Japanse Spelletjes (om zelf te spelen!) Deel 4

Image via natalie

Het is alweer tijd voor het laatste deel van mijn Japanse Spelletjes-saga. Dus ga er even lekker voor zitten en veel plezier met lezen!

 

Menko

Net zou oud als Beigoma. Dit spel is leuker om te spelen naargelang die groep groter is. Kies een bepaald plaatje van je favoriete anime of manga figuur of iets dergelijks en plak die op een rond of rechthoekig stukje karton of zwaar papier. Via Janken kan er bepaald worden wie er mag beginnen. Degene die verliezen gooien hun Menko met plaatje naar boven op de grond.

Zij die het Janken heeft gewonnen probeert nu de Menko van een ander op te slaan (plaatje naar benden) door er met haar Menko tegenaan te ketsen of zo hard op te grond te slaan zodat die van de ander omwaait. Als dit lukt, mag zij de Menko van de ander in beslag nemen. Zo niet, dan is ze de Menko waarmee ze heeft gegooid kwijt en is een andere speler aan de beurt.

 

Ohajiki

Voor dit spelletjes werden in vroegere tijden vaak steentjes gebruikt. Ook de steentjes van het spel Igo ontkwamen hier niet aan. Tegenwoordig gebruikt met munt-vormig glas als vervanging in vele kleurtjes. Het is de bedoeling om de glas-muntjes te verdelen over de grond en om het ene mutje tegen de ander aan te stoten. Dit doe je door (officieel) het topje van duim en wijsvinger tegen elkaar te plaatsen en het muntje met je wijsvinger weg te schieten.

Wie mag beginnen krijgt van haar tegenspeler te horen met welk muntje zij tegen de ander moet aantikken. Ook trekt zij een denkbeeldige lijn tussen de twee muntje van welke richting je dat moet doen. Als dit je lukt, mag je het muntje dat je hebt aangetikt pakken en verder spelen.

Je mag ook alleen de aangewezen muntjes raken en niet degene die er omheen liggen. Doe je dat wel of mis je, dan gaat de beurt naar de ander. Als alle muntjes van het veld af zijn heeft degene met de meeste muntjes gewonnen. Natuurlijk kan je het spelletje voor de lol ook zonder denkbeeldige lijnen en aanwijzen spelen om het zo in het begin minder moeilijk te houden.

 

Oshikura Manju

Er zijn minimaal 3, maar het liefste veel meer kinderen nodig om dit te kunnen spelen. De bedoeling van het spel is, om zo dicht mogelijk met je rug tegen je tegenspelers aan te gaan staan. Als het startsein is gegeven probeer je met je rug zo hard mogelijk tegen de ander aan te duwen. Terwijl je dit doet roep je het volgende: “Oshikura Manju huilt niet, zelfs niet als hij wordt geduwd”. Dit is maar een klein gedeelte van het gehele versje en word ook het meest gebruikt.

Het vervolg van het versje luidt: “Wie huilt er? Knijp de bange rups, en gooi hem weg”. De spelers kunnen blijven duwen, telkens zingend hetzelfde versje, tot wanneer ze zelf willen aangezien er geen tijdslimiet aan het spel zit. Om dit er wel aan toe te voegen kun je bijvoorbeeld met zijn allen in een cirkel gaan staan. Degene die er als laatste uit word geduwd is dan de winnaar. Een mogelijke interpretatie van dit spelletje is, om kinderen te leren zich sterk op te stellen tegen de grote wereld aangezien de zwakke minder goede overlevingskansen hebben.

 

Otedama

In vroegere tijden werden van overgebleven stukjes stof kleine balletjes gemaakt die gevuld werden met Adzukibonen, kralen of iets van ongeveer hetzelfde formaat en gewicht. Hiermee probeerde (voornamelijk) meisjes te leren jongleren terwijl ze een liedje zongen. Nu lukt het natuurlijk niet iedereen om dit even goed onder de knie te krijgen, dus 2 balletjes opgooien en vangen onderwijl je 1 keer in je handen klapt is ook goed.

 

Sudoku

Sinds de laatste jaren een zeer populair spel, wat alleen te spelen valt. Maar eigenlijk is dit niet echt een Japans spel. Zijn oorsprong ligt bij een Amerikaanse architect. Echter werd deze cijferpuzzel pas echt bekend in Japan onder de naam Sudoku. Nadat een Nieuw-Zeelander Sudoku in Japan ontdekte, spendeerde hij een aantal jaren aan een computerprogramma die de puzzel automatisch zou kunnen opstellen. Zijn bedrijf werd na een aantal jaren verkocht aan het Britse dagblad: The Times die de puzzel op grotere schaal begon te produceren. Hierna is zijn bekendheid ook doorgeslagen naar Nederland.

Voor de mensen die het niet weten: Een Sudoku puzzel bestaat uit een vierkant met daarin 9 kleinere vierkantjes waar ook weer vakjes in passen. De bedoeling van de puzzel is om de vakjes te vullen met de cijfers 1 tot 9. In elk vakje met de negen hokjes mag elk cijfer maar één keer voorkomen. De andere voorwaarde is dat over de gehele puzzel, zowel horizontaal als verticaal het cijfer 1 tot 9 ook maar één keer mag voorkomen. Bij de meeste Sudoku puzzels zijn een aantal vakjes al ingevuld om je op weg te helpen. De variatie en moeilijkheidsgraden voor deze puzzelsoort in enorm.

 

Op zoek naar nog meer Japanse spelletjes? Lees dan hier de andere delen: 

Japanse spelletjes Deel 1

Japanse spelletjes Deel 2

Japanse spelletjes Deel 3

 

またねーにゃん!

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X