Japanse Spelletjes (om zelf te spelen!) Deel 2

In een vorig deel lieten we je al even kennis maken met de grote hoeveelheid Japanse spelletjes die je kunt doen. Maar strek je benen, buig je vingers en trommel al je vrienden op. Het is weer tijd om een paar nieuwe Japanse spelletjes uit te proberen!

Fukuwarai

Een soort “ezeltje-prik”, maar dan met een menselijk gezicht. Iedereen die meedoet moet geblinddoekt een onderdeel van het gezicht, in het kader plakken. Dit spelletje word voornamelijk gespeeld tijdens Oud & Nieuw in Japan. Een leuk idee is hierbij om het gezicht van vrienden te gebruiken of van een anime karakter.


Hana, Hana, Hana, Kuchi

Iedereen gaat in een rondje zitten. Door een spelletje Janken (steen, papier, schaar) kan er bepaald worden wie de eerste ronde zal gaan leiden. De leider zegt de woorden: “hana, hana, hana, kuchi!” Wat “neus, neus, neus, mond” betekend. De truc die de leider moet toepassen is om iets anders aan te wijzen, dan wat hij zegt. Dit in de hoop dat de deelnemers zelf ook het verkeerde lichaamsdeel aanwijzen! Doet iemand dat, dan is de persoon af! Doet iedereen het goed? Dan heeft de leider verloren en moet deze een nieuwe leider aanwijzen. Dit wordt vaak gespeeld in combinatie met drank. Hierdoor wordt het vaak elke ronde moeilijker.

Hana Ichi Monme

Dit is een buitenspel waar je minimaal 4 tot 6 mensen voor nodig hebt. De groep wordt opgesplitst in een gelijkwaardig aantal personen. Zij gaan hand-in-hand tegenover elkaar staan.

Eén persoon van beide groepen komt naar voren en samen spelen ze janken (steen, papier, schaar). De winnaar mag vervolgens iemand uit de verliezende groep uitkiezen. En aan zijn eigen toe toevoegen.

Hierna loopt de groep van de winnende persoon hand-in-hand naar de verliezende groep en zingt: “Katte ureshii hanaichimonme”. Wat zoiets betekent als “we zijn blij dat we hebben gewonnen”. De verliezende groep loopt tegelijkertijd achteruit. Vervolgens draait dit zich om! De verliezende groep loopt richting de winnaars terwijl ze “Makete kuyashii hanaichimonme” zingen.. Wat, “wij haten het verliezen” betekent.

Nadat beide groepen hun loopje hebben volbracht wordt er weer een potje Janken gedaan. De winnaar kiest weer een persoon uit de verliezende groep. Het liedje word weer gezongen en dit gaat door tot alle mensen aan één kant staan.

Als je het moeilijker wilt maken met jullie groep kunnen jullie ook het hele liedje leren wat erbij hoort. De winnende groep zingt (1) en de verliezende (2):
(1) Katte ureshii hana ichi monme
(2) Makete kuyashii hana ichi monme
(1) Ano ko ga hoshii
(2) Ano ko ja wakaran
(1) Soudan shiyou
(2) Sou shiyou

Henohenomoheji

Henohenomoheji is weer een spelletje dat je prima alleen kunt doen. En ook nog eens een goede manier is om je Japans te oefenen! Hiermee moet je een gezicht maken met de verschillende Kana (Hiragana, Katakana en Kanji) symbolen. Hoewel die van Hiragana het meeste worden gebruikt. De bedoeling is om zo creatief mogelijk hiermee om te gaan.


Cho-Han Bakuchi

Dit spel maakt gebruik van twee normale 6-ogige dobbelstenen. Een speler gooit de dobbelstenen in beker, schudt ze, en zet de beker ondersteboven op de grond met de stenen er nog in. De ander moet dan raden of het getal wat eronder ligt een even, of een oneven getal is. Als men verkeerd kiest, heb je gewonnen!

Dit spelletje wordt veelal gespeeld met echt geld en een dealer die de dobbelstenen schudt. Dit spelletje komt ook vaak terug in films waarin Japanse bendes en criminelen in voorkomen. Maar je kan dit natuurlijk ook spelen met nep-geld of iets anders, zoals je Pokémon speelkaarten, snoepjes, of voor de eer.

Meer spellen

En daarmee komen we alweer aan het einde van dit deel over Japanse spelletjes! Zat er wat voor je tussen? Of op zoek naar nog meer Japanse spelletjes? Lees dan hier de andere delen: Deel 1, Deel 3, Deel 4

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie