10 mrt Tonkatsu-sando (Japans Recept)
Vandaag ga ik je een van mijn lievelingsgerechten leren te maken: Tonkatsu-sando! Een soort van Japans broodje snitzel bedekt met een lekker zoetig sausje. Het is in Japan vooral populair als vulling voor de ekiben; een bento die je kunt aanschaffen als je met de shinkansen, of limited express trein ergens ver naar toe gaat.
Het is makkelijk klaar te maken, snel op te eten en het vult goed. Tonkatsu kan ook gegeten worden als hoofdgerecht of bij de curry. Je kunt er zelfs kaas in doen zodat het op een cordon bleu lijkt, maar het toch niet is.
Wat je hiervoor nodig hebt:
- Hamlapjes
- Bloem (twee grote opscheplepes ongeveer)
- 1 á 2 Eieren
- Panko (bij vele toko’s of grote albert heijn te krijgen)
- Sla (optioneel)
- Tomaat (optioneel)
- Tonkatsu saus (veelal bij grote toko’s te krijgen)
- Brood (bij voorkeur wit)
Snij de hamlappen doormidden en haal het vet er vanaf. Dit is echt niet lekker als je tonkatsu maakt! Kluts de eieren goed door elkaar zodat je een mooi geheel krijgt. Giet dit in een diep bord.
Doe ook een laagje bloem op een bord. Je merkt al snel dat je niet veel bloem nodig hebt, dus pak niet te veel! Ook de panko mag op een apart bord. Zet deze op volgorde van bloem, ei en panko naast elkaar. Dit werkt het schoonst en gemakkelijkst.
Dep de lapjes stevig in de bloem, zodat het hele stuk vlees goed bedekt is onder een witte laag. Daarna is het ei aan de beurt. Ook hier doop je het vlees onder en laat het even boven het bord uitlekken. Anders zit je hele werkplaats eronder. Nu is het bord met de panko aan de beurt. Het vlees moet goed onder de panko zitten. Even goed aandrukken en leg het op een leeg bord. Zo ga je door met eventueel meerdere lapjes. Wees niet bang om vieze handen te krijgen; ze kunnen er best vies van worden. Tenzij je goed overweg kan met kook-eetstokjes.
Alles wat je over hebt zul je weg moeten gooien aangezien je snel bacteriën over kunt brengen, en dus ziek kunt worden als je bijvoorbeeld de bloem bewaart. Als je klaar bent kun je wel nog de overige panko over de lapjes strooien, zodat ze net wat extra voorzien zijn van een krokant laagje.
Bak de lapjes in een pan met een laagje olie of, waar ik de voorkeur aan geef, in de frietpan totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal ze er even uit, laat uitlekken op een keukenpapier, en bak ze vervolgens nog een een minuutje af, zodat ze lekker krokant zijn. Vervolgens leeg je ze weer op een stukje keukenpapier om uit te lekken en kun je ze serveren!
Snijdt ze in rechte stukken van ongeveer 2 centimeter breed en leeg even apart. Nu is het tijd voor de tonakatsusaus. Deze verdeel je rijkelijk over de tonkatsu, zodat deze goed opgenomen kan worden en leeg ze op je broodje! Wil je graag net dat beetje extra? Snij een tomaatje in plakjes en leg die tussen de broodjes en sla voordat je de tonakatsu op je broodje doet.
En zoals zoveel gerechten is dit gerecht het lekkerst als het een nachtje heeft gestaan. Zo kan het brood de saus in zich opnemen en krijg je dat heerlijke gevoel alsof je ekiben zit te eten.
Ook kun je de tonkatsu gebruiken voor Japanse Curry. Ben je van plan om katsukare te maken (curry en tonkatsu), gebruik dan géén tonakatsu saus! Deze combinatie is echt niet lekker; gebruik liever de curry om je stukje vlees lekker in te deppen.
Meer Japanse recepten
Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.
Geen reactie's