Fantastische Japanse romans en ander leesvoer

Het vinden van een nieuw boek kan soms nogal moeilijk zijn. Zeker wanneer je voor je gevoel alles al gelezen hebt. Laat je daarom eens meenemen in de wereld van de Japanse romans! Wat dacht je van een toffe roman die zich afspeelt tijdens het gouden tijdperk van de samurai? Of geschreven door een Japanse schrijver? Wij hebben een aantal van onze favoriete romans (in willekeurige volgorde) op een rijtje gezet, die als thema Japan (of een Japanse schrijver) hebben. Veel leesplezier!  

En voor iedereen die liever gewoon een lijstje heeft (of tl;dr) klik dan hier voor een handig overzicht van alle boeken die we hier noemen (zonder een omschrijving).

Mocht je overigens zelf nog een aanrader hebben dan zien we die graag terug in de comments! Ben je op zoek naar non-fictie over bijvoorbeeld de Japanse cultuur? Bekijk dan hier onze aanraders met boeken voor Japan liefhebbers, boeken voor otaku, en Japanse kookboeken.

De tas van de leraar

door H. Kawakami

“Tsukiko is achtendertig jaar en alleen. Voor de liefde, zo gelooft zij, is zij niet gemaakt. Dan ziet ze in een kroeg voor het eerst in twintig jaar Sensei, een leraar uit haar middelbareschooltijd, terug. Vanaf dat moment ontmoeten ze elkaar daar geregeld en gaan ze samen op paddenstoelenjacht, naar een feestje onder de kersenbloesems en naar een herberg op een eiland. Allebei zoeken ze elkaars toenadering. Terwijl ze die op hetzelfde moment ontvluchten – Sensei door de herinneringen aan zijn vrouw, die hem jaren geleden verliet. En Tsukiko door afspraakjes te maken met mannen van haar eigen leeftijd. Terwijl de dagen rustig voortkabbelen, weten Sensei en Tsukiko het leeftijdsverschil te overstijgen en de droefheid in elkaars hart te verlichten. In gevoelig proza en krachtig sprekende beelden vertelt Hiromi Kawakami over een ongebruikelijke liefde. Zelden is een opbloeiende liefde tussen twee mensen zo subtiel en tegelijkertijd zo indringend beschreven.”

De tas van de leraar is o.a. verkrijgbaar via bol.com en geselecteerde boekhandels.

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

door David Mitchell

“Nederland was lange tijd vrijwel het enige land ter wereld dat Japan binnen mocht én ook nog eens zaken met ze mocht doen. Dit gebeurde allemaal op het kunstmatige eiland Deshima waar de Nederlanders een handelspost mochten openen. Van het eiland af mochten ze echter niet op een enkeling na. Jacob de Zoet is een Zeeuwse ambtenaar die in 1799 door de VOC naar Japan wordt gestuurd om te onderzoeken hoe corrupt de handelspost daar is. Het bonte gezelschap mensen dat door Jacob moet worden gecontroleerd, vormt een ouderwetse slangenkuil van roddel, intrige, diefstal en chantage. Maar de zaak verergert nog voor Jacob wanneer hij verliefd wordt op een ‘verboden’ Japanse vrouw. En bovendien blijken ook Engelse oorlogsschepen geïnteresseerd in de mogelijkheden die de handel met Japan biedt. .”

‘De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet’ is o.a. verkrijgbaar via bol.com of (alleen in het Engels) via The Book Depository en Amazon.

Kokoro: De wegen van het hart

door Natsume Soseki

“De meest geliefde roman van de godfather van de moderne Japanse literatuur! Soseki Natsume voltooide ‘Kokoro: de wegen van het hart‘ vlak voor zijn dood in 1916. De roman vertelt het diepmenselijke verhaal van de vriendschap tussen twee naamloze personages: een jonge student en een oudere man die hij ‘Sensei’ (leraar) noemt.

Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden. Langzaam maar zeker stelt hij zich open voor de jongeman en vertelt hij over zijn eigen studententijd. Waarin dingen zijn voorgevallen die hem al zijn leven lang schuldgevoelens bezorgen. Kokoro: de wegen van het hart wordt beschouwd als een van de belangrijkste Japanse romans ooit. Bekend bij elke scholier en gelezen door iedereen die de nationale literatuur serieus neemt.” aldus bol.com. En eerlijk gezegd kunnen wij hier ons alleen maar bij aansluiten! Een schitterend boek dat nog regelmatig van de boekenplank wordt gepakt om nogmaals te lezen.

Nog een absolute aanrader van Soseki is overigens ‘I am a cat‘, zijn debut roman waarin we kunnen lezen hoe “een naamloze, verwaande kater vanuit het huis van zijn baasje (met veel humor en ironie) de menselijke natuur observeert. Hij schuwt daarbij geen enkel onderwerp. En verhaalt vol spot over de mislukkingen en zwakheden van leraren, zakenlui, priesters en machthebbers. Uiteraard wordt ook zijn eigenaar niet gespaard. Het is een satirische roman en een bijtend commentaar op de Japanse samenleving tijdens de Meijiperiode (1868 -1912). En richt zich op de ongemakkelijke manier waarop moderne westerse cultuur Japanse tradities beïnvloedt”. Alleen deel 1 is tot op heden nog maar vertaalt naar het Nederlands dus ik raad aan om of te wachten of de volledige trilogie in het Engels te lezen.

Beide boeken zijn o.a. verkrijgbaar via bol.com of (alleen in het Engels) via The Book Depository en Amazon.

Het geluid van vallende sneeuw

door Jannie Regnerus

Deels roman, deels autobiografisch en deels reisverslag vertelt Jannie Regnerus in dit boek over het jaar dat ze in Japan heeft gewoond. Ze raakt gefascineerd door dit land en zijn bewoners, die de modernste technologie als vanzelfsprekend omarmen, maar wier dagelijkse bestaan tegelijkertijd doordrenkt is van goden, geesten en magische rituelen. Een liefdevol, grappig, en eerlijk boek voor iedereen die graag meer wil weten over de Japanse cultuur.

‘Het geluid van vallende sneeuw’ is o.a. verkrijgbaar via bol.com.

De boeken van Haruki Murakami

Haruki Murakami is zonder twijfel één van de beroemdste Japanse schrijvers van onze tijd. Zijn romans weten velen te bekoren en te ontroeren met zijn waarheidsgetrouwe en realistische verhalen en nemen je mee, diep in het leven van zijn personages. Vrijwel al zijn romans worden zeer goed beoordeelt om de goed uitgedachte (en vaak spannende) verhaallijnen en rijke fantastie! Welke je dan ook kiest met een boek van hem zul je zelden de plank misslaan. Onze aanraders? De ‘1q84-trilogie‘, ‘Mannen zonder Vrouw‘, ‘Norwegian Wood‘ en ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren‘. Al wordt deze laatste niet door iedereen even goed gewaardeerd.

De boeken van Haruki Murakami zijn o.a. verkrijgbaar via bol.com of (alleen in het Engels) via The Book Depository en Amazon. Ook de grotere boekhandels hebben vaak een selectie van zijn boeken.

Sommige boeken van Ryu Murakami

Ook wel ‘de andere murakami’ genoemd kun je de literaire werken van Ryu in het niets vergelijken met de schrijver wiens achternaam hij deelt. Waar Haruki zich vaak richt op realistische en subtiele vertelling gaat Ryu de andere kant op. Met over the top verhalen, veel satire en met grote regelmaat een flinke portie grof geweld. Vooral het geweld maakt een enorm onderdeel uit van vrijwel al van Ryu Murakami’s repetoire en zal dan ook lang niet iedereen kunnen bekoren. Boeken zoals ‘Piercing’ vonden wij dramatisch slecht maar vooral ‘Coin Locker Babies‘ vonden wij ontzettend sterk!

Andere boeken die de moeite waard zijn zijn o.a. ‘In the Miso Soup‘, ‘Popular Hits of the Showa Era‘, ‘From the Fatherland with Love‘ en het enige in het Nederlands vertaalde boek: ‘De Karaoke Oorlog‘. Nogmaals benadruk ik de absurde en satirische humor en de grote hoeveelheid grof geweld in deze boeken want dit maakt ze zeker niet voor iedereen geschikt.

Verkrijgbaar bij o.a. bol.com (al is The Book Depository in dit geval vaak goedkoper)

De Jonge Samurai serie

door Chris Bradford

“De weg van de krijger is het eerste deel in de Jonge Samurai Serie, een meesterlijk verteld avontuur vol mysteries van het oude Japan. Welke de lezer meetrekt in een wereld vol samoerai, ninja’s en oosterse cultuur, een boek dat boeit, ontroert en tot actie aanzet. Augustus 1611. De dertienjarige Jack Fletcher spoelt aan als drenkeling op de kust van Japan, nadat het schip waarop hij met zijn vader werkt wordt overvallen door ninjapiraten. Hij wordt gered door de legendarische zwaardmeester Masamoto Takeshi. Onder leiding van Masamoto in zijn Niten Ichi-Ry, ‘Een School van Twee Hemels’, in Kyoto begint Jacks training in het bushido – de weg van de krijger. Zijn doel: wraak nemen op de moordenaar van zijn vader”

De serie bestaat op dit moment uit: De weg van de krijger, De weg van het zwaard, De weg van de draak, De weg van de aarde, De weg van de ring, De ring van vuur, De ring van wind, en op moment van schrijven het laatst uitgekomen deel: De ring van de hemel. Al deze delen zijn in het Nederlands te verkrijgen via bol.com. Ook een aantal Engelse delen zijn daar te vinden maar hiervoor kun je betere kijken op The Book Depository en Amazon.

Kun je geen genoeg krijgen van Samurai verhalen? Dan is ook de Musashi-serie van David Kirk een aanrader, en/of de Samurai boeken van Takashi Matsuoka o.a. verkrijgbaar via Bruna en Bol.com

De boeken van Lesley Downer

Geen fan van samurai wat dacht je dan van geisha, concubine en courtisanes? Dan zit je bij de boeken van Lesley Downer helemaal goed! Zijn romans, die zich vaak afspelen tegen de achtergrond van het betoverende Japan van de negentiende eeuw, nemen je mee naar de bijzondere wereld van deze mysterieuze dames. Vooral de boeken ‘De Laatste Concubine‘, ‘De courtisane en de samoerai‘, en ‘Over een brug van dromen zullen goed in de smaak vallen onder liefhebbers van romantische verhalen. Verwacht echter geen literaire hoogstandjes maar wel fijne boeken voor op het strand die je meenemen naar een verloren Japan. Zijn boek Geisha kun je echter maar beter overslaan, daar valt maar weinig goeds over te zeggen.

De boeken van Lesley Downer kun je o.a. vinden bij bol.com of (alleen in het Engels) via The Book Depository en Amazon.

Wil je overigens een échte autobiografie over Geisha? (Dus niet Memoirs of a Geisha, welke overigens ook erg leuk is) dan zou je Iwasaki Mineko’s ‘Geisha‘ moeten lezen. “Er is een eeuwenoude, ongeschreven wet dat geisha nooit naar buiten treden. Mineko Iwasaki is de eerste Japanse geisha ooit, die haar levensverhaal vertelt. Tot in detail beschrijft zij het leven in de okiya en hoe de wereld van Gion Kobu bleef bestaan in een Japan dat na de Tweede Wereldoorlog snel geïndustrialiseerd en gemoderniseerd raakte. Met dit boek hoopt zij het mysterie en onbegrip die rond geisha hangen weg te nemen, door te vertellen hoe het werkelijk was.” In het Nederlands o.a. verkrijgbaar via bol.com.

De verzopen katten en de Hollander

door Detlev van Heest

Deze bijzondere (deels) autobiografische roman van Detlev van Heest vertelt over zijn leven en ervaringen als een Nederlandse migrant in Japan. Dit doet hij echter door middel van veel absurdistische humor. Een een ongekende directheid waarbij fictie en non-fictie sterk in elkaar overlopen. Dit maakt het soms moeilijk te herkennen wat nou wel, en wat nou niet echt is gebeurd. Als lezer maken we kennis met een aantal bijzondere personages zoals “een innemend vrouwtje met communistische sympathieën dat de kluts kwijtraakt, met de voormalige keizerlijke lijfwacht die lichamelijk aftakelt en in zijn eigen vuil dreigt om te komen, met de weduwe van een professor die op haar jarenlange sterfbed aldoor Schubert draait, en met een oude man die door de schrijver verdacht wordt van oorlogsmisdaden.”

Een ander boek van Detlev van Heest dat de moeite waard schijnt te zijn (wij hebben het nog niet zelf gelezen) is het boek ‘Het verdronken land’ waarin hij vertelt over zijn terugkeer naar Japan. Hierin kun je “een reportage lezen over het Japan van na 11 maart 2011, de dag dat een vernietigende aardbeving een keten van rampen veroorzaakte. Detlev van Heest reisde kort nadien naar het land waar hij twaalf jaar woonde. Hij reisde door de rampgebieden en maakte een rondgang langs oude bekenden die hij eerder portretteerde in De verzopen katten en de Hollander. In Het verdronken land voegt Van Heest nieuwe, nog ongepubliceerde Japanse stukken toe en een literaire flashback naar november 2009, toen hij voor het eerst in jaren weer door Japan trok.”

Zowel ‘De verzopen katten en de Hollander‘ als ‘Het verdronken land‘ zijn via bol.com en geselecteerde boekhandels te krijgen.

De boeken van Banana Yoshimoto

Banana Yoshimoto is één van mijn favoriete Japanse schijfsters en weet op bijzondere wijze heel simpele, maar krachtige verhalen neer te zetten die uitblinken in een soort subtiele intensiteit. Of het nou gaat om haar boek ‘Asleep‘ met drie surrealistische korte verhalen; haar bijzondere roman ‘Goodbye Tsugumi‘ over het vinden van liefde en de waarde van familie leren kennen; of ‘Kitchen‘ de roman over moeders, transseksualiteit, liefde, tragedie en het leven van jonge vrouwen in modern Japan; allen vind ik ze even schitterend en zeker het vernoemen waard in de categorie fantastisch leesvoer!

Jammer genoeg zijn ‘Asleep’ en ‘Goodbye Tsugumi’ niet in het Nederlands beschikbaar en het goedkoopst beschikbaar via The Book Depository. ‘Kitchen’ is wel verkrijgbaar in het Nederlands al is het soms even zoeken.

Tokio

door Mo Hayder

In dit verhaal gaat het wel even anders dan de luchtige avonturen van Marle in Japan. Hier draait alles om een gruwelijk stukje Japanse geschiedenis, de gruweldaden die het Japanse leger aanrichten in het Chinese Nanking (waarbij meer dan 300.000 mensen werden vermoord) worden in deze roman namelijk onderzocht door de Britse studente Grey Hutchins. Zij reist hiervoor af naar Tokio om daar achter de geheimen te komen die een overlevenden bij zich draagt. Hij wil deze echter niet zomaar prijs geven. In ruil voor informatie geeft hij Grey opdracht om nóg een geheim te onderzoeken: de waarheid achter een zogenaamd mythisch elixer waaraan een lokale gangster zijn macht, rijkdom, en leven aan te danken zou hebben!

“Een bijzonder spannende, beklemmende, meervoudig gelaagde psychologische thriller noir die veel te bieden heeft. De stad Tokio (Hayder werkte daar zelf als hostess), een gruwelijke, maar fascinerende historische gebeurtenis, een overtuigende, getroebleerde hoodpersoon, en een goed plot.” Wellicht niet het meest luchtige leesvoer voor op een zomerse dag maar niet minder interessant!

Tokio is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en The Book Depository.

Alle boeken van Keigo Higashino

Nog zo’n groot Japans schrijver die ook internationale vele successen heeft geboekt is Keigo Higashino. Met zijn ongekende zwarte humor en weergaloze talent om meesterlijke thrillers te schrijven, weet hij een plekje in de boekenkasten van mensen over de hele wereld te veroveren. Vooral zijn thriller ‘De fatale toewijding van verdachte x‘ wordt door velen als beste aangeduid en won o.a. de prestigieuze Naoki prijs in Japan. Ook het boek ‘Naoko‘ is een zeer goede aanrader (en persoonlijke favoriet). Het boek ‘redding van een heilige’ vonden wij zelf wat minder.

De boeken van Keigo Higashino zijn o.a. verkrijgbaar via bol.com of (alleen in het Engels) via The Book Depository en Amazon. Ook de grotere boekhandels hebben vaak een selectie van zijn boeken.

Bij jou zijn

door Takuji Ichikawa

Takumi en Mio zijn een jong stelletje en zo verliefd als maar zijn kan. De geboorte van hun zoontje is de kers op de taart. Maar enkele jaren later wordt hun geluk ruw verstoord wanneer Mio overlijdt aan de gevolgen van een hartinfarct. Verscheurd door verdriet zoeken Takumi en zijn zoontje troost in het bos waar ze op magische wijze Mio weer tegen het lijf lopen. Zonder herinneringen van haar vorige leven lijkt het erop alsof Takumi en Mio een nieuwe kans krijgen om verliefd te worden. Maar uiteraard kan dit niet zo zijn en lijkt ook nu hun tijd samen van beperkte duur. En moeten ze leren om afscheid te nemen in de tijd die hen nog rest. Een subtiele (niet al te lange) roman die je direct in je hart weet te raken.

‘Bij jou zijn’ is o.a. verkrijgbaar bij bol.com en geselecteerde boekhandels.

De Tuin Van De Samoerai

door Gail Tsukiyama

“Deze roman speelt in het begin van de Chinees-Japanse oorlog rond 1937. De zieke student Stephen Chan uit Kanton wordt naar het buitenhuis van de familie aan de kust gezonden voor herstel van tuberculose. Hier wordt hij verzorgd door Matsu, de zestigjarige huisbewaarder, die al zijn gehele leven voor de familie werkt. Matsu neemt hem mee naar een kolonie van leprapatiënten. Hier maakt de hoofdfiguur kennis met Sachi, een vroegere relatie van een vriend van Matsu. Deze vriend heeft haar in de steek gelaten nadat ze door lepra is besmet. Matsu helpt haar in alles. Stephen krijgt inzicht in wat ware liefde inhoudt. En in de manier waarop de mens zich kan verhouden tot negatieve levensaspecten als materialisme en oorlog. Maar ook hoe hij kan kiezen voor natuur en harmonie.”

‘De Tuin van de Samoerai’ is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Overigens een ander mooi boek van Gail Tsukiyama is ‘The Street of a Thousand Blossoms’ welke geen Nederlandse vertaling heeft.

Alle boeken van Yasunari Kawabata

“Schoonheid en geweld, verstildheid en heftigheid – in de Japanse film en in de Japanse literatuur sluiten deze tegenstelling elkaar niet uit. Japan is een land in verandering, met alle verwarring, megalomanie, tragiek en overmoed die daarbij komen. Japanse schrijvers scheppen een geheel eigen sfeer en de onthutsende beelden die zij schilderen steken schril af tegen het clichébeeld dat van Japan in het Westen is ontstaan.”

En dit weet ook Yasunari Kawabata in al zijn romans op schitterende wijze te doen. Waardoor je op een bijzondere manier Japan en haar mensen leert kennen terwijl ze hun weg vinden door het leven en liefde, verlies, geluk, en verdriet te verduren krijgen.

Om zijn boeken te lezen moet je jammer genoeg wel Engels kunnen. Op één na (‘Made in Japan‘) zijn zijn boeken zijn namelijk naar het Nederlands vertaald en dat is eeuwig zonde! Deze fantastische schrijver won in 1968 o.a. de Nobelprijs voor de literatuur met zijn boeken ‘Thousand Cranes‘, ‘The Old Captital‘, en ‘The Sound of the Maintain‘. Maar ook zijn andere boeken zoals o.a. ‘The Master of Go‘, ‘Beauty And Sadness‘, en ‘Snow Country‘, mag je niet missen!

Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen

Luuk van Haute

“De mooiste verhalen uit ruim een eeuw Japanse literatuur zijn in dit standaardwerk bijeengebracht. Naast de bekendere namen zijn zo’n dertig auteurs opgenomen die nooit eerder in het Nederlands werden vertaald. Van de eerste moderne boegbeelden tot de nieuwste jonge talenten. Met daartussen onder andere de eerste verhalen van Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata en het oerverhaal waaruit het hele universum van Haruki Murakami ontstond. Niet goedkoop maar absoluut een aanrader voor liefhebbers van Japanse literatuur.”

Liefdesdood in Kamara is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en geselecteerde boekhandels.

Pindakaas en Sushi

door Roderick Leeuwenhart

Wellicht niet direct écht Japans maar er wel nauw aan verbonden is de boeken reeks van ‘Pindakaas en Sushi’! Deze serie, geschreven door Roderick Leeuwenhart kent op dit moment twee delen maar een derde is onderweg! Het vertelt het verhaal van Marle een jonge student journalistiek die voor artikel op een anime en cosplay conventie belandt. Daar vindt ze echter meer dan alleen het verhaal waar ze naar op zoek was. In deel twee vervolgt het verhaal zich wanneer Marle, samen met een aantal personen uit het eerste deel op reis gaat naar Japan. Dit blijkt echter al snel niet precies de droomtrip te worden die ze in gedachten had…

‘Pindakaas en Sushi’ is o.a. verkrijgbaar via bol.com en www.uitgeverijleeuwenhart.nl. Meer weten? Lees dan ook onze reviews over deze boeken.

En alle anderen…

Met deze laatste wil ik een einde maken aan deze lijst,  welke inmiddels alweer veel te lang is geworden! Maar het is ook zo moeilijk om te kunnen kiezen tussen alle fantastische boeken en goede schrijvers! Hebben we er volgens jou toch nog eentje gemist waarvan jij denkt dat die absoluut op deze lijst moet staan? Laat het dan weten in de comments! Voor het gemak vind je onderstaand nog een overzicht van alle boeken. Wil je deze liever in een handige lijst (om te knippen en plakken) kijk dan hier.

Ben je op zoek naar non-fictie over bijvoorbeeld de Japanse cultuur? Bekijk dan hier onze aanraders met boeken voor Japan liefhebbers, boeken voor otaku, en Japanse kookboeken.

Note: Al noem ik hierboven vaak Bol.com, The Book Depository en Amazon, er zijn natuurlijk vele andere plekken waar je deze boeken ook kunt vinden. Denk aan je lokale boekwinkel of tweedehandsboeken zaken (of marktplaats etc.), en online webshops zoals VoordeelboekenOnline, DeSlegte, en Boekenvoordeel.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie