Okonimiyaki, Japanse hartige pannenkoeken. Eén van Japans favoriete comfort foods.

Japan’s meest geliefde comfort food

Aaah comfort food! Ofwel, troostvoedsel. Iedereen heeft wel een gerecht wat hij of zij graag eet wanneer je jezelf beter wilt voelen. Het zijn vaak gerechten die wat ongezond zijn maar je van binnen helemaal doen opwarmen, met name als je een slechte dag hebt gehad.

De meeste van ons zullen voor wat lekker warms gaan, of iets dat je vroeger thuis veel gegeten hebt. Misschien je grootmoeder’s groentesoep, de lasagne van je moeder, of een lekkere taart die je alleen op je verjaardag kreeg. Of misschien wel een veel te dik belegde tosti met extra veel curry.

Maar waar grijpen ze in Japan naar, als ze lekker troostvoedsel willen eten?

Japanse Curry

We hebben het al veel vaker over Japanse Curry gehad, niet alleen het favoriete avondmaaltje van vele Japanners, maar ook hoog op de lijst van overheerlijk comfort food. Het fijne van curry is, is dat het zo gemaakt is én dat je er maar in kunt gooien wat je wilt.

Hierdoor kun je het eigenlijk altijd wel klaarmaken, ongeacht de restjes die je nog hebt liggen. Belangrijkste zijn de curry blokjes (voor de saus) en een flinke kom met rijst en je hebt alles wat je nodig hebt.

Udon

Udon zijn hele dikke noedels die je in allerlei soorten “soep” kunt krijgen en met allerhande soorten ingrediënten als toevoeging. Het lijkt wat dat betreft wat meer op ramen, maar in tegenstelling dat ramen is udon makkelijker thuis te maken. Ook zijn de noedels een stuk dikker en hebben ze meer “bite”.

Echte hoogtepunt zijn echter de toppings die je er ook nog eens bij kunt doen. En maak je er Curry Udon van? Dan heb je natuurlijk al helemaal een mooie mix van troostvoedsel.

Het fijne van udon is ook dat je het in no-time in elkaar kunt mixen. Zeker als je ook nog gebruik maakt van wat kant-en-klaar pakjes. Perfect dus voor de moment waarop je jezelf maar nauwelijks van de bank weet te krijgen.

Okonomiyaki

Soms is er niks lekkerder dan een warme pannenkoek. Of je hem nou hebt met kaas, spek, of puur natuur met alleen een beetje stroop, je kunt er alle kanten mee op. Ook in Japan hebben ze hier een variant op: okonomiyaki. Dit is een soort hartige mix tussen een pannenkoek en omelet.

En ook al is het type en de smaak anders dan een pannenkoek zoals wij hem hier kennen, het gevoel bij het eten is hetzelfde. Heerlijk verwarmend, enorm vullend, en een tikje ongezond.

Nabemono

Boerenkool met worst, hutspot, of een kom snert. Allemaal voorbeelden van echte winterse kost. Vaak gemaakt naar recept van grootmoeder, of zoals je moeder het van haar heeft geleerd. Het heeft iets nostalgisch en verwarmend en doet je goed voelen wanneer je het eet. De Japanse variant daarvan is Nabemono, een soort stoofpot.

Het maken en eten van nabe gebeurd vaak gezamenlijk aan tafel. Er wordt een kookplaatje op tafel gezet met één grote pot waar een basis soep of bouillon in wordt gemaakt. Vervolgens kan je er eigenlijk van alles in gooien wat je maar wilt of afhankelijk van het type dat je wilt maken.

Vaak worden de ingrediënten één-voor-één door de tafelgasten uit de pot gehaald, in een sausje gedipt en vervolgens opgegeten. Maar het komt ook vaak voor dat men diverse ingrediënten in een eigen kommetje plaatst en vanaf daar eet. Dit is zeker gebruikelijk wanneer je ook noodles in de nabe hebt gemixed.

Karaage

Likkebaardend lekker, anders kunnen we de Japanse variant op de kip-nugget, karaage, niet omschrijven. Kipnuggets zijn het favoriete maaltje van velen en ook in Japan kennen ze deze lekkernij. Al geven ze er daar wel net een andere draai aan! Deze lekkernij is gemaakt van gefrituurde stukjes kippendij. Ze worden eerst gemarineerd in o.a. sojasaus, gember, knoflook en sesamolie, en dan gewenteld door wat aardappelzetmeel zodat je tijdens het frituren een mooi goudbruin, krokant laagje krijg

Ook tempura doet het goed in deze categorie, maar wordt vaak toch als net wat gezonder beschouwd met name omdat er meestal gezondere ingrediënten worden gefrituurd zoals groente.

Tamago Kake Gohan

De meeste “vreemde” voor ons is nog wel tamago kake gohan. Ofwel een kom met rijst, een rauw ei, en naar wens wat smaakmakers zoals furikake en sojasaus.

Niet alleen is het super makkelijk en snel om te maken, voor velen is dit een ontzettend nostalgisch gerecht en wordt het veelal gezien als het perfecte troostvoedsel; op wellicht één andere combo na….

Miso soep & onigiri

Ondanks al het overheerlijke comfort food dat we hierboven genoemd hebben, kan er voor velen echter maar weinig op tegen een lekkere kom miso soep, en dan bij voorkeur gevolgd door een net zo lekkere onigiri.

Deze twee simpele gerechten uit de Japanse keuken staan altijd garant voor een lekker vol gevoel en het comfort van thuis. Daarbij zijn ze ook vrij licht op de maag, makkelijk te maken of verkrijgen, en daardoor perfect als je je snel beter wilt voelen na een zware dag op school of het werk.

Jouw comfort food

Welke van de bovenstaande gerechten zou jij wel eens willen proberen, of eet je misschien nu al, als comfort food? Of mis je nog iets in deze lijst? Deel het met ons in de comments!

Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Japan’s meest geliefde comfort food – verscheen voor het eerst op 12 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 12 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • Wouter
  Geplaatst op 08:01h, 13 januari Beantwoorden

  Takoyaki :)!

  • Joyce
   Geplaatst op 09:13h, 16 januari Beantwoorden

   Ook super lekker ja! We wilden hem er eerst bij zetten maar volgens enkele Japanse vrienden was het geen “echt” comfort food omdat je het niet makkelijk thuis kunt maken. Tenzij je een takoyaki pan hebt 🙂

Geef een reactie