Japan’s Favoriete Zomerijsjes!

Raketjes, Solero’s, en Calippo’s. Allemaal namen die bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen. In Japan zullen de meeste mensen deze ijsjes echter nog nooit gezien hebben! Daar hebben ze andere favoriete ijsjes.

 

Garigari-kun  ガリガリ君

Waar wij hier onze raketjes hebben, hebben ze in Japan Gargigari-kun, werkelijk de koning van het ijs! De naam is een samensmelting van ‘Gari Gari’, het “knapperige” geluid wat het maakt als je erin bijt, en ‘Kun’. Kun is een Japans woord wat vaak achter de naam van kleine jongens wordt gezet. Of liefkozend als toevoeging aan de naam van je vriendje, neefje, klasgenoot, beste vriend en ga zo maar door.

GariGari-Kun ijs. Foto door Dick Thomas Johnson. Via Flickr.

Los van het feit dat het erg goedkoop is (omgerekend nog geen euro) is het merk vooral populair door de grote smaak variatie. Frisdrank (ramune), granaatappel, spaghetti, marshmallow, noem het maar op en het is al eens de reveu gepasseerd. Ze hebben dan ook regelmatig speciale limited editions waarvoor mensen in de rij gaan staan om ze maar niet te missen.

 

Giant Cone

Voor de “relatief oudere lezer” is de Cornetto van vroeger een begrip. Mocht je die van toen vergelijken met nu, dan zou je schaamtelijk lachen over de grootte van het ijsje. En ja, size matters bij ijsjes. Daarom is de ‘Giant Cone’ een welkome gast in ijsjes land.

foodsciencejapan

Afbeelding via FoodScienceJapan.

Sinds 1984 is dit cornetto-achtige ijsje al op de markt en met de huidige prijs van 100 yen is het zeker goed betaalbaar. Er zit ontzettend veel ijs in, zoals de naam al doet vermoeden. Al met al, zeker de moeite waard!

 

Papico パピコ

Papico is een ijsmerk dat geliefd is bij zowel kinderen als ouderen. Het komt voornamelijk in de smaken Chocolade koffie en Vanille. Maar als dat niet genoeg is, biedt dit merk ook tijdelijke seizoens acties. Niet al te gekke smaken, maar wel erg smakelijk!

Papico ijs. Foto door Tatsuo Yamashita. Via Flickr.

Wat Papico zo speciaal maakt is echter de manier waarop ze het ijs presenteren. Niks geen stokje met een ijsje eraan vast. Nee, zij bieden het aan als een ware fles met ijs. Je weet wel, van een bepaald frisdrank merk, zo’n soort fles, alleen dan een stuk kleiner. Geniaal voor het moment dat het begint te smelten en je het gewoon kan drinken alsof verfrissend ijsdrankje.

 

Panapp

De Pannap wint de prijs in ieder geval voor meest elegante ijsje. Sinds 1978 is dit ijsje al in productie en een fenomeen onder de Japanners. Dit ijsje heeft lagen. Nog een keertje voor de duidelijkheid. Lagen. Niet gewoon een solide vorm van smaak en vorm, nee het heeft verschillende smaken en lagen.

Afbeelding via Glico.

Afbeelding via Glico.

Het is geïnspireerd door panna cotta en moet een luxe smaaksensatie teweeg brengen door heerlijke smaken te mengen met romig vanille ijs.  Oorspronkelijk was het een simpel vanille ijsje met een fruitsmaakje erbij maar de huidige variant is wat chiquer en kent diverse smaken.

 

Suika Baa スイカ バー

De letterlijke vertaling is ‘watermeloen bar’ en zodra je het ziet, snap je waarom. Ikzelf ben een groot fan van de watermeloen en dat er een ijsje van is gemaakt, is voor mij de uitvinding van de eeuw. Watermeloen bevat uit zichzelf erg veel water uiteraard, maar ook een grote hoeveelheid vitaminen!

Natuurlijk is het wel een klein beetje aangedikt zodat je wel het idee hebt dat je een ijsje eet. Maar alles het heeft verder alles voor de echte watermeloen liefhebber. Oh, die watermeloen pitten die er altijd in zitten? Ja, die hebben ze vervangen met stukjes chocolade. Klinkt perfect, toch?

 

 

Bronnen: 1, 2, 3.

Dit artikel – Japan’s Favoriete Zomerijsjes! – verscheen voor het eerst op 17 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 7 augustus 2019.

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X