Japanse Maid Cafés: Petticoats en schortjes

お帰りなさいませ、ご主人様!Oftewel, welkom thuis meester(es)! Dit is zo’n beetje de standaard begroeting wanneer je een maid café binnenloopt. Deze maid cafés zijn inmiddels wereldberoemd vanwege de schattig geklede dames die je bedienen, en de lieflijke gerechten die er geserveerd worden. Maar ze zijn ook enigszins berucht, mede door vooroordelen en onbegrip.

Wat is een maid café?

Maid Cafés zijn in feite een soort cosplay cafés. Hier vind je serveersters verkleed als maids – geïnspireerd door traditionele Franse dienstmeisjes – die verantwoordelijk zijn voor de bediening en onschuldig vermaak. Het idee is dat gasten worden behandelt alsof ze in hun eigen huis zijn (vandaar ook de begroeting bij binnenkomst) waar ze in alle comfort kunnen genieten van een maaltijd of drankje, en daarbij wat extra aandacht krijgen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn de maid cafés niet gericht op “happy endings”, of andere twijfelachtige zaken. Deze dames zijn er alleen voor onschuldig vermaak. Denk aan het voeren van leuke gesprekken, het spelen van bord- of kaartspellen, en soms nog wat zang en dans.

Ook het menu is aangepast om zo schattig mogelijk te zijn. Denk aan chocolade gezichtjes op je cake, of een hartje van ketchup op je omelet. Ook grote sorbets en allerhande zoetigheid staan er met name op de menukaart. In sommige café’s worden ook curry’s en alcohol geserveerd maar dit is lang niet in alle café’s het geval.

A

Het zijn met name kawaii restaurants waar mensen na een lange dag werken even kunnen ontspannen in een omgeving die geheel anders is dan de dagelijkse sleur van klaslokalen of kantoortuinen. En waar weer even teruggegrepen kan worden naar de kinderlijke onschuld die mensen missen in het “volwassen” leven.

Het allereerste maid café

Het allereerste maid cafe “Cure Maid Cafe” verscheen in 2001 in Akihabara, Tokyo. Dit hele gebied is volgepropt met allerlei elektronica, gadget, hobby bouw, manga, anime, en game gerelateerde winkels. De wijk staat al jaren bekend als hét otaku paradijs, en de plek om te zijn als je een geek bent. Het is geen toeval dat juist daar zo’n café voor het eerst ontstond. Ze zijn namelijk bedacht om te kunnen voorzien in de wensen en fantasieën van die-hard otaku.

Dit eerste Maid Café moest een soort vertakking en alternatief zijn van de Japanse “Hostess Bar“. Waar hostess bars echt alleen voor volwassenen zijn en er een grote nadruk ligt op alcohol, flirten, en fysiek contact is de insteek van het maid cafe een stuk onschuldiger en schattiger. Er ligt een grotere focus op bediening, ontzorgen en het verschaffen van entertainment. Wat dat betreft worden ze dan ook nog wel eens vergeleken met een luchtigere, en moderne variant van de geisha.

Van een maid wordt met name verwacht dat ze schattig is, iemand op zijn/haar gemak kan laten voelen, en bovenal een stukje vermaak kan bieden.

Kindvriendelijk vermaak

Een kleine beetje flirten zit er soms wel bij want sommige maid cafés bieden diensten aan waarbij ze je een ijsje voeren, of je hand vast willen houden. Maar veel verder dan dit gaat het meestal niet. Het vermaak dat de maids bieden beperkt zich met name tot het bedienen met een extra glimlach, dansje, gesprek, of het ter plekke versieren van je gerecht. Soms zijn er danshows of karaoke avonden en in bepaalde café’s kun je bijvoorbeeld nog samen origami vouwen of gunpla bouwen. Er zijn natuurlijk altijd wat cafés die zich anders ontpoppen maar dit is niet de ware aard van een maid café.

Zoals je in bovenstaande video ook kunt zien is het gewoon een normaal café maar dan net wat leuker aangekleed met schattige serveerster die nét een stapje verder gaan om het je naar je zin te maken. Hier komt niks bij kijken dat mogelijk tot andere dingen kan leiden.

Sterker nog er zijn vaak strenge regels waar bezoekers zich aan moeten houden wanneer ze een maid café willen betreden. Zo is het absoluut verboden om de maids aan te raken tenzij er expliciete toestemming is gegeven, bijvoorbeeld tijdens het maken van een foto. Sowieso is het maken van foto’s rondom en binnen het café over het algemeen niet toegestaan. Foto’s van het eten zijn vaak nog toegestaan maar onder geen beding mag je de maid zelf fotograferen. Wil je dit toch? Dan kun je gebruik maken van de “fotoservice” daarbij maakt één van de andere maids een foto van jullie met een polaroid toestel welke met de hand versierd wordt.

Ook daarbuiten worden de maids beschermd. Klanten mogen bijvoorbeeld niet om contactgegevens zoals telefoonnummer of emailadres vragen. Ook mag er niet gevraagd worden naar werktijden, de maids buiten opwachten, of op een andere manier contact gelegd worden met de maids buiten het café om. Ook de maids dienen zich aan deze regels te houden.

Maidreamin

Eén van de meest bekende maid café’s is Maidreamin. Zij zijn zo’n beetje de standaard geworden voor alle maid café’s en hebben alleen in Akihabara al enkele tientallen locaties. Vaak zie je hun medewerkers door heel akihabara staan om flyers uit te delen, of om mensen naar de diverse locaties te begeleiden. 

Wil je ook een bezoekje brengen aan Maidreamin? Loop dan gewoon een rondje door Akihabara. Grote kans dat je dan al een paar keer een vriendelijke maid op straat bent tegen gekomen die flyers uitdeelt. Mocht je zo’n dame aanspreken dan brengt ze je ook nog eens persoonlijk naar het dichtstbijzijnde maid café.

Standaard format

Het format dat zij hebben neergezet wordt gevolgd door de meeste andere maid café’s. Zo kun je bij binnenkomst een zitplek uitzoeken (afhankelijk van beschikbaarheid). Elke plek binnen het café heeft echter een eigen prijskaartje. Een luxe booth met bank is duurder dan een gewoon tafeltje. Eenmaal gekozen word je door “jouw” maid naar je plekje gebracht. In de meest gevallen heb je geen keuze voor de maid maar zijn deze gekoppeld aan een bepaalde tafel of gebied.

Afhankelijk van het cafe is er dan een soort welkomstceremonie waar je aan deel kunt nemen. Bijvoorbeeld een klein liedje, dansje, of het samen aansteken van een Lucky Candle voor je tafeltje. Daarna kun je op het menu de keuze maken uit een aantal “sets” waarbij je kunt kiezen uit wat te eten + drinken + souvenir. Denk bijvoorbeeld aan een melon soda float, bord curry, en een sleutelhanger of foto.

Deze worden dan geserveerd, soms ter plekke nog opgeleukt en met een lach of dansje geserveerd. Voor alle extra diensten is het een beetje afhankelijk van de locatie. Bij sommige zit een kaartspelletje in de setprijs, bij de ander moet je er extra voor betalen.

Maid cafés voor andere smaken

Er zijn hier enkele uitzonderingen op met café’s die een andere insteek hebben. Zo staat “Cos-cha” bekend om de vele themadagen die ze hebben (zoals “schoolzwempakdag”). Waarbij ze ook bijzondere dagen hebben waarbij je in ruil voor een kleine bijdrage, een speciaal gemixed drankje krijgt. Maar let op! Als je het drankje niet helemaal op drinkt krijg je een klap in je gezicht(?!).

Schatz Kiste” is een relatief klein maar ontzettend druk maid café. Dit omdat de maids samen met je allerlei creatieve dingen doen zoals model bouwen, manga tekenen, of kunnen discussiëren over anime series.

Ook zijn er cafés waar de maids je de huid vol schelden of onbeschoft zijn, en het volgende moment om je nek hangen of huilen als je weg gaat. Dit zijn zogenaamde tsundere cafés. Een term uit de anime wereld. Dit zijn echter zeker niet de standaard ervaringen en cafés maar ze zijn er, mocht je interesse hebben.

Maid Cafés in Nederland

Niet alleen in Akihabara of Japan vind je inmiddels maid cafés. Want ook in de rest van de wereld groeit de populariteit nog steeds. En zo vreemd is het niet. Want of je nou man of vrouw bent, in je eentje of met je partner het is een leuke en gezellige ervaring. Maid Cafés bieden je een plek om lekker wat te eten of drinken terwijl je super goede service krijgt. En wie wil dat nou niet?

Of de maid café’s net zo populair gaan worden in het buitenland als in Japan lijkt nog ver weg. Maar dat de populariteit alsmaar groeit moge duidelijk zijn, want ook in Nederland kun je meemaken hoe het is om een maid café te bezoeken. Zo zijn er op conventies vaak pop-up varianten te vinden! Zo is maid cafe “Sparkling Potpourri” een huishoudnaam op conventies, en zie je tegenwoordig ook de dames van Neko Neko Ni regelmatig tevoorschijn komen.

Een vaste vestiging laat nog op zich wachten maar zeg, nooit nooit!

Coverfoto via WikiCommons.
Dit artikel – Japanse Maid Cafés: Petticoats en schortjes – verscheen voor het eerst op 23 februari 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 20 mei 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie