Japanse soepen

Hoewel het momenteel hartje zomer is, zijn er soms nog wel eens van die momenten dat je gewoon zin in soep hebt. Niet erg, we wonen immers in Nederland en het weer kan zo weer omslaan. De champignon-soep uit blik kan dan een hele lekkere zijn op zo’n moment, maar daarvoor ben je dit artikel niet gaan lezen. Nee, we gaan eens even verdiepen in wat Japan voor soepen kan aanbieden.

 

Dashi

Misschien wel de meest bekende en belangrijke soep voor bijna elke vorm Japans koken. Eigenlijk geen echte soep op zichzelf omdat het altijd wel wordt gecombineerd met andere ingrediënten maar dit is o.a. de basis voor miso-soup! Ook wordt het door veel andere gerechten gemengd. Het geeft voor de gerechten net dat beetje extra, ook wel “umami” genoemd. Maar deze bouillon is ook gewoon los te verorberen en is eigenlijk vrij makkelijk te maken.

humblebeanblog

Foto via HumbleBeanBlog

Het enige wat je nodig hebt is “kombu” en “katsuobushi”. Doe de kombu in een pan met water en zet het vuur op medium. Hoe langer het duurt voordat het water heet is, des te beter. Hou de pan wel in de gaten, wanneer de kombu naar de oppervlakte komt maar voordat het water begin te koken, moet je de kombu eruit halen. Dit is waarschijnlijk op het moment dat er kleine bubbels aan de zijkant begint te komen. Wanneer het gaat koken haal je de pan van het vuur en voeg je katsuobushi toe. Laat de katsuobushi in het water tot het zakt tot de bodem. Gooi dan het geheel door een fijn vergiet en je hebt Dashi!

Let wel dat dashi zo “los” nuttigen vrijwel zelden voorkomt in Japan, maar mocht je het willen kan het natuurlijk altijd. Een beetje te vergelijken met het nuttigen van bouillon blokjes e.d.

 

Ton-jiru

Heb je zin in een meer stevige soep met een lekker stuk varken erbij, dan is Ton-jiru zeker iets voor jou. Deze dikke en romige soep wordt gemaakt met “tonkatsu” en is zeer smaakvol, zeker voor de echte vlees liefhebber. Je begint met het lang koken van de varkensbotten op 6 koppen water. Doe daar ⅓ pond varkensschouder bij, gesneden in reepjes. Dit maakt voor een goedkopere oplossing om toch die lekkere varkenssmaak te hebben en is ook makkelijk klaar te maken.

Foto via Japan Center.

Foto via Japan Center.

Blijf bij de pan staan en haal het schuim en het vet van de oppervlakte weg en laat het dan voor 20 min. staan. Haal de botten nu uit de pan, maar laat elke vleesresten aan de botten in de pan. Voeg 3 eetlepels miso toe. Snij 6 groene uien in kleine stukjes (diagonaal) en voeg deze toe. Roer het geheel totdat de uien net een beetje zacht beginnen te worden en dan kan je de soep gaan serveren. De combinatie ui en varken is hierbij ontzettend lekker.

 

Kenchinjiru

Van oorsprong een boeddhistische vegetarisch recept en kan gemaakt worden op basis van miso of met soja saus met zout. Het is mogelijk dit ook met varken en miso te eten, maar de groente smaken komen eigenlijk echt tot hun recht bij de vegetarische versie. Wat het uiteindelijk zo lekker maakt is de intense smaak van de “gobo”, de “shiitake” paddenstoel en de romige “sato-imo”. Het is een rijk gevulde soep en kan echt als volwaardige maaltijd gezien worden, zeker in combinatie met wat rijst.

justonecookbook

Foto via JustOneCookBook.

Snij de groenten (¼ daikon, 1 wortel, 3 shiitake paddestoelen geweekt, ½ gobo gepeld en 4 satoimo gepeld) in blokjes of reepjes, net wat je leuk vind. Week de gobo in koud water om zijn kleur te behouden en het bittere eruit te halen. Kook op laag vuur de gobo en de daikon in 6 koppen vegetarische dashi voor 15 minuten. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en laat het nog 10 minuten langer koken. Naar smaak kun je sojasaus en zee zout toevoegen of 4 thee-lepels miso toevoegen.

 

Suimono

Deze heldere soep wordt letterlijk vertaald naar  “dingen om te sippen”. Vaak wordt dit gerecht geserveerd aan het eind van de maaltijd, zoals een kopje koffie maar dan anders. Bij de wat chiquere restaurants kun je het terug zijn als een soort tussengerecht van de ene gang naar de andere toe. Het verrassende is dat dit een ontzettend simpel gerecht is om te maken, maar juist door zijn simpel houdt ook moeilijk te maken. De smaken zijn zo fijn en subtiel dat het makkelijk is om dit te verpesten met kruiden. Aan te raden is om dit recept op te zoeken en youtube te gebruiken om te zien hoe je dit gerecht moet klaar maken. Het is voor de ervaren kok.

peacecooking

Om een goede Suimono to maken ben je afhankelijk van de kruiden die bij jou beschikbaar zijn, zoals mitsuba en yuzu. Deze zijn doorgaans moeilijk te verkrijgen in het westen en en zijn niet echt beschikbare vervangers voor. Als je ze niet vers kan vinden, probeer dan in ieder geval de bevroren gedroogde versie in een pot in het geval van de yuzu.

Presentatie is tevens minstens 50% van dit gerecht. De ingrediënten zijn schaars dus maak het mooiste met wat je hebt. Wanneer je de soep serveert, zorg ervoor dat de kom bedekt is met iets. Een van de lekkerste dingen is dat de suimono ontzettend lekker ruikt en wanneer je de bedekking van de soep weghaalt krijg je al die heerlijke geuren mee.

 

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt! :D