Kakigori "geschoren ijs". Foto door City Foodsters. Via Flickr.

Japanse IJsjes; van doodnormaal tot ronduit bizar!

Met KitKat, Pepsi, Ramune, en Pocky in tientallen, zelfs honderden smaken, is het wel duidelijk dat ze in Japan van variatie houden. Zo ook bij hun ijsjes. En of het nou weer of geen weer is een ijsje gaat er altijd wel in daarom deze post over Japanse IJjes!

Voor ons een beetje vreemd

Natuurlijk zijn er de ijsjes die voor ons wat “normaler” ogen zoals de Japanse variant op de Cornetto; Giant Cone en waterijsjes zoals Gari Gari-kun). Maar laten we  het wat vreemder opzoeken en rustig aan beginnen met het traditionele en nog altijd populaire ijsje Kakigōri.

We hebben het al eens eerder gehad over Kakigōri in onze post over Japanse Toetjes en de naam van dit ijsje betekent (letterlijk vertaald) ‘geschoren ijs’. Vaak kun je het kopen bij kleine kraampjes en stands waar het ijs, met een hand aangedreven apparaatje, wordt geschaafd van een blok ijs tot je een verzameling hele kleine fijne ijssnippertjes hebt.

Over deze snippertjes wordt dan een siroop gegoten (vaak met gecondenseerde melk erdoorheen) waarmee het ijs een smaakje krijgt. Over het algemeen is dit hele normale siroop zoals kersen, groene thee en aardbeien maar een enkele keer wil er nog wel eens een gekke smaak tussen door komen zoals “Blue Hawaii”.

Een ander Japans ijsje wat bij ons misschien wat vreemder in de oren klinkt is Mochi ijs maar in Japan is dit een doodnormale ijssoort. Mochi zelf wordt gemaakt door het rijstmengsel tot een soort pasta welke in vorm wordt gedrukt. 

Foto door Charles Nguyen. Via WikiCommons.

Wanneer je mochi ijs maakt heb je ‘gewone’ bolletjes ijs waaromheen je het mochi mengsel wikkelt en deze vervolgens weer invriest tot het één geheel wordt. De smaakjes die eraan gegeven worden lopen van vanille en aardbei tot chocolade en groene thee, vrij normaal dus.

Wat vreemder

Maar Japan zou Japan niet zijn als er niet ook wat apartere smaakjes tussen zouden zitten! Haägen-Dazs is een wat luxere ijssoort die ook hier in Europe erg bekend is. Jammer genoeg moeten wij het hier doen met een aantal beperkte smaken maar zoals gezegd houden ze in Japan wel van variatie! Dat heeft ervoor gezorgd dat Haägen-Dazs een aantal bijzondere smaken op de markt heeft gebracht in Japan.

https://www.youtube.com/watch?v=Pc7omBoLNn0

Yep dat zie je goed! In Japan vind je Haägen-Dazs smaakjes zoals groene thee, pompoen pudding, zoete aardappeltaart, sakura (kersenbloesem), rozen, zoete (paarse) aardappel, aardbeien tiramisu, casis, zoute boterkoekjes en romige annin. En dan is dit nog maar een klein deel van alle smaken! Een hoop van deze klinken me maar al te goed in de oren maar bij smaken zoals zoete aardappeltaart en rozen ijs heb ik toch m’n twijfels  (vooral om de rozen variant zou smaken naar een luchtverfrisser).

Ronduit bizar!

Maar geen van de voorgaande ijsjes kan toppen aan wat we nu voorgeschoteld gaan krijgen want deze smaken spannen toch echt wel de kroon als het aankomt op “vreemd” en “bijzonder” en doen je wel 3x nadenken voor je ook echt een hap neemt! Of misschien ben jij niet vies van een wat aparter ijsje? Dan zijn smaken zoals inktvis, wasabi, of Italiaanse pasta en slang misschien wel wat voor je!

Gelukkig zijn we niet de enige die deze ijsjes nogal vreemd vinden want in Japan zelf worden ze ook als “novelty ice cream” (変わり種アイス) of “strange ice cream” (奇妙なアイスクリーム) bestempeld. Je vind deze smaken niet zomaar in elke supermarkt maar vaak alleen in speciaal zaken en dan ook lang niet allemaal bij elkaar. Je ziet ook regelmatig kleine ijssalons die één of twee apartere smaken hebben voor de liefhebber, of als manier om klanten te trekken.

hello (1)

Denk bijvoorbeeld aan ijs met de smaken: rauw paardenvlees, soja saus,  augurk, haaienvinnen ijs (met echte stukjes haaienvin), cactus, garnaal en ga zo maar door! Maar ook aparte toevoegingen en sprinkles zoals whitebait, gefrituurde oesters, ijs met sla erin en monjayaki topping op je ijs (jakkie ziet zelfs al in de naam!) kun je vinden in bepaalde ijszaakjes.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een ijsje van te vinden! Zelf zou ik me aan sommige niet zo snel wagen (laat die whitebait sprinkels maar zitten) en andere zo ik uit pure morbide nieuwsgierigheid nog wel eens willen proberen (gewone garnalen zijn lekker, misschien garnalen ijs ook?). Welke ijsjes uit deze post zou jij wel eens willen proberen?

Bron: 1, 2, 3, 4.
Cover foto via RocketNews24.
Dit artikel – Japanse IJsjes; van doodnormaal naar ronduit bizar! – verscheen voor het eerst is op 12 maart 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 12 maart 2018.
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

5 Reactie's
 • simon
  Geplaatst op 11:16h, 12 maart Beantwoorden

  Wauw! Bijzondere smaakjes. Is het vreemd als ik zeg dat ik wel benieuwd ben naar sommige specials?

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 11:45h, 12 maart Beantwoorden

   Nee hoor totaal niet vreemd! Stiekem ben ik ook wel benieuwd naar een aantal smaken! Welke zou jij wel eens willen proberen?

   • simon
    Geplaatst op 16:08h, 18 maart Beantwoorden

    Sowieso casis, maar dat is nog vrij normaal. Als ik uit ronduit bizar moest kiezen, wordt het augurk 😛

 • Kitty Ocean
  Geplaatst op 09:00h, 13 maart Beantwoorden

  Ik ben saai. Ik houd het wel gewoon op vanille XP Meest extreme vind ik smurfenijs XP

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 09:22h, 13 maart Beantwoorden

   Haha ja dan kun je denk ik beter uit de buurt blijven van al die gekke smaken 😉

Geef een reactie