Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

Dec
1
do
2016
Workshop: Manga Painting (elke maandag, dinsdag, zaterdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 2:00 pm – Dec 31 2017 @ 4:00 pm

Vier keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops manga painting in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde manga en anime characters hoe ook jij deze personages vorm kunt geven op papier! Denk hierbij aan Dragon Ball Z, Rilakkuma en One Piece. Maar ook andere personages kunnen uiteraard op verzoek gedaan worden.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!  Je kunt ze volgen op:

  • Maandag 16:30
  • Dinsdag 16:30
  • Zaterdag 13:30
  • Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Workshop: Japanese Fine Arts (elke maandag, dinsdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 5:30 pm – Dec 31 2017 @ 7:30 pm

Drie keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops Japanese Fine Ars in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde iconen uit de Japanse cultuur hoe ook jij zulke schitterende werken kunt maken.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!

Je kunt ze volgen op:

Maandag 16:30

Dinsdag 16:30

Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Jan
1
zo
2017
Cursus: Nihongo Kaiwa: Japanse Conversatie meeting door The Japan Women’s Club @ European Go Cultural Centre, Amstelveen (NL)
Jan 1 @ 10:30 am – Dec 31 @ 12:30 pm

Naamloos

Elke eerste en derde vrijdag van de maand bieden de dames van The Japan Women’s Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.

Meer informatie vind je op: https://www.facebook.com/JWCAmstelveen en http://jwcamstelveen.web.fc2.com/

Apr
14
vr
2017
Tentoonstelling: COOL JAPAN (wegens succes verlengd!) @ Museum Volkenkunde, Leiden, (NL)
Apr 14 @ 10:00 am – Okt 29 @ 5:00 pm

Via Museum Volkenkunde:

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!

avo

Historisch en hedendaags

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. De centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Voor fans en nieuwkomers
Behalve dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade spelletjesautomaten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. Als opwarmer voor de tentoonstelling en tevens ter verwelkoming van de lente, starten we met een Sakura Picknick tussen 31 maart en 14 april. Op 29 en 30 april wordt een spectaculair COOL JAPAN weekend georganiseerd vol workshops en presentaties. De jaarlijkse Leidse Museumnacht op 19 mei en Wereldfair op 5 juni staan in het teken van Japan. En ook de activiteiten in de mei- en zomervakantie sluiten aan bij de tentoonstelling.

Houd vooral de website volkenkunde.nl in de gaten voor alle relevante informatie. De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien van 14 april t/m 29 oktober 2017 in Museum Volkenkunde te Leiden.

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en reisorganisatie Djoser.

Kijk voor meer informatie op de site van het Museum Volkenkunde. Benieuwd wat wij van de tentoonstelling vonden? Je leest het hier!

Afbeelding via AVO.

Sep
16
za
2017
Tentoonstelling: Japan in kaart @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
Sep 16 @ 10:00 am – Nov 26 @ 5:00 pm

Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling neemt u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw met reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten.

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange scroll van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold. De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en nauwgezette bestudering van Japan. Hij wilde graag zijn reis documenteren en het onbekende landschap vanaf papier verkennen om zo Japan nog beter te kunnen bestuderen.

Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen. Siebold arriveerde in het begin van de 19e eeuw in Japan, ten tijde van het sakokubeleid. Van 1633 tot 1853 was het land volledig afgesloten van de buitenwereld, waardoor niemand zonder toestemming het land in of uit mocht. Er was echter een uitzondering voor de Nederlandse en Chinese handelaren.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek Leiden en Japanmuseum SieboldHuis in het kader van het Leiden Azië Jaar. In Museum Volkenkunde is t/m januari 2018 de tentoonstelling ‘Azië in Kaart Gebracht’ te zien.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.

Gelijktijdig met ‘Japan in kaart’ is er de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ met werk van twaalf toonaangevende Japanse kunstenaars die de kostbare traditionele lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

SH-Japan-in-kaart_affiche

Tentoonstelling: Modern Japans lakwerk @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
Sep 16 @ 10:00 am – Nov 26 @ 5:00 pm

Van 16 september tot en met 26 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont meerdere werken van elf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

De deelnemende kunstenaars van ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ zijn gevestigde namen in de Japanse kunstwereld en hun werk is een afspiegeling van de hedendaagse lakcultuur in Japan. Velen van hen zijn als docent verbonden aan Japanse academies en leiden een nieuwe generatie kunstenaars op die samen de toekomst van urushi (lakwerk) bepalen.

Lakwerk wordt vandaag de dag nog actief onderwezen aan Japanse kunstacademies in Tokyo, Kyoto, Naha, Wajima en Kanazawa. De studenten ondergaan een strenge training, waarin ze leren om het kostbare materiaal laagje voor laagje op te bouwen en te polijsten tot een perfect egaal oppervlak. Daarna specialiseert de kunstenaar zich in een van de klassieke decoratietechnieken, zoals maki-e (gesprenkeld goudpoeder), chinkin(graveerwerk) of raden (parelmoerwerk). Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden tot jaren in beslag nemen en vergt enorme precisie en doorzettingsvermogen.

Wat niet veel mensen weten is dat de klassieke techniek tegenwoordig ook wordt toegepast in de hedendaagse kunstuitingen. Hierdoor is het lakambacht langzaam getransformeerd tot autonome kunstvorm. Naast traditionele kommen en lakdozen worden nu ook enorme schilderijen en metershoge sculpturen gemaakt. Door deze moderne toepassingen wordt dit eeuwenoude ambacht in stand gehouden voor de toekomst.

Gelijktijdig met ‘Lak. Modern Japans lakwerk’ brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’. De reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten nemen u mee op reis naar het Japan in de 18de en 19de eeuw.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

SH-LAK_affiche

Nov
12
zo
2017
Concert: Morrigan BLACK WING TOUR @ P60, Amsterdam (NL)
Nov 12 @ 8:17 am – 9:17 am

morriganeurotour2017

Via AVO-Blog:

” De eerste Europese tour van MORRIGAN draagt de titel Black Wing en bevat 6 tourdata, waaronder een show in de P60 in Amstelveen. Deze locatie is bijvoorbeeld makkelijk te bereiken via Schiphol, en bevindt zich naast het busstation van Amstelveen.

Meer informatie over de shows en ticketprijzen moeten nog bekend gemaakt worden door de tourorganisator. Mocht het bekend zijn, dan zal dit artikel bijgewerkt worden.”

Nov
16
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Nov 16 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Nov
29
wo
2017
Diversen: Japan Open Café @ Lloyd Hotel Amsterdam (NL)
Nov 29 @ 6:00 pm – 8:00 pm

12247776_910374125714466_1659030039505687674_o

Via Katern Japan:

“De Leidse Alumni Kai Van hier tot Tokyo organiseert tweemaandelijks in samenwerking met de Nederlands-Japanse Vereniging (NJV) een Japan Open Café. Doel is om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die (zakelijk) met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook; als exportmanager bij een bedrijf, onderzoeker, consultant of overheidsvertegenwoordiger, etc. Tot nu toe ontbreekt een dergelijk overkoepelende netwerkgelegenheid, waardoor een up-to-date informatienetwerk met betrekking tot Japan versnipperd is. Door hier invulling aan te geven willen wij u de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende bedrijfssectoren en uiteenlopende achtergronden.”

 

Dec
21
do
2017
Concert: ONE OK ROCK @ Melkweg Max, Amsterdam (NL)
Dec 21 @ 7:00 pm – Dec 22 @ 8:00 am

OOR-ambitions2017

Op 21 december keert de Japanse rock legende ONE OK ROCK weer terug naar Nederland voor wederom een optreden in de Melkweg Amsterdam! Dit ter ere van hun gloednieuwe album en wereldtour “Ambitions”.

Een album met een een internationaler tintje dan ooit want er staan o.a. samenwerkingen op met 5 Seconds of Summer en Avril Lavigne!

Wil je dit concert echt niet missen? Zorg dan dat je vanaf 1 september ongeveer €30,- klaar hebt liggen want vanaf dat moment zijn de kaartjes in de voorverkoop.

 

Jan
13
za
2018
Haruki Murakami Weekend @ SS Rotterdam (NL)
Jan 13 @ 10:00 am – Jan 14 @ 5:00 pm
Haruki Murakami Weekend @ SS Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Treed binnen in het universum van Murakami en laat je bedwelmen tijdens het Murakami Weekend op 13 en 14 januari 2018 op de SS Rotterdam.

Met het verschijnen van deel twee van ‘De moord op Commendatore’ is Murakami’s nieuwste roman compleet. Dat vieren we groots met het Murakami Weekend op een locatie waar je even goed verdwaald raakt als in het oeuvre van Murakami: de SS Rotterdam. Tal van bekende liefhebbers brengen een ode aan de Japanse meester. Met onder andere interviews en colleges, veel pop-, jazz- en klassieke muziek, hardloopsessies langs de Maas, Japanse workshops, de Murakami Cinema en nog veel meer!

Kijk voor meer informatie op Murakami.nl

 

Haruki Murakami

Haruki Murakami geldt wereldwijd als een van de meest gelezen en geliefde hedendaagse schrijvers. Zijn werk wordt in meer dan 40 landen uitgegeven en is bekroond met meerdere prijzen, waaronder de Welt Literatuurprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs.

Feb
2
vr
2018
Conventie: YaYCon 2018 @ Icoontheater, Amersfoort (NL)
Feb 2 @ 10:00 am – 6:00 pm
Conventie: YaYCon 2018 @ Icoontheater, Amersfoort (NL) | Amersfoort | Utrecht | Nederland

YaYcon is een anime conventies die zich specifiek richt op de Yaoi en Yuri kant van anime en manga. Yaoi is de noemer voor series die gaan over de liefdesrelaties tussen mannen, en Yuri over liefdesrelaties tussen vrouwen.

Het is een conventie die al wat jaartjes meegaat en zeer geliefd is onder de fans van Yaoi en Yuri series. Welke, tijdens de grote conventies, nog wel eens vergeten worden. Ook dit jaar kun je de conventie bezoeken in het Icoontheater, te Amersfoort.

Kijk voor meer informatie en tickets op de website of op facebook.

Jun
15
vr
2018
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL)
Jun 15 @ 10:00 am – Jun 17 @ 6:00 pm
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Animecon is al jaren één van de allergrootste anime en cosplay conventies van Nederland en heeft elk jaar weer een enorm aanbod aan activiteiten! Ook in 2018 pakken ze weer groots uit met een uitgebreid programma en grote namen uit de cosplay wereld die een bezoek komen brengen.

Kijk voor meer informatie op de site van Animecon of lees hoe wij het er vorige jaren hebben gehad!

 

The Sushi Times op Animecon 2017

Animecon 2017 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2016

Animecon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2015

Animecon 2015 Cosplay Report

Animecon 2014 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2013

Animecon 2013 Cosplay Report