Japanse invloeden op Elfia 2017!

Het is inmiddels al weer even geleden dat Elfia, het grootste fantasty en kostuum event van Europa, plaats vond maar toch willen we er graag nog wat over kwijt! Dit jaar was het de 25ste editie alweer, een heus jubileum op het fantastische landgoed bij kasteel de haar. Ook wij waren aanwezig en dit keer met een speciale missie: het vinden van Japanse invloeden op Elfia 2017, en dat is gelukt!

large

Om 10:00 gingen de poorten open en hoewel we ruim op tijd waren duurder het nog een flink poosje voor we binnen waren. Nadat we lang, heel erg lang, in de file en in de rij hebben gestaan kwamen we gelukkig aardig snel door de ticketcontrole heen. Een groot voordeel is dat je de ticket vanaf je telefoon kan laten scannen. Dit is met oog op de natuur een mooie optie en een leermomentje voor vele andere conventies.

Wat het wachten in de file en rij ook wat draaglijker maakte was het “aapjes” kijken. Al vanaf de parkeerplaats die je de meest schitterende creaties en kostuums van onder andere feeën, prinsen en prinsessen, goths, steampunkers en natuurlijk cosplayers. De een nog rijkelijker uitgedorst dan de ander. Bijzonder is ook dat je op Elfia mensen ziet van alle leeftijden en vaak ook uit het buitenland. Zo hoef je niet op te kijken als je een heks met een rollator rond ziet lopen en een mopperend oud mannetje die erachteraan komt geschuifeld, die zijn ogen uitkijkt op een schaarsgekleed elfje die toevallig voorbij komt.

Het is meteen gezellig maar ook druk, niet zo gek want het landgoed is niet gebouwd op 15.000+ bezoekers. Vooral bij de eerste stands is het dringen geblazen. Gelukkig bieden de grasvelden genoeg ruimte om even heerlijk te relaxen. Overal zijn mensen te zien die lekker aan het uitrusten zijn of aan het poseren voor een foto met het kasteel als pronkstuk op de achtergrond. Prachtig en majestueus staat het in het midden van het landgoed. Gedeeltelijk nog in de steigers omdat het een en ander gerestaureerd word.

P1000963

Vlak achter het kasteel staat het eerste teken van Japan. De grote tent van Samurai Events. Samurai Events is rond 2010 ontstaan door de groepsleiders die elkaar ontmoeten op de (toen nog geheten) Elf Fantasy Fair. De een gekleed in traditioneel harnas en de ander in kendo-uitrusting. Sindsdien is de groep van tussen de 15 en 20 mensen niet meer weg te denken op dit event.

In de tent is ook live muziek te horen. De fluittist bespeelt een shakuhachi, een traditionele fluit gemaakt van bamboe en geeft je dat rustige en zen gevoel, perfecte achtergrond muziek om je in Japan te doen wanen. Het is erg gezellig in de tent en er zijn bankjes waar ik de moeders even op parkeer zodat ze kennis kunnen maken met een samoerai die statig op een krukje zit, terwijl ik “onderzoek” doe.

De leden van de groep, zowel dames als heren, zijn gekleed in een elegante kimono of hitatare (oud gewaad uit de Muromachi periode; of wat een scheidsrechter aanheeft bij een sumoworstel wedstrijd) of een dogi/hakama of zelfs in traditionele kabuki kleding. Het lijkt net of je even in oud Japan bent beland. Je kunt je zelfs laten omkleden in een kimono die meegebracht is door de leden zodat je even die touch van Japan zelf kan ervaren.

P1000922

P1000924

Op bepaalde tijden worden er workshops gegeven van Iaido; een kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval, een onderdeel van budo. Budo is de weg van de krijger en zijn alle technieken en deels levenswijze van de samoerai.

Daar op aansluitend zijn er ook workshops in het dragen van een kimono of een samurai harnas. Deze workshops zijn bijzonder populair, want ook als is er geen directe interesse in Japan, vinden veel mensen  het toch wel leuk om even in de traditionele kleding gehesen te worden.

Verder is de tent nog aangekleed met prachtige harnassen die tentoongesteld worden aan het publiek. Ik laat me vertellen dat de verschillen van de klassieke Ō-yoroi, tot aan de ietwat modernere Tosei-gusoku. Ō-yoroi laat zich kenmerken door de grote schouderplaten, genaamd Sode, terwijl Tosei-gusoku verwerkt is met meer metaal door de introductie van de arquebus in 1543 in Japan. Ook hangen er prachtige bedrukte prenten aan de muur en lampen die dat extra vleugje sfeer van Japan geven.

P1000988 P1000929 P1000960

Jammer genoeg is dit zo’n beetje de enige stand die zich bezig houd met Japan. De vele stands die zich verder op het kasteelgrond bevinden zijn vooral voor lekker eten, brood, vlees, chips, appels op een stokje en er kan alcoholische versnaperingen gekocht worden. Dit word geschonken in typische middeleeuwse mokken of pullen die je weer kan inleveren voor statiegeld. Vooral de mede is erg populair.

Je ziet dan ook voornamelijk mensen wat rondslenteren en even kijken bij de diverse activiteiten voordat ze zich terugtrekken op het grasveld of de kleine horeca stukken. Mensen liggen met zijn allen te genieten van het zonnetje en een grote beker mede terwijl ze de kostuums om zich heen bewonderen. De life muziek van het Elfia podium dreunt over de mensen heen en zorgt voor een heuse feest stemming.

Qua Japan is er dus jammer genoeg weinig te beleven, niet geheel vreemd natuurlijk, het is immers een heel ander event maar toch hadden we op meer gehoopt. Al met al hebben we zeker wel genoten van het event, en waren we aan het einde van de dag bijna vergeten hoe lang we wel niet in de rij hadden gestaan om überhaupt binnen te komen. Totdat we bij de parkeerautomaat kwamen en ook daar weer ellendig lang moesten wachten. Maar ach, een mens moet wat te zeuren overhouden of niet?

 

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X