Japan: 5 Jaar na de Tsunami

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een van de grootste rampen ooit. De grote aardbeving, gevolgd door een alles vernietigende tsunami, en een nucleaire meltdown verwoestten in no time het leven van tienduizenden mensen.

 

Ongekende ramp voor Japan

De omvang van deze reeks rampen was ongekend en een groot gebied zal nog generaties lang onbegaanbaar zijn. Meer dan 800,000 gebouwen werden volledig verwoest of zwaar beschadigd. Meer dan 15,000 mensen werden gedood, meer dan 5,000 mensen raakten gewond, en er worden tot op de dag van vandaag nog zo’n 3,000 mensen vermist.

Afbeelding via Frolic Hawaii.

Afbeelding via Frolic Hawaii.

Foto door Stephen Vaughan.

Foto door Stephen Vaughan.

Honderduizenden mensen werden getroffen doordat ze bijvoorbeeld hun huis of bezittingen kwijt raakten, en/of een partner, kind, buurman, opa, of tante verloren. Zelfs complete dorpen werden volledig weggevaagd door de kracht van het water.

Nu, vijf jaar later, is het verdriet en gemis nog altijd groot. Het lijkt voor ons misschien lang geleden, maar voor duizenden mensen is de ramp nog elke dag het eerste waar ze aan denken bij het opstaan en het laatste voor ze weer gaan slapen.

 

Nog altijd mensen niet naar huis

Nog altijd kunnen namelijk zo’n 250.000 mensen niet terug naar hun huizen, hebben ze geen definitief antwoord op de vraag wat er met hun geliefden is gebeurd, en voor velen is de terugkeer naar de dagelijks gang van zaken dan ook nog altijd onmogelijk.

Maar het Japanse volk zit zeker niet stil! Tientallen hulporganisaties en honderden, zo niet duizenden, vrijwilligers zijn ook nu nog elke dag druk bezig met het herstellen van de getroffen gebieden. Gelukkig is bijna overal het puin nu volledig opgeruimd maar dat betekent niet dat ze bijna klaar zijn! Sterker nog, het herstel kan nu pas eigenlijk echt beginnen.

Zo moeten wegen, riolering en het elektriciteitsnet opnieuw worden aangelegd, en moeten woonwijken, supermarkten, scholen en ziekenhuizen, weer vanaf de eerste steen worden opgebouwd. Een enorm tijdrovende, en vooral kostbare operatie.

tsunami 1 years on

Voor en na het opruimen. Foto door Shin Yahiro.

Links Kesennuma op 12 maart, 2011. Rechts Kesennuma op 4 maart, 2013.

Links Kesennuma op 12 maart, 2011. Rechts Kesennuma op 4 maart, 2013.

Tijdelijke woningen voor tsunami slachtoffers in Japan. Foto door Toru Hanai/Reuters.

Tijdelijke woningen voor tsunami slachtoffers in Japan. Foto door Toru Hanai/Reuters.

De mensen in Japan kunnen dan ook alle hulp gebruiken om hun leven weer op de rit te krijgen. Wil jij ook een steentje bijdragen? Doneer dan aan bijvoorbeeld het Japanse Rode Kruis (lees hier verhalen van mensen die ze geholpen hebben), of kleinere (soms lokale) organisaties zoals de Central Community Chest of Japan, Japan SocietySolidarity with Tohoku Japan, of diverse projecten zoals Watanoha Smile.

 

Jouw steun

Een andere bijzondere organisatie die ik graag onder de aandacht zou willen brengen is The Nozomi Project. Dit is een groep Japanse vrouwen die o.a. van brokstukken uit het rampggebied schitterende sieraden maken en wereldwijd (online) verkopen. Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar diverse goede doelen die helpen in de heropbouw. Niet alleen steunt dit project de mensen daar op financieel gebied maar geeft de vrouwen ook weer een doel in het leven en een plek om samen te komen en werken aan een nieuwe toekomst.

Zelf niet zoveel te besteden? Geen probleem, ook dan kun je helpen! Yahoo Japan doneert namelijk voor elke search opdracht die er vandaag gedaan wordt een klein bedrag, dus sla google vandaag even over en gebruik Yahoo Japan.

Meer weten over 3.11 en Pray for Japan? Dan zijn er een groot aantal (youtube) documentaires die absoluut de moeite waard zijn om eens te bekijken. Zoals de National Geographic documentaire Witness Disaster in Japan, Inside look at Japan’s Tsunami,  Japan´s Tsunami – How it happened, en Surviving Japan. Allen zeer indrukwekkend om te kijken en die je waarschijnlijk zullen achterlaten met een groot gevoel van nederigheid.

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Cover foto via WorldVision.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X