Japanse Horror Legendes!

Niet alleen rondom Halloween in Japan houden de Japanners van een goed spookverhaal, het gehele jaar door zijn er meer dan voldoende griezelige verhalen die je de stuipen op het lijf jagen. Met name lokale legendes en mythes rondom allerhande mysterieuze wezens en bizarre sterfgevallen doen het altijd goed.

Ben jij ook toe aan een flinke portie koude rillingen? Lees dan snel verder! Maar let wel op: ben jij iemand die snel nachtmerries krijgt? Dan kun je dit artikel beter over slaan….

Rokurokubi en Nukekubi

De Rokurokubi, is een Japanse urban legend over jonge en aantrekkelijke wezens die eruit zien en zich gedragen als normale vrouwen. ’s Nachts worden hun nekken echter langer en langer, en kunnen ze hun hoofd onafhankelijk bewegen van het lichaam. Ze vinden het vaak al genoeg om mensen behoorlijk te laten schrikken maar zijn verder niet erg gevaarlijk. Meestal proberen ze een zo menselijk mogelijk leven te leiden. Maar je kunt ze altijd herkennen aan de witte striae (stretch marks) in de nek.

Nukekubi uit de Hyakkai-Zukan gemaakt rond 1737 door Sawaki Suushi.

Er is echter een wezen welke vaak wordt verward met de Rokurokubi; namelijk de Nukekubi. In plaats van een nek die ze kunnen uitrekken hebben deze vrouwen een hoofd wat zich los kan maken van het lichaam en op deze manier kan ronddwalen, opzoek naar menselijke prooi om op te eten! Ook Nukekubi zien er uit als normale vrouwen maar kun je herkennen aan de (kleine) rode symbolen rond haar nek waar het hoofd van het lichaam los komt. Groot verschil is dat deze wezens dus wél levensgevaarlijk zijn. Ze zijn zeer agressief en onmogelijk om aan te ontsnappen.

De enige manier om een Nukekubi te verslaan is om s’nachts haar lichaam te verstoppen, het hoofd zal dan oneindig zoeken naar haar lichaam, en zo ontspring je de dans. Zorg echter wel dat je het lichaam erg goed verstopt want als het hoofd en lichaam ooit verenigd worden zal hun wraak zoet zijn…

Hanako-san

Het verhaal van Bloody Mary kennen jullie waarschijnlijk wel, en misschien hebben jullie zelfs wel eens met een brandende kaars voor een spiegel gestaan om haar op te roepen. Ook Japan heeft zo zijn eigen versie van Bloody Mary; Hanako-san.

Shots uit verschillende Japanse films over "Toire no Hanako-san" (hanako van het toilet)
Shots uit verschillende Japanse films over “Toire no Hanako-san” (hanako van het toilet)

Hanako-san was een jong meisje dat een normaal schoolleven leidde tot ze bruut werd vermoord. Afhankelijk van het verhaal is ze omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog, of juist vermoord door een psychotische ouder. Hoe Hanako-san nou uiteindelijk haar dood vond zal altijd een raadsel blijven, maar feit is dat ze sindsdien ronddwaalt op de toiletten van Japanse middelbare scholen.

Volgens de legende zou je haar op kunnen roepen door naar een wc op de derde verdieping te gaan, en drie keer op het derde hokje te kloppen terwijl je vraagt “Hanako-San, ben je daar?”.

Afhankelijk van waar in Japan je bent kan het verhaal iets verschillen wat er dan gebeurd. In sommige gevallen is Hanako-San niet perse kwaadaardig en laat ze je alleen schrikken. In andere verhalen sleurt ze je echter het toilet en in verdrink je. Weer in andere komt er een hagedis-achtig monster tevoorschijn om je te grazen te nemen! Durf jij achter de waarheid te komen?

Kuchisake Onna

Rond 1979 ging er een golf van (lichte) paniek en angst over Japan heen. Schoolkinderen mochten alleen nog maar in groepjes, begeleid door een leraar, naar huis lopen en er werden extra politie patrouilles ingezet om burgers zich veiliger te laten voelen. Kuchisake-onna (the slit-mouth woman) zou kinderen die na het donker alleen op straat liepen namelijk aanvallen en vermoorden.

Kuchisake-onna is op het eerste gezicht een mooie jonge vrouw met een mondmasker voor, iets wat heel normaal is tijdens het griepseizoen. Ze zou de kinderen aanspreken en ze vragen “ben ik mooi?” als een kind nee zegt, word het meteen vermoord, zegt een kind ja dan trekt ze haar masker naar beneden, waaronder ze de gruwelijke littekens van haar wond laat zien; haar mond is namelijk van oor tot oor uitgesneden.

Dan vraagt ze het nog eens “En nu, ben ik nog steeds mooi?” Zegt een kind nee dan snijdt ze hem of haar zonder pardon door midden. Maar denk je er onder uit te komen door “Ja, je bent mooi” te zeggen? Dan zal ze je vriendelijk bedanken door ook jouw mond van oor-tot-oor open te snijden.

Er zouden maar een paar manieren zijn om te ontsnappen. De manier waarop is ook hier afhankelijk van waar in Japan je bent. In sommige gevallen kun je weg komen door snoep of fruit naar haar toe te gooien. In een andere moet je zeggen dat je een afspraak hebt en er vandoor moet (ze biedt haar excuses aan en laat je gaan), en in een andere versie moet je op haar vraag antwoorden: “hmm je ziet er gewoontjes uit”, ze zou hier zo van door in de war raken dat je tijd genoeg hebt om weg te rennen.

Tomino’s Hel

In deze wereld zijn er sommige dingen die je nooit hardop moet zeggen of lezen, en het Japanse gedicht “Tomino’s Hell” is er een van. Volgens de legende zal je, wanneer je dit gedicht hardop leest, getroffen worden door een ongeluk (vaak waar je hechtingen aan over houdt), of in het ergste geval de dood.

Dit is een legende die al tientallen jaren de ronde doet, en nog steeds durven vele mensen het gedicht niet hardop voor te lezen. Het onderstaande filmpje is dan ook gemaakt met behulp van Japanse Text-to-Voice software omdat de maker het risico niet wilde lopen.

Een grove Engelse vertaling hiervan gaat ongeveer als volgt:

The older sister vomits blood, the younger sister spits fire.

Cute Tomino spits treasured jewels.

Tomino died alone and fell into hell.

Hell, darkness, with no flowers.

Is it Tomino’s older sister that whips?

The number of red welts is worrisome.

Whipping and beating and pounding.

The path to eternal hell is only one way.

Beg for guidance into the darkness of hell.

From the golden sheep, from the nightingale.

How much is left in the leather bag.

Prepare for the endless journey into hell.

Spring comes and into the woods and valleys.

Seven turns in the dark valley of hell.

In the cage is a nightingale, in the cart a sheep.

In the eyes of cute Tomino are tears.

Cry, nightingale, for the woods and the rain.

Voicing your love for your sister.

The echo of your cry howls through hell, and a blood-red flower blooms.

Through the seven mountains and valleys of hell.

Cute Tomino travels alone.

To welcome you to hell.

The glimmering spikes of the needled mountain Stick fresh punctures in the flesh.

As a sign to cute Tomino.

Echt hardcore?

Mocht je het overleven om bovenstaande gedicht (niet vals spelen wel de Japanse versie opzoeken!) hardop voor te lezen en toe aan nog meer spanning? Wellicht zijn deze Japanse horror films dan wel wat voor jou.

Dit artikel – Japanse Horror Legendes! – verscheen voor het eerst op 23 oktober 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 23 oktober 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • LisaLemonjuice
  Geplaatst op 18:02h, 23 oktober Beantwoorden

  Aah echt enge verhalen haha! Japanse horrorverhalen zijn altijd extra eng T_T

  • DeSushiTimes
   Geplaatst op 19:11h, 23 oktober Beantwoorden

   Ja echt he? Tijdens het schrijven en het zoeken van plaatjes heb ik wel een paar kippenvel gehad!

Geef een reactie