De Japanse cultuur

Maak kennis met de Japanse cultuur, in al haar aspecten! Hier vind je een overzicht met artikelen over de Japanse cultuur, of het nou gaat over wonen en werken in Japan, Bijzondere Japanse feestdagen, Japanse tradities, Japanse geschiedenis, of de meest opmerkelijke vormen van Japans vakmanschap. 

Deze pagina is opgedeeld in drie delen. Klik onderstaand op de titel om direct naar de juiste sectie te gaan:

Alledaags leven

Alles over het dagelijks leven in Japan. Meer informatie over wonen, werken, vrije tijd, Japanse hobby’s en meer.

 

Tradities en geschiedenis

Kom alles te weten over de Japanse geschiedenis en haar bekende iconen zoals geisha en samoerai. Maar leer ook meer over Japanse tradities, gebruiken, festivals en feestdagen.

 

Cool Japan (en overigen)

COOL JAPAN omvat alles van anime en manga tot games en cosplay. Denk aan de nog immer populaire arcades in Japan, maid cafés en alles trendy uit Japan!

Wonen, Werken, Leven in Japan

Japan wordt vaak als een mythisch land beschouwd. Vol mysterieuze legenden, iconische geisha, en heerlijk eten. En dat is allemaal waar. Net als overal ter wereld is het echter ook gewoon een land waar mensen hun dagelijkse, reguliere leventje leiden. Een land zoals alle anderen waar mensen in alle veiligheid naar school gaan, werken, daten, trouwen, kinderen krijgen, huisdieren nemen, met hun lijf en gezondheid bezig zijn, en uiteindelijk sterven en begraven worden.

Maar er zijn zeker aanzienlijke verschillen. Zo krijgen kinderen op school oefeningen om om te gaan met aardbevingen, en word je geacht een mondkapje te dragen als je ziek bent. Ook wat je aantrekt naar school, of naar je werk is volledig anders dan wat er hier van je verwacht wordt. Zo kan een schooltas voor peuters honderden euro’s kosten. Misschien nog niet eens zo’n overbodige luxe want schooldagen en werkdagen zijn erg lang in Japan.

Vrije tijd in Japan

Anderzijds weten ze in Japan ook hoe ze lol moeten maken en hun (kostbare) vrije tijd kunnen besteden. Natuurlijk kunnen mensen genieten van de Japanse gameshows op TV, of op gaan in de spanning van het honkbal seizoen. Maar ook buitenshuis is er meer dan voldoende vermaak. Van traditionele vormen zoals Takarazuka: Japans vrouwentheater, Noh & Kyougen Theater en het Bunraku: Traditioneel Poppentheater tot de meer modernere Host & Hostess clubs en luidruchtige Pachinko hallen.

Daarentegen zal je er maar weinig kerken tegen komen, en juist meer tempels en schrijnen. Want het Shintoïsme en Boeddhisme zijn groot in Japan. Ook hun vrije tijd wordt soms met hele andere zaken gevuld. Denk aan het bezoeken van unieke matsuri, pachinko hallen, bijzondere cafés, of kijken ze er naar tokusatsu series en kaiju films. En hebben mensen dorst? Dan halen ze hun drankjes uit de vele Vending Machines, of de fantastische kleine buurt supermarkten genaamd konbini die je overal vindt.

Japanse Gebruiken

Natuurlijk worden er ook gewoon verjaardagen gevierd in Japan maar gaat dat er wel iets anders aan toe, en zijn er ook andere mijlpalen in het leven belangrijk. Ook het geven van cadeautjes gaat er wat anders aan toe. Met flink wat regeltjes! 

Maar misschien wel het meest iconische moment van het jaar is het kersenbloesemseizoen. Niet alleen starten de scholen dan weer, en beginnen mensen aan hun nieuwe baan, maar er wordt heel wat gefeest, gegeten en gedronken om het begin van de lente te vieren!

Gelukkig is er na al die spanning niets lekkerder dan genieten van een borreltje en hapje in een Izakaya: Japanse kroegen. Of heerlijke ontspannen tijdens een wandeling, ofwel Shinrin-Yoku en alle zorgen van je afwassen in de Onsen (Japanse heetwaterbaden).

Traditie en Geschiedenis vermengd met het nu

Daarbij is Japan vooral een land met een ontzettend rijke en bijzondere geschiedenis. Met beroemde iconen die over de hele wereld bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de elegante geisha, de sterke samoerai, of de mysterieuze shinobi en ninja! Maar ook de (in het westen) vaak wat minder geschiedenis zit vol met bijzondere verhalen. Zo was het noordelijke eiland, Hokkaido, ooit een eigen republiek. En mocht Nederland eeuwenlang als enige land ter wereld met de Japanners handel bedrijven via Deshima eiland. Een geschiedenis die nog op tal van plekken zichtbaar is en een plek inneemt in het dagelijks leven van de meeste Japanners.

Japanse Festivals

Deze mix van geschiedenis, traditie en moderniteit is ook goed zichtbaar tijdens de  Japanse matsuri (festivals) zoals Hina Matsuri (het poppen festival), Tanabata Matsuri (het sterrenfestival), Jidai Matsuri (festival of the ages), of zelfs Kanamara Matsuri (het penis festival). Deze combineren feilloos eeuwenoude gebruiken en legendes met moderne festiviteiten. Want tijdens deze festivals draait alles om samenzijn, het eren van oude goden en tradities, heerlijk festival eten, muziek, en dans!

Japanse Feestdagen

Maar ook de (voor ons) meer traditionele en bekende feestdagen zoals Valentijnsdag, Moederdag, Halloween en Kerst en Oud & Nieuw passeren de revue. Maar dan vaak wel net een tikkie anders dan hier. Zo eet men met kerst in Japan voornamelijk KFC (ja, die van de gefrituurde kip) en staan er met Oud & Nieuw geen oliebollen op tafel, maar eten ze er noedels en luxe lunchboxen!

Japanse Kunst en vakmanschap

En dan hebben we het nog niet eens over het fantastische vakmanschap uit Japan. Waarvan sommige vormen al honderden jaren lang worden beoefend en tot ware kunstvormen zijn verheven en ook vandaag de dag nog in volle glorie zijn te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan het schitterende Japanse bloemschikken (ikebana) of het voor iedereen toegankelijke origami! Maar ook de wat meer unieke vormen zoals Japans lakwerk, de houten kokeshi, en zelfs de chindogu: nutteloze uitvinden passeren de revue. Dus laat je vooral inspireren!

COOL Japan

Anderzijds is Japan zeker geen land dat alleen maar leeft op historie en het in stand houden van tradities. Het is een land dat zich nog altijd ontwikkelt en enkele bijzondere fenomenen heeft zien opkomen. Denk bijvoorbeeld aan het begrip kawaii, een enorm fenomeen dat alles omvat dat schattig is. En het naar een geheel ander niveau brengt. Sanrio, bekend van Hello Kitty is één van de meest succesvolle bedrijven. Maar concurrenten zoals San-X timmeren hard aan de weg en hebben zelfs shows op Netflix.

Ook op andere vlakken laat Japan zich echter van haar hippe kant zien. Zo overleven arcades er niet alleen, ze doen het fantastisch! Met de meest unieke speelervaringen, die je nergens anders ter wereld vindt. En wat dacht je van de begrippen anime en manga? Waar dit in de jaren ’90 nog vreemde termen waren, zijn ze nu wereldwijd bekend. Het bereik van deze Japanse tekenfilms en Japanse stripboeken is ongekend groot en inmiddels volledig mainstream, ook buiten Japan.

Dit alles wordt omvat door de noemer COOL JAPAN. Een initiatief van de Japanse overheid dat helpt met het promoten van deze aspecten van de Japanse cultuur. En met succes! Want Japan is nog nooit zo populair geweest als nu.

En al het andere!

En dan zijn er nog steeds tal van onderwerpen die we graag aansnijden. Denk aan de bijzondere Japanse Mascottes (yuru kyara). Of over het aparte begrip Hikikomori (kluizenaars) en de sociale problemen die ze verbergen. Maar ook internationale begrippen en fenomenen zoals Marie Kondo. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je vindt er wel een artikel over op The Sushi Times!

Ontdek meer

Nog niet genoeg artikelen en wil jij gewoon alles te weten komen over de Japanse cultuur? Bekijk dan hier alle blogs met alle verschillende aspecten van de Japanse cultuur!

  • Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Onderdak, kleding en eten, natuurlijk. Maar wat denk je van goed bereikbare, mooi vormgegeven, en altijd schone...

  • Hoewel we hier het ijs nog van de auto’s staan te krabben en er notabene nog mensen op de schaatsen hebben gestaan, zijn ze in...

  • Terwijl wij rond de kerstdagen ons alweer druk maken over de samenstelling van het kerstdiner, de vraag of het gourmetstel nog wel alle spateltjes heeft,...

  • Oorspronkelijk afkomstig uit China, zijn eetstokjes al eeuwenlang een integraal onderdeel van de Japanse keuken en Japanse eetcultuur. Hoewel op het eerste gezicht alle eetstokjes...

  • Shogi is een strategisch spel en de Japanse versie van het westerse schaken. Deze vorm wordt gezien als de moeilijkste versie van de traditionele schaakspellen....

  • Keizerin Masako is wellicht één van de meest spraakmakende Japanse keizerinnen. Niet alleen is ze van niet-adele afkomst, ze heeft ook lang voet bij stuk...

  • Kancho!! Als je Japanse kinderen dit hoort roepen dan kun je maar beter zorgen dat je billen beschermd zijn, want voor je het weet heb...

  • Middenin de bruisende winkelstraten van Ginza in Tokyo, verstopt in een warenhuis vind je het ‘Art Aquarium Museum‘. Een unieke bestemming die belooft zowel kunstliefhebbers...