JAPANSE MONSTER FILMS Godzilla 2014

Japanse Monster Films (kaiju eiga) op Netflix

Kaiju is de Japanse benaming voor “vreemde wezens”, ook wel vertaald als monsters. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse media. Kaiju eiga (monster films) zijn namelijk al tientallen jaren geliefd in Japan. Ook in het westen is er een grote groep liefhebbers voor en we worden dan ook regelmatig verwend met nieuwe titels. maar welke kaiju films staan er eigenlijk op Netflix?

Nou voornamelijk Godzilla films eigenlijk! Maar er zitten toch nog een paar leuke andere uitstapjes tussen die in Japan ook onder het “kaiju” genre vallen. En een paar honorary mentions die liefhebbers van Japanse monster films vast ook kunnen waarderen!

Godzilla (2014)

Godzilla (2014) is een remake van de oorspronkelijke film uit 1954 met o.a. Japanse superster Ken Watanabe. In deze vertolking komen vader en zoon na jaren weer samen, terwijl ook Godzilla weer boven water komt om te vechten tegen beesten die de mensheid bedreigen.


Godzilla: Planet of the Monsters (1 + 2 + 3)

Godzilla: Planet of the Monsters pakt het anders aan! In deze anime (!) films is Godzilla de reden dat de mensheid zo goed als uitgestorven is. Een wanhopige groep vluchtelingen probeert de aarde na 20.000 jaar bezetting door Godzilla opnieuw te koloniseren, maar een jongeman heeft maar één prioriteit: wraak.


Godzilla Singular Point (Anime)

En als we dan toch even een uitstapje maken naar animatie kunnen we ook de Godzilla Singular Point serie niet overslaan. Een gedegen sci-fi interpretatie van de bekende Godzilla verhalen. Met in dit geval een grote focus op het sci-fi aspect en iets minder op de monsters. Onze complete review lees je hier.


Godzilla King of Monsters

Godzilla King of Monsters is de meest recente (2019) Godzilla film op Netflix. In deze twee uur durende film is het aan Godzilla om de aarde te redden van kwaadaardige titans nadat een aantal afvallig wetenschappers hen hebben ontwaakt.

Jammer genoeg ontbreekt Shin Godzilla uit 2016, volgens vele één van de beter Godzilla films van de afgelopen jaren.

Pacific Rim

Pacific Rim is een actie-sciencefictionfilm uit 2013, geregisseerd door Guillermo del Toro. Het is echt een kaiju film van top tot teen met ook nog flink wat mecha elementen in de mix. Want wanneer talloze monsters via een interdimensionale poort in de Grote Oceaan naar de Aarde komen is het aan de jeagers en hun mega robots om de mensheid te verdedigen!

Update: per juli 2021 is Pacific Rim helaas niet meer beschikbaar op Netflix.

King Kong

En hoe kan het ook anders! De film en kaiju die Godzilla zelf inspireerde: King Kong! op Netflix vind je de Peter Jacksons 2005 remake van de klassieke film. Hierin volgt een stel avontuurlijke ontdekkingsreizigers en filmmakers naar Skull Island waar ze op zoek gaan naar een reuzegorilla. En we weten allemaal hoe dat eindigt!


Honorary mentions

Het aanbod Japanse Monster Films versleten? Dan hebben we nog deze honory mentions. Want er zijn diverse andere films en series te vinden op Netflix die – afhankelijk van wie je het vraagt – ook onder het Kaiju genre vallen. Een daarvan is bijvoorbeeld The Witcher. Een serie waar de nodige bovennatuurlijke wezens worden verslagen! Ook Hellboy is een bekend voorbeeld van een “twijfelgeval”. En dan hebben we het nog niet eens over de Jurassic Park en Jurassic World films gehad! Deze films worden meestal (zeker in Japan) ook onder het kaiju genre ingedeeld. Je kunt dus je lol nog op met alle monsters!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie