Japan’s Favoriete Zomerijsjes!

Raketjes, Solero’s, en Calippo’s, allemaal namen die bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen. In Japan zullen de meeste mensen deze ijsjes echter nog nooit gezien hebben! Daar hebben ze andere favoriete zomerijsjes.

Zoals ik al eens eerder heb geschreven is er bijvoorbeeld Mochi met ijs (wat mij betreft het lekkerste ijs dat er is), maar in Japan kennen ze nog vele andere soorten ijs, van een tikje vreemd tot ronduit bizar. Dit keer kijken we naar een paar van de meeste lekkerste en ‘coolste’ ijsjes die ze er te bieden hebben!

Geheel in onwillekeurige volgorde hier dan ook een top 5 van de lekkerste, en populairste, zomerse, ijsjes in Japan

 

Garigari-kun  ガリガリ君

Waar wij hier onze raketjes hebben, hebben ze in Japan Gargigari-kun, werkelijk de koning van het ijs! De naam is een samensmelting van ‘Gari Gari’,  of wel het “knapperige” garigari geluid wat het maakt als je erin bijt, en ‘Kun’. Kun is een Japans woord wat vaak achter de naam van kleine jongens wordt gezet of liefkozend als toevoeging aan de naam van je vriendje, neefje, klasgenoot, beste vriend en ga zo maar door.

Afbeelding via RyoAnna.

Afbeelding via RyoAnna.

Los van het feit dat het geen drol kost (60 yen) is het merk vooral populair door de grote smaak variatie. Frisdrank (ramune), granaatappel, spaghetti, ,arshmallow, noem het maar op en het is al eens de reveu gepasseerd. Sommige smaken zijn maar tijdelijk beschikbaar, dus mensen beginnen het te beschouwen als collector items. De populariteit is zeker niet geheel onterecht, ze smaken namelijk errug lekker! Zeker voor die prijs.

 

Papico パピコ

Papico is een ijsmerk dat geliefd is bij zowel kinderen als ouderen. Het komt voornamelijk in de smaken Chocolade koffie en Vanille. Maar als dat niet genoeg is, biedt dit merk ook tijdelijke seizoens acties. Niet al te gekke smaken, maar wel erg smakelijk!

Afbeelding via AmericanSoda.

Afbeelding via AmericanSoda.

Wat Papico zo speciaal maakt is echter de manier waarop ze het ijs presenteren. Niks geen stokje met een ijsje eraan vast. Nee, zij bieden het aan als een ware fles met ijs. Je weet wel, van een bepaald frisdrank merk, zo’n soort fles, alleen dan een stuk kleiner. Geniaal voor het moment dat het begint te smelten en je het gewoon kan drinken alsof verfrissend ijsdrankje.

 

Giant Cone

Voor de “relatief oudere lezer” is de Cornetto van vroeger een begrip. Mocht je die van toen vergelijken met nu, dan zou je schaamtelijk lachen over de grootte van het ijsje. En ja, size matters bij ijsjes. Daarom is de ‘Giant Cone’ een welkome gast in ijsjes land.

foodsciencejapan

Afbeelding via FoodScienceJapan.

Sinds 1984 is dit cornetto-achtige ijsje al op de markt en met de huidige prijs van 100 yenn is het zeker goed betaalbaar. Er zit ontzettend veel ijs in, zoals de naam al doet vermoeden. Al met al, zeker de moeite waard!

 

Panapp

Altijd al eens decant, met de pink omhoog, een ijsje willen eten? De Pannap wint de prijs in ieder geval voor meest elegante ijsje. Sinds 1978 is dit ijsje al in productie en een fenomeen onder de Japanners. Dit ijsje heeft lagen. Nog een keertje voor de duidelijkheid. Lagen. Niet gewoon een solide vorm van smaak en vorm, nee het heeft verschillende smaken en lagen.

Afbeelding via Glico.

Afbeelding via Glico.

Het is geïnspireerd door panna cotta en moet een luxe smaaksensatie teweeg brengen door heerlijke smaken te mengen met romig vanille ijs. Wat voor sensatie moet er in je mond wel niet gebeuren wil je dit mee maken. Oorspronkelijk was het een simpel vanille ijsje met een fruitsmaakje erbij maar de huidige variant is wat chiquer en kent diverse smaken.

 

Suika Baa スイカ バー

De letterlijke vertaling is ‘watermeloen bar’ en zodra je het ziet, snap je waarom. Ikzelf ben een groot fan van de watermeloen en dat er een ijsje van is gemaakt, is voor mij de uitvinding van de eeuw. Watermeloen bevat uit zichzelf erg veel water uiteraard, maar ook een grote hoeveelheid vitaminen!

183

Afbeelding via Binan Hochi.

Natuurlijk is het wel een klein beetje aangedikt zodat je wel het idee hebt dat je een ijsje eet. Maar alles het heeft verder alles voor de echte watermeloen liefhebber. Oh en FYI, die watermeloen pitten die er altijd in zitten? Ja, die hebben ze vervangen met stukjes chocolade. Serieus, waarvoor zijn er nog andere soorten ijsjes?!

 

Bronnen: 1, 2, 3.

 

Japan Candy Box - The Sweetest Monthly Japanese Candy Subscription Box

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X