J-Fashion: Mori Girl

Mori-girl vertaald zich letterlijk naar forest-girl en het is dus niet zo vreemd dat de natuur centraal staat in deze stijl. Deze look was met name begin 2000 enorm populair en verdween vervolgens van de radar. Tegenwoordig is de stijl weer terug maar dan uit onverwachte hoek, namelijk in de vorm van Cottage Core. Een subcultuur die met name op TikTok erg zichtbaar is.

Waar komt Mori Girl vandaan?

Het is niet geheel duidelijk waar Mori Girl vandaan komt maar het lijkt te zijn ontstaan toen een meisje met de naam ‘Choco’ in 2006 een online community startten rondom een kleding en levensstijl die zich baseerde op een natuurlijke, ontspannen stijl. Zij baseerde die stijl op zo’n 60 “regels” die op Mori Girl van toepassing zijn, welke toen der tijd nog één en dezelfde stroming was. Zo rond 2007 werd de stijl voor het eerst gezien in een aantal Japanse magazines. Pas rond 2010 werd het echter gezien en erkend als “officiële” stijl.

Wat is Mori Girl?

De betekenis van Mori Girl is “Forest Girl”, ofwel bos meisje. Hierbij gaat het dan ook het creëren van een natural look waarbij je veel natuurlijke en simpele stoffen gebruikt. Er zijn eigenlijk twee soorte Mori Girls, de wat softere variant die veel gebruik maken van “normale” kleding en waarvan Yui Ao als een echt stijlicoon wordt gezien, en de wat meer “serieuze” mori girls die een veel sterkere link hebben met natural kei en culty party kei stijlen. Aangezien deze tweede categorie de echte intentie, namelijk “forest girl” meer laat zien zullen wij het dan ook vooral over deze categorie hebben.

Wanneer je naar de kleding kijkt zie je dan ook duidelijk de natuurlijke look terug met veel stoffen zoals wol, katoen, en linnen. Lange, zwierige rokken en jurken, veel laagjes, heel veel laagjes, los zittende kleding en licht vallende stofjes zijn erg populair. Kleuren zijn voornamelijk wit, beige, en andere natuurlijk, zachte tinten. Printjes en andere drukke dingen worden minder vaak gebruikt. Door het gebruik van lichte kleuren, stoffen, en veel laagjes wordt de stijl hierdoor ook nog wel eens verward met Cult Party Kei en Fairy kei.

Mori Girl is over het algemeen vrij simpel en doet denken aan boselfjes en andere natuurlijk wezentjes. Bloemenprintjes, patroontjes, en kleding met wat meer kleur zie je over het algemeen meer terug bij Natural Kei. Een pony (bangs), krullen en vlechten zijn erg populair qua kapsels maar allemaal niet te extreem. Als haar accessoires zul je veel bloemen tegenkomen als haarband of ergens doorheen gevlochten. En zolang het resultaat maar relaxed en natuurlijk overkomt is het al snel goed.

Waar kan je Mori Kleding kopen?

Mori Girl kleding kun je op allerlei plekken tegenkomen, vooral tweedehands kledingzaken zijn een goede plek om te kijken voor geschikte items! Daarnaast kun je ook sites zoals Ebay, Etsy, AliExpress, en StoreEnvy, super goed gebruiken om de juiste items te vinden. Vergeet vooral niet te zoeken op termen zoals “Natural”, of “Shabby Chique” clothes, hiermee zul je vaak ook veel goede items kunnen vinden. Enkele handige sites (of sellers) om te kijken zijn:

Absolutely Abigal – Kleding en Accessoires

Bertha Louise Design (Etsy) – Kleding en Accessoires

Tattered Delicates (Etsy) – Kleding

Aunt Carrie’s Attic (Etsy) – Kleding en overigen

My Fairy Jewelry (Etsy) – Sieraden en haar accessoires

Resting Petal Shop (Etsy) – Haar accessoires

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Forever 21, of Zalando kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen vind je hieronder een Mori Girl outfit gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (12)

Katoenen plooirok (€99,95 Zalando), Grijze blazer (€49,95 Zalando), Top (€14,95 H&M), Grijze Panty (€7,95 Hema), Poncho (€31,95 Zalando), Laarsjes (€21,99 BonPrix).

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto via Pixabay.

Dit artikel – J-fashion: Mori Girl – verscheen voor het eerst op 23 mei 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 23 mei 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie