gewoon benamingen en zijn er nog tientallen andere soorten en stijlen en lopen ze vaak in elkaar over. Maar ik hoop dat je op deze manier alweer een duidelijker beeld hebt gekregen van de enrome diversiteit binnen deze J-Fashion stijl!


Waar kan je Gyaru kleding kopen?

Net als bij lolita kleding wordt er onderscheid gemaakt tussen brand en offbrand gyaru kleding. Een aantal van de bekendste merken zijn Liz Lisa, Liz Lisa Doll, Tralala, MA*RS, MeJane, en Princess Melody. Daarnaast is bij gyaru stijl niet alleen de kleding belangrijk maar ook het haar en de makepup, vooral door het gebruik van nepwimpers, pruiken, circle lenzen, en nepnagels. Vandaar dat ik ook een aantal webshops erbij hebt gezet waar je deze kunt kopen.

Kawaii Gyaru Shop – (Merk)Kleding en Accessoires

Sweet Gyaru Shop – (Merk)Kleding en Accessoires

YesStyle – (Merk) Kleding

Aya1Gou (Etsy) – Nagels

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

Jammer genoeg is de gyaru stijl al lang niet meer zo populair als deze een jaar of vijf geleden was, deels ook omdat gyaru versmelt met andere stijlen. Dat neemt echter niet weg dat er nog voldoende inspiratie voor te vinden is! Google daarom vooral eens de volgende namen:

Tsubasa Masuwaka a.k.a. Milky Bunny (oprichtster Candy Doll en Dolly Wink)

0_11401

| Tumblr | YouTube | Blog | Twitter |

Kumiko Funayama a.k.a. Kumicky

kumiko_funayama

| Blog | Blog 2 | Twitter | Instagram |

Coverfoto: Black Diamond Gyaru Meiden. Foto via TokyoFahsion

Dit artikel – J-fashion: Gyaru – verscheen voor het eerst op 11 november 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 11 november 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie