01 mrt Japanse Alternatieven Voor Huisdieren
Hebben we het over huisdieren, dan denken we al snel aan een ronkend poezenbeest op schoot of een blokje om met de hond. Aan twee dwerghamsters in een wattenfort of een tropisch spektakel in je aquarium. Waar wij eerder al eens uitgebreid over Japanse huisdieren, houden wij in dit artikel het vergrootglas juist boven bijzondere Japanse alternatieven voor huisdieren. Want een rondje langs de gemiddelde Japanse huiskamer leert ons dat er veel meer in de mand ligt dan alleen een Shiba Inu!
Dierencafés
Wie om welke reden ook geen huisdier mag houden, zoekt zijn heil in een dierencafé. Vaak betreft dit een restaurant dat is omgetoverd tot een grote huiskamer, met knusse zithoekjes en banken. Hier nuttig je je versnapering omringd door een gezellige beestenboel, want die beestenboel woont in het café! De kattenversie steekt er met kop en schouders bovenuit, maar vooral de grote steden kennen de meest uiteenlopende varianten. In Tokyo zit je in Harry Hedgehog Cafe bijvoorbeeld zomaar tussen de egels, en zijn uilen je tafelpartner in Owl Cafe Akiba Fukurou.
Kantoorhond en bureaupoes
De werkdruk mag in Japan flink wat treden hoger liggen, je hebt er wel de leukste collega’s! Onderzoek wijst namelijk uit dat een kwispel op kantoor bijdraagt aan een ontspannen sfeer. Op menig afdeling loop je dan ook zomaar een poezenbeest tegen het lijf of slaapt er een hond naast het kopieerapparaat. Dit resulteert in blij personeel, wat vervolgens weer ten goede komt aan de productiviteit. In onderstaande video kun je vanaf 10:35 zien dat er zelfs een heuse kinderboerderij in het pand zit!
Door samen voor een dier te zorgen, pik je daarnaast dat stukje teambuilding ook mooi even mee. Bovendien werkt een kantoorhond verplichte lichaamsbeweging in de hand, want Akita moet immers op z’n tijd wel een frisse neus en een sprint door het park. Overigens is Japan al lang niet meer het enige land dat een mand op de werkvloer biedt. Bij Amerikaanse bedrijven als Google mag Mister Tails ’s ochtends gewoon mee naar het werk, maar ook Nederland loopt inmiddels warm voor dit geweldige fenomeen.
Kun je het je voorstellen? Tussen de meetings door lekker kroelen met een hond, of een poes die lomp over je toetsenbord sjokt? De perfecte oplossing voor de huisdierloze dierenfan!
Tamagotchi
De 90’s kids onder ons leggen al snel de link met misschien wel het bekendste Japanse huisdier; de Tamagotchi! Want wie had er destijds niet één aan de riemlus bungelen?
Verkrijgbaar in alle soorten en maten, variërend van een doorsnee viervoeter tot een draak of zelfs een buitenaards wezen. Waar tegenwoordig de telefoon aan het begin van de les wordt ingeleverd,lag toentertijd een doos vol virtuele beestjes bij de leraar op het bureau!
Tamagotchi zijn kleine, ei-vormige gadgets met een scherm waarop een diertje van slechts een handvol pixels zijn leven leidt. Ze beginnen als ei en groeien, door jouw zorg, in meerdere levensfases uit tot een volwassen Tamagotchi. Want blieft Tamagotchi voer of een aai over de bol, dan vraagt hij via piepjes jouw aandacht. Door middel van een simpele druk op de knop, leg je vervolgens een bak brokken naast hem neer of gooi je een bal. En natuurlijk kennen we allemaal nog dat onmiskenbare geluid wanneer er een drolletje werd geproduceerd.
Met het op de markt brengen van Tamagotchi, ontketende speelgoedfabrikant Bandai in 1996 een ware rage. Meer dan 40 miljoen exemplaren vlogen in no time over de toonbank. De virtuele leefruimte van het zakformaat huisdier dat je toen bij de gemiddelde speelgoedwinkel op de kop kon tikken, beperkte zich vaak tot de grootte van het scherm. De meest recente spruit uit 2011, Tamagotchi ID L, kan echter zelfs door infrarood zoet worden gehouden met allerhande gedownloade goodies!
Robotmaatjes
Een tamagotchi je toch iets te klein? Ga dan voor een AIBO! AIBO staat voor artificial intelligence robot, oftewel een robot met kunstmatige intelligentie. Deze gezelschapsrobot bewandelt de wereld in de vorm van een schattige pup en is het Japanse woord voor vriend of maat. AIBO’s zijn veel dan alleen een printplaat op pootjes.
Net als een echte hond kan je hem trucjes leren, toont hij emoties en reageert hij op de aanwezigheid van soortgenoten. De geavanceerde vierpoters kennen maar liefst 100 commando’s! Daarnaast komt AIBO de huisbaas op alle fronten tegemoet; geen vers gedraaide bolussen in de portiek en geluidsoverlast is te verhelpen door het blafvolume een tikje zachter te draaien.
De dierenvriend die op 18-hoog geen huispluis mag hebben, heeft op deze manier tóch wat speelse vrolijkheid over de vloer. Ook als ontroerende oplossing voor eenzaamheid biedt AIBO troost, en was dit robothondje vooral geliefd onder contactarme eenlingen en ouderen. Japan zou Japan niet zijn zonder overtreffende trap in waanzin, en deze blijkt uit de daadwerkelijke mogelijkheid om je robothond van een begrafenis te voorzien. De uitgesproken kans voor doorgeslagen hondenknuffelaars om hun digitale doggo met een laatste ajuus naar de hemelse hondenmand te sturen. Want “ook al is de AIBO een apparaat zonder gevoel, hij fungeert als een spiegel van menselijke emoties.”
Geen reactie's