Japanse curry. Foto via Pixabay.

Japan’s favoriete avondmaal: Japanse Curry!

Kare raisu (カレーライス), ofwel Japanse curry (met rijst), is één van de populairste gerechten in Japan. Sterker nog, het wordt zoveel gegeten dat het inmiddels wordt gezien als een nationaal gerecht. En staat het op gelijke voet met bijvoorbeeld sushi en ramen. Zeker als alledaagse maaltijd is kare raisu zeer geliefd. Gemiddeld eten 45% van de Japanners 2-3 keer per maand curry en ruim 14% eet het zelfs één of twee keer per week! Dit komt vooral omdat het snel klaar te maken is, makkelijk mee te combineren valt, en bovenal ook nog eens hartstikke goed smaakt bij zowel rijst, brood als noedels.

Japanse Curry

Van oorsprong is het echter geen Japans gerecht. Zo rond de Meiji-periode (1868 – 1912) is het in Japan geïntroduceerd door de Engelsen. Welke het grotendeels hadden overgenomen vanuit India. Het gerecht bleef echter een beetje onder de radar. Totdat de curry saus in de jaren ’60 in de supermarkten kwam te liggen als kant-en-klare blokjes. Al snel ontpopte het zich tot een onmisbare onderdeel van de Japanse keuken en kun je 1001 variaties vinden.

Wat zit er in curry?

Enkele zeer geliefde ingrediënten zijn de kant-en-klare curry roux blokjes van Kokumaru Curry, Vermont Curry, of Golden Curry. Daar worden dan tal van groente aan toegevoegd. Denk aan aardappel, wortel, en ui. Maar ook paprika, spinazie, en zeevruchten zijn geliefd. Maar zelfs chocolade wordt soms toegevoegd.

Vooral dit laatste ingrediënt lijkt en vreemde eend in de bijt, maar volgens vele liefhebbers is (bittere) chocolade nét dat ene ingrediënt dat een curry echt goed kan maken.

Welke curry men nou echt het allerlekkerste vindt is maar moeilijk te bepalen. Zeker omdat er ook vele lokale specialiteiten zijn die alleen in een bepaalde regio gemaakt worden. Zo is in Hokkaido de ‘Sika Deer curry’ beroemd vanwege het hertenvlees dat men gebruikt. En hebben ze rondom Hiroshima oesters in de curry.

Speciale curry restaurants

Er zijn zelfs gehele restaurants gewijd aan dit lekkers. Daar kun je de gehele dag door terecht voor een (zeer betaalbaar) groot bord curry. Of je nou van milde of pittige curry houdt, graag vegetarisch of zoveel mogelijk vlees eet, voor ieder is er wat wils.

En mocht je de rijst zat zijn? Geen enkele probleem want ook curry udon (noodles met curry) en curry pan (brood gevuld met curry) zijn erg geliefd op veel plekken te vinden.

Zelf curry maken

Begint jouw maag inmiddels al flink te knorren? Probeer dan eens om zelf curry te maken! Ook in Nederland en België kun je namelijk heel makkelijk aan curry blokjes en de andere ingrediënten komen. Zo vind je ze o.a. bij de toko, AH XL, en online bij bijvoorbeeld Seikatsu.

En mocht je niet zo goed weten hoe je dit moet dan, lees dan eens het traditionele familie recept dat Hennie uit Japan heeft meegenomen!


Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Bronnen: 1, 2, 3.
Cover foto via Janne Moren.
Dit artikel – Japan’s favoriete avondmaal: Curry! – verscheen voor het eerst op 11 mei 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 11 mei 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie