Blogheader voor artikel over Japanse Arcades.

Japan: Waar arcades nog altijd overleven

De jaren ’80 worden maar al te vaak de Golden Age of the Arcade genoemd vanwege de explosieve populariteit van speelhallen. Het was een wereldwijd fenomeen aangewakkerd door het immens populaire Space Invaders. Enkele van de meest bekende klassiekers zoals Pac-Man en Donkey Kong zagen het daglicht voor het eerst in deze periode, en wisten een hele generatie van gamers te doen ontwaken.

Voor velen was de arcade de eerste en enige mogelijkheid om het gamen te ervaren. Thuisconsoles waren nog niet aan de orde van de dag en de meeste jongeren trokken met hun losgeld naar de lokale speelhal, want destijds had vrijwel elk dorp er wel eentje in het centrum. Een schril contrast met tegenwoordig. Want deze hoogtij dagen zijn inmiddels helemaal voorbij, behalve in Japan! Daar blijven de arcades nog altijd erg geliefd.

En hoewel het totaal aantal arcades in Japan sinds de jaren ’80 van ruim 44.000 stuks naar “slechts” 4500 grote arcades en 9000 kleinere speelhallen is teruggezakt, is er nog meer dan voldoende bestaansrecht voor de entertainment centers. Maar hoe kan het toch dat de arcades in Japan wél overeind blijven?

Location, Location

“Location is everything” is een gezegde dat nog altijd opgaat voor tal van ondernemingen en zeker ook voor arcades. Ze liggen vaak op loopafstand van (grote) stations of andere OV-punten en zijn vaak goed te bereiken met de fiets. Ook zul je ze opvallend vaak zien in de buurt van woon-werkverkeer routes of scholen. Dit is niet per ongeluk. Hier wordt specifiek opgelet om de arcades aantrekkelijk te maken voor een “snel” potje na schooltijd, of om wat te ontspannen na een lange werkdag.

Pure noodzaak

Maar een goede locatie is slechts het begin. Een van de redenen van de aanhoudende populariteit van deze game centers is het gebrek aan ruimte in huizen (in grote steden). Er is zelden ruimte voor aparte kamers en de ruimte die er is moet je delen met het gezin. Gezellig met vrienden op je eigen slaapkamer gamen, of in de woonkamer zit er meestal niet in. Vooral jongeren staan er dan ook vaak om te springen om even buitenshuis te relaxen of met vrienden af te spreken, daar is immers thuis geen plek voor.

Dit is ook de reden waarom bijvoorbeeld kleine restaurants en barretjes zoveel meer aanwezig zijn in Japan, en vaak erg scherp geprijsd zijn. Er is simpelweg heel veel vraag naar betaalbaar buitenshuis vermaak. Een perfecte omgeving dus voor de arcade om daar een uniek alternatief aan toe te voegen.

Sega Arcade in Akihabara, Tokyo.
Sega Arcades in Akihabara, Tokyo.

Dat niet alleen, de games die aangeboden worden in deze centra zijn vaak technologische hoogstandjes. Van traditionele fighting-games, tot ritme-games, en card-games er is voor ieder wat wils! Groot selling points is ook dat de machines vaak zowel co-op als solo gespeeld kunnen worden. Hierbij wordt er met name ingezet op het multiplayer aspect. Hierdoor kun je echt met je vrienden aan de gang, of juist wat sociale contacten op doen met andere mensen.

En wat is er nou leuker dan je vrienden face-to-face in maken met Tekken? Dat is dan ook waar de arcades hun kracht vandaan halen: het zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken en entertainmentcentra waar je je nooit hoeft te vervelen.

Veel ondersteuning

Dat neemt niet weg dat ook de arcades in Japan het niet altijd makkelijk hebben. Gelukkig hebben de meeste speelhallen een belangrijke kracht achter hen staan; de game ontwikkelaars. Het gros van de arcades in Japan is namelijk in eigendom van grote game ontwikkelaars zoals Sega of Namco. Hierdoor kan men relatief makkelijk nieuwe games produceren die interessant zijn voor de doelgroep en deze pushen in de arcades.

Japan staat daarnaast o.a. bekend om haar bijzondere nerd (otaku) cultuur waar ook gaming een groot onderdeel van is. Het is dan ook niet zo gek dat arcades en game centers juist in Japan zo goed lopen en er nog altijd een miljoenen business zijn. Daarbij komt ook de geschiedenis van de Japanse gaming industrie en de manier waarop deze met elkaar verwikkelt zijn. De meeste grote games zijn namelijk ooit begonnen in een speelhal. Afhankelijk van het succes in de arcade werden deze dan verder ontwikkeld voor release op diverse andere platformen.

Trendgevoelig

Nog een voordeel van het feit dat de game-ontwikkelaars zelf verantwoordelijk zijn voor de games is dat er goed wordt ingehaakt op de trends. Er kan snel geschakeld worden en de juiste producten voor de doelgroep kunnen ontwikkelt worden voor in de arcade. Grote selling factor hierbij is ook dat de arcade games specifiek een ervaring bieden die je niet zo snel thuis kunt krijgen.

Waar dit voorheen wellicht schietspellen waren of grijpmachines, zie je dit nu steeds meer verschuiven naar full-immersion games waarbij je in VR-modules en capsules plaatsneemt. Ook de populariteit van card-games waarbij je (fysieke) kaarten kunt gebruiken en verzamelen zijn erg populair in Japan.

Senjo no Kizuna 360 game experience in Japanse Arcade
Senjo no Kizuna 360 game experience in Japanse Arcade. Eigen foto.

Zo heb je bijvoorbeeld “Senjo no Kizuna” dit is een single-player pod simulatie waarbij je een nagebouwde cockpit van een Gundam robot zit en vervolgens via een 180-graden uitstrekkend scherm aan het gamen gaat. Hoe cool is dat?

Voor ieder wat wils

Doordat er goed op de trends en doelgroep wordt gelet zie je ook dat er voor ieder wat wils wordt ontwikkeld. Want waar er voorheen met name alleen maar jongens en mannen in de speelhallen stonden zie je een steedse diverse groep binnen komen. Jong en oud, man of vrouw, alleen of met vrienden, er wordt gezorgd dat er voor ieder wat wils te vinden is in de arcades.

Op de eerste verdieping van de speelhallen vind je vaak de UFO catchers, ofwel grijpmachines. De schattige knuffels en toffe figures moeten je verleiden binnen te komen en vanaf daar kun je de rest van de arcade ontdekken. Vaak is er hierbij een aparte ruimte voor shooters, fighting-games, race-games, ritme-games, en soms ook nog een gebied voor gokspellen zoals digitale paardenraces.

Grijpmachines in arcade.
Grijpmachines in arcade.
Dragonball Z Arcade Spel
Dragonball Z Arcade Spel. Eigen foto.

Opvallend is ook het steeds groter wordende aanbod aan ritme-games. Deze zijn vaak een mengeling van gamen en een fysieke activiteit en kun je zo dol maken als je wilt. Daarbij bieden ze een relatieve hoge speelwaarde voor je geld, en is er een hele online competitie aangeboden. Je kunt jezelf namelijk laten filmen (door de machine) en dit online posten, of je scores delen. Hierdoor krijg je een nog bredere range aan competitie en meer uitdaging om te spelen.


Recept voor succes

Arcades in Japan lijken dan ook het recept voor succes te hebben uitgevonden binnen hun eigen cultuur en omgeving. Doordat mensen in Japan vaak genoodzaakt zijn om buitenshuis vermaak te zoeken is er een groot aanbod aan soorten entertainment. Door hier op in te springen met entertainment centra op goede locaties, met een groot aanbod dat aangepast is aan de trends en doelgroepen blijven de arcades erg geliefd.

Tel hierbij de steun van de game ontwikkelaars zelf bij op en de algehele cultuur en geschiedenis rondom gaming in Japan en je hebt een goede omgeving voor speelhallen om te blijven voortbestaan.

Arcades in Nederland

Dit is in vrij groot contrast met Nederland. Hier vind je vrijwel geen enkele speelhal meer terug, met uitzondering van initiatieven zoals bijvoorbeeld het Nationaal Videogame Museum te Zoetermeer. En toch, zie je her en der weer wat arcades ontstaan. Wel niet in de vorm of schaal zoals we deze vroeger zagen maar er lijkt toch nog altijd interesse te zijn onder een hoop mensen om zelf te ervaren wat het is om in een speelhal te staan. Goed nieuws voor liefhebbers dus!

Dit artikel – Japan: Waar arcades nog altijd overleven – verscheen voor het eerst op 20 september 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 11 maart 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie