Mensen gekleed in Visual Kei stijl. Foto door Jacob Ehnmark from Tokyo, Japan. Via WikiMedia.

J-Fashion: Visual Kei

Visual Kei is voor velen van jullie vast geen onbekende (muziek)stijl! Ontstaan in de jaren ’80 is deze stroming nog altijd ontzettend bekend. Het is echter ook meer dan alleen een modestijl. Het is een subcultuur die verder gaat dan mode alleen. Het is muziek, het is make-up, het is de manier van leven en meer.

Het is te vergelijken met de Westerse Glam Rock en Glam Metal maar dan nog nét ietsje wilder en extremer qua haar en make-up! Door de loop der jaren is de stijl echter sterk veranderd en zijn er vele substromingen ontstaan. Over het algemeen wordt de stijl gekenmerkt door extravagante kapsels en kleding, veel make-up en androgyne looks.

Waar komt Visual Kei vandaan?

Toen in de jaren ’80 de muzikale ontwikkelingen een nieuwe stroming voortbrachten waren bands zoals X Japan, Luna Sea, Versailles, The Gazette, Mejibray, Royz, L’Arc en Ciel, Antic Cafe en Malice Mizer, een paar van de eerste die een drastische andere stijl naar buiten brachten. Veel opvallende make-up, gespiked haar, en grote kostuums waren niet meer weg te denken van het podium. Deze stijl vond al snel zijn weg naar de Japanse straten en ineens was daar Visual kei! Zo snel als de stijl verscheen in de jaren 80, zo snel was die verdwenen.

Tot er begin 2000 weer een underground beweging in gang werd gezeg waarbij muziek stijlen zoals metalcore weer populairder werden, en Visual Kei langzaam maar zeker weer te zien werd in het straatbeeld. Tegelijkertijd ontstond ook Oshare Kei, een vergelijkbare stijl maar waarbij neon kleuren centraal staan in plaats van de wat meer “goth” look die je ziet bij Visual Kei.

Eind 2010 begon de populariteit van Visual Kei in Japan wederom te dalen, maar is zeker nog niet verdwenen Tegenwoordig zie je dan ook dat Visual Kei wel degelijk een vaste plek in het straatbeeld heeft gekregen maar zijn hoogtijdagen absoluut voorbij.

Wat is Visual Kei?

Zoals hierboven al gezegd kun je Visual Kei deels vergeleken met Glam Rock, en hoewel dit van oorsprong echt wel zo is kun je dat tegenwoordig niet meer zeggen. Over het algemeen wanneer iemand het over Visual Kei heeft wordt daarmee bedoeld een metal/goth/punk achtige look met uitbundige kapsels, en heel veel zwart!

Visual Kei kent echter vele diversen soorten en stijlen. Denk hierbij aan het eerdere genoemde Oshare Kei en Angura Kei, de twee bekendste substromingen, waarvan vaak zelfs gezegd wordt dat ze inmiddels los staan van Visual Kei.

Oshare Kei is een wat rustigere variant is waarbij je meer kleur ziet (een goed voorbeeld van Oshare Kei dragers is de band ‘An Café’). Deze look is wat minder extreem qua haar en make-up en heeft meer punk en emo/scene elementen. Ook wordt er veel meer kleur gebruikt en wordt er ook geen nee gezegd tegen een beetje decora-kei erdoorheen zo nu en dan.

Angura is de donkerste van alle drie en heeft wat meer Goth/Horror elementen. Spikes, kettingen en heel erg veel zwart staan centraal in deze stijl. Ook het haar en de make-up zijn nog exteremer als die bij Visual Kei. Zo wordt er bijvoorbeeld meer gebruikt van corpse make-up voor een extra shock factor.

Inugami Circus laat zich niet zo makkelijk in een hokje plaatsen. Shironuri? Angura? Oshare? ;)
Inugami Circus laat zich niet zo makkelijk in een hokje plaatsen. Shironuri? Angura? Oshare?

Maar buiten deze twee zijn er nog vele andere substijlen binnen Visual Kei! Zoals:

Kote Kei – Over het algemeen bedoelt men hierbij een stijl die lijkt op de visual kei bands van de jaren ’90. Denk groot en wild haar, redelijk wat kleur, en over het algemeen een nogal over the top en exotische look. Inspiratie bands hiervoor zijn bijvoorbeeld X Japan en Color.  Een andere look binnen Kote Kei is juist weer een stuk donkerder en decadenter en wordt gedragen door bands zoals Kuroyume en Dir En Grey.

Nagoya Kei – Nagoya kei en Kote kijken worden regelmatig met elkaar verward maar waar Kote Kei vaak vast houdt aan de glam rock tijden gaan Nagoya bands vaak een wat meer experimentele en verfijnde kant op. Ook zul je bij Nagoya Kei maar zelden kleur zien of zeer extreme kapsel. De stijl is vaak wat terughoudender en geheel bestaand uit zwarte, of andere donkere kleuren. Moderne Nagoya Kei bands zijn bijvoorbeeld Lynch en 9Goats Black Out.

Neo-visual / Koteosa – Deze stijl werd midden 2000 erg populair en is een soort mix tussen Kote Kei en Oshare Kei en heeft nog het meeste weg van een Harajuku Streetfashion stijl. Over het algemeen luchtiger en minder donker dan de harde metal en rock. Populaire bands zijn The Gazette en Alice Nine.

Tanbi Kei – Deze stijl laat zich hevig inspireren door klassieke Europese mode, denk aan renaissance jurken en pakken. Hierdoor krijgt het geheel een wat formelere en opvallende look. Vaak wordt deze stijl ook sterk geaccosieerd met gothic lolita en/of aristocrat lolita.De meeste bekende bands die deze stijl dragen zijn Malice Mizer en Versailles.

Uiteraard zijn er nog tal van andere stromingen en stijlen en is de scheidingslijn lang niet altijd duidelijk! Er zijn namelijk maar weinig “regels” als het aankomt op Visual Kei en je kunt er dan ook allerlei kanten mee op zolang het visuele “shock” effect maar niet volledig verdwijnt.

Waar kun je Visual Kei kleding kopen?

Visual Kei kleding kun je op allerlei plekken tegenkomen vooral in fantasy, en gothic kledingwinkels kun je zeer geschikte items! Daarnaast kun je ook sites zoals Ebay, Etsy, AliExpress, en Storenvy, super goed gebruiken om de juiste items te vinden.

Vergeet vooral niet te zoeken op termen zoals “Goth”, of “Metal” clothes, hiermee zul je meer resultaten krijgen dan wanneer je zoekt op Visual Kei. Enkele handige sites (of sellers) om te kijken zijn:

Attitude Holland

Large

Pixie Knix

Cutesy Kink

Punk Rave

Wees creatief!

Het is vooral erg belangrijk om zelf goed op te letten en te kijken naar items die je kunt gebruiken. Zelfs bij kleding winkels zoals de Large, Attitude Holland, of Zalando kun je maar al te vaak goede items vinden. Om je op weg te helpen hieronder twee voorbeelden van een Visual Kei outfit gemaakt met kleding en accessoires van “normale” Nederlandse (web)winkels:

Untitled design (17)

Broek (€49,90 Large), Riem (€8,99 Attitude Holland), T-shirt (€17,99 Attitude Holland), Leren Jas (€199,95 Zalando), Broek ketting (€13,99 Attitude Holland), Laarzen (€149,95 Large).

Untitled design (18)

Vest (€28,99 Attitude Holland), Rok (€32,87 Zalando), Schoenen (€89,99 Attitude Holland), Sokken (€6,99 Attitude Holland), Ketting (€8,99 Attitude Holland), Choker (€5,99 Attitude Holland), Rugtas (€29,95 Zalando).

Waar vind je inspiratie?

Buiten sites zoals Pinterest, LookBook, en Instagram zijn er nog veel meer plekken waar je inspiratie kunt vinden. De beste daarvan zijn natuurlijk dragers van deze stijl! En aangezien Visual Kei kleding onafscheidelijk is van muziek kun je dan ook voor inspiratie het beste kijken naar de bands die deze stijlen uitdragen! Hieronder enkele voorbeelden:

An Cafe

an-cafe

| Facebook | Website | YouTube |

Versailles

Japanse band Versailles.
Japanse band Versailles.

| Facebook | Website |

The Gazette

tumblr_nd53wo61ac1tkbl8so3_1280

| Website | Facebook | Twitter | Instagram | Youtube |Bron: 1, 2.
Coverfoto: Mensen gekleed in Visual Kei stijl. Foto door Jacob Ehnmark, Japan. Via WikiMedia.

Dit artikel – J-fashion: Visual Kei – verscheen voor het eerst op 12 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 12 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie