Japanse Spelletjes (om zelf te spelen!) Deel 2

Image via origlam

Strek je benen, buig je vingers en trommel al je vrienden op. Het is weer tijd om een paar nieuwe Japanse spelletjes uit te proberen!

 

Fukuwarai

Een soort “ezeltje-prik”, maar dan met een menselijk gezicht. Iedereen die meedoet moet geblinddoekt een onderdeel van het gezicht, in het blanco gezicht zelf plakken. Dit spelletje word voornamelijk gespeel tijdens Oud & Nieuw. Een leuk idee is hierbij om het gezicht van vrienden te gebruiken of van een anime karakter.

 

Hana, Hana, Hana, Kuchi

Iedereen gaat in een rondje zitten. Door een spelletje Janken kan er bepaald worden wie de eerste ronde zal gaan leiden. De leider zegt de woorden: “hana, hana, hana, kuchi!” Wat “neus, neus, neus, mond” betekend. De truc die de leider moet toepassen is om iets anders aan te wijzen dat wat hij zegt. De volgers raken dus 3 keer hun neus aan en daar het lichaamsdeel wat de leider roept, en niet wat hij aanwijst. Doet iemand dit wel, dan is hij af en kan hij kiezen om de nieuwe leider te spelen of een wang met natte meel te ontvangen.

 

Hana Ichi Monme

Dit is een buitenspel waar je minimaal 4 tot 6 mensen voor nodig hebt, anders is het niet zo leuk om te spelen. De groep word opgesplitst in een gelijkwaardig aantal personen die hand-in-hand tegenover elkaar gaan staan. Eén persoon van beide groepen komt naar voren en spelen een potje Janken. Natuurlijk komt daar een winnaar uit, die vervolgens een persoon uit de verliezende groep kiest en hem of haar meeneemt naar zijn eigen groep. Hierna loopt de groep van de winnende persoon hand-in-hand naar de verliezende groep en zingt: “Katte ureshii hanaichimonme”, wat zoiets betekend als “we zijn blij dat we hebben gewonnen”. De verliezende groep loopt tegelijkertijd achteruit.

Daarna is het de beurt aan de verliezende groep om in de richting van de winnende groep (die dan op hun beurt weer achteruit lopen!) te lopen en te zingen: “Makete kuyashii hanaichimonme”, wat “wij haten het verliezen” betekend. Als je het goed wilt doen, loop een beetje al schoppend naar de winnende groep toe, maar kijk uit dat je niemand bezeerd!

Nadat beide groepen hun loopje hebben volbracht wordt er weer een potje Janken gedaan, de winnaar kiest weer een persoon uit de verliezende groep. Het liedje word weer gezongen en dit gaat door tot alle mensen aan één kant staan.

Als je het moeilijker wilt maken met jullie groep kunnen jullie ook het hele liedje leren wat erbij hoort. De winnende groep zingt (1) en de verliezende (2):
(1) Katte ureshii hana ichi monme
(2) Makete kuyashii hana ichi monme
(1) Ano ko ga hoshii
(2) Ano ko ja wakaran
(1) Soudan shiyou
(2) Sou shiyou

 

Henohenomoheji

Het maken van een gezichtje met de verschillende Kana (Hiragana, Katakana en Kanji) symbolen, hoewel die van Hiragana het meeste worden gebruikt. Dit is prima in je eentje te spelen en is een leuke kennismaking met alle verschillende symbolen uit de Japanse taal. Kijk eens hoeveel verschillende jij kan verzinnen!

 

Cho-Han Bakuchi

Dit spel maakt gebruik van 2 normale 6-ogige dobbelstenen. Een speler gooit de dobbelstenen in beker, schudt ze, en zet de beker ondersteboven op de grond met de stenen er nog in. De ander moet dan raden of het getal wat eronder ligt een even, of een oneven getal is. Als men verkeerd kiest, wordt er verloren en ben jij de winnaar. Dit spelletje wordt veelal gespeeld met echt geld en een dealer die de dobbelstenen schudt. Dit spelletje komt ook vaak terug in films waarin Japanse bendes en criminelen in voorkomen. Maar je kan dit natuurlijk ook spelen met nep-geld of iets anders, zoals je Pokémon speelkaarten gewoon een bepaalde waarde geven. 😉

 

Meer spellen

Op zoek naar nog meer Japanse spelletjes? Lees dan hier de andere delen:

Japanse spelletjes Deel 1

Japanse spelletjes Deel 3

Japanse spelletjes Deel 4

 

またねーにゃん!

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X