Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

dec
1
do
2016
Workshop: Manga Painting (elke maandag, dinsdag, zaterdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
dec 1 2016 @ 2:00 pm – dec 31 2017 @ 4:00 pm

Vier keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops manga painting in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde manga en anime characters hoe ook jij deze personages vorm kunt geven op papier! Denk hierbij aan Dragon Ball Z, Rilakkuma en One Piece. Maar ook andere personages kunnen uiteraard op verzoek gedaan worden.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!  Je kunt ze volgen op:

  • Maandag 16:30
  • Dinsdag 16:30
  • Zaterdag 13:30
  • Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Workshop: Japanese Fine Arts (elke maandag, dinsdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
dec 1 2016 @ 5:30 pm – dec 31 2017 @ 7:30 pm

Drie keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops Japanese Fine Ars in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde iconen uit de Japanse cultuur hoe ook jij zulke schitterende werken kunt maken.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!

Je kunt ze volgen op:

Maandag 16:30

Dinsdag 16:30

Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

jan
1
zo
2017
Cursus: Nihongo Kaiwa: Japanse Conversatie meeting door The Japan Women’s Club @ European Go Cultural Centre, Amstelveen (NL)
jan 1 @ 10:30 am – dec 31 @ 12:30 pm

Naamloos

Elke eerste en derde vrijdag van de maand bieden de dames van The Japan Women’s Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.

Meer informatie vind je op: https://www.facebook.com/JWCAmstelveen en http://jwcamstelveen.web.fc2.com/

dec
8
vr
2017
Tentoonstelling: De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
dec 8 2017 @ 10:00 am – mei 27 2018 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

De fascinerende samurai uit het oude Japan waren naast gevaarlijke krijgers ook beschermheren van kunst en wetenschap en hadden een verfijnde culturele levensstijl. Zij beoefenden verschillende kunstuitingen zoals kalligrafie, ikebana, schilderkunst en de theeceremonie. Opvallend is de passie waarmee de grote krijgsheren het nō-theater bestudeerden, aanschouwden en zelfs beoefenden. Hun liefde voor de schone kunsten werd doorgevoerd op het strijdtoneel.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. De maskers, helmen, harnassen en zwaarden werden gemaakt door de allerbeste handwerkslieden. Er werd gebruik gemaakt van kostbare metalen, schitterend lakwerk en waardevolle stoffen. Het merendeel van deze topstukken is nog niet eerder aan het publiek getoond.

 

Catalogus en activiteiten 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er in samenwerking met Leiden University Press een inhoudelijke en rijk geïllustreerde catalogus geschreven door gastconservator Bas Verberk. Deze catalogus zal te verkrijgen zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er In het kader van deze tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

dec
16
za
2017
Workshop: Ikebana @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL)
dec 16 @ 2:00 pm – 4:00 pm
Workshop: Ikebana @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Ikebana 生花 betekent letterlijk ” verse of levende bloemen” en is de Japanse kunst van het bloemschikken.In tegenstelling tot de kunst van het bloemschikken in de Westerse wereld, waar het vooral gaat om het maken van een boeket fraai geschikt met verschillende soorten bloemen, is de Japanse bloemschikkunst meer gericht op het creëren van een perfecte compositie.

Er wordt veel aandacht geschonken aan het lijnenspel, het ritme en de kleur. Er wordt gestreefd naar een perfecte harmonie tussen cultuur en natuur, ikebana is bedoeld om iets van de natuur in huis te halen. Daarom worden in een Ikebana-bloemstuk niet alleen bloemen gebruikt maar ook andere delen van de plant, of een ander soort plant, door deze combinatie staat het bloemstuk symbool voor de gehele natuur. Bij Ikebana is de schaal of vaas die gebruikt wordt minstens zo belangrijk als de bloemen. Deze schaal dient geheel in harmonie te zijn met het te maken bloemstuk. Ook is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het seizoen.

Alle materialen zijn in de prijs inbegrepen (U leent de vaas, kenzan en schaar). Bloemen mag u meenemen naar huis.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier (website via link), of in ‘t Japanse Winkeltje, dit kan t/m 13 december i.v.m. inkoop bloemen.
Let op: Deze workshop wordt gegeven in het Engels.

Meer weten over de lessen? Neem dan een kijkje op de site van ‘t Japans Cultureel Centrum.

dec
21
do
2017
Concert: ONE OK ROCK @ Melkweg Max, Amsterdam (NL)
dec 21 @ 7:00 pm – dec 22 @ 8:00 am
Concert: ONE OK ROCK @ Melkweg Max, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

 

Op 21 december keert de Japanse rock legende ONE OK ROCK weer terug naar Nederland voor wederom een optreden in de Melkweg Amsterdam! Dit ter ere van hun gloednieuwe album en wereldtour “Ambitions”.

Een album met een een internationaler tintje dan ooit want er staan o.a. samenwerkingen op met 5 Seconds of Summer en Avril Lavigne!

Wil je dit concert echt niet missen? Zorg dan dat je vanaf 1 september ongeveer €30,- klaar hebt liggen want vanaf dat moment zijn de kaartjes in de voorverkoop.

 

dec
23
za
2017
Sushi Festival Eindhoven @ Klokgebouw, Eindhoven (NL)
dec 23 @ 1:00 pm – 10:00 pm
Sushi Festival Eindhoven @ Klokgebouw, Eindhoven (NL) | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland

International Sushi Festival gaat plaats vinden in het Klokgebouw! + een area met Kerstmarkt Eindhoven in het Klokgebouw!

Het festival heeft deze editie zoveel leuks en lekkers te bieden. Denk hierbij aan allerlei verschillende soorten creatieve sushi naast de authentieke: Sushi Donuts, Sushi Burgers, Sushi Lollipops, Japanse poffertjes, Japanse pannenkoeken, heerlijke cocktails, Oosterse thee/ koffie/ desserts en erbovenop ook nog de langste Lopende Sushi bar van Europa! en natuurlijk sushi workshops! + uiteraard in kerst sferen!

Naast alle lekkernijen vanuit het verre Oosten zijn er secties met merchandise / kunst / leuke goodies / beauty / massage / hangmatten / arcade / karaoke / cocktails en nog veel meer.

Type tickets:
Sushi Addict tickets – enkel entree (Sushi Festival + Kerstmarkt)
Entrance + sushi donut of burger
Entrance + sushi worshop
+ zie tijd slot (13:00/15:00/17:00/19:00)
* Tickets gelden ook voor Kerstmarkt Eindhoven

Tickets zijn beschikbaar op: www.sushi-festival.com
Contact: info@sushi-festival.com
Kindvriendelijk: t/m 10 jaar gratis toegang (met begeleiding) U kunt ons hiervoor een e-mail sturen naar info@sushi-festival.com

jan
6
za
2018
Tomofair Amsterdam 2018 @ World Fashion Center, Amsterdam (NL)
jan 6 @ 10:00 am – 6:00 pm
Tomofair Amsterdam 2018 @ World Fashion Center, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

TomoFair Amsterdam 6 & 7 januari 2018 in het WFC in Amsterdam. TomoFair is beide dagen geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Meer dan honderd kramen met amine, manga, games, cosplay, comics, movie en fantasy merchandise. Tientallen speelbare (retro) games. En met TomoTaste is dit er deze editie voor het eerst een live cooking foodcourt.

Natuurlijk mag ook het entertainment niet ontbreken. Check de shows en competities op de mainstage, schuif aan bij een van de workshops en meetings, doe mee met karaoke, ddr of een van de vele card- en boardgames. Anime, games, cosplay, movies and more! Gezellige horeca, terrasjes en meetings. Tientallen retro games en consoles speelbaar opgesteld, diverse board en cardgames.

Kijk voor meer informatie op de site van Tomofair.

 

jan
13
za
2018
Haruki Murakami Weekend @ SS Rotterdam (NL)
jan 13 @ 10:00 am – jan 14 @ 5:00 pm
Haruki Murakami Weekend @ SS Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Treed binnen in het universum van Murakami en laat je bedwelmen tijdens het Murakami Weekend op 13 en 14 januari 2018 op de SS Rotterdam.

Met het verschijnen van deel twee van ‘De moord op Commendatore’ is Murakami’s nieuwste roman compleet. Dat vieren we groots met het Murakami Weekend op een locatie waar je even goed verdwaald raakt als in het oeuvre van Murakami: de SS Rotterdam. Tal van bekende liefhebbers brengen een ode aan de Japanse meester. Met onder andere interviews en colleges, veel pop-, jazz- en klassieke muziek, hardloopsessies langs de Maas, Japanse workshops, de Murakami Cinema en nog veel meer!

Kijk voor meer informatie op Murakami.nl

 

Haruki Murakami

Haruki Murakami geldt wereldwijd als een van de meest gelezen en geliefde hedendaagse schrijvers. Zijn werk wordt in meer dan 40 landen uitgegeven en is bekroond met meerdere prijzen, waaronder de Welt Literatuurprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs.

feb
2
vr
2018
Conventie: YaYCon 2018 @ Icoontheater, Amersfoort (NL)
feb 2 @ 10:00 am – 6:00 pm
Conventie: YaYCon 2018 @ Icoontheater, Amersfoort (NL) | Amersfoort | Utrecht | Nederland

YaYcon is een anime conventies die zich specifiek richt op de Yaoi en Yuri kant van anime en manga. Yaoi is de noemer voor series die gaan over de liefdesrelaties tussen mannen, en Yuri over liefdesrelaties tussen vrouwen.

Het is een conventie die al wat jaartjes meegaat en zeer geliefd is onder de fans van Yaoi en Yuri series. Welke, tijdens de grote conventies, nog wel eens vergeten worden. Ook dit jaar kun je de conventie bezoeken in het Icoontheater, te Amersfoort.

Kijk voor meer informatie en tickets op de website of op facebook.

feb
23
vr
2018
Conventie: Nishicon 2018 @ Theaterhotel Almelo (NL)
feb 23 @ 10:00 am – feb 25 @ 7:00 pm
Conventie: Nishicon 2018 @ Theaterhotel Almelo (NL) | Almelo | Overijssel | Nederland

Wederom een nieuwe editie van Nishicon! Nadat ze vorig jaar van locatie wisselden verplaatsen ze dit keer hun datum! Van het najaar naar de winter! Geen wonder dus dat het thema Winterwonderland is! Van vrijdag 23 februari t/m zondag 25 februari kunnen we onze lol weer op!

Er zien tientallen activiteiten; van cosplay tot competities tot workshops en lezingen welke het gehele weekend plaatsvinden. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk dan op de website www.nishicon.nl of lees hoe wij het er hebben gehad op voorgaande jaren:

 

The Sushi Times op Nishicon 2015

Nishicon Cosplay Report 2015

The Sushi Times op Nishicon 2014

The Sushi Times op Nishicon 2013

Nishicon 2013 Cosplay Special

apr
7
za
2018
Conventie: Tomocon 2018 @ De Berchplaets, Oss (NL)
apr 7 @ 10:00 am – apr 8 @ 6:00 pm
Conventie: Tomocon 2018 @ De Berchplaets, Oss (NL) | Berghem | Noord-Brabant | Nederland

ook in 2017 zal de Japan en Cosplay conventie Tomocon plaatsvinden! Ditmaal in De Berchplaets, (Berghem) Oss! In 2014 werd Tomocon voor het eerst gehouden en was direct een daverend succes met een volledig uitverkochte editie en veel enthousiaste bezoekers. Ook afgelopen jaar was het een succes maar werd door de grote drukte duidelijk dat ze het wat grootser moesten gaan aanpakken en dat doen ze zeker!

Niet alleen verhuizen ze dit jaar naar een grotere locatie met nóg meer activiteiten en ruimte voor alle bezoekers, maar kun je nu ook twee dagen gaan genieten van Tomocon! Kijk voor meer informatie op www.tomocon.nl of lees hier hoe wij Tomocon hebben ervaren:

 

The Sushi Times op Tomocon 2014

Tomocon 2014 Cosplay Special

Interview met Tomocon 2014 organisator Wilbert

The Sushi Times op Tomocon 2015

The Sushi Times op Tomocon 2016

Tomocon 2016 Cosplay Report

 

jun
15
vr
2018
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL)
jun 15 @ 10:00 am – jun 17 @ 6:00 pm
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Animecon is al jaren één van de allergrootste anime en cosplay conventies van Nederland en heeft elk jaar weer een enorm aanbod aan activiteiten! Ook in 2018 pakken ze weer groots uit met een uitgebreid programma en grote namen uit de cosplay wereld die een bezoek komen brengen.

Kijk voor meer informatie op de site van Animecon of lees hoe wij het er vorige jaren hebben gehad!

 

The Sushi Times op Animecon 2017

Animecon 2017 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2016

Animecon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2015

Animecon 2015 Cosplay Report

Animecon 2014 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2013

Animecon 2013 Cosplay Report

 

aug
24
vr
2018
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL)
aug 24 @ 10:00 am – aug 26 @ 6:00 pm
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL) | Veldhoven | Noord-Brabant | Nederland

Abunai! wordt vaak de grootste Anime en Cosplay conventie van Nederland genoemd en met meer dan 5000 bezoekers per editie is dat niet zo vreemd! Al jaren stromen honderden liefhebbers van Japan, Anime en Cosplay de conventie binnen om een weekend lang helemaal te worden doordrenkt van de Japanse cultuur.

Het programma telt tientallen verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, cosplay wedstrijden, films en ga zo maar door! Ook in 2017 staat Abunai! weer op de agenda en is het thema “Beyond the stars”.

Kijk voor meer informatie op de website van Abunai! of lees hier hoe wij het voorgaande jaren op Abunai hebben gehad:

 

The Sushi Times op Abunaicon 2016

Abunaicon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2015

Abunaicon 2015 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2014

Abunaicon 2014 Cosplay Repoort

The Sushi Times op Abunaicon 2013

Abunaicon 2013 Cosplay Report