Japanse Films tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2023!

Van 25 januari t/m 5 februari vind het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2023 plaats! Met ook dit jaar een ruim aanbod films van Japanse makelij! Maar liefst meer dan 20 Japanse films zijn er te bewonderen in een brede range van genres. Van drama tot horror en documentaire tot anime!

Yuasa Masaaki

Dit jaar staat het festival ook grotendeels in het teken van de Japanse regisseur Yuasa Masaaki. Tijdens het IFFR 2023 zijn o.a. zijn hitfilm Ride Your Wave, Japan Sinks 2020 (Theatre Edition) en de Nederlandse première van zijn film INU-OH te zien. Hij is onder andere bekend om zijn wilde, vrije stijl. Terugkerende thema’s als transformatie, zelfexpressie en liefde zijn exemplarisch voor Yuasa’s oeuvre – aangevuld met een animatiestijl die kenmerkend de voorkeur geeft aan beweging en emoties die zowel authentiek als echt aanvoelen.

In series als The Tatami Galaxy (2010) of Keep Your Hands Off Eizouken! (2020), evenals films als Lu Over the Wall (2017) of Ride Your Wave (2019), Yuasa’s filmmaken combineert het surreële met het schattige, het sociaal bewuste met fantasieën, het visueel verbluffende experimentele met het verhalende klassieke.

En met groot succes! Zijn film Ride Your Wave (2019) won de prijs voor beste animatiefilm op het Sitges International Fantastic Film Festival 2019. Daarnaast heeft hij nog diverse spraakmakende anime series geproduceerd waaronder Ping Pong the Animation (2014), DEVILMAN crybaby (2018) en Japan Sinks: 2020. Deze laatste won in 2020 nog de juryprijs voor een tv-serie op Annecy International Animation Film Festival. Ook ziijn nieuwste film, INU-OH (2021), won eerder al de Special Distinction Prize for a feature film op het Bucheon International Animation Film Festival.

INU-OH

Het is voor het eerst dat INU-OH hier te zien zal zijn. Een niet te missen film waarin realisme en fantasie tot het extreme met elkaar worden gecombineerd! Via het IFFR:

Er is een culturele revolutie gaande in het 14e-eeuwse Japan. Tomona, een blinde priester en biwa-speler, en Inu-Oh, een afstammeling van gerespecteerde Noh-artiesten die zijn fysieke verschijning voor de wereld moesten verbergen, sloegen de handen in elkaar om te breken met de gewoonten van hun gilden en de liedjes te schrijven die ze wilden.

Hierin vinden ze inspiratie in de gevallen soldaten van een beslissende veldslag in de 11e eeuw, waarvan de gebeurtenissen het heersende shogunaat blijven kwellen. Terwijl de twee muzikanten de bevolking in vervoering brengen met hun baanbrekende optredens, zet de oude garde zich in om hen de kop in te drukken.

Door de twee historische kunstenaars voor te stellen als hedendaagse rocksterren wordt je meegenomen op een avontuur dat je moeiteloos door diverse genres voert; van wraaksages, tot historische epossen en concertfilms.

INU-OH verbergt daarbij het politieke commentaar niet, want dit verhaal over de heersende macht die afwijkende stemmen het zwijgen wil opleggen, is maar al te actueel. Maar bovenal is Yuasa’s film een prachtig triomflied voor buitenstaanders, excentriekelingen, rebellen en verliezers door de eeuwen heen!

Andere werken

Ook voor de niet anime liefhebbers zijn er overigens meer dan genoeg fantastische, Japanse films te bewonderen! Zo kun je er genieten van het hevig gestileerde “

I can’t stop biting you“, een film over een groepje tieners die regelmatig bloeddonoren maar ineens oog-in-oog komen met een “jonge” vampier. Of de internationale premiere bijwonen van de romantische drama “How to Find Happiness“. Ook Hand, Film Fetish, Convenience Story en Amiko zijn enkele noemenswaardige titels.

Dit alles is slechts een greep uit het aanbod Japanse films tijdens het IFFR 2023, en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle indrukwekkende werken uit andere landen. Vergeet dan ook vooral niet om het volledige programma te bekijken op de website van het IFFR. Veel kijkplezier!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie