Verschillende Japanse KitKat. Blog header voor Japanse KitKat Smaaktest.

Smaaktest: Japanse KitKats

Geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel verschillende soorten KitKats als Japan. Waar wij het hier moeten doen met slechts één standaard soort (de chunky, en witte chocolade daargelaten) hebben ze er in Japan letterlijk honderden! Van strawberry shortcake tot zoete aardappel en hawaiian punch, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een KitKat smaakje van.

Snoepje voor geluk

Het chocolade snoepje is niet voor niks razend populair in Japan, dit heeft er alles mee te maken met de manier waarop je KitKat daar uitspreekt. Wanneer je KitKat zegt klinkt het namelijk net of je “kitto katsu” bedoelt, een Japanse gezegde wat “veel geluk” betekent. Hierdoor werd het al snel een gewoonte om kinderen (en volwassenen) een kitkat cadeau te doen voor een examen, sportwedstrijd, of andere gelegenheid waar wat extra geluk wel van toepassing is.

1001 smaken

Daarnaast is Japan ook helemaal weg variaties, limited editions, en lokale edities. De winnende combo tussen unieke (limited edition) smaken en KitKats voor elke situatie was dan ook al snel gemaakt.

Jammer genoeg kan het voor ons nogal moeilijk zijn om aan Japanse KitKats te komen maar über kawaii website TofuCute biedt de oplossing! Zij hebben namelijk een uitgebreid assortiment aan kawaii spulletjes, amuse (alpacasso) plushies, en Japans snoep en snacks waaronder KitKats! Wij mochten van TofuCute een aantal bijzondere smaken gaan reviewen.

IMG_5896-3
IMG_6254

In totaal zijn het 6 verschillende smaken en maar liefst 14 (mini) kitkats, dat is nog eens een pakket om te proberen of niet soms? En voor het geval je Japans (net als dat van mij) niet goed genoeg is om te lezen welke soorten het zijn, dit zijn ze:

Kit Kat Gift Box 3-Pack  Hokkaido Red (1)

Als behoorlijk grote zoetekauw en fan van alles wat maar Japans is kun je je voorstellen dat ik super enthousiast was door al dit lekkers! Ik kon dan ook niet wachten om te gaan beginnen met proeven!

Sakura matcha

Gezien de lente periode en het feit dat ik vlak daarvoor nog naar mijn  sakura (Japanse kersenbloesem) foto’s had bekeken vond ik dan ook dat ik moest beginnen met de sakura matcha.

Groene thee is sowieso ontzettend populair in Japan maar tijdens de lente zijn de sakura producten niet aan te slepen! De combinatie van sakura en matcha is in Japan dan ook een winnende combi qua populariteit.

IMG_5976-3

Ik trok dan ook snel de verpakking eraf en zette mijn tanden in het groene (!) kitkatje. Jammer genoeg bleef de overweldigende smaakexplosie uit maar proefde ik in plaats daarvan subtiele groene thee en een klein beetje zoute bitterheid van de kersenbloesem, die in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, niet zoet zijn!

Na nog een paar happen was de smaak wat duidelijker aanwezig maar al met al niet zo uitgesproken als ik gehoopt had. Misschien maar goed ook want het zijn wel smaken waar je soms als “westerling” aan moet wennen.

IMG_5972-3

Wat trouwens ook leuk was aan deze 3-pack (en de andere) is dat je de mogelijkheid had om een boodschap achterop het doosje te schrijven. Perfect dus wanneer je het cadeau wilt doen om iemand geluk te wensen.

Hokkaido Red bean

Aangezien ik nu toch al bezig was met de 3-packs vond ik het een logische keuze om daarna de Hokkaido Red Bean eens te gaan proberen. Net als groene thee zijn zoete rode bonen razend populair in Japan en worden ze in ontzettend veel (traditioneel) Japans snoepgoed (zoals wagashi) gebruikt, maar kom je ze ook tegen in de soep, of als ijs.

Hokkaido is een regio helemaal in het Noorden van Japan en hun zoete bonen zouden net weer even anders zijn dan normaal, vandaar dan ook deze speciale limited edition! Dit schept uiteraard nogal wat verwachtingen dus ik was benieuwd of ze dit waar konden gaan maken.

IMG_6029-3

En wat mij betreft is ze dat gelukt! Ook al was het laagje roden bonen niet zo duidelijk zichtbaar als op de verpakking te zien was, de smaak was duidelijk aanwezig! Ik zelf ben aardig gek op de zoete roden bonen maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige even wennen is.

Laat dit je echter niet afschrikken, het is serieus een hele lekkere smaak! Zoetig, maar niet té en toch met een unieke ondertoon, zeker samen met de chocola een goede combinatie.

Matcha

Met de beide 3-packs achter de kiezen (en nee ik heb niet serieus alles zitten opeten, gewoon braaf 1 klein pakketje) was het tijd om de losse varianten eens te gaan proberen! En om nog even in de sferen van populaire Japanse smaken te blijven vond ik dat de Matcha / Groene thee variant dan ook nu aan de beurt was.

IMG_6145

Waar de sakura matcha een vrij subtiele groene thee smaak had was dat bij deze toch echt wel anders! Aan de kleur alleen al kon je zien dat er veel meer matcha in zat en zodoende was de smaak dan ook veel duidelijker aanwezig. Perfect dus voor liefhebbers van Japanse groene thee maar zeker niet voor iedereen weggelegd.

Rum en rozijnen

Na zoveel typische Japanse smaken vond ik het tijd voor wat afwisseling! De rum en rozijnen KitKat was dan ook de volgende. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje tegen deze op keek… Ik was bang dat het een soort boerenjongens/malaga smaakje zou hebben, iets waar ik niet heel dol op ben, maar gelukkig was dit niet het geval!

IMG_6085-3

Met het openen van de verpakking kwam er al een wat sterkere geur naar buiten dan bij de andere varianten maar helemaal plaatsen kon ik het niet, rum en rozijnen kon ik er in elk geval niet in ontdekken.

Na het nemen van de eerste hap nog steeds niet. Wat ik wel kon proeven was de witte chocolade en iets wat ik erg veel vond lijken op bosvruchten. Ontzettend lekker, maar geen rum en rozijnen. Mij hoor je echter niet klagen, want het smaakte prima.

Wasabi

Nu was ik ondertussen best wel benieuwd geworden of de wasabi wel echt naar wasabi zou smaken of net als rum en rozijnen een andere verrassing met zich mee zou brengen. Hoogtijd om deze eens een kans te gaan geven dus!

IMG_6172-3

Qua kleur leek deze wel iets op de sakura matcha maar toch iets lichter. De smaak was echter wel wat heftiger dan die van de sakura matcha en er was dan ook duidelijk wasabi in te herkennen. Maar je moest wel echt twee of drie hapjes nemen om het écht te proeven. Wat mij betreft had de smaak er wel wat dikker bovenop mogen liggen maar ik kan me voorstellen dat dit voor een hoop mensen misschien wat te heftig zou zijn geworden.

Cheesecake

En last but not least: de cheesecake! Deze KitKat is eentje waar ik al tijden eens mee bezig wil gaan want deze kun je in de oven doen! Natuurlijk besloot juist deze week mijn oven ermee op te houden dus heb ik één van de bakeable cheesecake KitKats bewaard voor een later moment om alsnog uit te proberen.

IMG_5913-3

Gelukkig kun je deze echter ook nog prima eten zonder dat deze in de oven moet! Sterker nog, het was hartstikke lekker zo! Het had een soort frisse yoghurt smaak met een hintje citroen die me sterk deed denken aan de mona kwarktaart toetjes (yum).

Jammer genoeg was dat alweer de laatste KitKat die ik kon proberen. Misschien maar goed ook want anders zou ik vast en zeker misselijk zijn geworden van al dat lekkers!

Dit artikel – Smaaktest: Japanse KitKats – verscheen voor het eerst op 27 mei 2015 en is voor het laatste geüpdatet op 27 mei 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie