Japanse putdeksel. Foto door Vcarceler. Via WikiMedia.

Japanse putdeksels: ontwerp ligt op straat

Wanneer je in Japan over straat loopt loont het om eens naar de grond te kijken. Niet in de hoop wat verdwaald kleingeld te vinden, maar op zoek naar ander moois. Het gaat hier om de waterputten van Japan! De Japanse putdeksels zijn namelijk rijkelijk versierd met de mooiste illustraties. Een andere in elke stad en/of regio.

Revolutie in de jaren ’80

Het idee voor het creëren van een eigen ontwerp op putdeksels kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In de jaren `80 begon Japan zich klaar te maken voor technologische revolutie, veel gebieden werden vernieuwd en producten geautomatiseerd. Ook de infrastructuur moest worden opgepoetst en het opnieuw leggen van een beter rioleringssysteem hoorde daarbij.

De aankondiging van deze aanpassing viel erg zwaar voor de normale burger, want zij moesten uiteindelijk voor de kosten op gaan draaien in de vorm van belastingen. Om dit wat leuker te maken, kwam een ambtenaar met idee hen de ruimte geven om zelf een putdeksel voor het nieuwe rioleringssysteem te ontwerpen. Het aanbod kwam voor de mensen als een hele verlichting en de gemeentes gingen direct aan de slag.

Er werden competities gehouden waaraan iedereen kon meedoen. De mooiste ontwerpen werden tentoongesteld en de burgers mochten de winnaar kiezen. Dit was het begin van een nieuwe rage die naar aanleiding van een boek door sommige westerlingen is omdoopt tot “drainspotting”. Niet te verwarren met trainspotting.

Eigen ontwerp per gemeente

Tegenwoordig heeft elke gemeente zijn eigen ontwerp, en deze kunnen ook om de zoveel jaar vervangen worden. Er bestaat zelf een sociëteit voor Japanse putdeksel- liefhebbers. Zij geven aan dat er momenteel meer dan 6000 verschillende putdeksel ontwerpen op straat liggen.

Bomen en landschappen zijn nog steeds het meest populair, maar je kunt ook putdeksels vinden van bijvoorbeeld populaire honkbalclubs, treinen en Japanse mascottes. Er zijn zelfs wedstrijden en publieke stemmingen om te bepalen welk ontwerp er op de deksels moet komen te staan!

En alsof dat nog niet genoeg is worden sommige putdeksels ook tijdelijk vervangen wanneer een bijzonder evenement is, of wanneer de seizoenen wisselen. Er is dus heel wat werk nodig voor iets waar je letterlijk overheen loopt!

Speurtocht voor op reis

Dus mocht op je (volgende) reis naar Japan een keertje een regenachtige dag hebben, en niet zo goed weten wat te doen. Ga dan eens in de omgeving op zoek naar de putdeksels. Vooral na een regenbui zijn deze foto- verzamelvoorwerpen lekker schoongespoeld en op hun mooist.

Perfect dus om op een unieke manier de mooiste souvenirs te verzamelen. Maak bijvoorbeeld zoveel mogelijk foto’s en maak er een speciaal plakboek van, of gebruik ze als unieke markering in je reisdagboek als herinnering waar je geweest bent. Helemaal leuk natuurlijk om te combineren met je verzamelde stempels van de Stamp Rally.

Coverfoto: Japanse putdeksel. Foto door Vcarceler. Via WikiMedia.
Dit artikel – Japanse putdeksels: ontwerp ligt op straat – verscheen voor het eerst op 6 november 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 6 december 2021.

Tags:
,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie