Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

jun
3
zo
2018
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 3 @ 2:00 pm – sep 3 @ 4:00 pm
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Meer weten over Van Gogh of zijn tijdgenoten? Conservatoren, onderzoekers en restauratoren geven toelichting op een tentoonstelling of recent onderzoek in een gratis lezing op zondag. Gedurende de tentoonstelling zullen er op zondag enkele lezingen gegeven worden. De zondaglezingen starten om 14 uur in het auditorium en worden gegeven in het Nederlands, tenzij anders staat aangegeven hieronder:

 

25 maart

Vincent van Gogh – Inspiratie uit Japan
Door Louis van Tilborgh, senior onderzoeker Van Gogh Museum

De Japanse prentkunst was een van Van Goghs grootste inspiratiebronnen. Hij verzamelde de prenten en bestudeerde ze goed. Zijn werk veranderde ingrijpend onder invloed van deze exotische, kleurige voorstellingen met hun geheel eigen stijl. Louis van Tilborgh, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, vertelt erover in deze eerste lezing bij de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

 

8 april

De Japanse prenten van Vincent van Gogh: collectie of impulsieve aankoop?
Door Chris Uhlenbeck, Japanse prentenspecialist en freelance conservator

De Japanse prentkunst heeft Van Gogh sterk beïnvloed. De prenten die hij verzamelde, zeker 600 stuks, zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Van Gogh was in zijn tijd niet de enige die Japanse prenten kocht. Chris Uhlenbeck gaat in deze lezing in op de vraag in hoeverre zijn verzameling verschilde van die van collega-kunstenaars, zoals Claude Monet en Henri Rivière.

Welke soorten prenten koos Van Gogh uit? Wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van wat hij heeft aangeschaft? En wat vertelt de staat waarin de prenten verkeren over Van Goghs omgang met en gebruik van zijn verzameling?

 

6 mei

De rage van de Japanse kunst in Parijs
Door Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum

Van Gogh ontdekte de Japanse kleurenhoutsneden tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888). Japan was al een tijdlang in de mode in de Franse hoofdstad. In de kunsthandels en op tentoonstellingen was veel aandacht voor de kunst uit het Verre Oosten. Kunstenaars lieten zich inspireren door dit nieuwe artistieke voorbeeld.

Van Gogh was niet de enige die viel voor de charmes van de prenten. Impressionisten als Claude Monet en Edgar Degas, en ook Van Goghs vrienden Emile Bernard en Paul Gauguin gebruikten de Japanse vondsten in hun kunst. In deze lezing wordt Van Gogh in de brede context van het Franse japonisme geplaatst.

 

3 juni

Dit is een Engelstalige lezing

Symbolism, Japonisme, and the Grotesque
Door Frances Connelly, Professor of Modern Art at the University of Missouri – Kansas City

The grotesque plays an outsized role in modern and contemporary art, and finds especially fertile ground in the artistic movements of the late 19th century. The monstrous, uncanny, abject, aberrant: all find new expression in the fin-de-siècle. To be sure, the expressive range in this period is striking, easily demonstrated by comparing the hybrid creatures imagined by Redon with those of Böcklin, the distorted bodies of Rodin with those of Beardsley, or the cadaverous crowds of Munch with the satirical masquerades of Ensor.

The enthusiastic assimilation of Japanese imagery spurred even bolder experimentation in the realm of the grotesque for many artists, including Van Gogh, opening new potentialities in facture, form, and content.

 

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 3 @ 2:00 pm – sep 3 @ 4:00 pm
Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Op zaterdagavond, als de rest van het museum gesloten is, opent het museum de deuren van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Boek je zaterdagavond ticket online om zeker te zijn van een plek.

 

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Tussen 23 maart en 24 juni 2018 kun je Van Gogh & Japan ook elke zaterdagavond bezoeken. Bekijk de tentoonstelling ongestoord tussen 19 en 21 uur en luister aandachtig naar onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat er zo Japans is aan de werken van Van Gogh.

Voor deze speciale zaterdagavond is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek je tickets online, óók als je een Museumkaart hebt. Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

 

jul
1
zo
2018
De hele zomer Studio Ghibli Films bij Lab111 @ LAB111, Amsterdam (NL)
jul 1 @ 12:00 am – sep 1 @ 3:58 pm
De hele zomer Studio Ghibli Films bij Lab111 @ LAB111, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Goed nieuws voor liefhebbers van de films van Studio Ghibli! Cinema LAB111 draait namelijk de hele zomer enkele van de mooiste klassiekers uit het Studio Ghibli repertoire! Denk hierbij aan knallers zoals Howl’s Moving Castle, My Neighbour Totoro, Grave of the Fireflies, Spirited Away en nog veel meer!

Kijk voor het totale aanbod en de planning op de site van LAB111.

 

p.s. fan van niet-geanimeerde Japanse (cult) klassiekers? Ook dan kun je deze zomer bij LAB111 terecht voor enkele toffe Japanse films!

aug
18
za
2018
Diversen: TomoParty @ De Groene Heuvels, Ewijk (NL)
aug 18 @ 1:00 pm – 11:00 pm
Diversen: TomoParty @ De Groene Heuvels, Ewijk (NL) | Ewijk | Gelderland | Nederland

Op zondag 18 augustus is het tijd voor een nieuwe editie TomoParty! Van 13:00 tot in de late uurtjes zetten ze het strand op zijn kop in Tomocon Style tijdens deze unieke beachparty!

(NB: TomoParty wordt gehouden in Ewijk op recreatieterrein “de Groene Heuvels”. Slechts 10 minuten vanaf Nijmegen. Er zijn kleedruimtes en je kunt er zwemmen. Fietsenstalling en zeer ruim parkeerterrein zijn aanwezig.)

aug
19
zo
2018
Lezing: Japanse vrouwelijke auteurs uit de Heian periode (ca. 966-1017) @ Japanse Winkel & Webshop Batsu
aug 19 @ 2:00 pm – 3:30 pm
Lezing: Japanse vrouwelijke auteurs uit de Heian periode (ca. 966-1017) @ Japanse Winkel & Webshop Batsu | Groningen | Groningen | Nederland

Via Japanse Winkel & Webshop Batsu:

We zijn verheugd je te informeren dat op zondag 19 augustus de Belgische neerlandicus en japanoloog Jos Vos bij ons een lezing komt geven over Japanse vrouwelijke auteurs en dan met name Murasaki Shikibu en Sei Shonagon. Zij leefden beiden in de Heian periode. Jos Vos vertaalde de boeken direct uit het Japans naar het Nederlands en beide vertalingen werden bejubeld door de Nederlandse pers.

Twee van de grootste meesterwerken uit de Japanse literatuur – Het hoofdkussenboek en Het verhaal van Genji – werden duizend jaar geleden geschreven, door vrouwelijke auteurs. Toch werd het keizerlijk hof, waar deze boeken zich afspelen, door mannen gedomineerd. Hoe zagen de auteurs in kwestie de relatie tussen man en vrouw? En hoe voelt het aan voor een man om hen in het Nederlands te vertalen?

Je kunt de boeken bij ons aanschaffen en laten signeren na de lezing door Jos Vos. Of als je een van de boeken al hebt aangeschaft dan kun je deze meenemen.

Je kunt je opgeven via info@batsu.nl. Je ontvangt van ons een bevestiging en aanvullende informatie.
Kosten: € 25,- euro inclusief een glaasje Japanse rijstwijn, iets lekkers en/of kopje groene thee.

aug
24
vr
2018
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL)
aug 24 @ 10:00 am – aug 26 @ 6:00 pm
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL) | Veldhoven | Noord-Brabant | Nederland

Abunai! wordt vaak de grootste Anime en Cosplay conventie van Nederland genoemd en met meer dan 5000 bezoekers per editie is dat niet zo vreemd! Al jaren stromen honderden liefhebbers van Japan, Anime en Cosplay de conventie binnen om een weekend lang helemaal te worden doordrenkt van de Japanse cultuur.

Het programma telt tientallen verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, cosplay wedstrijden, films en ga zo maar door! Ook in 2017 staat Abunai! weer op de agenda en is het thema “Beyond the stars”.

Kijk voor meer informatie op de website van Abunai! of lees hier hoe wij het voorgaande jaren op Abunai hebben gehad:

 

The Sushi Times op Abunaicon 2016

Abunaicon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2015

Abunaicon 2015 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2014

Abunaicon 2014 Cosplay Repoort

The Sushi Times op Abunaicon 2013

Abunaicon 2013 Cosplay Report

aug
26
zo
2018
Shakuhachi masterclass @ Shofukan, Rotterdam (NL)
aug 26 @ 10:00 am – 5:00 pm
Shakuhachi masterclass @ Shofukan, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Via Shofukan:

Op zondag 26 augustus 2018 komt shakuhachi-grootmeester FUKUDA Teruhisa (福田 輝久), oprichter van de Hijirikai ensemble en school, voor de eerste keer naar Nederland. Hij geeft een masterclass van 10:00 tot 17:00 uur. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Maximaal 18 deelnemers.

Informatie en aanmelding via e-mail: info@hijiri.org of op http://www.hijiri.org/activiteiten/

Concert: Shakuhachi & Shamisen @ Shofukan, Rotterdam (NL)
aug 26 @ 8:00 pm – 10:00 pm
Concert: Shakuhachi & Shamisen @ Shofukan, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Via Shofukan:

Op zondag 26 augustus 2018 om 20:00 uur geven Fukuda Teruhisa (shakuhachi) & Kineya Shiho (shamisen) een uniek concert in Nederland. De bamboefluit shakuhachi en de snaren van de shamisen vormen een prachtige combinatie van klanken. Deze twee wereldberoemde artiesten spelen een gevarieerde repertoire van traditionele en moderne muziekstukken.

Meer informatie op www.hijiri.org.

Foto: Daniel Lifermann.

sep
2
zo
2018
Sumi-E dennenappels schilderen met Astrid Menick @ Japanse Winkel & Webshop Batsu
sep 2 @ 1:00 pm – 4:00 pm
Sumi-E dennenappels schilderen met Astrid Menick @ Japanse Winkel & Webshop Batsu | Groningen | Groningen | Nederland

Via Japanse Winkel & Webshop Batsu:

Op zondag 2 september geeft Astrid Menick een Sumi-e workshop in onze winkel. Zij gaat ons de beginselen van het Japanse Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd, leren. Het is een mooie introductie voor als u meer lessen in deze schilderkunst wilt volgen.

Astrid heeft voor een dennenappel gekozen, want later in September begint de Herfst een belangrijk seizoen in Japan zoals elk ander seizoen trouwens.

Omdat de Denneboom groen blijft zelfs in de Winter staat het symbool voor een lang leven. Samen met de pruimenbloesem en de bamboe, wordt de denneboom of dennenappel gebruikt in schilderingen die het Nieuwjaar eren. Vaak wordt de denneboom or dennenappel afgebeeld met kraanvogels, symbolen van de liefde, toewijding en geluk.

Datum: zondag 2 september
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Japanse Winkel Batsu, Pottebakkersrijge 4
Kosten: € 30,- inclusief alle materialen, Thee, Matcha Cake
Excl. Japans rijstpapier deze kosten € 0,30 eurocent per vel.
Dresscode: donkere kleding
Opgeven alleen via: info@batsu.nl
Meer info: via info@batsu.nl of 0647320056
Max aantal mensen: 12 personen

sep
6
do
2018
Diversen: Chakai (korte theebijeenkomst) in Senshin-an @ Shofukan, Rotterdam (NL)
sep 6 @ 9:00 pm – 11:00 pm
Diversen: Chakai (korte theebijeenkomst) in Senshin-an @ Shofukan, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

 

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €32,50 per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

sep
15
za
2018
AVO J-Music Festival @ Zuiderparktheater, Den-Haag (NL)
sep 15 @ 4:00 pm – 11:00 pm

Via AVO Magazine:

De online community AVO bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met de tweede editie van het AVO J-Music Festival. Op 15 september is het Zuiderparktheater dé plek voor Japanse muziek. AVO startte in 2003 als online forum met een Aziatisch tintje en groeide in de jaren daarna uit tot een actieve online community voor liefhebbers van Japanse cultuur en muziek. Inmiddels bestaat AVO naast het online forum ook uit een online magazine en een boekings- en evenementenbureau dat Japanse artiesten in Nederland een podium biedt.

In 2013 vierde AVO zijn tienjarig bestaan in het Utrechtse Tivoli De Helling met de eerste editie van het J-Rock Festival, bestaande uit drie bijzondere Japanse acts, waar bezoekers van binnen en buiten Nederland massaal op afkwamen.

Tickets
– Voorverkoop: € 10,00
– Aan de poort: € 11,00
– Ooievaarspas: € 5,50

 

Hou AVO in de gaten!

Binnenkort wordt er meer informatie bekend gemaakt over de precieze tijden, muzikale acts en kaartverkoop. Deze informatie zal gepubliceerd worden op de website van het ZuiderparktheaterFacebookevenement, AVO Magazine en AVO Events & Promotion.

Contactpersoon van dit festival is Francisca Hagen van AVO. E-mail: francisca@avo-magazine.nl.

Fotografie: Miyako Studio / Ingrid Wia (GIF)

sep
16
zo
2018
Anime Event @ De Nieuwe Bibliotheek, Almere Stad (NL)
sep 16 @ 10:00 am – 4:00 pm
Anime Event @ De Nieuwe Bibliotheek, Almere Stad (NL) | Almere | Flevoland | Nederland

Ook dit jaar organiseert bibliotheek Stad het Anime Event! Dit evenement staat in het teken van de Japanse cultuur en anime, maar er is ook genoeg te doen voor liefhebbers van Marvel, Star Wars en andere franchises!

De gehele dag door kun je genieten van diverse Japanse activiteiten zoals workshops over de Japanse taal, origami, en manga tekenen! Daarnaast is er ook een groot gedeelte vrijgemaakt voor cosplay, kaarttoernooien en kun je op de foto met Pikachu!

Het evenement duurt van 10:00 tot 16:00 en is gratis. Kijk voor meer informatie op de site van De Nieuwe Bibliotheek.

sep
22
za
2018
Tomofair Nijmegen 2018 @ Jan Massinkhal, Nijmegen (NL)
sep 22 @ 10:00 am – sep 23 @ 6:00 pm
Tomofair Nijmegen 2018 @ Jan Massinkhal, Nijmegen (NL) | Nijmegen | Gelderland | Nederland

Op zaterdag 22 en 23 september kunnen we weer volop shoppen en genieten van een leuke dag tijdens Tomofair Nijmegen 2018! Tientallen kramen, activiteiten, en heerlijk Japans eten is er dan weer beschikbaar. En het leukste van alles? The Sushi Times is er ook aanwezig met een eigen kraam!

Hier kun je voor maar een paar euro super toffe mystery bags kopen met allerhande Japanse goodies! Of je geluk test in onze, inmiddels beroemde, loterij!

Tickets zijn reeds verkrijgbaar via https://www.tomotickets.nl/
Meer info: https://www.tomofairnijmegen.nl/

sep
27
do
2018
Camera Japan Film Festival 2018 (Rotterdam) @ Lantaarnvenster, Rotterdam (NL)
sep 27 @ 9:00 am – sep 30 @ 11:45 pm
Camera Japan Film Festival 2018 (Rotterdam) @ Lantaarnvenster, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien zijn, richt een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Nu, ruim tien jaar verder, presenteert het festival met succes veertig recente films uit de rijke Japanse filmproductie in Rotterdam en Amsterdam.

CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens presenteert. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.

Ook dit jaar beloven ze weer een spetterende editie te gaan neer zetten met tientallen Japanse films van alle genres en voor ieder wat wils!

Meer nieuws over CAMERA JAPAN en binnenkort het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl.  Volg het festival ook via facebook.com/camerajapan of via Twitter @camerajapan.

 

okt
5
vr
2018
Camera Japan Film Festival 2018 (Amsterdam) @ Kriterion, Amsterdam (NL)
okt 5 @ 9:00 am – okt 7 @ 11:45 pm
Camera Japan Film Festival 2018 (Amsterdam) @ Kriterion, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien zijn, richt een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Nu, ruim tien jaar verder, presenteert het festival met succes veertig recente films uit de rijke Japanse filmproductie in Rotterdam en Amsterdam.

CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens presenteert. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.

Ook dit jaar beloven ze weer een spetterende editie te gaan neer zetten met tientallen Japanse films van alle genres en voor ieder wat wils!

Meer nieuws over CAMERA JAPAN en binnenkort het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl.  Volg het festival ook via facebook.com/camerajapan of via Twitter @camerajapan.

 

okt
6
za
2018
Diversen: Theeproeverij @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam
okt 6 @ 1:30 pm – 2:30 pm
Diversen: Theeproeverij @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via ‘t Japans Cultureel Centrum:

Tijdens deze workshop maakt u kennis met de belangrijkste soorten Japanse thee, leert u het zelf te bereiden en proeft u de enorme smaakverschillen. Bij de thee wordt ook een kleine Japanse zoetigheid geserveerd.

De onderwerpen die zullen worden behandeld zijn:
-Wat is nu precies Japanse groene thee?
-Wat is het verschil met andere groene thee?
-Hoe zet je Japanse groene thee?
-Is deze thee gezond?
-Wat is een theeceremonie?
-Thee en eten; welke thee past waarbij?

Tevens worden de geschiedenis en de culturele achtergrond van deze bijzondere thee besproken.

Docente: Renée Pompen

Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in ‘t Japanse Winkeltje.

Matcha Workshop @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL)
okt 6 @ 3:30 pm – 4:30 pm
Matcha Workshop @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via ‘t Japans Cultureel Centrum:

Wilt u meer weten over matcha? Kom dan naar de matcha workshop in ’t Japanse Winkeltje. Tijdens de workshop verdiept u zich in de verschillende soorten matcha. De beste manier om de verschillen te begrijpen is door ze naast elkaar te zien en te proeven. U leert natuurlijk ook hoe u matcha op de traditionele manier bereidt, met een bamboeklopper (chasen) in een theekom (chawan). U maakt zelf een kom ceremoniële matcha van hoge kwaliteit. Ontdek tijdens de workshop waar u matcha nog meer voor kunt gebruiken en ga thuis aan de slag met nieuwe recepten en ideeën.

Let op: dit is geen theeceremonie.

Docente: Renée Pompen

Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in ‘t Japanse Winkeltje.

okt
14
zo
2018
Lezing & demonstratie Toyohari Acupunctuur uit Japan @ Japanse Winkel & Webshop Batsu
okt 14 @ 2:00 pm – 3:30 pm
Lezing & demonstratie Toyohari Acupunctuur uit Japan @ Japanse Winkel & Webshop Batsu | Groningen | Groningen | Nederland

Via Japanse Winkel & Webshop Batsu:

Op zondag 14 oktober geeft Tonsan, Ton van Huffelen, een mooie lezing over de Japanse Acupunctuur. Deze verschilt van de Chinese Acupunctuur. ‘Toyohari’ Acupunctuur is pijnloos, mild maar krachtig. Er wordt ook een demonstratie gegeven.

Japanse acupunctuur kent verschillende stijlen. De vorm die Toyohari heet, is het meest subtiel. Binnen Toyohari werk je van acupunt naar acupunt. Tussendoor vindt iedere keer toetsing plaats van de kleine veranderingen die optreden. Verbetert de balans? Kan de balans nog meer verbeteren? In oude Chinese teksten over acupunctuur bestaat een term ganjing, wat zoiets betekent als resonantie. Als in een orkestbak op één viool de G-snaar wordt aangestreken, resoneert op alle andere violen dezelfde snaar mee. De vaardigheid van een acupuncturist bestaat uit het vermogen zich af te stemmen op de conditie van de cliënt. Toyohari is een unieke en heel persoonlijke vorm van acupunctuur. 🍃🍃🍃

Kijk vast op de website van Tonsan www.tonsan.nl voor meer informatie over deze vorm van acupunctuur.

Datum: zondag 14 oktober
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Locatie: Pottebakkersrijge 4, Groningen (Japanse Winkel Batsu)
Kosten: 15,- euro incl. Japanse groene thee
Aanmelden: info@batsu.nl

okt
18
do
2018
Diversen: Chakai (korte theebijeenkomst) in Senshin-an @ Shofukan, Rotterdam (NL)
okt 18 @ 9:00 pm – 11:00 pm
Diversen: Chakai (korte theebijeenkomst) in Senshin-an @ Shofukan, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

 

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €32,50 per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

okt
28
zo
2018
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL)
okt 28 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis Leiden:

Door met veel zorg en aandacht het product te verpakken tonen Japanners eerbied voor het product. Bij het geven van een cadeau toon je niet alleen eerbied voor het product, maar ook eerbied en respect voor de ontvanger van het pakje.

Het geven van geschenken is een van de belangrijkste rituelen uit het dagelijks leven in Japan. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan het inpakken van cadeaus. Met veel aandacht voor detail worden de cadeaus verpakt met meerdere lagen papier, linten en strikken.

 

Lukt het om met inpakpapier en één stukje plakbandje een cadeautje te verpakken?

Mardie Feikens leert je de fijne kneepjes van het Japanse inpakken. In de workshop ga je zelf aan de slag. Eerst met oefenpapier en verschillende formaten pakjes en uiteindelijk kun je met luxe pakpapier je eigen cadeau inpakken. Vergeet dus niet je cadeautje (in een doosje) mee te nemen.

Datum: 17 maart, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten
Maximumcapaciteit:
8 personen
Reserveren: Via formulier op de website

nov
10
za
2018
Diversen: Theeproeverij @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam
nov 10 @ 1:30 pm – 2:30 pm
Diversen: Theeproeverij @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via ‘t Japans Cultureel Centrum:

Tijdens deze workshop maakt u kennis met de belangrijkste soorten Japanse thee, leert u het zelf te bereiden en proeft u de enorme smaakverschillen. Bij de thee wordt ook een kleine Japanse zoetigheid geserveerd.

De onderwerpen die zullen worden behandeld zijn:
-Wat is nu precies Japanse groene thee?
-Wat is het verschil met andere groene thee?
-Hoe zet je Japanse groene thee?
-Is deze thee gezond?
-Wat is een theeceremonie?
-Thee en eten; welke thee past waarbij?

Tevens worden de geschiedenis en de culturele achtergrond van deze bijzondere thee besproken.

Docente: Renée Pompen

Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in ‘t Japanse Winkeltje.

nov
24
za
2018
Diversen: Demonstratie Theeceremonie, Cha-no-yu (weg van de thee) @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL)
nov 24 @ 1:30 pm – 2:30 pm
Diversen: Demonstratie Theeceremonie, Cha-no-yu (weg van de thee) @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via ‘t Japans Cultureel Centrum:

‘t Japans Cultureel Centrum organiseert in samenwerking met het Japanse Winkeltje regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele theeceremonie volgens de eeuwenoude methode van de Urasenke school.

Deze demonstratie wordt gegeven onder leiding van Herman Somsen, een Nederlandse theemeester. Hij geeft uitleg over de theeceremonie en zal uw vragen beantwoorden. U kunt zien hoe de thee ceremonieel wordt bereid. Het gaat bij de demonstratie over de geschiedens en de achtergronden, de spirituele aspecten en hoe een thee bijeenkomst precies verloopt. De thee die daarbij wordt gemaakt, wordt aan een van de personen uit het publiek aangeboden.

De smaak van matcha is uiteraard interessant om te proeven bij de demonstratie van de Japanse theeceremonie maar staat niet centraal.

Matcha is wat bitter van smaak; de thee wordt daarom vooraf gegaan door zoete Japanse cake of een koekje om de mond “voor te bereiden” op de bittere smaak.

In Japan wordt de thee bereid in de theekamer, uiteraard met tatami-matten; in de theekamer is een alkoof met een rolschildering en een eenvoudige bloemschikking. Uzelf zal niet op tatami hoeven te zitten tijdens deze demonstratie. Er zullen een aantal stoelen opgesteld staan zodat u comfortabel kan gaan zitten.

De theeceremonie wordt in complete stilte gehouden. In Japan spreekt men echter van de 3 geluiden van de theeceremonie, zijnde het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom.

Om deze stilte te respecteren verzoeken wij u pas vragen te stellen aan het eind van de ceremonie om de serene rust niet te verstoren.

Let op!: Dit is een demonstratie, dat wil zeggen dat het geen cursus is en u niet kan participeren aan de ceremonie

 

nov
25
zo
2018
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL)
nov 25 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis Leiden:

Door met veel zorg en aandacht het product te verpakken tonen Japanners eerbied voor het product. Bij het geven van een cadeau toon je niet alleen eerbied voor het product, maar ook eerbied en respect voor de ontvanger van het pakje.

Het geven van geschenken is een van de belangrijkste rituelen uit het dagelijks leven in Japan. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan het inpakken van cadeaus. Met veel aandacht voor detail worden de cadeaus verpakt met meerdere lagen papier, linten en strikken.

 

Lukt het om met inpakpapier en één stukje plakbandje een cadeautje te verpakken?

Mardie Feikens leert je de fijne kneepjes van het Japanse inpakken. In de workshop ga je zelf aan de slag. Eerst met oefenpapier en verschillende formaten pakjes en uiteindelijk kun je met luxe pakpapier je eigen cadeau inpakken. Vergeet dus niet je cadeautje (in een doosje) mee te nemen.

Datum: 17 maart, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten
Maximumcapaciteit:
8 personen
Reserveren: Via formulier op de website

Close