Japanse Spelletjes (om zelf te spelen!) Deel 1

Image via Astrobunny

Het is weer zover, de meeste bladeren zijn van de bomen gevallen en de kou staat op de deur te kloppen. Tijd om je game console overuren te laten draaien, een paar extra anime of andere Japanse series te kijken of aan een paar nieuwe manga te beginnen die nog in de kast lagen.

Maar, wat je ook eens kan doen is een van de vele andere soorten Japanse spelletjes uitproberen waar je geen controller bij nodig hebt! Of dit nu alleen is of met vrienden of familie, deze activiteiten zullen je zeker wat makkelijker door de donkere dagen van het jaar sleuren!

 

Ayatori

Een heel makkelijk spel, want het enige dat je nodig hebt is een touwtje of draadje van ongeveer 120cm. Knoop de uiteindes aan elkaar vast en probeer tussen je vingers verschillende vormen te maken. Dit kan je natuurlijk heel makkelijk in je eentje spelen maar je kan een vriend of vriendin ook uitdagen. Hou hiervoor het touwtje tussen je vinger en laat de ander zoveel mogelijk verschillende figuren maken. Als degene niets meer weet of iets creëert wat al gemaakt is, is hij/zij af en mag de ander het proberen (zie bovenstaande afbeelding).

 

Janken

Janken (spreek je uit als Jan-ken) is het bekende rots-papier-schaar spelletje dat veelal word gebruikt om te bepalen wie er mag beginnen met het echte spel. De rots verslaat de schaar, de schaar verslaat het papier, het papier verslaat de rots (want die kan je in het papier verpakken en dat staat dus voor controle).

Om dit spelletje te spelen maak je een vuist en roep je samen met je tegenstander “rots, papier, schaar!”, tegelijkertijd schud je je vuist 3 keer op en neer. Bij de derde keer maak je van je hand een rots (gewoon je hand als vuist houden), papier (al je vingers naar voren strekken) of een schaar (een V-teken of Peace-teken maken met wijs-en middelvinger). Bij gelijkspel, dus bijvoorbeeld 2 keer schaar, moet er opnieuw gespeeld worden.

Bepaalde computerspellen maakte soms ook gebruik van dit systeem. In bepaalde Sonic the Hedgehog games zat bijvoorbeeld een Janken mini-game.

 

 

Beigoma

Te spelen met 2 of meer mensen. Dit prachtige spelletje werd vroeger veel gespeeld door jongens, alhoewel ik het er ook erg leuk vind uitzien! Het spel bestaat uit kleine zwaar metalen tolletjes waar een koordje omheen wordt gedraaid. Deze wordt op een (redelijk) vlak oppervlakte gegooid, zoals de deksel van een ton, waardoor hij blijft draaien. Als deze tolletjes goed worden opgewonden en tollen maken ze een mooi zoemend geluid.

Je tegenspelers, die dus ook een aantal van die tolletjes hebben, moeten proberen jouw tol van het oppervlakte te ketsen of er voor zorgen dat die van hen langer blijft tollen als die van jouw. Als één van deze 2 dingen gebeurd hebben zij het spel gewonnen.

Tegenwoordig word dit spel niet zo vaak meer gespeeld en is het vervangen door modernere varianten zoals bijvoorbeeld Beyblade. Toch bestaat er nog steeds een fabriekje in Japan die de originele Beigoma maakt.

 

Buta No Shippo

Een kaartspelletje waarin de speelkaarten worden opgedeeld tot een grote cirkel. Door het spelen van Janken wordt bepaald welke speler er als eerste mag beginnen en welke later aan de beurt zijn. De speler die aan de beurt is kiest een kaart uit de cirkel en legt deze in het midden, de andere spelers kiezen hierna om de beurt ook een kaart en leggen deze bovenop de kaart die er al ligt.

Zodra er een kaart met een joker, van hetzelfde type (bv boer-boer) of hetzelfde cijfer wordt opgegooid, is het de bedoeling om zo snel mogelijk je hand bovenop de stapel in het midden neer te leggen. Degene die als laatst is, en dus bovenop alle andere handen zit, moet de stapel met kaarten tot zich nemen. Degene die aan het eind de meeste kaarten heeft, verliest het spel. Dit spel kan ook leuk zijn om met andere soorten kaarten te spelen, bijvoorbeeld magie-kaarten door ras met ras, beroep met beroep of power levels als binding te gebruiken.

 

Darumasan ga Koronda

Een persoon is “het” (misschien leuk om dit via Janken te beslissen) en alle andere gaan allemaal op een geruime, zeg 20 stappen, in een rij van hem of haar afstaan. Het is gemakkelijk als de “het”- persoon een boom of paal gebruikt om tegenaan te gaan staan. Hij of zij draait zich met de rug naar de andere spelers en roept het volgende: “Da-ru-ma-sa-n- ga ko-ro-n-da”. Bij de laatste “da” draait hij zich weer snel terug richting de spelers. Het is de bedoeling dat terwijl de “het”- persoon de zin oproept de andere spelers naar hem toe moeten lopen zonder dat hij ziet dat ze bewegen.

Als het iemand lukt op hem op de rug te tikken, mag iedereen weer hard van hem vandaan rennen. Als de “het”- persoon “tomare!” (wat “stop!” betekend in het Japans) roept moet iedereen weer stilstaan en begint het weer opnieuw. Als de “het”-persoon iemand zit lopen, of uit balans raakt is hij af en moet hij hand-in-hand met hem gaan staan. De enige manier om vrij te komen is door zichzelf los proberen te wringen uit de hand van de “het”-persoon als deze word aangetikt door een van de andere spelers die hem heeft weten te bereiken zonder hem te hebben zien bewegen.

Een manier om de ontsnapte weer terug te krijgen, is om die persoon met niet meer dan 3 stappen af te kunnen tikken. Dit spel is iets wat je voornamelijk buiten speelt met vrienden en vriendinnen omdat je dan meer afstand kan nemen van degene die “het” op dat moment is. Hoe groter de groep, hoe leuker. En gegarandeerd dat je er warm van wordt!

 

Wat vinden jullie van deze Japanse spelletjes? Heel gevarieerd of niet? Maar we zijn er nog lang niet! Lees hier ook de andere delen met Japanse spelletjes:

Japanse spelletjes Deel 2

Japanse spelletjes Deel 3

Japanse spelletjes Deel 4

 

またねーにゃん

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

1 Comment

  1. Giovanni

    december 23, 2013 at 2:24 pm

    “Bepaalde computerspellen maakte soms ook gebruik van dit systeem. In bepaalde Sonic the Hedgehog games zat bijvoorbeeld een Janken mini-game.”

    Het gaat eigenlijk nog veel verder. Het systeem (rots -> steen, trouwens) wordt in legio computerspellen toegepast. Kijk bijvoorbeeld naar Fate/Extra, waar je Attack, Break en Guard hebt. Attack wint van Break, Break wint van Guard en Guard wint van Attack.

    Een spel van Pokémon kent feitelijk ook hetzelfde systeem met de wijze waarop de verschillende types zwaktes en sterktes hebben, al zijn hier veel meer opties uiteraard.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X