Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

dec
8
vr
2017
Tentoonstelling: De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
dec 8 2017 @ 10:00 am – mei 27 2018 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

De fascinerende samurai uit het oude Japan waren naast gevaarlijke krijgers ook beschermheren van kunst en wetenschap en hadden een verfijnde culturele levensstijl. Zij beoefenden verschillende kunstuitingen zoals kalligrafie, ikebana, schilderkunst en de theeceremonie. Opvallend is de passie waarmee de grote krijgsheren het nō-theater bestudeerden, aanschouwden en zelfs beoefenden. Hun liefde voor de schone kunsten werd doorgevoerd op het strijdtoneel.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. De maskers, helmen, harnassen en zwaarden werden gemaakt door de allerbeste handwerkslieden. Er werd gebruik gemaakt van kostbare metalen, schitterend lakwerk en waardevolle stoffen. Het merendeel van deze topstukken is nog niet eerder aan het publiek getoond.

 

Catalogus en activiteiten 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er in samenwerking met Leiden University Press een inhoudelijke en rijk geïllustreerde catalogus geschreven door gastconservator Bas Verberk. Deze catalogus zal te verkrijgen zijn in de museumwinkel. Daarnaast worden er In het kader van deze tentoonstelling verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

jan
1
ma
2018
LAB 11 – Anime Weken: Studio Ghibli in de focus @ LAB 11, Amsterdam (NL)
jan 1 @ 8:49 am – feb 28 @ 9:49 am
LAB 11 - Anime Weken: Studio Ghibli in de focus @ LAB 11, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via LAB11:
We ♡ Studio Ghibli! — In January 2018 we celebrate the magical world the renowned, Japanese animation studio shaped with their heartfelt, deeply original and wholly unique films. We carefully selected fourteen Incredible movies by the renowned animation studio.

Screenings will be exclusively throughout the whole month of January. All movies will be in original Japanese and English subtitled. Cineville is of course valid for all the screenings. Click here get all the info you need on the movies!

Studio Ghibli movies on show:

 • Nausicaä Of The Valley Of The Wind
 • Kiki’s Delivery Service
 • Porco Rosso
 • The Wind Rises
 • The Tale Of The Princess Kaguya
 • The Cat Returns
 • Spirited Away
 • Howl’s Moving Castle
 • Castle in the Sky
 • Tales of the Earthsea
 • Arietty
 • When Marnie was there
 • Princess Mononoke
 • Grave of the Fireflies
 • Pom Poko
 • The Red Turtle
 • My Neighbour Totoro

 

 

feb
5
ma
2018
Tentoonstelling: Van volks tot verheven – Japanse papierrollen @ Sociëteit Arti et Amicitiae, Amsterdam (NL)
feb 5 @ 12:00 pm – mei 4 @ 6:00 pm
Tentoonstelling: Van volks tot verheven - Japanse papierrollen @ Sociëteit Arti et Amicitiae, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via Arti:

Arti toont in de Sociëteit ongeveer een derde van de omvangrijke collectie papierrollen van Peter Poldervaart. Peter Poldervaart was hoofdrestaurator papier in het Rijksmuseum. Voor zijn werk reisde hij regelmatig naar Japan. Hij ontmoette er de beste papiermakers van het exclusieve kozo papier en kreeg de smaak te pakken om Japanse rolschilderingen te verzamelen.

Afbeeldingen op Japanse papierrollen geven zich niet gemakkelijk prijs. Elke werk, vaak twee meter hoog, ligt nauwkeurig opgerold in een speciaal voor die rol vervaardigde kist. Het uitpakken, de handelingen om een werk te bekijken hebben iets weg van een performance.

Poldervaart verzamelt verschillende stromingen, zoals Shijo en Zen. Shijo is een literaire, verhalende stijl. Het trof hem dat in Japan al in de 19de eeuw abstract werk werd gemaakt, terwijl in Europa de Romantiek bloeide.

Aan zijn eerste aankoop, Jongetje met Os, nu 40 jaar geleden is hij nog steeds zeer gehecht. Tegenwoordig hebben Zen schilderingen meer zijn belangstelling. Werk dat met één krachtige en tegelijk soepele penseelstreek is neergezet. Na de aankoop van One Stroke Buddha, een fascinerende zen schildering, zocht hij meer rust en eenvoud. Van de kunstenaar Nakahara Nantembo (1835-1925) bezit hij het meeste werk.

Met het openen van de dozen gaat er met recht een wereld voor u open. Bij het bezoek aan Arti leert de bezoeker o.a. het werk de volgende kunstenaars kennen:

Nakahara Nantembo (1835-1925)
Nantembo besloot op zijn zevende monnik te worden en startte zijn ontwikkeling in het Yu-Ko-Ji klooster. Een bijzondere ontmoeting met zwaardvechter en kalligraafschilder Yamaoka Tesshu leidde tot een vriendschap en de start van een eigen Zen-Boeddhistische school. Namtembo begon pas met schilderen na zijn 65e. Hij kreeg zijn naam omdat hij een staf (Bo) uit een 200 jarige Nantem boom sneed.

Nagasawa Rosetsu (1754-1799)
Rosetsu, uit lagere Samoerai klasse, werd een leerling van de beroemde kunstenaar Okyo Hij moest de school al snel verlaten vanwege ongehoorzaamheid en het missen van discipline. Bovendien accepteerde Okyo geen andere mening. In 1781 begon Rosetsu een eigen school in Kyoto waar hij ook, naast het beheren van zijn eigen stijl ook Zenga (Zen) aanleerde. Rosetsu wordt gezien als een excentrieke persoonlijkheid met een sublieme eigen stijl.

Kawamura Bumpo (1779-1821)
Bumpo woonde in Kyoto, was leerling van Gan-Ku (Shijo) en ontwikkelde een eigen stijl waaruit zijn liefde voor de natuur en het leven op het platteland naar voren komt. Hij was ook een gevierd Haiku dichter en bekend in heel Japan.

Sociëteit Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam

van 05/02/2018 t/m 04/05/2018
Opening: woensdag 7 februari om 17.30 uur

Curator: Harald Schole, in samenwerking met de Sociëteitscommissie en namens Renée Hartog en Natasja Peerdeman is er een Japans randprogramma.

feb
15
do
2018
Voorstelling: Pluto door Bunkamura Theatre Cocoon @ Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden (NL)
feb 15 @ 8:15 pm – feb 17 @ 11:00 pm
Voorstelling: Pluto door Bunkamura Theatre Cocoon @ Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden (NL) | Leeuwarden | Friesland | Nederland

Via De Harmonie:

“De wereldberoemde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui bracht in 2011 al een ode aan manga-icoon Osamu Tezuka. Het megasucces van zo’n ‘manga meets podium’ smaakte naar meer en een reprise van de voorstelling ‘Pluto’ volgde al gauw.

In dit stripverhaal on stage raakt een robotdetective verzeild in een uiterst merkwaardige zaak. Mensen- en robotlijken duiken op in de wereld van Pluto. Terwijl de detective de zaak probeert op te lossen, lijkt het er steeds meer op dat een robot de moorden op zijn geweten heeft. De show is gebaseerd op ‘The Greatest Robot on Earth’ – een Japans stripverhaal getekend door Naoki Urasawa – en dankzij de indrukwekkende visuals en metershoge robots eentje om niet te missen.

De voorstelling vol muziek, dans en manga komt niet alleen in het Londense The Barbican of Antwerpse De Singel, maar ook ook op de Leeuwarder planken. Het is een uniek hoogtepunt van Strangers on Stage.

De voorstelling wordt uitgevoerd in het Japans, met Nederlandse en Engelse boventiteling in de zaal.”

feb
16
vr
2018
MONO JAPAN – Japanese Craft & Design @ Lloyd Hotel Amsterdam (NL)
feb 16 @ 11:00 am – feb 19 @ 6:00 pm
MONO JAPAN - Japanese Craft & Design @ Lloyd Hotel Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via MonoJapan:

Ontdek Japan in hartje Amsterdam met MONO JAPAN – Japans Ambacht & Design. Tijdens deze verkoopbeurs en culturele tentoonstelling kun je je zintuigen prikkelen door de oneindigheid aan authentieke Japanse producten. Verwacht lezingen, inspirerende workshops, kunst, cultuur en eten. Proef de smaken van Japan!

Als bewoners van een land waar diepgewortelde tradities en state-of-the-art-technologieën nauw met elkaar verbonden zijn, hebben Japanners tot op de dag van vandaag grote waardering voor fraai handwerk. Vanwege hun eenvoud, verfijning en de hoge mate van kwaliteit, verdienen Japanse ambachtslieden een speciale plek in de designwereld.

Van 16 t/m 19 februari wordt het Lloyd Hotel & Cultural Embassy omgetoverd in klein Japan. Het event verspreidt zich over verschillende hotelkamers. Zo vind je achter elke deur weer een ruim assortiment aan Japans ambacht en design. De eerste dag is MONO JAPAN uitsluitend open voor professionele inkopers en experts, maar we willen het publiek niet onthouden van al het moois en dus is MONO JAPAN in het weekend  voor iedereen toegankelijk.

Reis dus af naar klein Japan voor keramiek, mode en sake en kom cultuur happen!

Datum: 16 t/m 19 februari van 11:00 – 18:00
Locatie: Lloyd Hotel Amsterdam, Oostelijke Handelskade 34, 2019 BN Amsterdam
Toegang: Gratis
Website: http://www.monojapan.nl/

feb
23
vr
2018
Conventie: Nishicon 2018 @ Theaterhotel Almelo (NL)
feb 23 @ 10:00 am – feb 25 @ 7:00 pm
Conventie: Nishicon 2018 @ Theaterhotel Almelo (NL) | Almelo | Overijssel | Nederland

Wederom een nieuwe editie van Nishicon! Nadat ze vorig jaar van locatie wisselden verplaatsen ze dit keer hun datum! Van het najaar naar de winter! Geen wonder dus dat het thema Winterwonderland is! Van vrijdag 23 februari t/m zondag 25 februari kunnen we onze lol weer op!

Er zien tientallen activiteiten; van cosplay tot competities tot workshops en lezingen welke het gehele weekend plaatsvinden. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk dan op de website www.nishicon.nl of lees hoe wij het er hebben gehad op voorgaande jaren:

 

The Sushi Times op Nishicon 2015

Nishicon Cosplay Report 2015

The Sushi Times op Nishicon 2014

The Sushi Times op Nishicon 2013

Nishicon 2013 Cosplay Special

feb
24
za
2018
Tomofair Rotterdam 2018 @ Lijsterhal, Capelle a/d IJssel (NL)
feb 24 @ 10:00 am – 6:00 pm
Tomofair Rotterdam 2018 @ Lijsterhal, Capelle a/d IJssel (NL) | Capelle aan den IJssel | Zuid-Holland | Nederland

Via Tomofair:

Tientallen kramen met anime, manga, games, cosplay en meer! Na succesvolle edties in Amsterdam en Nijmegen is TomoFair nu ook in Rotterdam.

Tickets zijn reeds verkrijgbaar via https://www.tomotickets.nl/
Meer info: https://www.tomofairnijmegen.nl/

feb
25
zo
2018
Workshop: Japanse kalligrafie @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
feb 25 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Japanse kalligrafie @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

Leer de basis van Japanse kalligrafie in deze interactieve workshop

Net zoals in West-Europa het Latijn en daarmee het Latijnse alfabet een onmiskenbaar spoor heeft achtergelaten op de talen en schrift van de diverse gebieden, heeft het Chinese schrift aan de basis gestaan van het typische drie-ledige Japanse schrift. Het materiaal, de schrijftechnieken en vanzelfsprekend ook de esthetische regels van de kalligrafie zijn in principe hetzelfde in die gebieden die door China zijn beïnvloed. Het schrijven met een penseel vraagt een andere benadering dan kalligrafie met pen of stylus, en deze kalligrafie vereist ook een andere mindset.

In deze interactieve workshop gidst drs. Owen Tjon Sie Fat u langs de basisregels van regulier en cursief schrift. Voorbeelden van respectievelijk kanji, katakana en hiragana worden gebruikt om de deelnemers te laten ervaren welke technieken en discipline nodig zijn om Japanse kalligrafie te beheersen.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

 

Workshop: Japanse Maskers maken @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
feb 25 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Japanse Maskers maken @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

Laat je inspireren door de karakteristieke nō- en samuraimaskers in de tentoonstelling en maak je eigen unieke exemplaar van SnapPap.

Tijdens deze workshop maken we een mempo masker van het bijzondere materiaal SnapPap, ook wel papierstof genoemd. SnapPap is een buigzaam maar stevig materiaal dat zich gemakkelijk laat verwerken, beschilderen en beplakken. Zo maken we een draagbare replica van de mooiste menpo maskers uit de tentoonstelling. Een rode of zwarte huid, een grote snor, gemene tanden – wat voor masker krijgt jouw krijger?

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

 

Workshop: Miso Making (EN) @ Malicafe, Amsterdam (NL)
feb 25 @ 2:00 pm – 4:30 pm
Workshop: Miso Making (EN) @ Malicafe, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via Malicafe:

Miso, is one of the traditional fermented food from Japan. Malicafe is a pioneer in Netherlands to teach you everything you need to know about the process of making this wondeful life saving fermented soy beans.

This is a Miso making&cooking class. you will have a lecture of Miso culture in Japan, and in the practical part you will have a hands-on experience and get all the crucial tips and tricks how to prepare beans (very important) and how to maintain your Miso for further fermentation process. The later half of class we will cook harty meal using Miso that’s made in the previous year workshops. On the round table we will have a lovely late lunch all together. At the end, you will go home with all the info and your jar of Miso and full stomach (+ if you pre-ordered, fresh Koji that Malicafe made).

5 things to bring: Apron, pen&notebook, a potato masher, a 1000 ml glass jar that’s sterilized in boiling water to bring Miso home.
Cost: 45E

*For repeaters for overlapping content, welcome-back coupon (30% OFF) will apply.

To register, send an email to malicafe.info@gmail.com
You will receive an invoice and further info.
Upon confirmation of your payment, your spot is reserved.

mrt
7
wo
2018
Tentoonstelling: Mesdag & Japan @ Mesdag, Den Haag (NL)
mrt 7 @ 10:00 am – mrt 17 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: Mesdag & Japan @ Mesdag, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Via Mesdag Den Haag:

Japonisme in Den Haag? Ontdek Samoeraizwaarden, Satsoema-vazen en nog veel meer uit de Japanse toegepaste kunstcollectie van Hendrik Willem Mesdag. De tentoonstelling ‘Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld’ is dit voorjaar te zien van 7 maart t/m 17 juni 2018

Schilder, kunstverzamelaar en ondernemer Hendrik Willem Mesdag verzamelde rond de opening van zijn Museum Mesdag in 1887 een collectie Japanse toegepaste kunst, variërend van Samoeraizwaarden tot Satsoema-vazen. In Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameldzal te zien zijn hoe Hendrik Willem Mesdag in de 19de eeuw in aanraking kwam met Japanse kunst, waar en hoe hij het verzamelde en hoe het japonisme Haagse kunst beïnvloedde.

Mesdag & Japan is parallel te zien aan de tentoonstelling Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum, Amsterdam. Beide tentoonstellingen tonen de invloed van Japan en de populariteit van het japonisme op kunst in de 19de eeuw. Het Van Gogh Museum beheert sinds 1990 De Mesdag Collectie.

Kijk voor meer informatie op de site van Mesdag.

mrt
11
zo
2018
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling “De gemaskerde krijger” @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
mrt 11 @ 10:00 am – 5:00 pm
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling "De gemaskerde krijger" @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via SieboldHuis:

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

 

 

Rondleideingen & lezingen

Gastconservator Bas Verberk toont u op 11 maart, 8 april, en 8 mei de topstukken uit de tentoonstelling in een persoonlijke rondleiding. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Ook zijn er twee lezingen om bij te wonen:

Krijgskunsten van de samurai op zondag 18 maart, 14.00 – 15.00 uur
Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing ‘Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo’.

Krijgers gaan ook naar het theater  op zondag 15 april, 14.00 – 15.00 uur
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

mrt
17
za
2018
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL)
mrt 17 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Japans inpakken @ Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

vlak voor de feestdagen organiseert Japanmuseum SieboldHuis wegens groot succes extra workshops Japans inpakken, een belangrijk onderdeel in de Japanse cadeaucultuur.

Door met veel zorg en aandacht het product te verpakken tonen Japanners eerbied voor het product. Bij het geven van een cadeau toon je niet alleen eerbied voor het product, maar ook eerbied en respect voor de ontvanger van het pakje. Het geven van geschenken is een van de belangrijkste rituelen uit het dagelijks leven in Japan. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan het inpakken van cadeaus. Met veel aandacht voor detail worden de cadeaus verpakt met meerdere lagen papier, linten en strikken.

 

Lukt het om met inpakpapier en één stukje plakbandje een cadeautje te verpakken?

Mardie Feikens leert je de fijne kneepjes van het Japanse inpakken. In de workshop ga je zelf aan de slag. Eerst met oefenpapier en verschillende formaten pakjes en uiteindelijk kun je met luxe pakpapier je eigen cadeau inpakken. Vergeet dus niet je cadeautje (in een doosje) mee te nemen.

Datum: 17 maart, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten
Maximumcapaciteit:
8 personen
Reserveren: Via formulier op de website

mrt
18
zo
2018
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling “De gemaskerde krijger” @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
mrt 18 @ 10:00 am – 5:00 pm
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling "De gemaskerde krijger" @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via SieboldHuis:

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

 

 

Rondleideingen & lezingen

Gastconservator Bas Verberk toont u op 11 maart, 8 april, en 8 mei de topstukken uit de tentoonstelling in een persoonlijke rondleiding. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Ook zijn er twee lezingen om bij te wonen:

Krijgskunsten van de samurai op zondag 18 maart, 14.00 – 15.00 uur
Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing ‘Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo’.

Krijgers gaan ook naar het theater  op zondag 15 april, 14.00 – 15.00 uur
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

mrt
23
vr
2018
Tentoonstelling: Van Gogh & Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mrt 23 @ 10:00 am – jun 24 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: Van Gogh & Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? Hij gebruikte Japanse prenten om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven. Ontdek in de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ hoe Van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand zette.

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

“Ik benijd de Japanners om die enorme helderheid die alle dingen bij hen hebben.” (brief aan Theo van Gogh, september 1888).

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

mrt
25
zo
2018
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mrt 25 @ 2:00 pm – jun 25 @ 4:00 pm
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Meer weten over Van Gogh of zijn tijdgenoten? Conservatoren, onderzoekers en restauratoren geven toelichting op een tentoonstelling of recent onderzoek in een gratis lezing op zondag. Gedurende de tentoonstelling zullen er op zondag enkele lezingen gegeven worden. De zondaglezingen starten om 14 uur in het auditorium en worden gegeven in het Nederlands, tenzij anders staat aangegeven hieronder:

 

25 maart

Vincent van Gogh – Inspiratie uit Japan
Door Louis van Tilborgh, senior onderzoeker Van Gogh Museum

De Japanse prentkunst was een van Van Goghs grootste inspiratiebronnen. Hij verzamelde de prenten en bestudeerde ze goed. Zijn werk veranderde ingrijpend onder invloed van deze exotische, kleurige voorstellingen met hun geheel eigen stijl. Louis van Tilborgh, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, vertelt erover in deze eerste lezing bij de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

 

8 april

De Japanse prenten van Vincent van Gogh: collectie of impulsieve aankoop?
Door Chris Uhlenbeck, Japanse prentenspecialist en freelance conservator

De Japanse prentkunst heeft Van Gogh sterk beïnvloed. De prenten die hij verzamelde, zeker 600 stuks, zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Van Gogh was in zijn tijd niet de enige die Japanse prenten kocht. Chris Uhlenbeck gaat in deze lezing in op de vraag in hoeverre zijn verzameling verschilde van die van collega-kunstenaars, zoals Claude Monet en Henri Rivière.

Welke soorten prenten koos Van Gogh uit? Wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van wat hij heeft aangeschaft? En wat vertelt de staat waarin de prenten verkeren over Van Goghs omgang met en gebruik van zijn verzameling?

 

6 mei

De rage van de Japanse kunst in Parijs
Door Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum

Van Gogh ontdekte de Japanse kleurenhoutsneden tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888). Japan was al een tijdlang in de mode in de Franse hoofdstad. In de kunsthandels en op tentoonstellingen was veel aandacht voor de kunst uit het Verre Oosten. Kunstenaars lieten zich inspireren door dit nieuwe artistieke voorbeeld.

Van Gogh was niet de enige die viel voor de charmes van de prenten. Impressionisten als Claude Monet en Edgar Degas, en ook Van Goghs vrienden Emile Bernard en Paul Gauguin gebruikten de Japanse vondsten in hun kunst. In deze lezing wordt Van Gogh in de brede context van het Franse japonisme geplaatst.

 

3 juni

Dit is een Engelstalige lezing

Symbolism, Japonisme, and the Grotesque
Door Frances Connelly, Professor of Modern Art at the University of Missouri – Kansas City

The grotesque plays an outsized role in modern and contemporary art, and finds especially fertile ground in the artistic movements of the late 19th century. The monstrous, uncanny, abject, aberrant: all find new expression in the fin-de-siècle. To be sure, the expressive range in this period is striking, easily demonstrated by comparing the hybrid creatures imagined by Redon with those of Böcklin, the distorted bodies of Rodin with those of Beardsley, or the cadaverous crowds of Munch with the satirical masquerades of Ensor.

The enthusiastic assimilation of Japanese imagery spurred even bolder experimentation in the realm of the grotesque for many artists, including Van Gogh, opening new potentialities in facture, form, and content.

 

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mrt 25 @ 2:00 pm – jun 25 @ 4:00 pm
Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Op zaterdagavond, als de rest van het museum gesloten is, opent het museum de deuren van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Boek je zaterdagavond ticket online om zeker te zijn van een plek.

 

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Tussen 23 maart en 24 juni 2018 kun je Van Gogh & Japan ook elke zaterdagavond bezoeken. Bekijk de tentoonstelling ongestoord tussen 19 en 21 uur en luister aandachtig naar onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat er zo Japans is aan de werken van Van Gogh.

Voor deze speciale zaterdagavond is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek je tickets online, óók als je een Museumkaart hebt. Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

 

mrt
31
za
2018
Workshop: Origami @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
mrt 31 @ 2:00 pm – 3:00 pm
Workshop: Origami @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

Ga aan de slag met de Japanse papiervouwkunst, leuk voor beginnende en gevorderde vouwers.

Origami is de traditionele Japanse papiervouwkunst, waarmee je papier door het te vouwen in een kunstwerk verandert (ori betekent in het Japans ‘vouwen’ en kami betekent ‘papier’ in het Japans). Bij het traditionele origami is het niet toegestaan het papier te knippen of te lijmen. Toch kun je heel wonderlijke vormen krijgen door het volgen van de simpele instructies. Er zijn vormen voor alle niveaus, van kinderen van 6 tot de meer ervaren vouwers!

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

 

apr
1
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
apr 1 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

apr
7
za
2018
Conventie: Tomocon 2018 @ De Berchplaets, Oss (NL)
apr 7 @ 10:00 am – apr 8 @ 6:00 pm
Conventie: Tomocon 2018 @ De Berchplaets, Oss (NL) | Berghem | Noord-Brabant | Nederland

ook in 2017 zal de Japan en Cosplay conventie Tomocon plaatsvinden! Ditmaal in De Berchplaets, (Berghem) Oss! In 2014 werd Tomocon voor het eerst gehouden en was direct een daverend succes met een volledig uitverkochte editie en veel enthousiaste bezoekers. Ook afgelopen jaar was het een succes maar werd door de grote drukte duidelijk dat ze het wat grootser moesten gaan aanpakken en dat doen ze zeker!

Niet alleen verhuizen ze dit jaar naar een grotere locatie met nóg meer activiteiten en ruimte voor alle bezoekers, maar kun je nu ook twee dagen gaan genieten van Tomocon! Kijk voor meer informatie op www.tomocon.nl of lees hier hoe wij Tomocon hebben ervaren:

 

The Sushi Times op Tomocon 2014

Tomocon 2014 Cosplay Special

Interview met Tomocon 2014 organisator Wilbert

The Sushi Times op Tomocon 2015

The Sushi Times op Tomocon 2016

Tomocon 2016 Cosplay Report

 

apr
8
zo
2018
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling “De gemaskerde krijger” @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
apr 8 @ 10:00 am – 5:00 pm
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling "De gemaskerde krijger" @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via SieboldHuis:

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

 

 

Rondleideingen & lezingen

Gastconservator Bas Verberk toont u op 11 maart, 8 april, en 8 mei de topstukken uit de tentoonstelling in een persoonlijke rondleiding. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Ook zijn er twee lezingen om bij te wonen:

Krijgskunsten van de samurai op zondag 18 maart, 14.00 – 15.00 uur
Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing ‘Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo’.

Krijgers gaan ook naar het theater  op zondag 15 april, 14.00 – 15.00 uur
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
apr 8 @ 2:00 pm – jul 9 @ 4:00 pm
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Meer weten over Van Gogh of zijn tijdgenoten? Conservatoren, onderzoekers en restauratoren geven toelichting op een tentoonstelling of recent onderzoek in een gratis lezing op zondag. Gedurende de tentoonstelling zullen er op zondag enkele lezingen gegeven worden. De zondaglezingen starten om 14 uur in het auditorium en worden gegeven in het Nederlands, tenzij anders staat aangegeven hieronder:

 

25 maart

Vincent van Gogh – Inspiratie uit Japan
Door Louis van Tilborgh, senior onderzoeker Van Gogh Museum

De Japanse prentkunst was een van Van Goghs grootste inspiratiebronnen. Hij verzamelde de prenten en bestudeerde ze goed. Zijn werk veranderde ingrijpend onder invloed van deze exotische, kleurige voorstellingen met hun geheel eigen stijl. Louis van Tilborgh, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, vertelt erover in deze eerste lezing bij de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

 

8 april

De Japanse prenten van Vincent van Gogh: collectie of impulsieve aankoop?
Door Chris Uhlenbeck, Japanse prentenspecialist en freelance conservator

De Japanse prentkunst heeft Van Gogh sterk beïnvloed. De prenten die hij verzamelde, zeker 600 stuks, zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Van Gogh was in zijn tijd niet de enige die Japanse prenten kocht. Chris Uhlenbeck gaat in deze lezing in op de vraag in hoeverre zijn verzameling verschilde van die van collega-kunstenaars, zoals Claude Monet en Henri Rivière.

Welke soorten prenten koos Van Gogh uit? Wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van wat hij heeft aangeschaft? En wat vertelt de staat waarin de prenten verkeren over Van Goghs omgang met en gebruik van zijn verzameling?

 

6 mei

De rage van de Japanse kunst in Parijs
Door Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum

Van Gogh ontdekte de Japanse kleurenhoutsneden tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888). Japan was al een tijdlang in de mode in de Franse hoofdstad. In de kunsthandels en op tentoonstellingen was veel aandacht voor de kunst uit het Verre Oosten. Kunstenaars lieten zich inspireren door dit nieuwe artistieke voorbeeld.

Van Gogh was niet de enige die viel voor de charmes van de prenten. Impressionisten als Claude Monet en Edgar Degas, en ook Van Goghs vrienden Emile Bernard en Paul Gauguin gebruikten de Japanse vondsten in hun kunst. In deze lezing wordt Van Gogh in de brede context van het Franse japonisme geplaatst.

 

3 juni

Dit is een Engelstalige lezing

Symbolism, Japonisme, and the Grotesque
Door Frances Connelly, Professor of Modern Art at the University of Missouri – Kansas City

The grotesque plays an outsized role in modern and contemporary art, and finds especially fertile ground in the artistic movements of the late 19th century. The monstrous, uncanny, abject, aberrant: all find new expression in the fin-de-siècle. To be sure, the expressive range in this period is striking, easily demonstrated by comparing the hybrid creatures imagined by Redon with those of Böcklin, the distorted bodies of Rodin with those of Beardsley, or the cadaverous crowds of Munch with the satirical masquerades of Ensor.

The enthusiastic assimilation of Japanese imagery spurred even bolder experimentation in the realm of the grotesque for many artists, including Van Gogh, opening new potentialities in facture, form, and content.

 

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
apr 8 @ 2:00 pm – jul 9 @ 4:00 pm
Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Op zaterdagavond, als de rest van het museum gesloten is, opent het museum de deuren van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Boek je zaterdagavond ticket online om zeker te zijn van een plek.

 

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Tussen 23 maart en 24 juni 2018 kun je Van Gogh & Japan ook elke zaterdagavond bezoeken. Bekijk de tentoonstelling ongestoord tussen 19 en 21 uur en luister aandachtig naar onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat er zo Japans is aan de werken van Van Gogh.

Voor deze speciale zaterdagavond is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek je tickets online, óók als je een Museumkaart hebt. Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

 

apr
15
zo
2018
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling “De gemaskerde krijger” @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
apr 15 @ 10:00 am – 5:00 pm
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling "De gemaskerde krijger" @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via SieboldHuis:

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

 

 

Rondleideingen & lezingen

Gastconservator Bas Verberk toont u op 11 maart, 8 april, en 8 mei de topstukken uit de tentoonstelling in een persoonlijke rondleiding. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Ook zijn er twee lezingen om bij te wonen:

Krijgskunsten van de samurai op zondag 18 maart, 14.00 – 15.00 uur
Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing ‘Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo’.

Krijgers gaan ook naar het theater  op zondag 15 april, 14.00 – 15.00 uur
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
apr 15 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

apr
28
za
2018
Diversen: Voorjaarsopening Japanse Tuin @ Japanse Tuin Clingendael, Den Haag (NL)
apr 28 @ 12:00 pm – jun 10 @ 8:00 pm
Diversen: Voorjaarsopening Japanse Tuin @ Japanse Tuin Clingendael, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het jaar geopend.

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde.

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen.

Van zaterdag 28 april (vanaf 12.00!) t/m zondag 10 juni 2016 is het weer zover en mag het publiek de Japanse Tuin weer in. Kies je dag echter goed want, zeker op zondagen, kan het erg druk zijn!

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl

apr
29
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
apr 29 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

mei
6
zo
2018
JapFest – Zandvoort @ Circuit Zandvoort (NL)
mei 6 @ 9:00 am – 10:00 am
JapFest - Zandvoort @ Circuit Zandvoort (NL) | Zandvoort | Noord-Holland | Nederland

Via JapFest:

Zondag 6 mei 2018 vindtJapFest plaats op Circuit Zandvoort. Natuurlijk weer met veel actie op het circuit met de 2e ronde van Dutch Time Attack en tientallen deelnemers voor de Streetlegal Dragraces op de 1/4 Mile. Op de showpaddock na de tunnel een vol programma met de Best of Show Battle. Met wederom een extra showpaddock voor de tunnel rechts! Daar ook een Music Stage met de populaire Rev Battle en natuurlijk de Burnout Madness.

Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mei 6 @ 2:00 pm – aug 6 @ 4:00 pm
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Meer weten over Van Gogh of zijn tijdgenoten? Conservatoren, onderzoekers en restauratoren geven toelichting op een tentoonstelling of recent onderzoek in een gratis lezing op zondag. Gedurende de tentoonstelling zullen er op zondag enkele lezingen gegeven worden. De zondaglezingen starten om 14 uur in het auditorium en worden gegeven in het Nederlands, tenzij anders staat aangegeven hieronder:

 

25 maart

Vincent van Gogh – Inspiratie uit Japan
Door Louis van Tilborgh, senior onderzoeker Van Gogh Museum

De Japanse prentkunst was een van Van Goghs grootste inspiratiebronnen. Hij verzamelde de prenten en bestudeerde ze goed. Zijn werk veranderde ingrijpend onder invloed van deze exotische, kleurige voorstellingen met hun geheel eigen stijl. Louis van Tilborgh, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, vertelt erover in deze eerste lezing bij de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

 

8 april

De Japanse prenten van Vincent van Gogh: collectie of impulsieve aankoop?
Door Chris Uhlenbeck, Japanse prentenspecialist en freelance conservator

De Japanse prentkunst heeft Van Gogh sterk beïnvloed. De prenten die hij verzamelde, zeker 600 stuks, zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Van Gogh was in zijn tijd niet de enige die Japanse prenten kocht. Chris Uhlenbeck gaat in deze lezing in op de vraag in hoeverre zijn verzameling verschilde van die van collega-kunstenaars, zoals Claude Monet en Henri Rivière.

Welke soorten prenten koos Van Gogh uit? Wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van wat hij heeft aangeschaft? En wat vertelt de staat waarin de prenten verkeren over Van Goghs omgang met en gebruik van zijn verzameling?

 

6 mei

De rage van de Japanse kunst in Parijs
Door Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum

Van Gogh ontdekte de Japanse kleurenhoutsneden tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888). Japan was al een tijdlang in de mode in de Franse hoofdstad. In de kunsthandels en op tentoonstellingen was veel aandacht voor de kunst uit het Verre Oosten. Kunstenaars lieten zich inspireren door dit nieuwe artistieke voorbeeld.

Van Gogh was niet de enige die viel voor de charmes van de prenten. Impressionisten als Claude Monet en Edgar Degas, en ook Van Goghs vrienden Emile Bernard en Paul Gauguin gebruikten de Japanse vondsten in hun kunst. In deze lezing wordt Van Gogh in de brede context van het Franse japonisme geplaatst.

 

3 juni

Dit is een Engelstalige lezing

Symbolism, Japonisme, and the Grotesque
Door Frances Connelly, Professor of Modern Art at the University of Missouri – Kansas City

The grotesque plays an outsized role in modern and contemporary art, and finds especially fertile ground in the artistic movements of the late 19th century. The monstrous, uncanny, abject, aberrant: all find new expression in the fin-de-siècle. To be sure, the expressive range in this period is striking, easily demonstrated by comparing the hybrid creatures imagined by Redon with those of Böcklin, the distorted bodies of Rodin with those of Beardsley, or the cadaverous crowds of Munch with the satirical masquerades of Ensor.

The enthusiastic assimilation of Japanese imagery spurred even bolder experimentation in the realm of the grotesque for many artists, including Van Gogh, opening new potentialities in facture, form, and content.

 

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mei 6 @ 2:00 pm – aug 6 @ 4:00 pm
Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Op zaterdagavond, als de rest van het museum gesloten is, opent het museum de deuren van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Boek je zaterdagavond ticket online om zeker te zijn van een plek.

 

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Tussen 23 maart en 24 juni 2018 kun je Van Gogh & Japan ook elke zaterdagavond bezoeken. Bekijk de tentoonstelling ongestoord tussen 19 en 21 uur en luister aandachtig naar onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat er zo Japans is aan de werken van Van Gogh.

Voor deze speciale zaterdagavond is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek je tickets online, óók als je een Museumkaart hebt. Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

 

mei
8
di
2018
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling “De gemaskerde krijger” @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
mei 8 @ 10:00 am – 5:00 pm
Lezing: Diverse lezingen bij de tentoonstelling "De gemaskerde krijger" @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via SieboldHuis:

Japanmuseum SieboldHuis toont van 8 december 2017 t/m 27 mei 2018 ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.’ In deze tentoonstelling spelen de maskers van de beroemde samurai en de maskers uit het nō-theater de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

 

 

Rondleideingen & lezingen

Gastconservator Bas Verberk toont u op 11 maart, 8 april, en 8 mei de topstukken uit de tentoonstelling in een persoonlijke rondleiding. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Ook zijn er twee lezingen om bij te wonen:

Krijgskunsten van de samurai op zondag 18 maart, 14.00 – 15.00 uur
Ontdek hoe de Japanse krijgskunsten zijn ontstaan en heden ten dage nog worden beoefend, in de lezing ‘Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo’.

Krijgers gaan ook naar het theater  op zondag 15 april, 14.00 – 15.00 uur
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

mei
13
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mei 13 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

mei
20
zo
2018
Diversen: Japanmarkt @ Rapenburg, Leiden (NL)
mei 20 @ 10:00 am – 5:00 pm
Diversen: Japanmarkt @ Rapenburg, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

“Op zondag 20 mei 2018 van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden. De markt vindt jaarlijks plaats om het bezoek van de Japanse Keizer in 2000 aan Japanmuseum SieboldHuis en het Rapenburg te herdenken.

Bezoek meer dan 400 meter markt met een breed aanbod van Japanse culturele en culinaire waren. Laat u meevoeren door de schoonheid van de rijke Japanse cultuur en maak kennis met alle facetten die deze te bieden heeft. Loop langs prachtige prenten, kimono’s, bonsai-boompjes en vele andere typisch Japanse producten. Proef sushi en sake of ontdek meer over de moderne Japanse popcultuur.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

mei
27
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
mei 27 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

jun
3
zo
2018
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 3 @ 2:00 pm – sep 3 @ 4:00 pm
Diverse Lezingen: Van Gogh en Japan @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Meer weten over Van Gogh of zijn tijdgenoten? Conservatoren, onderzoekers en restauratoren geven toelichting op een tentoonstelling of recent onderzoek in een gratis lezing op zondag. Gedurende de tentoonstelling zullen er op zondag enkele lezingen gegeven worden. De zondaglezingen starten om 14 uur in het auditorium en worden gegeven in het Nederlands, tenzij anders staat aangegeven hieronder:

 

25 maart

Vincent van Gogh – Inspiratie uit Japan
Door Louis van Tilborgh, senior onderzoeker Van Gogh Museum

De Japanse prentkunst was een van Van Goghs grootste inspiratiebronnen. Hij verzamelde de prenten en bestudeerde ze goed. Zijn werk veranderde ingrijpend onder invloed van deze exotische, kleurige voorstellingen met hun geheel eigen stijl. Louis van Tilborgh, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, vertelt erover in deze eerste lezing bij de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

 

8 april

De Japanse prenten van Vincent van Gogh: collectie of impulsieve aankoop?
Door Chris Uhlenbeck, Japanse prentenspecialist en freelance conservator

De Japanse prentkunst heeft Van Gogh sterk beïnvloed. De prenten die hij verzamelde, zeker 600 stuks, zijn voor een groot deel bewaard gebleven. Van Gogh was in zijn tijd niet de enige die Japanse prenten kocht. Chris Uhlenbeck gaat in deze lezing in op de vraag in hoeverre zijn verzameling verschilde van die van collega-kunstenaars, zoals Claude Monet en Henri Rivière.

Welke soorten prenten koos Van Gogh uit? Wat kunnen we zeggen over de kwaliteit van wat hij heeft aangeschaft? En wat vertelt de staat waarin de prenten verkeren over Van Goghs omgang met en gebruik van zijn verzameling?

 

6 mei

De rage van de Japanse kunst in Parijs
Door Nienke Bakker, conservator Van Gogh Museum

Van Gogh ontdekte de Japanse kleurenhoutsneden tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888). Japan was al een tijdlang in de mode in de Franse hoofdstad. In de kunsthandels en op tentoonstellingen was veel aandacht voor de kunst uit het Verre Oosten. Kunstenaars lieten zich inspireren door dit nieuwe artistieke voorbeeld.

Van Gogh was niet de enige die viel voor de charmes van de prenten. Impressionisten als Claude Monet en Edgar Degas, en ook Van Goghs vrienden Emile Bernard en Paul Gauguin gebruikten de Japanse vondsten in hun kunst. In deze lezing wordt Van Gogh in de brede context van het Franse japonisme geplaatst.

 

3 juni

Dit is een Engelstalige lezing

Symbolism, Japonisme, and the Grotesque
Door Frances Connelly, Professor of Modern Art at the University of Missouri – Kansas City

The grotesque plays an outsized role in modern and contemporary art, and finds especially fertile ground in the artistic movements of the late 19th century. The monstrous, uncanny, abject, aberrant: all find new expression in the fin-de-siècle. To be sure, the expressive range in this period is striking, easily demonstrated by comparing the hybrid creatures imagined by Redon with those of Böcklin, the distorted bodies of Rodin with those of Beardsley, or the cadaverous crowds of Munch with the satirical masquerades of Ensor.

The enthusiastic assimilation of Japanese imagery spurred even bolder experimentation in the realm of the grotesque for many artists, including Van Gogh, opening new potentialities in facture, form, and content.

 

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 3 @ 2:00 pm – sep 3 @ 4:00 pm
Diverse: Zaterdagavond in Japanse sferen (Onderdeel tentoonstelling Van Gogh en Japan) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Op zaterdagavond, als de rest van het museum gesloten is, opent het museum de deuren van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Boek je zaterdagavond ticket online om zeker te zijn van een plek.

 

De tentoonstelling Van Gogh & Japan toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan – hij heeft het land nooit bezocht. De groots opgezette tentoonstelling ontrafelt hoe Van Gogh de Japanse voorbeelden steeds naar zijn eigen hand zette en hoe dit zijn werk ingrijpend veranderde.

Tussen 23 maart en 24 juni 2018 kun je Van Gogh & Japan ook elke zaterdagavond bezoeken. Bekijk de tentoonstelling ongestoord tussen 19 en 21 uur en luister aandachtig naar onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat er zo Japans is aan de werken van Van Gogh.

Voor deze speciale zaterdagavond is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Boek je tickets online, óók als je een Museumkaart hebt. Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

 

jun
10
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 10 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

jun
15
vr
2018
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL)
jun 15 @ 10:00 am – jun 17 @ 6:00 pm
Conventie: Animecon 2018 @ World Forum, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Animecon is al jaren één van de allergrootste anime en cosplay conventies van Nederland en heeft elk jaar weer een enorm aanbod aan activiteiten! Ook in 2018 pakken ze weer groots uit met een uitgebreid programma en grote namen uit de cosplay wereld die een bezoek komen brengen.

Kijk voor meer informatie op de site van Animecon of lees hoe wij het er vorige jaren hebben gehad!

 

The Sushi Times op Animecon 2017

Animecon 2017 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2016

Animecon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2015

Animecon 2015 Cosplay Report

Animecon 2014 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2013

Animecon 2013 Cosplay Report

 

jun
24
zo
2018
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL)
jun 24 @ 10:00 am – 12:00 pm
Workshop: Kijken op z’n Japans (Schilderworkshop) @ Van Gogh Museum, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Via het Van Gogh Museum:

Ben jij net als Van Gogh geïnspireerd geraakt door Japanse prentkunst? Boek een schilderworkshop en ga zelf aan de slag!

Japanse prentkunst: een exotische gestileerde wereld in felle, platte kleurvlakken, met vreemde afsnijdingen en ongewoon perspectief. Van Gogh werd er ‘vrolijker en gelukkiger’ van. Het leerde hem op een andere manier kijken en had veel invloed op zijn werk.

In de workshop kijken we ‘op zijn Japans’: hoe werkt het om het middenplan weg te laten, of de horizon? We werken met heldere, felle kleuren in vloeibare acrylverf. Laat je net als Van Gogh inspireren door Japanse prenten!

Meer informatie op de site van het Van Gogh Museum.

aug
24
vr
2018
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL)
aug 24 @ 10:00 am – aug 26 @ 6:00 pm
Conventie: Abunaicon 2018 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL) | Veldhoven | Noord-Brabant | Nederland

Abunai! wordt vaak de grootste Anime en Cosplay conventie van Nederland genoemd en met meer dan 5000 bezoekers per editie is dat niet zo vreemd! Al jaren stromen honderden liefhebbers van Japan, Anime en Cosplay de conventie binnen om een weekend lang helemaal te worden doordrenkt van de Japanse cultuur.

Het programma telt tientallen verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, cosplay wedstrijden, films en ga zo maar door! Ook in 2017 staat Abunai! weer op de agenda en is het thema “Beyond the stars”.

Kijk voor meer informatie op de website van Abunai! of lees hier hoe wij het voorgaande jaren op Abunai hebben gehad:

 

The Sushi Times op Abunaicon 2016

Abunaicon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2015

Abunaicon 2015 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2014

Abunaicon 2014 Cosplay Repoort

The Sushi Times op Abunaicon 2013

Abunaicon 2013 Cosplay Report

aug
26
zo
2018
Concert: Shakuhachi & Shamisen @ Shofukan, Rotterdam (NL)
aug 26 @ 8:00 pm – 10:00 pm
Concert: Shakuhachi & Shamisen @ Shofukan, Rotterdam (NL) | Rotterdam | Zuid-Holland | Nederland

Via Shofukan:

Op zondag 26 augustus 2018 om 20:00 uur geven Fukuda Teruhisa (shakuhachi) & Kineya Shiho (shamisen) een uniek concert in Nederland. De bamboefluit shakuhachi en de snaren van de shamisen vormen een prachtige combinatie van klanken. Deze twee wereldberoemde artiesten spelen een gevarieerde repertoire van traditionele en moderne muziekstukken.

Meer informatie op www.hijiri.org.

Foto: Daniel Lifermann.

sep
22
za
2018
Tomofair Nijmegen 2018 @ Jan Massinkhal, Nijmegen (NL)
sep 22 @ 10:00 am – sep 23 @ 6:00 pm
Tomofair Nijmegen 2018 @ Jan Massinkhal, Nijmegen (NL) | Nijmegen | Gelderland | Nederland

Op zaterdag 22 en 23 september kunnen we weer volop shoppen en genieten van een leuke dag tijdens Tomofair Nijmegen 2018! Tientallen kramen, activiteiten, en heerlijk Japans eten is er dan weer beschikbaar. En het leukste van alles? The Sushi Times is er ook aanwezig met een eigen kraam!

Hier kun je voor maar een paar euro super toffe mystery bags kopen met allerhande Japanse goodies! Of je geluk test in onze, inmiddels beroemde, loterij!

Tickets zijn reeds verkrijgbaar via https://www.tomotickets.nl/
Meer info: https://www.tomofairnijmegen.nl/