J-Fashion: Lolita mode.

J-Fashion: Lolita

Lolita is één van de bekendste Japanse modestijlen maar ook meteen een wat moeilijkere stijl om te definiëren. Dit omdat er super veel verschillende soorten lolita’s zijn; Classic, Sweet, Punk, Hime (princess), Sailor, Gothic en ga zo maar door! Van oorsprong zijn al deze stijlen geïnspireerd door zowel Victoriaanse kleding, met de grote rokken, mooie lace en opvallende prints, én deels door poppenkleding.

Waar komt lolita vandaan?

Begin jaren ’70 kwamen de merken ‘Milk’, ‘Pinkhouse’, en ‘Pretty’ (deze laatste werd later bekend als Angelic Pretty) met een soort country-achtige poppenkleding lijn voor “echte” mensen. Deze werd al snel enorm populair werden en de basis vormden voor de ontwikkeling van de lolita stijl. Dit was dus nog geen echte lolita kleding en kregen de meiden die het droegen de nickname “olive girls”.

Eind jaren 80 bereikte deze stijl zijn hoogtepunt en begon het langzaam te ontwikkelen in wat anders met behulp van ‘BandGirls’. Dit waren meiden die in uitbundige outfits hun favoriete bands bezochten. Vanaf dit punt gingen de ontwikkelingen een stuk harder en begonnen verschillende stijlen ontstaan.

Pas vanaf de jaren ’90 werd het echt populair toen o.a. de band Princess Princess begon met het dragen van Lolita kleding zoals we deze nu kennen, en kreeg de stijl ook echt de naam “lolita”.

Toen was het hek echt van de dam en steeg de populariteit hard, zelfs tot ver buiten de grenzen van Japan. Tegenwoordig vind je deze stijl over de gehele wereld en is niet alleen meer iets wat je ‘gewoon draagt’ maar is het voor sommige een heuse levensstijl en subcultuur geworden.

Wat is lolita?

Daar komt ook nog bij dat een hoop andere stijlen hun oorsprong hebben in Lolita, zich er door laten inspireren of in elkaar overlopen. Dit geldt ook andersom; andere stijlen zijn ook van op invloed de Lolita stijl en daardoor is deze constant in beweging.

Verder zie je dat er tegenwoordig ontzettend veel verschillende substromingen ontstaan en dat mensen constant op zoek gaan naar een eigen stijl of twist op lolita kleding. Zo zijn er alle “brandless” lolita’s, die zich juist afzetten tegen het gebruik van bekende merken, maar zie je ook dat lolita fashion zich mengt met andere stromingen zoals dolly kei. Wil je precies weten welke stijlen er zijn? Bereid je voor want hier zijn ze dan:

Aristocrat-, Bittersweet-, Boystyle-, Casual-, Classic-, Cosplay-, Country-, Elegant Gothic-, Ero-, Gothic-, Guro-, Hime-, Ita-, Kodona-, Kuro-, Old School-, Otome-, OTT-, OTT Sweet-, Pirate-, Punk-, Qi-, Sailor-, Sax-, Shiro-, Steampunk-, Sweet-, en Wa Lolita.


Wat maakt een lolita-outfit, lolita?

Bij lolita draait het sterk om merken en het bij elkaar krijgen van volledige “co-ords”, ofwel complete outfit sets. Er zijn een hoop “regels” bij het samenstellen van je outfit maar wat ze in elk geval (vrijwel) allemaal gemeen hebben zijn de poeferige hoepelrokjes en jurkjes! Over het algemeen zijn er dan ook een aantal basiselementen die je in elke lolita outfit weer terug kunt vinden:

  • Een jumperskirt (een jurk met schouderbandjes maar zonder mouwen) of een rok of een onepiece (jurk met mouwen)
  • Een blouse (meestal met een peter-pan kraagje) met lange of korte mouwen
  • Eén of meerdere petticoats – om de gewenste “poof” te krijgen onder je jurk. Dit is erg belangrijk om de gewenste vorm te krijgen in je outfit! Het maakt je outfit echt compleet.
  • Een hoofd accessoire – vaak een strik, een haarband, een baret, bonnet of tophat – Balans is het meest belangrijke in een lolita outfit. Als je een grote poofy petticoat onder je rok draagt maar geen enkele accessoire of volume op je hoofd draagt voelt het echt alsof er iets mist.
  • Een paar bloomers – zodat je onderbroek niet te zien is mocht het eens flink waaien.
  • Over the knee, knee high of enkel sokken.
  • Een paar schattige mary-jane-stijl schoenen met of zonder hakje.
  • Optioneel: wristcuffs, sieraden, een schattige tas en een parasol.

Daarnaast zijn er ook een aantal elementen die vaak terug komen op het gebied van kapsels, make-up en overige, accessoires, maar natuurlijk hangt dit alles ook af van persoonlijke smaak! Wil je meer lezen over lolita outfits? Kijk dan eens hier.


Waar kan je lolita kleding en accessoires kopen?

Bij het kopen van lolita kleding maak je eigenlijk onderscheid in merkkleding (brand dresses) of niet-merkkleding (offbrand dresses). Enkele voorbeelden van Lolita Merken zijn Angelic Pretty, Innocent World, Baby The Stars Shine Bright, en Metamorphose Temps de Fille. Daarnaast heb je nog de offbrand merken. Dit zijn merken van indie designers, of knock-off (nagemaakte) lolita kleding.

De meeste lolita’s geven de voorkeur aan echte merkkleding, mede omdat deze vaak in volledige co-ords (complete lolita outfits, incl. accessoires) uit worden gebracht en van goede kwaliteit zijn. Dat zegt echter niet dat je geen offbrand moet dragen. Sterker nog, een aantal indie designers maken schitterende dingen! En uiteraard heeft ook niet iedereen hetzelfde budget. Je moet gewoon zelf kijken wat je fijn vindt en wat er voor jou mogelijk is.

Jammer genoeg is het vinden van lolita (brand) kleding in Nederland erg lastig. Er zijn slechts een paar plekken waar je dit kan doen zoals op conventies en enkele websites.  Accessoires, schoenen, en sieraden, en her en der blousjes kun je echter nog wel af en toe tegenkomen in de normale winkels. Je zult echter vooral aangewezen zijn op het internet! Bij deze dan ook enkele handige sites (en sellers):

Nieuwe merkkleding en accessoires:

Angelic Pretty / Angelic Pretty US  – Merkkleding en Accessoires

Baby the Stars Shine Bright/Alice and the Pirates – Merkkleding en Accessoires

CD Japan – (Merk)Kleding en Accessoires

Innocent World – Merkkleding en Accessoires

Juliette et Justine – Merkkleding en Accessoires

Mary Magdalene – Merkkleding en Accessoires

M-Fashion – (Merk)Kleding en Accessoires (Nederlands)

Metamorphose Temps de Fille – Merkkleding en Accessoires

Tokyo Rebel – (Merk)Kleding en Accessoires

Nieuwe offbrand kleding en accessoires:

Anna House – Kleding en Accessoires

And Romeo (Rakuten) – Kleding

Atelier Pierrot – Kleding en Accessoires

Bodyline – Kleding en Accessoires

CorusCat Unique (Etsy) – Kleding en Accessoires

Dreamy Bows – Kleding en Accessoires

Gothic Lolita Wigs – Pruiken

Lock Shop – Pruiken

Lolita Butiken – Kleding en Accessoires

Lolita PopShop (Etsy) – Accessoires

Maxicimam – Kleding en Accessoires

Millefleurs  – Kleding en Accessoires

Princess Doll – Kleding en Accessoires

Souffle Song – Kleding en Accessoires

Teja Jamilla (Etsy) – Panty’s


Tweedehands kleding en accessoires:

De tweedehands kleding en accessoire markt is erg groot in de lolita community. Er zijn dan ook een aantal goed sites om zelf op te zoek te gaan naar dat ene item wat je nog zoekt van een vroegere collectie:

Alice + fururun

Kitty Carousel

Lace Market

Er zijn nog veel meer sites waar je terecht kunt en dit is dan ook slechts een klein deel van de lijst die je kunt vinden op Lolita Tips. Daar vind je namelijk een overzicht met zo’n beetje elke lolita shop die er bestaat.Dus vergeet vooral niet ook daar een kijkje te nemen! Ook Hello Lace is een makkelijke site om winkels te vinden.

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

RinRin Doll

header-tokyofashion

| Facebook | Instagram | Twitter | RinRin Doll Website | Tokyo Fashion |

DollDelight

read_me_by_dolldelight-d41g66a

Facebook | Instagram | Twitter | DollDelight Website |

Misako Aoki

copy(1)-06

| Blog | FacebookTwitter |

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Diverse soorten lolita. Afbeelding via UlzzangStyle.

Dit artikel – J-fashion: Lolita – verscheen voor het eerst op 6 november 2013 en is voor het laatst geüpdatet 6 november 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie