Japanse putdeksel. Foto door Vcarceler. Via WikiMedia.

Japanse putdeksels: ontwerp ligt op straat

Wanneer je in Japan over straat loopt loont het om eens naar de grond te kijken. Niet in de hoop wat verdwaald kleingeld te vinden, maar op zoek naar ander moois. Het gaat hier om de waterputten van Japan! De putdeksels hiervan zijn namelijk rijkelijk versierd met de mooiste illustraties. Een andere in elke stad en/of regio.

Revolutie in de jaren ’80

Het idee voor het creëren van een eigen ontwerp op putdeksels kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In de jaren `80 begon Japan zich klaar te maken voor technologische revolutie, veel gebieden werden vernieuwd en producten geautomatiseerd. Ook de infrastructuur moest worden opgepoetst en het opnieuw leggen van een beter rioleringssysteem hoorde daarbij.

De aankondiging van deze aanpassing viel erg zwaar voor de normale burger, want zij moesten uiteindelijk voor de kosten op gaan draaien in de vorm van belastingen. Om de inwoners van de gemeentes te ontlasten, kwam een ambtenaar met idee hen de ruimte geven om zelf een putdeksel voor het nieuwe rioleringssysteem te decoreren. Het aanbod kwam voor de mensen als een hele verlichting en de gemeentes gingen direct aan de slag.

BeFunky Collage1

Er werden competities gehouden waaraan iedereen kon meedoen. De mooiste ontwerpen werden tentoongesteld en de burgers mochten de winnaar kiezen. Dit was het begin van een nieuwe rage die naar aanleiding van een boek door sommige westerlingen is omdoopt tot “drainspotting”.

Eigen ontwerp per gemeente

Tegenwoordig heeft elke gemeente wel zijn eigen ontwerp, en deze kunnen ook om de zoveel jaar vervangen worden door een nieuw ontwerp. Er bestaat zelf een sociëteit voor Japanse putdeksel- liefhebbers. Zij geven aan de er momenteel meer dan 6000 verschillende putdeksel ontwerpen op straat liggen.

Bomen en landschappen zijn nog steeds het meest populair, maar je kunt ook putdeksels vinden van bijvoorbeeld populaire honkbalclubs, treinen en Japanse mascottes. Ik heb zelfs met eigen ogen op de Japanse TV gezien, dat er een wedstrijd was welk ontwerp voor de Japanse mascotte van die gemeente het beste op de putdeksel zou passen.

Putdeksel foto’s verzamelen

Veel deksels kunnen ook om de zoveel jaar vervangen voor een ander decor of een speciale gelegenheid. Zoals je kunt zien, heb ik tijdens mijn laatste bezoek aan Japan veel foto’s van putdeksels genomen.

BeFunky Collage3

Het verbaasde hoeveel Japanners mij stonden aan te kijken van “wat is zij nu weer aan het doen?”, om er daarna zelf pas achter te komen hoe mooi en decoratief hun putdeksels zijn. Ik hoorde regelmatig dingen voorbijkomen als “wow, moet je kijken wat mooi!” of “oh, ik wist niet dat die dingen zo schattig waren!”.

Speurtocht voor op reis

Dus mocht op je (volgende) reis naar Japan een keertje een regenachtige dag hebben, en niet zo goed weten wat te doen. Ga dan eens in de omgeving op zoek naar de putdeksels. Want na een regenbui zijn deze foto- verzamelvoorwerpen lekker schoongespoeld en op hun mooist.

Perfect dus om op een unieke manier de mooiste souvenirs te verzamelen. Maak bijvoorbeeld zoveel mogelijk foto’s en maak er een speciaal plakboek van, of gebruik ze als unieke markering in je reisdagboek als herinnering waar je geweest bent. Helemaal leuk natuurlijk om te combineren met je verzamelde stempels van de Stamp Rally.

Coverfoto: Japanse putdeksel. Foto door Vcarceler. Via WikiMedia.
Dit artikel – Japanse putdeksels: ontwerp ligt op straat – verscheen voor het eerst op 6 november 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 6 juli 2019.

Tags:
,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie

X