Blog header Japanse treinkaartjes. Foto via 表示-継承.

De Japanse OV Chipkaart: Pasmo, Suica, en meer!

Geen zin in gedoe met het kopen van allerhande metrokaartjes in Tokyo? Geen zorgen, want er is een makkelijke oplossing in de vorm van passen zoals Pasma en Suica! Dit zijn beiden varianten van een Japanse OV Chipkaart. In elk gebied heet deze kaart anders, maar ze werken overal hetzelfde, en sinds 2013 kun je deze door vrijwel heel Japan gebruiken.

De grote namen: Pasma en Suica

De meest bekende zijn de Pasmo en Suica passen. Deze kom je in Tokyo (en door heel Japan) overal tegen en kun je niet alleen voor de metro of bus gebruiken! Ook in winkels op of rond metro stations kun je vaak kleine aankopen betalen met de passen en kun je er ook bij de vele vending machines mee terecht. Zelfs sommige taxi’s kun je in Tokyo betalen met deze passen.

Veel verschil zit er niet tussen deze passen behalve de regio waarin ze actief zijn. Wat dat betreft zit je met de Suica het beste. Hoewel de Pasmo kaart ook in meer dan 10 regio’s te gebruiken is, kun je de Suica vrijwel in heel Japan gebruiken. Mocht je dan ook van plan zijn veel buiten Tokyo te reizen, kies dan voor de Suica. Blijf je alleen in Tokyo, dan maakt het eigenlijk niks uit welke je kiest.

Hoe werkt de Japanse OV Chipkaart?

Deze passen werken in principe hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Je kan de pas in de ticketmachines bij stations aanschaffen, zowel anoniem, als op naam. Deze laatste kan echter alleen als je ook een Japans telefoonnummer hebt. Ga simpelweg naar een Pasmo of Suica machine, geef aan welke kaart je wil, betaal, en klaar is kees!

De eerste aanschaf van de kaart is ¥2000, waarvan ¥500 als borg. Je houdt dus direct ¥1500 over om mee te reizen. Wanneer de kaart “leeg” is kun je hem gewoon weer opladen bij de kaartenautomaten op de stations en weer verder gaan. Op The Japan Guy vind je een handige (Engelstalige) uitleg hoe je deze pas koopt en kunt opladen.

Aan het einde van de reis kun je de kaart weer inleveren op diverse punten zoals Narita en Haneda Airport en op diverse stations. Je krijgt dan direct je ¥500 weer terug. Je kunt je pas echter ook bewaren voor een volgende reis want de kaart is maar liefst 10 jaar (!) geldig en alles wat er op staat blijft tot die tijd gewoon behouden.

Makkelijk reizen

Het grootste voordeel van zo’n pas is dat je niet elke keer, op elk station een kaartje moet gaan kopen. Zeker handig wanneer je geen kanji kunt lezen en er op het station geen Engels bord aanwezig is om te zien hoe duur je kaartje is.

Met de pas loop je gewoon door alle poortjes heen en waar nodig laad je hem gewoon weer op. Ook hoef je niet elke keer bij de poortjes te staan stuntelen met je kleine kaartje, constant letten of je wel een kaartje voor de juiste maatschappij koopt, en kom je simpelweg sneller door de poortjes heen.

Daarnaast kun je, zoals eerder genoemd, met je pas ook kleine aankopen doen rondom de stations, of betalen bij vendingmachines.

Razendsnelle correcties

Bang dat je een fout maakt en je geld kwijt bent? Geen zorgen. Mocht er iets mis zijn gegaan dan hoef je geen 30 formulieren in te vullen en 6 weken te wachten zoals bij de NS. Je loopt in Japan gewoon naar het kantoortje naast de poortjes, legt uit wat er aan de hand is en geeft je kaart aan iemand van het personeel. Zij leggen die op een tablet die verbonden is aan de computer en kunnen meteen zien wat en waar er iets is misgegaan, en lossen het ter plekke op. Je kunt daarna onverstoord weer verder reizen, zonder dat je er extra kosten voor hoeft te betalen.

Versier je pas

En nog een leuke bijkomstigheid is dat het in Japan erg populair is om een “sticker” over je pas te plakken. Deze kom je overal tegen en krijg je soms gratis bij aankopen in in winkels zoals de Animate (een grote anime merchandise winkel). Zo kun je een persoonlijk tintje aan je pas geven, en tegelijkertijd ook naar je favoriete anime kijken.

Ook zul je veel zien dat mensen deze in een aparte houder hebben en bijvoorbeeld aan hun tas of broeksriem hangen. Hierdoor hebben ze de pas altijd bij de hand wanneer ze met het OV reizen, en hoeven ze deze niet elke keer op te zoeken in hun portemonnee.

Coverfoto via 表示-継承.
Dit artikel – De Japanse OV Chipkaart: Pasmo, Suica, en meer! – verscheen voor het eerst op 20 februari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 20 februari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

4 Reactie's
 • Cocohwi
  Geplaatst op 14:33h, 21 juli Beantwoorden

  Is het mogelijk om je ING Bankpas(op Wereldwijd) te gebruiken bij de automaten om de Suica Card te halen? Of heb je daar perse een credit card voor nodig?

  • Joyce
   Geplaatst op 09:12h, 03 augustus Beantwoorden

   Het beste is om met contant geld te betalen (kan ook in de automaten daar). Je kunt namelijk op maar héél weinig plekken terecht met je pinpas, zelfs als deze wereldwijd betalen aan heeft staan. In Japan gebeurd vrijwel alles nog met contant geld namelijk. Dit geldt voor winkels alsmede restaurants etc. etc. Let wel op dat je juist bij hotels vaak wél met creditcard moet betalen of reserveren dus het is sowieso handig om er eentje bij je te hebben als backup.

 • Dries Wolters
  Geplaatst op 15:17h, 27 september Beantwoorden

  Hallo, ik ben net (23-09-2023) terug uit Japan met een reis via Nagasaki, Hiroshima, Kyoto, Osaka en Tokio. Ik heb een Suica kaart gekoppeld aan mijn ING kaart en heb gemerkt dat je op heel veel plaatsen met de iPhone direct kunt betalen. Niet alleen bij Vendor Machines maar ook in winkels (7/11) en restaurants en uiteraard bij het openbaar vervoer (trein en metro)

 • Babette Schouten
  Geplaatst op 16:50h, 21 januari Beantwoorden

  Hi Dries, was dit met een gewone MAESTRO ING pas, mijn zoon van 17 gaat dit jaar naar Japan maar heeft namelijk nog geen credit card!

Geef een reactie