J-Fashion: Pop Kei

Er is altijd veel te doen over wat nou bij welke stijl hoort, en eerlijk gezegd is de grens, soms vrijwel onmogelijk om te spotten. Zo is er veel te doen over de verschillen tussen Pop Kei en Fairy Kei en of er überhaupt wel een verschil tussen zit.

Over het algemeen is er echter wel te spreken over een verschil tussen de twee welke eigenlijk alleen maar draait om het gebruik van kleur. Waar het bij Fairy Kei draait om rustige pastel tintjes kan het bij Pop Kei niet vel genoeg zijn! Je ziet dan ook veel meer felle kleuren voorbij komen, hierdoor wordt de stijl ook snel verward met decora.

Maar om eerlijk te zijn hangt het er maar net vanaf hoe je er zelf tegenaan kijkt en wat je eigen definitie.

 

Waar komt Pop Kei vandaan?

Net als vele andere stijlen heeft Pop Kei haar oorsprong in de Japanse modewijk Harajuku in Tokyo. In 2003 opende student Tavuchi daar haar eigen tweedehands kledingwinkeltje met de naam ‘Spank!’.

Als groot fan van de schattige en meisjesachtige characters uit de jaren ’80 en ’90, denk aan Sailor Moon, Barbie, en Strawberry Shortcake, begon haar assortiment al snel te ontstaan uit unieke accessoires, heel veel kleur, en bijzondere kleding stukken.

Afbeelding via Rokkyuu Magazine. Foto door Laura Cooper.

Afbeelding via Rokkyuu Magazine. Foto door Laura Cooper.

original

Afbeelding via TokyoFashion.

De fashionista’s in Harajuku wisten deze winkel al snel te vinden en gingen enthousiast aan de slag met het mixen en matchen van verschillende outfits met items van Spank! Hierdoor ontstonden er twee aparte stijlen: Fairy Kei en Pop Kei. Fairy Kei draait vooral om pasteltintjes maar Pop Kei gebruikt liever kleuren zoals hard roze en fel rood, voor die extra ‘pop!’.

Hierdoor wordt Pop Kei ook regelmatig Spank! Style genoemd.

 

Wat is Pop Kei?

Pop Kei is een soort mix tussen (sweet) lolita en deocora, met een flinke scheut jaren ’80 en ’90, waarbij je veel felle kleuren, en (opvallende) accessoires worden gebruik!

Net als bij Fairy Kei bestaan de meeste Pop Kei outfits uit een aantal laagjes, met als belangrijkste onderdelen een ruffle/tule rokje, een oversized shirt, een vestje, unieke panty’s/sokken/beenwarmers (of een combinatie hiervan) en makkelijk schoenen, of vel gekleurde sneakers. Over het algemeen is Pop Kei echter wat minder “girly” en zie je ook wat meer zwaardere stoffen zoals denim.

Ook qua kleuren is het behoorlijk anders want waar bij Fairy Kei alles draait om zachte tintjes en heel veel pastel gaat Pop Kei wat meer uit van felle kleuren zoals hardroze, felrood, en knalpaars. Maar ook zwart, donkerblauw, en minder “schattige” kleuren worden veel gebruikt.

toki toki

Foto door Thomas Card. Onderdeel van de Tokyo Adorned Series.

Erg opvallend is dat er zowel in de accessoires als de kleding veel elementen gebruikt uit (westerse) tekenfilm series uit de jaren ’80 en ’90 zoals My Little Pony, Strawberry Shortcake, Troetelbeertjes, en Sailor Moon.

Deze accessoires worden overigens vaak zelfgemaakt van vintage speelgoed, plushies, en anderen. Zo zie je barbie hoofden aan een ketting, of sailor moon plushies verwerkt in een haarstrik.

Qua kapsel kun je een hoop kanten op, zolang het maar niet te groot wordt! Wat wel weer heel groots mag, of eigenlijk “moet”, zijn de accessoires! Zorg voor een mooi haarstuk, opvallende kettingen, en unieke ringen en armbanden om je look helemaal compleet te maken!

 

Waar kun je Pop Kei kleding kopen?

 

Kleding

Spank Online – Kleding en Accessoires (dé plek waar Pop Kei z’n roots heeft)

Dreamy Bows – Kleding en Accessoires

Galaxxxy (Rakuten) – Kleding en Accessoires

Holly Tea Time (Storenvy) – Kleding en Accessoires

Roxie Sweet Heart – Kleding en Accessoires

The Kawaii Machine (Etsy) – Kleding en Accessoires

6% Doki Doki – Kleding en Accessoires

I’m Your Present (Etsy) – Kleding en Accessoires

Hell Yeah Sweet ‘n Sour (Etsy) – Kleding en Accessoires

Tilly Me Clothing (Etsy) – Kleding en Accessoires

Cutesy Kink – Kleding en Accessoires

 

Sieraden en Accessoires

Kawaii Kiosk (Etsy) – Sieraden

Kuma Crafts (Storenvy) – Sieraden

Gloomy Bunny Shop (Etsy) – Sieraden

Nice Claws (Etsy) – Nepnagels

 

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals H&M, Asos (check de merken YRU en Kuccia), of Zalando, kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen hier onder een voorbeeld van een Decora-Kei outfit gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (14)

Rok (€ 19,95 Zalando), Top (€9,95 Zalando), Riem (€29,98 OrangeBag), Jasje (€39,95 Zalando),  Panty (€20,- Wehkamp), Strikhaarband (€3,- Hema), Ketting (€6,99 Claire’s),

 

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

 

Tavuchi a.k.a. Spank!

spank

| Tokyo Fashion | LookBook | Spank Website |

 

 

Mahou Prince

Untitled design (2)

| Tumblr | Instagram | Youtube | Blog |

 

Bronnen: 1, 2, 3.

 

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X