Kurebeyashi. Een OTT decora Harajuku Model. Foto door Japanese Streets.

J-Fashion: OTT

OTT staat voor “over-the-top” en is erg te vergelijken met decora, maar kan in dit geval toegepast worden op alle stijlen. Zo kun je een OTT Lolita, OTT Gyaru of OTT Fairy zijn. Het betekent eigenlijk gewoon dat je (nét iets) verder gaat in het gebruik van je accessoires en alles lekker over-the-top doet!

Waar komt OTT vandaan?

Deze stijl heeft niet echt een duidelijke herkomst, maar wordt vaak genoemd in combinatie met Decora Kei, een stijl die rond de 1990-2000 is ontstaan in Harajuku. Natuurlijk is de verdeling tussen deze stijlen niet altijd even duidelijk aanwezig en komt het ook erg vaak voor dat elementen uit verschillende stijlen gemixed worden. Ook het begrip OTT zelf wordt soms nogal eens in twijfel getrokken want wat de één OTT vind kan een ander nog rustig vinden.

Wat is OTT?

Zoals gezegd betekent het “over-the-top” en is het toepasbaar op alle stijlen, ook op de niet Japanse! Vooral accessoires spelen een grote rol bij OTT outfits, hoe meer hoe beter! Maar ook door middel van kapsel, make-up, en outfit zelf, kun je een OTT outfit creëren. Zo staat de Japanse zangers Kyary Pamyu Pamyu bekend om haar extravagante “creepy kawaii” outfits, die volgens sommige een perfect voorbeeld zijn. Overigens vinden weer andere het een geheel eigen stijl, of haute couture stijl, het is maar net hoe je het zelf ziet.

Voorbeeld van een OTT Fairy-kei outfit.
Voorbeeld van een OTT Fairy-kei outfit.
Omocha-Hotel-Swankiss-Spiral-Harajuku-20141116DSC0936-600x900
Voorbeeld van een OTT outfit. Foto door Tokyo Fashion.

Wanneer je kijkt naar OTT binnen bekende Japanse stijlen zoals lolita, decora, en fairy kei zie je toch wel aardig wat trends. Zo gaan OTT Sweet lolita’s vaak voor grote kapsels met enorme strikken en andere haarversiersels, opvallende ringen en armbanden, maar juist weer relatief weinig kettingen en oorbellen. Terwijl OTT Fairy Kei weer extreem veel haar accessoires, en grote sieraden gebruiken.

Decora is een wat lastigere groep omdat decora van zichzelf vaak al erg veel accessoires gebruiken. Voor sommige mensen is OTT en Decora dan ook dezelfde stijl, en wordt er tussen geen onderscheidt gemaakt.

Waar kan je OTT kleding kopen?

Zoals hierboven gezegd kun je de outfits op vele verschillende manieren creëren afhankelijk van de stijl die je kiest. Het beste kun je dan ook kijken bij winkels die spullen voor jouw stijl verkopen. Een aantal goede uitgangspunten vind je hieronder maar voor een volledig overzicht kun je het beste op één van de stijl pagina’s (klik hier voor Lolita, hier voor Fairy Kei, en hier voor Decora Kei) zelf kijken.

Angelic Pretty – Kleding en Accessoires

Baby the Stars Shine Bright – Kleding en Accessoires

Dreamy Bows – Kleding en Accessoires

Cutesy Kink – Kleding en Accessoires

Ehyphen BobBon – Kleding

Holley Tea Time (storenvy) – Kleding en Accessoires

Kawaii Goods (Storenvy) – Kleding en Accessoires

LolitaDesu – Kleding en Accessoires (tweedehands)

6% DokiDoki – Kleding en Accessoires

Sieraden en Accessoires:

Cute Can Kill (storenvy) – Sieraden en Accessoires

Kawaii Power Up (Etsy) – Sieraden en Accessoires

GrandmaThunderpants (Etsy) – Sieraden

Minty Mix – Sieraden, Accessoires, en Pruiken

Starlight Deco Dreams (Etsy) – (Magical Girl) Sieraden en Accessoires

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Asos (check de merken YRU en Kuccia), of Zalando, kun je maar al te vaak goede items vinden! Voor voorbeelden van twee outfits die je kunt samenstellen kun je kijken bij o.a. Decora Kei en Fairy Kei.

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

Pastel Raindrops

IMG_1204

| Blog | Facebook |

Mahou Prince

mahou

| Tumblr | Instagram | Youtube | Blog |

Haruka Kurebayashi

Kurebeyashi. Een OTT decora Harajuku Model. Foto door Japanese Streets.
Kurebeyashi. Een OTT decora Harajuku Model. Foto door Japanese Streets.

| Blog | Twitter | Instagram | Tokyo Fashion |Bron: 1, 2.

Dit artikel – J-fashion: OTT – verscheen voor het eerst op 5 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 5 juni 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie