Japan’s favoriete avondmaal: Curry!

Kare raisu (カレーライス), ofwel Japanse curry (met rijst), is één van de populairste gerechten in Japan. Sterker nog, het wordt zoveel gegeten dat het inmiddels wordt gezien als een nationaal gerecht en staat het op gelijke voet met bijvoorbeeld sushi en ramen. Zeker als dagelijkse “normale” maaltijd is kare raisu zeer geliefd.

Gemiddeld eten 45% van de Japanners 2-3 keer per maand curry en ruim 14% eet het zelfs één of twee keer per week! Dit komt vooral omdat het snel klaar te maken is, makkelijk mee te combineren valt, en bovenal ook nog eens hartstikke goed smaakt bij zowel rijst, brood als noodles.

 

Japanse Curry

Van oorsprong is het echter niet bepaald een Japans gerecht. Zo rond de Meiji-periode (1868 – 1912) is het in Japan geïntroduceerd door de Engelsen, welke het uiteraard (grotendeels) hadden overgenomen vanuit India. Het gerecht bleef echter een beetje onder de radar totdat de curry saus in de jaren ’60 in de supermarkten kwam te liggen als kant-en-klare blokjes. Al snel ontpopte het zich tot een onmisbare onderdeel van de Japanse keuken en kun je 1001 variaties vinden.

Enkele zeer geliefde ingrediënten zijn echter de curry sauzen van Kokumaru Curry, Vermont Curry, of Golden Curry met daar aan toegevoegd knoflook, aubergine, aardappel, wortel, ui, en chocolade (!). Vooral dit laatste ingrediënt lijkt en vreemde eend in de bijt maar volgens vele liefhebbers is (bittere) chocolade nét dat ene ingrediënt dat een curry echt goed kan maken.

Foto door Bohnenhase.

Kip curry. Foto door Bohnenhase.

Welke curry men nou echt het allerlekkerste vindt is maar moeilijk te bepalen zeker omdat er ook vele lokale specialiteiten zijn die alleen in een bepaalde regio gemaakt worden of populair zijn. Zo is in Hokkaido de ‘Sika Deer curry’ beroemd vanwege het hertenvlees dat men gebruikt, hebben ze rondom Hiroshima oesters in de curry en moet je op okinawa zijn voor curry de allerlekkerste, bittere meloen curry.

 

Speciale curry restaurants

Er zijn zelfs gehele restaurants gewijd aan dit lekkers waar je de gehele dag door terecht kunt voor een (zeer betaalbaar) groot bord curry. Of je nou van milde of pittige curry houdt, graag vegetairsch of zoveel mogelijk vlees eet, voor ieder is er wat wils. En mocht je de rijst zat zijn? Geen enkele probleem want ook curry udon (noodles met curry) en curry pan (brood gevuld met curry) zijn erg geliefd op veel plekken te vinden.

Afbeelding via Hitosara.

Afbeelding via Hitosara.

Begint jouw maag inmiddels al flink te knorren? Probeer dan eens om zelf curry te maken! Ook in Nederland en België kun je namelijk heel makkelijk aan curry blokjes en de andere ingrediënten komen. Zo vind je ze o.a. bij de toko, AH XL, en online bij bijvoorbeeld Seikatsu.

 

Zelf curry maken

En mocht je niet zo goed weten hoe je dit moet dan, lees dan eens het traditionele familie recept dat Hennie uit Japan heeft meegenomen!

Recept: Kare Raisu カレーライス (Japanse Curry)

11 Overheerlijke Japanse Curry recepten

Damukare: Een dam van rijst (en curry)!

 

 

Bronnen: 1, 2, 3.

Cover foto via Janne Moren.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X