23 dec Japanse Spelletjes (om zelf te spelen!) Deel 1
Het is weer zover, de meeste bladeren zijn van de bomen gevallen en de kou staat op de deur te kloppen. Tijd om je game console overuren te laten draaien, een paar extra anime of andere Japanse series te kijken of aan een paar nieuwe manga te beginnen die nog in de kast lagen.
Maar, wat je ook eens kan doen is een van de vele andere soorten Japanse spelletjes uitproberen waar je geen controller bij nodig hebt! Of dit nu alleen is, of met vrienden en familie.
Ayatori
Een heel makkelijk spel, want het enige dat je nodig hebt is een touwtje of draadje van ongeveer 120cm. Knoop de uiteindes aan elkaar vast en probeer tussen je vingers verschillende vormen te maken.
Dit kan je natuurlijk heel makkelijk in je eentje spelen maar je kan een vriend of vriendin ook uitdagen. Hou hiervoor het touwtje tussen je vinger en laat de ander zoveel mogelijk verschillende figuren maken. Als degene niets meer weet of iets creëert wat al gemaakt is, is hij/zij af en mag de ander het proberen!
Buta No Shippo
Een kaartspelletje waarin de speelkaarten worden opgedeeld tot een grote cirkel. Door het spelen van Janken (steen, papier schaar) wordt bepaald welke speler er als eerste mag beginnen.. De speler die aan de beurt is kiest een kaart uit de cirkel en legt deze in het midden. De andere spelers kiezen hierna om de beurt ook een kaart. En leggen deze bovenop de kaart die er al ligt.
Zodra er een kaart met een joker, van hetzelfde type (bijvoorbeeld boer-op-boer), of hetzelfde cijfer wordt opgegooid, is het de bedoeling om zo snel mogelijk je hand bovenop de stapel in het midden neer te leggen. Degene die als laatste is, en dus bovenop alle andere handen zit, moet de stapel met kaarten tot zich nemen. Degene die aan het eind de meeste kaarten heeft, verliest het spel.
Beigoma
Beigoma is een spelletje dat je met twee of meer personen moet spelen. Het spel bestaat uit kleine, zwaar metalen tolletjes waar een koordje omheen wordt gedraaid. Deze worden op een (redelijk) vlak oppervlakte gegooid, waardoor hij blijft draaien. Als de tolletjes goed worden opgewonden en tollen maken ze een mooi zoemend geluid.
Je tegenspelers, die dus ook een aantal van die tolletjes hebben, moeten proberen jouw tol van het oppervlakte te ketsen. Of er voor zorgen dat die van hen langer blijft tollen als die van jouw. Als één van deze 2 dingen gebeurd hebben zij het spel gewonnen.
Tegenwoordig word dit spel niet zo vaak meer gespeeld en is het vervangen door modernere varianten zoals bijvoorbeeld Beyblade. Toch bestaat er nog steeds een fabriekje in Japan die de originele Beigoma maakt.
Darumasan ga Koronda
Mogelijk dat jullie dit spelletje herkennen, want ook wij hadden hier (vroeger) onze eigen variant van! Maar dan onder de naam “Annemaria Koekoek” ( of 1, 2, 3, piano). Je speelde het altijd met een groepje mensen, vaak willekeurige kids die je kende van het buitenspelen.
Eén persoon is “het” en staat in zijn eentje. De andere spelers gaan in een rij staan, een heel stuk verder op. Degene die “het” is draait zich met zijn rug naar de groep en roept “Da-ru-ma-sa-n- ga ko-ro-n-da?!”. De andere spelers proberen zich zo snel mogelijk naar de persoon te bewegen. Maar bij de laatste “da” draait degen die “het” is zich weer snel terug richting de spelers. Als de anderen dan nog bewegen en gezien worden, zijn ze af!
Ze worden dan “gevangen” genomen en kunnen alleen gered worden als ze zich zien te bevrijden. Of als ze “gered” worden door een andere speler. Dit kan door bijvoorbeeld aangeraakt te worden door een andere speler.
Dit spel is iets wat je voornamelijk buiten speelt met vrienden en vriendinnen omdat je dan meer afstand kan nemen van degene die “het” op dat moment is. Hoe groter de groep, hoe leuker. En gegarandeerd dat je er warm van wordt!
Nog veel meer Japanse spelletjes
Wat vinden jullie van deze Japanse spelletjes? Heel gevarieerd of niet? Maar we zijn er nog lang niet! Lees hier ook de andere delen met Japanse spelletjes: Deel 2, Deel 3. en Deel 4
Giovanni
Geplaatst op 14:24h, 23 december“Bepaalde computerspellen maakte soms ook gebruik van dit systeem. In bepaalde Sonic the Hedgehog games zat bijvoorbeeld een Janken mini-game.”
Het gaat eigenlijk nog veel verder. Het systeem (rots -> steen, trouwens) wordt in legio computerspellen toegepast. Kijk bijvoorbeeld naar Fate/Extra, waar je Attack, Break en Guard hebt. Attack wint van Break, Break wint van Guard en Guard wint van Attack.
Een spel van Pokémon kent feitelijk ook hetzelfde systeem met de wijze waarop de verschillende types zwaktes en sterktes hebben, al zijn hier veel meer opties uiteraard.