Thumbnail van de youtube video "Minori's World - Japanese Shiro-Nuri Subculture Interview & Photo Shoot" door Tokyo Fashion.

J-Fashion: Shironuri

Eén van de meest opvallende Japanse modestijlen is shironuri, waarbij wit geschilderde gezichten centraal staan. Shironuri heeft dan ook eigenlijk maar één echte ‘regel’ en dat is dat in elk geval je gezicht spierwit moet zijn geschilderd.

Waar komt Shironuri vandaan?

Shironuri betekent “wit geschilderd gezicht” niet zo vreemd dus dat witte gezichten centraal staan bij deze stijl! Van oorsprong heeft de stijl te maken met traditioneel Japans theater waarbij acteurs hun gezichten wit schilderden.

Eind jaren ’90 / begin 2000 begonnen de eerste wit geschilderde gezichten zich echter ook op straat te vertonen. Binnen de Angura (underground) scene en Visual Kei bands werden langzaam maar zeker echter steeds meer mensen gezien met shironuri, en begonnen de eerste tieners zich ook op de straten van Harajuku met hun witte make-up laten zien.

Geïnspireerd door de showa era (1926-1989) begonnen jongeren zich begin deze eeuw te kleden in school uniformen, wit geschilderde gezichten, en droegen ze soms ook Japanse (oorlogs)vlaggen met zich mee.

Harajuku-Shironuri-Fashion-2013-05-30-DSC6351-600x400
Foto via TokyoFashion.

Ze deden dit bijvoorbeeld om zich af te zetten tegen de bestaande mode en schoonheidsidealen, om mensen te choqueren, of simpelweg omdat ze het zelf erg mooi vonden staan. Langzaam maar zeker ging de stijl zich verder ontwikkelen en werden de witte gezichten ook bij vele andere outfits en stijlen toegepast en ontstonden er verschillende stromingen.

Wat is Shironuri?

Ondanks dat eigenlijk alle looks en stijlen met een wit gezicht onder Shironuri vallen kennen de meeste mensen deze stijl vooral in combinatie met de naam Minori. Deze jonge dame heeft de afgelopen jaren de shironuri scene behoorlijk op z’n kop gezet! Ook zij is een groot fan en drager maar heeft er een geheel eigen stijl van gemaakt, met lange gewaden, unieke kapsels en bijzondere make-up.

Met haar voorliefde voor natuur was Minori op zoek naar een kledingstijl waarbij ze deze liefde kon uiten. Maar ze had constant het gevoel dat haar gezicht en kapsel niet één geheel vormden met de unieke outfits die ze droeg. Daarom begon ze te experimenteren met shironuri make-up en ontstond uiteindelijk de shironuri stijl zoals de meeste die nu kennen.

Maar het ‘mooiste’ aan Shironuri is nog wel de diversiteit. Je kunt het namelijk in elke denkbare stijlencombinatie dragen. Ja, Ganguro x Shironuri wordt lastiger maar Hime Lolita x Shironuri? Geen probleem!  Misschien wil je wel een Mori-Girl/Shironuri combi doen? Of wellicht wil je net als Minori wel een geheel eigen stijl voor jezelf creëren. Het kan allemaal, zolang je gezicht maar wit is!

Waar kun je Shironuri kleding kopen?

Omdat Shironuri een stijl is die op zoveel soorten J-fashion kan worden toegepast is het moeilijk om een duidelijk overzicht te geven van alle winkels en plekken waar je kunt kijken voor kleding. Het is namelijk geheel afhankelijk van de stijl die je wilt volgen. Wil jij een Magical Girl Shironuri worden? Geen probleem! Kijk dan bij Fairy Kei voor de kleding, zorg voor een wit gezicht en opvallende make-up en je bent klaar! Lolita Shironuri? Kijk bij lolita en ga zo maar door.

De mogelijkheden zijn in dit geval echt eindeloos. Wil je je wat meer richten op de stijl van Minori? Dan zijn bijvoorbeeld Cult Party Kei of Mori Girl wat goede uitgangspunten. Vergeet dan ook vooral niet om te kijken bij vintage winkels of de kringloop! Hier kun je vaak schitterende items vinden die je outfit zeker een unieke touch kunnen geven. Je kunt dan ook het beste kijken bij het J-Fashion overzicht en vanuit daar de stijlen bekijken, op elke pagina vind je een overzicht met een aantal webwinkels waar je terecht kunt.

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl!

Minori (dé absolute top op het gebied van Shironuri)

Minori-ShiroNuri-Pictures-2012-001-950x633

Tokyo Fashion | Minori WebsiteFacebook | TwitterTumblr | YouTube |

Tsunoshi

japanese-shironuri-fashion-harajuku-110-600x400

| Tokyo Fashion | Tumblr | Facebook | Twitter |

Elfmist en Miradell (van Hollandse bodem!)

11182270_1059230030758252_4342735997746465731_n
Foto door Jan Brouwer.

| Facebook ElfMist | Facebook Miradell |

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Thumbnail van de youtube video “Minori’s World – Japanese Shiro-Nuri Subculture Interview & Photo Shoot” door Tokyo Fashion.

Dit artikel – J-fashion: Shironuri – verscheen voor het eerst op 19 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 15 juni 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie