Japanse Kalligrafie les (shodo workshop)

Recentelijk hebben wij een ontzettend leuke shodo, ofwel Japanse Kalligrafie les mogen volgen bij Japan Holland Link (voorheen Trip Driver) in Oegstgeest. Dit bijzondere bedrijf bestaat uit de enthousiaste Shinji-san en Naoko-san, een Japans stel dat in 2018 vanuit Yokohama naar Nederland verhuisde.

Hier wonen zij nu dus al twee jaar en hebben met hun bedrijf Japan Holland Link een uitgebreid aanbod aan diensten opgezet waarmee ze niet alleen Japanners kennis laten maken met de Nederlandse cultuur en hotspots, maar bovenal Nederlanders laten kennismaken met enkele bijzondere aspecten van de Japanse cultuur. Waaronder deze Japanse kalligrafie workshop.

Wat is shodo?

Shodo is één van de oudste, traditionele kunstvormen van Japan. Het is de kunst van de Japanse Kalligrafie. Het tovert kanji, het Japanse schrift gebaseerd op Chinese leestekens, om tot ware kunstwerken. Hierbij draait het er om de kanji zo mooi mogelijk op papier te zetten.

Elke kanji bestaat uit meerdere “strokes” die in de juiste volgorde, en juiste wijze moeten worden neergezet. Hierbij let je op de lengte en breedte van je strokes, de manier waarop ze uitlopen, met elkaar verbinden, en in elkaar overvloeien.

Traditioneel gezien wordt hierbij gewerkt met een speciale kwast (筆, fude), een inktstaaf (墨, sumi), een inktsteen (硯, suzuri), en natuurlijk kalligrafie papier (和紙, washi). Het gebruik en leren omgaan met deze middelen wordt ook wel “de studie van de vier schatten” (文房四宝, bunbō shihō) genoemd.

Tegenwoordig worden er overigens nog maar weinig echte sumi gebruikt, maar is de inkt vaak al kant-en-klaar gereed in kleine flesjes. Daarnaast heb je ook nog enkele andere hulpmiddelen zoals een soort presse-papier (een 文鎮, bunchin), een speciale doek voor onder het papier (下敷き, shitajiki), en voor gevorderde artiesten een speciale stempel/zegel (印, in) om het uiteindelijke werk mee te markeren.

Easy to learn, hard to master

De basis van shodo is prima te begrijpen en onder de knie te krijgen. Maar er écht goed in worden, dat is hele andere koek. Het is een studie die jaren kan duren en ook het vinden van een eigen stijl is een belangrijke en moeilijke opgave.

Er zijn dan ook verschillende instituten en leerscholen die je kunnen onderwijzen en trainen. Afhankelijk van hoe jouw vaardigheden zich ontwikkelen kun je hiermee ook bepaalde shodo ranken bereiken.

Naoko-san is een Hachidan (八段), een shodo meester van het hoogste niveau. We kunnen ons dan ook geen betere sensei wensen voor onze workshop!

Eiji-Happo

Met deze basisinformatie in de pocket was het tijd om te gaan beginnen aan de daadwerkelijke praktijkles. Tijdens onze workshop deden we een zogenaamde “shokjo 写経”, het meerdere keren kopiëren van een sutra. In dit geval oefenden we de kanji EI 永, wat eeuwigheid betekent.

Deze is echter niet zomaar gekozen! Dit is een fundamentele shodo kanji omdat het alle 8 basiselementen en zogenaamde “strokes” kent die gebruikt worden bij shodo. Dit wordt de Eiji-Happo “The Eight Principles” genoemd. Beheers je deze strokes, dan ben je op weg naar het pad van een ware shodo meester.


Een lange weg

Maar het pad naar meesterschap is een lange weg! Want net als zoveel andere Japanse kunstvormen is de basis van Shodo makkelijk genoeg te begrijpen. Deze ook daadwerkelijk foutloos uitvoeren is echter héle andere koek.

Want de plaatsing van je fude, de hoek waarmee je over het papier beweegt, het moment dat je meer of minder druk zet, alles valt of staat met minimale bewegingen en keuzes. En het is erg lastig om hier het juiste gevoel voor te krijgen.

Hierbij was het des te fijn dat Naoko-san alles tot in de puntjes begrijpt en weet uit te leggen. Hierbij draait ook een hoop om gevoel, ervaring en letten op de juiste houdingen en hoeken, waarbij Naoko-san op fijne wijze aanwijzingen weet te geven.

Gelukkig kregen we ook behoorlijk wat pogingen om dit onder de knie te krijgen, en ben ik stiekem best wel trots om te zien wat slechts dit ene uurtje les al als resultaat heeft gebracht. Want tussen mijn eerste en laatste poging, zit een wereld van verschil!

Het zal echter nog wel een lesje of wat gaan kosten voor je écht door hebt wat je moet doen. Dit was ook te zien bij enkele klasgenoten, waarvan een aantal al meer dan twee jaar bezig waren. Hun werk zag er zó ontzettend goed uit, zeker vergeleken met dat van ons. Oefening baart immers kunst 🙂

Het was echter ontzettend leuk om op deze manier kennis te maken met Japanse Kalligrafie en ik ben dan ook vastbesloten het vaker te gaan doen!

Volg zelf een les!

Zelf een poging wagen? De Japanse kalligrafie lessen worden meerdere keren per week gegeven. Op woensdag en vrijdag van 19.00 tot 20.00 en op zaterdag van 14.00 tot 15.00 en van 19.00 tot 20.00. Je kunt dus op meerdere momenten aanschuiven voor een les, en de allereerste les is gratis! Hierbij wordt er dan ook voor materiaal gezorgd (mits je op locatie bent).

Voor meer informatie over het volgen van de shodo lessen en wat er bij komt kijken kun je kijken op de website van Japan Holland Link, of rechtstreeks contact opnemen met Naoko-san en Shinji-san via hun website, facebook, instagram of e-mail. Je kunt ze volgen op:

https://japanhollandlink.wixsite.com/workshop

https://www.instagram.com/miffymiffy9/

https://www.facebook.com/JapanHollandLink

En als je Japans spreekt/kunt lezen kun je ook nog Naoko-san volgen op haar Ameblo blog. Deze vind je hier:

https://ameblo.jp/miffymiffy9/

Multi-talenten

Het is absoluut de moeite waard om even op hun website te kijken naar alles dat ze bieden, want er zit een grotere selectie achter dan je denkt!

Naoko-san is niet alleen een shodo expert maar ook meester van de Japanse theeceremonie (en Chinese thee)! En zit Shinji-san ook zeker niet stil! Zo organiseert en begeleid hij tours door Nederland aan Japanse toeristen. Maar is hij ook een professioneel sushi chef en levert handgemaakte sushi in Oegstgeest als onderdeel van zijn cateringservice. Zulke authentieke sushi zul je maar op weinig plekken in Nederland kunnen vinden! En wil je zelf sushi leren maken? Dan kun je hun (privé) sushi workshops volgen.

Dat zijn niet de enige Japanse eet workshops, want er is ook een maandelijks wisselende kookworkshop. Zo hebben wij na afloop van onze shodo les ook nog gyoza leren maken! Maar meer daarover kun je lezen op Proef Japan.

Verder bieden ze hulp aan Japanners bij het emigratieproces naar Nederland, geven ze adviezen aan Nederlanders voor een reis naar Japan (inclusief opstellen van een reisplan, of regelen van reserveringen en kaartjes voor bepaalde activiteiten). Echt multi-talenten dus!

Nieuwe normaal

En met het oog op de “nieuwe normaal” willen we ook nog even benadrukken dat er met voldoende zorg en aandacht wordt omgegaan met deze workshops. Alle workshops worden in kleine groepen gegeven van 4~6 mensen met gepaste afstand (tussen deelnemers buiten eigen huishouden). En met inachtneming van andere maatregelen zoals regelmatig handen wassen en het goed ventileren van de ruimte. Mochten er speciale verzoeken, voorkeuren, of aanpassingen nodig zijn e.d. kan er altijd even contact opgenomen worden om meer details te spreken.

Dus nogmaals: lijkt het je leuk om een of meerdere workshop te volgen? Kijk dan voor meer informatie op de website van Japan Holland Link, of neem rechtstreeks contact op met Naoko-san en Shinji-san via hun website, facebook, instagram of e-mail. Je kunt ze volgen op:

https://japanhollandlink.wixsite.com/workshop

https://www.instagram.com/miffymiffy9/

https://www.facebook.com/JapanHollandLink

Hoewel we op uitnodiging van Shinji-san en Naoko-san hebben deelgenomen aan de workshops is dit artikel niet gesponsord en hebben zij geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel. Alle meningen en ervaringen zijn onze eigen gedachten en input.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie