11 aug De lekkerste Japanse soep op een rijtje
Een stevige kom erwtensoep met roggebrood en katenspek als volledige maaltijd. Een lichte kippensoep om je beter te voelen, of een Chinese tomatensoep met een broodje omdat je geen zin hebt om te koken. Soep is ontzettend veelzijdig en kan op vrijwel elk moment van de dag gegeten worden. Ook in Japan zijn ze niet vies van een stevige kom soep. Sterker nog, misosoep is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van traditionele maaltijden. En je kunt zelfs (warme soep) uit de automaten in Japan halen. Hoogtijd om het aanbod aan Japanse soep te ontdekken.
Miso soep
De meest bekende soep in Japan is miso-soep. Gebaseerd op een dashi-bouillon is dit de meest gegeten soep in Japan. Vaak wordt het gemaakt met een kant-en-klare dashi mix (vaak een zakje poeder), gecombineerd met miso pasta en ingrediënten naar keuze. Maar je kunt ook je eigen dashi maken door “kombu” en “katsuobushi” te koken in ruim water. Nadat het heeft kunnen trekken filter je het en kun je vervolgens de miso en andere ingrediënten toe voegen. Denk bijvoorbeeld aan tofu en lente-ui.
Mais soep
Nog een populaire variant in Japan is mais soep. Klinkt voor ons wellicht wat vreemd, want hier staat het maar zelden op het menu. In Japan is het echter erg geliefd, zelfs bij het ontbijt! Het wordt dan vaak geserveerd met een stuk toast en een beetje salade. Dat niet alleen, je kunt het op veel plekken ook gewoon bij drankautomaten halen. Waar het ook nog eens volledig opgewarmd voor je uitkomt!
Ton-jiru
Heb je zin in een meer stevige soep met een lekker stuk varken erbij? Dan is Ton-jiru zeker iets voor jou. Deze dikke en romige soep wordt gemaakt met flink wat varkensvlees en is dus uitermate geschikt voor de echte vleesliefhebbers. Voor het beste resultaat laat je deze soep lekker lang trekken voor je de overige ingrediënten toevoegt. Door de bouillon lang te laten sudderen kunnen de smaken optimaal intrekken.
Kenchinjiru
Ter compensatie van het overmatige gebruik van (varkens)vlees in bovenstaand recept een dit keer vegetarische (en vegan!) optie: kenchinjiru. Van oorsprong een boeddhistisch recept, welke gemaakt kan worden op basis van miso. Of met soja saus. Wat het uiteindelijk zo lekker maakt is de intense smaak van de “gobo”, de “shiitake” paddenstoel en de romige “sato-imo”. Het is een rijk gevulde soep en kan echt als volwaardige maaltijd gezien worden, zeker in combinatie met wat rijst.
Suimono
Deze heldere, Japanse soep wordt letterlijk vertaald naar “dingen om te nippen”, en heeft wel wat weg van een traditionele, Franse consommé . Bij de wat chiquere restaurants in Japan kun je het terug zien als een soort tussengerecht van de ene gang naar de andere toe.
Het verrassende is dat dit een ontzettend simpel gerecht is om te maken, maar is juist door zijn simpelheid ook moeilijk te maken. De smaken zijn zo fijn en subtiel dat het makkelijk is om dit te verpesten met kruiden. Ook het helder houden van de bouillon is niet zo makkelijk als het lijkt.
Zenzai
Zenzai is een wat vreemde eend in de bijt als het aankomt op Japanse soep, het is namelijk meer een dessert! Het is een traditioneel Japans gerecht dat gemaakt wordt door azuki bonen heel lang te koken in ruim water. Afhankelijk van de voorkeur worden deze al dan niet (lichtjes) fijngestampt. Daarbij worden vaak mochi of dango in de soep geserveerd.
Geen reactie's