Japanse Nail Art: Kunstwerken op je Nagels

De meeste dames onder ons zullen zo nu en dan wel eens een nagellakje opsmeren en als je een beetje creatief en handig bent weet je er misschien ook nog wel leuke vormpjes en figuurtjes op te maken. In Nederland is het motto “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” overal op toepasbaar en zo ook op nagels… Niet te extreem, want anders is het weer te gek natuurlijk!

Extreme kunstwerkjes op de hand

In Japan maken mensen zich daar niet zo druk om! Daar zijn sommige nagels extreme en uitbundige kunstwerkjes! Enorme lengtes, felle kleuren, diamanten, 3D bloemen, en andere figuurtjes. Je verzint het maar of het is wel terug te vinden op de nagels van mode bewuste dames. Japanse Nail Art is zó ontzettend populair in Japan dat er zelfs conventies, wedstrijden en tientallen tijdschriften op de markt zijn die zich puur en alleen op nageldecoratie richten.

Nail Art magazines

Een aantal bekende magazines zijn o.a.: Nail Venus, Nail UP, en Non-No (bekijk ze hier). Bezoek je liever een grote conventie met meer dan 50,000 nagelliefhebbers? Dan is de Tokyo Nail Expo he-le-maal jouw ding. Hier kun je namelijk de meest bijzondere ontwerpen bekijken, alles kopen wat je maar nodig hebt om zelf kunstwerkjes te maken, of gewoon om te laten zien dat jouw nagels altijd 10x mooier zijn dan die van je buurvrouw.

Vrijwel nergens anders ter wereld zie je zulke unieke en bijzondere nail art als in Japan. Eigenlijk heel vreemd want, het was juist de rest van de wereld die Japan inspireerde om met deze vorm van Nail Art aan de gang te gaan. 

Inspiratie van buitenaf

Sachiko Nakasone, ook wel de Japanse pioneer van de Nail Art genoemd, ging begin jaren ’70 voor het eerst naar Amerika. Daar zag ze tientallen nagel studio’s waar dames heerlijk verwend werden en met de mooiste nagels naar buiten kwamen.

Zij bracht dit terug naar Japan waar het midden jaren ’80 steeds populairder werd en uiteindelijk ook werd opgepikt door mode stromingen zoals Gyaru en Lolita. Deze Japanse modestromingen gaven er weer een eigen draai aan waardoor het steeds verder af kwam te staan van de westerse variant.

Voorbeeld van Japanse Nail Art. Gyaru Nails zijn vaak extreem lang, puntig en bevatten heel veel glitter. Afbeeldingen via Pinterest.
Voorbeeld van Japanse Nail Art. Gyaru Nails zijn vaak extreem lang, puntig en bevatten heel veel glitter. Afbeeldingen via Pinterest.

En om de cirkel weer compleet te maken ziet het westen nu elke keer de extreme en bijzondere nagels uit Japan voorbij komen en zien er ook hier een gat in de markt in. Langzaam maar zeker is deze vorm van Nail Art ook de rest van de wereld aan het veroveren.

Delicaat maar complex

Tegenwoordig zie je echter nog maar weinig extreem uitbundige nagels zoals bovenstaande gyaru stijlen. Maar Japanse Nail Art is nog altijd een belangrijk onderdeel van de beauty routine van Japanse dames.

Vaak wordt er echter gekozen voor een gellak of gelnagel die niet te lang is, en vaak niet veel groter is dan de natuurlijke nagel. Hierop worden dan, uiteraard afhankelijk van trends en het seizoen, de kleur en decoraties op aangebracht.

Een simpel lakje is het echter zeker niet. Zo worden er kleine glitters, stempels, en andere decoraties gebruikt om toch nog flink wat flair en persoonlijkheid aan de nagels toe te voegen.

Lange rijen

In de grote steden poppen Japanse Nail Art studio’s met bosjes uit de grond en ook de kant en klare nagel setjes hangen steeds vaker in de winkel. Loop bijvoorbeeld de Primark in en je hebt meteen keuze uit tientallen soorten, maar ook drogisterijen, warenhuizen en nagelsalons hebben steeds vaker een groot aanbod aan Japanse Nail Art decoraties.

Maar mocht je toch niet helemaal kunnen vinden wat je zoekt, of simpelweg geen zin hebben om de deur uit te gaan, dan is bijv. Etsy een hele goede plek om eens te gaan shoppen!

Bron: 1, 2, 3.
Dit artikel – Japanse Nail Art: Kunstwerken op je Nagels – verscheen voor het eerst op 17 juni 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 29 mei 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie