Japanse politieagenten.

Hoe veilig is Japan nou echt?

Vaak wordt gezegd dat Japan het veiligste land ter wereld is. Niet zo vreemd want ze staan al jaren in de top 10 als meest vreedzame land ter wereld, en staat Tokio al jaren op nummer 1 als veiligste metropool op aarde. Maar hoe veilig is Japan nou echt? En hoe komt het dan dat het land zo ontzettend veilig is ten opzichte van andere landen? En wat is veiligheid überhaupt? Want als je af en toe over de natuurrampen in Japan hoort, wekt dat niet direct een gevoel op van veiligheid.

Natuurgeweld

Van regelmatige aardbevingen tot sporadische vulkaanuitbarstingen en tyfoons, er komt van alles voorbij. Het gros van deze gebeurtenissen is niet heel gevaarlijk en de schade blijft meestal beperkt. Er zijn echter extreme uitzonderingen zoals de aardbeving die een tsunami teweegbracht met als uiteindelijke gevolg een nucleaire ramp in de Fukushima regio.

In dit artikel willen we echter vooral ingaan op de lage misdaadcijfers in Japan en waarom Japan gezien wordt als een veilig land.

De cijfertjes

Om even aan te duiden waar de verschillen bijvoorbeeld zitten: Japan had in 2018 slechts 0.26 moorden per 100.000 inwoners, in Nederland en België lag dit respectievelijk op 0.61 en 1.70 en in Amerika op 4.96. Als hoogste scoort El Salvador met maar liefst 52 moorden per 100.000 inwoners. Behoorlijke verschillen dus.

Afgelopen jaren is het aantal misdaden, mede dankzij een stabiele economie, steeds verder gedaald in Japan. Met de sterkste daling in 2018. Toen werden er 11% minder misdaden gemeld dan in de jaren daarvoor, met een totaal van 817.000 misdaden (op 126 miljoen inwoners). Het overgrote deel (582.000) had te maken met diefstal. En bijna de helft van alle misdaden werden gepleegd door recidivisten.

Ook het aantal diefstallen, overvallen, aanrandingen en verkrachtingen ligt in Japan, verhoudingsgewijs, ontzettend laag. Allemaal mooie getallen natuurlijk maar hoe veilig is Japan nou echt?

Respect voor elkaar

Het is inderdaad zo dat je in 99% van de gevallen je tas rustig ergens een half uur kunt laten staan zonder er naar om te kijken, of je druk te maken dat deze wordt gestolen. Diep in de nacht kun je vaak met een gerust hart nog over straat zonder dat je direct gevaar loopt en ook van gevaarlijke buurten waar je overvallen kunt worden is maar weinig sprake. Zelfs een verloren portemonnee wordt vrijwel altijd, zonder twijfel teruggebracht.

Dit lijkt er grotendeels mee te maken te hebben dat men in Japan veel respect heeft voor elkaars eigendom en de publieke ruimte. Vanaf jonge leeftijd worden deze zaken al aangeleerd en via de groep gehanteerd.

Weinig vuurwapens

Als je kijkt naar zwaardere misdrijven, bijvoorbeeld gewapende overvallen of moorden is het makkelijk te herleiden waarom de aantallen zo laag zijn. Dit komt mede door de strenge wet- en regelgevingen die er zijn voor wapenbezit in Japan.

Zo laten cijfers zien dat van de 127 miljoen Japanners, er jaarlijks (gemiddeld genomen) minder dan 20 mensen de dood vinden door een vuurwapen. Japan scoort daarmee als één van de landen waar vuurwapen geweld het laagst is.

Streng rechtssysteem

Daarbij komt ook dat het Japans rechtssysteem ontzettend strikt is, en een veroordelingspercentage van ruim 99% heeft. Staar je hier niet blind op want het systeem is verre van perfect.

De gedachte is dat men zeer grondig te werk gaat, met veel respect voor de medemens, en er simpelweg goed onderbouwde zaken de rechtszaal worden binnengebracht. Het gaat er alleen lang niet altijd zo aan toe.

Want waar wij hier opereren vanuit de gedachte dat schuld bewezen moet worden zit het Japanse systeem toch anders in elkaar. Ook al beweert men op papier dat onschuld het uitgangspunt is, laat de realiteit het omgekeerde zien.

Vanaf het moment dat je ergens voor gearresteerd wordt ben je namelijk schuldig, totdat je onschuld bewezen is. En dat is in veel gevallen heel moeilijk te bewerkstelligen. Extra heftig als je je bedenkt dat de doodstraf nog altijd mogelijk is in Japan. Maar meer over de problemen met het Japanse rechtssysteem kun je hier lezen.

Vogelvrije vrouwen

In Japan is er echter nog meer dan voldoende geweld en vinden er genoeg verschrikkelijke incidenten plaats. Ook buitenlandse vrouwen zijn vaak het slachtoffer van misdrijven zoals diefstal, aanranding en verkrachting in Japan.

Maar het zijn met name jonge, Japanse vrouwen en meisjes die het zwaar te verduren krijgen in de metro, vooral tijdens de spits. Door de grote drukte zit iedereen op elkaar gepropt en maakt het het erg makkelijk om ongezien een hand onder een rok te stoppen. Of iemand op andere manieren ongepast aan te raken.

Een hoop meisjes en vrouwen durven hier niks van te zeggen, om maar geen gênant moment te creëren voor de omgeving, of simpelweg omdat ze niet durven.

Dit is zo ernstig dat er zelfs speciale treincoupés zijn waar alleen vrouwen mogen komen. Dit zodat ze, zelfs s’avonds laat, met een veilig gevoel nog met de trein kunnen reizen.

WomensCar_KeioLine

Een hoop van deze incidenten gaan overigens niet eens de officiële boeken in maar worden door de Japanse autoriteiten vaak weggemoffeld. Hier wordt o.a. uitgebreid over gesproken in het artikel “Japan: No Safe Country For Foreign Women” van The Japan Times.

Dit vertaald zich ook naar het aantal vrouwen dat aangifte doen. In de meeste gevallen wordt een vergrijp niet gerapporteerd, en dus ook niet meegenomen in de misdaadcijfers.

Gesjoemel met cijfers

Sterker nog, er zijn in de loop der jaren steeds meer bewijzen boven water gekomen dat de daadwerkelijke misdaadcijfers sowieso een stuk hoger liggen dan nu wordt gedacht. Zo was er in 2014 een groot schandaal in Osaka. De lokale politie had ruim 81,000 (!) meldingen en bewezen misdaden verborgen uit hun systemen, zodat de stad er beter uitkwam dan eigenlijk het geval was. En ze zijn zeker niet de enige.

Hoe veilig is Japan?

Het echte antwoord op de vraag “hoe veilig is Japan?” is dan ook niet zo makkelijk te achterhalen. Dat gezegd te hebben is en blijft Japan nog altijd één van de veiligste landen ter wereld, zeker als toerist, om in te verblijven. Maar net als overal ter wereld moet je je gezonde verstand gebruiken.

Ook ikzelf heb in de afgelopen reizen een paar aparte momenten gemaakt. Met name in het uitgaansgebied Roppongi waar je te maken kunt krijgen met louche proppers en cafés die je proberen te drogeren. Soms met als doel seksueel misbruik, soms met als doel je creditcard leeg te trekken.

In het kort komt het er gewoon op neer dat je je gezonde verstand én je onderbuik gevoel moet vertrouwen. Let op je spullen, zoek geen ruzie op, en blijf je bewust van je omgeving.

En specifiek: volg geen vage figuren en proppers in wijken zoals Roppongi en Kabukicho en neem er ook zeker geen drinken aan van mensen, of laat je drankje onbeheerd. En voelt iets niet goed aan? Zorg dan dat je weg komt uit die situatie.

Over het algemeen zul je echt geen problemen krijgen in Japan en hebben wij ons er persoonlijk bijna nooit onveilig gevoeld. Maar dat is geen reden om niet meer op te letten!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie