Japanse Mascottes: Yuru Kyara

In Japan kom je er echt niet onderuit om er helemaal geen één te spotten: de Yuru Kyara, ofwel Japanse mascottes.  Ze hebben er namelijk hele hordes van in Japan!

 

Schattige Japanse mascottes

Yuru-chara, of Yuru-kyara (ゆるキャラ) zoals ze door de meeste Japanners worden genoemd, zijn niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur. Het woord yuru-kyara is lastig te vertalen vanuit het Japans. Het betekend zoiets als een zachtaardig, onnozel, of een rustig karakter hebben. Vandaar dat de meeste mascotte’s er lief (kawaii), knuffelbaar en soms een beetje onnozel uit zien.

Er zijn vele verschillende yuru-kyara te vinden in Japan, sommige hebben een eigen tv-show of zijn daar juist speciaal voor ontworpen. Yuru-kyara kunnen bestuursgebieden (een soort van gemeentes), overheidsinstanties (zoals de politie), publieke faciliteiten (zoals het metro-netwerk) en non-profit organisaties (denk aan goede doelen) vertegenwoordigen. Maar ook winkels, sportteams, scholen en ga zo maar door!

 

Invasie begonnen in 2007

Velen denken dat deze mascottes al tientallen jaren populair zijn maar dat is niet waar, pas sinds 2007 zijn yuru-kyara populair geworden. Dit begon allemaal met de mascotte: Hikonyan. Hikonyan werd gecreëerd voor de viering van het 400-jarig bestaat van Hikone kasteel.

Het karakter was gebaseerd op het historische verhaal dat een witte kat een belangrijk leider tijdens een zware storm naar een tempel leidde en hem zo ervan behoedde getroffen te worden door bliksem. Het onnozele en schattige symbool bleek zo goed aan te slaan, dat het in dat jaar 200.000 meer bezoekers aantrok dan in het jaar daarvoor.

 

Yuru-Kyara Grand Prix

Hikonyan was ook de allereerste winnaar van de yuru-kyara competitie, dat sinds die tijd elk jaar wordt gegeven. Onder de honderden yuru-kyara die het land telt wordt jaarlijks een competitie gehouden welke van hen de meeste belangstelling trekt en dus als winnaar uit de bus komt als de meest schattige. Een soort van Miss Japan verkiezing, maar dan voor de vele geliefde mascottes.

Vanwege het nog steeds groeiende aantal yuru-kyara die mee doen aan de verkiezingen, is het evenement tegenwoordig omgedoopt tot de “Yuru-kyara Grand Prix”. Een heuse race met een extreem hoog knuffelgehalte dus!

 

Waardevol boegbeeld

In de eerste jaren van de yuru-kyara was het helemaal niet de bedoeling om deze karakters kawaii en commercieel te maken, hun functie was puur om te dienen als boegbeeld voor een instelling of organisatie. De mascottes moesten er simpelweg voor zorgen dat mensen een positieve link en gedachten hadden met het bedrijf waar de mascotte voor stond.

Kumamon op een trein in Kumamoto Station. Foto door Rsa.

Vandaag de dag hebben ze in Japan soms net zoveel commerciële waarde als bijvoorbeeld Hello Kitty. Een goed voorbeeld hiervan is de mascotte Kumamon. Dit zwarte beertje met felrode wangen en een opgetogen gezicht is de officiële yuru-kyara van het bestuursgebied Kumamoto en levert het gebied per jaar miljoenen op aan merchandise. Je ziet hem overal, zelfs op de treinen!

Niet slecht voor een gebiedje wat naast een indrukwekkend kasteel toch niet veel anders te bieden heeft. In 2011, één jaar na de creatie, won deze beer gelijk de eerste prijs in de Yuru-kyara Grand Prix.

 

Alsmaar populairder

Jaarlijks vinden er meerdere evenementen plaats in de omgeving waar een yuru-kyara is ontstaan. Deze trekken enorm veel bezoekers, en is het daarom zonde (en vaak ook te duur) om maar één mascotte een optreden te laten doen. Om die reden treden er regelmatig meerdere yuru-kyara in één keer op.

Sommige gebieden hebben bij elkaar al zo’n 45 yuru-kyara. Samen met hun begeleider, die voor hen spreekt, geven ze een kleine show met dans, grapjes en schattige poses. Hierna kan je nog een foto maken met je favoriete karakter.

Het illustere beeld voor yuru-kyara gaat steeds dieper en Japanners hebben veel respect voor ze. En dan praat ik niet alleen over kinderen. Je hoeft dan ook niet aan een begeleider van een yuru-kyara hoeven te vragen of de persoon in het pak het niet heel erg heet heeft op een warme zomerdag.

Als je dat doet, zal je steevast te horen krijgen dat er helemaal niemand in zit. Maar, dat het wel een koude melon-soda zou lusten naast een liefdevolle knuffel van de fans.

 

またねーにゃん!

 

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11

Cover foto: via flickr

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X