Japanse Homestay: Alternatief overnachten in Japan

Als we een vakantie boeken denken we al snel aan een hotel of een AirBnB appartementje als het op verre reizen aankomt. Maar er is ook nog een andere optie die je in Japan kan nemen: een homestay. Kort door de bocht gezegd ga je als je een homestay boekt bij iemand thuis logeren. Tijdens mijn reis naar Japan in 2019 heb ik dit in Kyoto geprobeerd en trok ik een weekje in bij een Japans gezin. Graag deel ik deze ervaring met jullie!

Waarom een homestay?

Als je het idee van logeren bij iemand een nare gedachte vind, is een homestay misschien niets voor jou. Zeker als je je bedenkt dat je dan ook nog eens slaapt bij vreemde mensen! Je moet de ruimte waarin je verblijft ook delen met die mensen waarbij je logeert en je hebt dus minder privacy. Maar een homestay heeft een aantal unieke voordelen die je niet hebt als je een hotel boekt, of in je eentje in een AirBnB gaat zitten.

Het grootste voordeel is dat je bij mensen gaat logeren die de omgeving heel goed kennen. Ze kunnen je dus veel vertellen over plekken die voor toeristen heel mooi zijn om te zien, maar waar ze bij de vakantiebureaus (of het internet) geen weet van hebben. Ook is het handig dat mocht je ziek worden o.i.d., dat je iemand hebt die eventueel beter aan een dokter kan uitleggen waar je last van hebt. En met name als je de taal aan het leren bent, is het natuurlijk een mooie gelegenheid je taalvaardigheden te benutten en nieuwe dingen bij te leren.

Ook is het natuurlijk super leuk om nieuwe mensen te ontmoeten! Naar Japan is gaan is net zo makkelijk als in het vliegtuig stappen, maar om echte Japanners te leren kennen moet je als toerist behoorlijk je best doen. Bij een homestay heb je de uitgelezen kans om deze mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

Een homestay kan daarnaast aardig wat geld schelen. Zeker in Japan zijn de meeste hotels niet goedkoop, en bij de homestays zit er (meestal) ook nog eens ontbijt inbegrepen. Het kan zeker een paar tientjes per nacht schelen. Ook had ik tijdens het verblijf in mijn homestay in Kyoto toegang tot een wasmachine en wifi, welke geen bepaald een overbodige luxe zijn in Japan.

Mijn ervaring in Kyoto

Mijn verblijf was in Kyoto, bij Fluffy Koo’s Homestay. Deze had ik per toeval op AirBNB gevonden en die was volgens de recensies erg in trek. Gelukkig was de week waarin ik met een vriendin in Kyoto zou verblijven helemaal open voor reservering. Ik dacht dat het wel een goed idee was om in een wereldvreemd land bij wat locals te verblijven, zeker omdat ik de taal niet spreek en nog nooit in Kyoto was geweest.

Absoluut een top idee! Niet alleen verbleven we in een schitterende Japanse woning, maar hebben we ook een aantal unieke tripjes gemaakt, heerlijk gegeten, en zowaar vrienden gemaakt in Japan.

Aankomst

Bij aankomst in Kyoto werden we in het begin van de avond opgehaald van het centrale station van Kyoto door de gastvrouw van het gezin: Ritsuko. Toevallig kwam gastheer Kei ook net terug van een zakenreis en met zijn allen reden we terug naar hun kleine edoch moderne huis in een buitenwijk van Kyoto. Kei vertelde ondertussen wat van de historie van Kyoto. Een zeer warm welkom!

Bij aankomst waren hun huiskat Koo en hond Chocolata erg nieuwschierig. De woning zelf was echt schitterend. Ruim, licht, en voelde ontzettend warm en verwelkomend aan. Natuurlijk hadden we wat cadeautjes meegenomen zoals o.a. een sneeuwbol met een Nederlands molentje erin en een zak met een kilo aan kruidnoten, want die lagen net weer in de supermarkt en er is niets zo Hollands als Sinterklaas. Die vielen overigens goed in de smaak. Dit is sowieso een goede tip: neem áltijd een geschenk mee als je een homestay boekt. Met lege handen aankomen is not done. En zorg er bij voorkeur ook voor dat het luxe is ingepakt.


Op pad

Kei en Ritsuko lieten ons de volgende dag (na een lekker ontbijt) een kaart zien van Kyoto en raadden een paar plekken aan die we zeker zouden moeten bezoeken. Hoewel de Fushimi Inari hoog op ons lijstje stond om te bezoeken, wilde Kei ons persoonlijk gidsen naar deze beroemde tempel op zijn vrije zondag.

Op dat moment bedacht ik me dat een beetje een gek idee is dat terwijl ik en mijn vriendin vakantie aan het vieren waren, het dagelijks leven van Kei & Ristuko gewoon doorging. Zij moesten gewoon naar hun werk en hun zoon moest ook gewoon naar school. Maar aan het einde van dag werd er veel gekletst en gelachen onder het genot van een lekker hapje en een drankje. De gastvrijheid van Kei & Ritsuko was echt uitmuntend!

Toen de zondag was aangebroken werden we in de ochtend inderdaad gegidst naar de Fushimi Inari. Maar niet via de hoofdingang. Nee, we werden via een bospaadje vlakbij hun huis de heuvel op geleid. Een erg mooie wandeling in een rustige omgeving met een kleurrijke uitleg over de verschillende torii (rode poortjes) en de tempel later stonden we ineens helemaal bovenop de heuvel.

Op dat moment zagen we pas andere toeristen. Kei had ons dus helemaal via de achterkant van de heuvel naar de tempel gebracht zonder dat we ook maar een toerist waren tegengekomen! Na een korte uitleg over hoe te bidden bij een altaar ging Kei weer terug naar huis en wij door een hele zee aan toeristen weer naar beneden. Ik verbaas me nog steeds over die wandeling, het was zo rustig en stil tijdens de wandeling, terwijl aan de andere kant van de heuvel de toeristen elkaar nog net niet van de trappen stonden te duwen.

Dit was slechts één van de vele momenten en voordelen die wij hadden van de gastvrijheid van Kei & Ritsuko. Ik kan dan ook nog wel uren doorvertellen over ons verblijf bij Kei & Ritsuko, maar dat ga ik hier niet doen. Wat ik wel ga zeggen is dat mijn eerste homestay een daverend succes was. Als ik ooit weer terug ga richting Kyoto, ga ik zeker weer bij Kei & Ritsuko overnachten. En ik raad hun homestay dan ook van harte aan!

Plan je eigen homestay

Net als bijvoorbeeld een Nagomi Visit leer je doormiddel van een homestay Japan en de mensen op een geheel andere manier kennen. Eentje die vaak verborgen en ontoegankelijk lijkt voor dem meeste toeristen.

Lijkt het je leuk om Japan ook op deze manier te ontdekken? Neem dan een kijkje op de website www.homestay.com. Deze site is volledig toegewijd aan het regelen van homestay verblijven. Of zoek net als wij een geschikt adres via AirBnB. Hier zul je soms wel iets beter moeten zoeken naar een échte homestay aangezien niet alle bewoners met wie je het huis deelt zo actief zullen zijn. Vaak is dit wel af te lezen in het profiel van de woning, of door even contact op te nemen met de mensen.

En ben je op zoek naar meer informatie over je verblijf in Japan? Lees dan ook het artikel ‘Overnachtingen in Japan‘.

Tags:
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie